• 9.381.104 stemmen

The Expendables (2010)

Actie / Thriller | 103 minuten / 113 minuten (extended director's cut)

Genre: Actie / Thriller

Speelduur: 103 minuten / 113 minuten (extended director's cut)

Geregisseerd door: Sylvester Stallone

Met onder meer: Sylvester Stallone, Jason Statham en Jet Li

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 19 augustus 2010

• Videoland Bekijk via Videoland
  • meJane Bekijk via meJane

Plot The Expendables

"Choose your weapon."

'The Expendables' zijn een groep huursoldaten, elk met een eigen specialisme die in opdracht infiltreren in een Zuid-Amerikaans land. Zij gaan de strijd aan met de wrede dictator die het land in zijn greep houdt. De mannen beseffen al snel dat niet alles in deze missie is wat het lijkt. Ze raken steeds dieper verstrengeld in een gevaarlijk web van bedrog en verraad. Hierdoor wordt hun missie gedwarsboomd en brengen ze een onschuldig leven in gevaar. Maar de mannen worstelen met een nog zwaardere uitdaging... één die hun band onderling dreigt te vernietigen.

avatar van Reinbo

Of het vermaakt is subjectief, of het als vermaak bedoeld is, is objectief vast te stellen.

Ik vind Ronin en 300 saai en het vermaakt mij niet, maar dat het als vermaak bedoeld is voor mij duidelijk.

avatar van Poppe

Poppe

Dus als ik na het zien van The Expendables denk, ik vond er geen kloten aan, dan ben jij er tevreden mee?

Poppe schreef:

Tuurlijk, heb ik geen probleem mee. Is enkel jammer voor jou.

avatar van Prudh

Prudh

Misschien ben ik een kniesoor - ik snap wel degelijk in welke context de film gezien moet worden - maar ik heb alsnog wat puntjes van kriitek. Maar allereerst de actie: té cool! Guttegut dat was echt weer even ouderwets genieten geblazen. Het duurt even voordat de teugels worden vrijgegeven, maar dan stuitert de film wel in volle galop naar het einde toe. De stukken in het paleis van de generaal zijn instant classics, vooral als Crews (wie?) als een duvel uit een doos tevoorschijn komt. BLAM BLAM BLAM!

Lundgren blijkt ook een topverschijning, in de meest letterlijke zin van het woord. Wat waren zijn oneliners geloofwaardig. Als Lundgren zegt dat iemand een insect is, dan is hij ook gewoon een nietig figuur. Geen discussie over mogelijk. Schoenzool eten. Nee, aan memorabele stukken en slechtkont personages ontbreekt het niet. Wat ik voor een groot deel wel miste was chemie. Ik had moeite om in het team van Expendables echt een team te zien, voordat ze de actie ingingen. Vooral de chemie tussen Stalone en Statham was te geforceerd, terwijl de focus vooral op hun twee ligt.

En aangezien zij min of meer de belangrijkste rollen vervulden is dat moeilijk los te laten. Ze zouden strijdmakkers moeten zijn, maar hun dialogen verliepen stroef en hun onderlinge grapjes kwamen onnatuurlijk over. En toch is de keuze van Stallone om Statham naast zich te plaatsen een logische. Alsof hij het stokje overdraagt aan de persoon die zich in dit decennium het best bewezen heeft als het nieuwe actie-icoon. Het is bijna symbolisch. Maar misschien is het juist dit generatieverschil: als duo komen ze stroef over. Nou ja, als ze nog even een rondje vliegtuig doen is dat gelukkig vergeten... (Ratatatatatata! Pak aan!! Hahaha! En dan die gebalde vuisten, onvergetelijk.)

Verder zijn The Expendables niet echt een team zoals het team van Dutch in Predator en het team in Aliens dat wel zijn. Daar vond ik de dialogen en de karakters een stuk beter uitgewerk; daar geloofde ik echt dat ze al jaren bij elkaar waren en samen to hell and back waren geweest. Deze Expendables, en ze zijn het natuurlijk ook, dat is immers het hele uitgangspunt van de film, voelen samengeraapt aan. En zeker tijdens de opbouw van de film komen ze niet over als het team dat ze zouden moeten zijn. Pas als ze in actie komen is het een symbiose van vuisten, messen, pistolen en geweren. Gelukkig maar.

Stallone heeft het gelukkig zonder twijfel in zich om nog een actieheld te zijn. Statham is ineens een stuk gespierder dan voorheen en is zeker rauw genoeg als knokbaas. De cast is top. Rourke met zijn moeilijke kop, Roberts met een venijnige blik en eindelijk een film waarin Austin goed benut wordt: gewoon als de slechte side-arm. Hij moet geen goedzak spelen zoals in Damage of The Condemned. Gewoon nors zijn, vrouwen slaan en beuken. Een waardige slechterik in een film als deze.

Het uiterlijk van The Expendables is bij tijd en wijlen wel weer karig. Vooral de computereffecten zijn veelal onnodig lelijk. Daar stoor ik me echt aan. Sommige kogelinslagen of messteken zien er onooglijk uit en ook explosies en vuur zijn bij tijd en wijlen niet om aan te zien. Je kunt mensen toch in de fik steken met een brandwerend pak aan? Daar is de stunt actor voor uitgevonden. Make-up voor bloed, genoeg films die daar wel heel realistisch in zijn. Zonde.

Ook cinematografisch een aantal stoorpunten, met als meest notabele het gebruik van close ups. Als voorbeeld de toch wel legendarische ontmoeting van Stallone, Schwarzenegger en Willis. Waarom geen totaalshot, establishing shot, two shot, of noem maar op? Die scene bestond bijna volledig uit close ups. We heben volgens mij enkel het kale hoofd van Willis gezien en nog niet eens zijn schouders. Nooit samen in beeld, alsof Stallone per se de scheiding tussen het drietal wilde behouden. Dat is niet erg, maar het had ook gekund met wat meer camera-afstand.

Ook verder in de film worden dit soort close ups vastgehouden. Daardoor wordt de actie nog wel eens onoverzichtelijk en zelfs incompleet. Neem Li, die vanuit een truck op achtervolgers moet schieten. Daar mis ik de impact van zijn kogels. Hij schiet en schiet, maar er wordt voorbij gegaan aan dingen die hij mogelijk raakt. De regie had op deze punten een stuk feillozer gekund.

Samenvattend kan ik nooit ontsnappen aan het gevoel dat de cast inderdaad is samengeraapt en pas in gevecht een team wordt, ik mis dus de hechtheid van het team. De CGI zijn bij tijd en wijlen echt te lelijk en de cinematografie laat soms te wensen over. Maar als het uiteindelijk aan komt op de actie, naast al die ouwe rotten in één film het belangrijkste aspect waarom ik als een kind zo blij was om naar deze film te mogen, dan is dit gewoon cool. Minpunten of niet, Stallone levert af.

Thorak

Goed verhaal! Kunnen sommige mensen nog wat van leren

avatar van Actionfreak

Actionfreak

The Expendables

Ik verwachtte van The Expendables een snoeiharde actiefilm met humor en een ijzersterke cast.

Was ik even blij want al deze verwachtingen werden waargemaakt.

Het eerste wat we te zien krijgen zijn een stuk of zes opgepompte actie acteurs op een aantal vette Harleys we zoomen in op het logo dat vertelt: "The Expendables".

Vanaf dit moment ben je verzerkerd van een ouderwets goeie pot actie, met een cast die niet zo gewoon is. Het verhaal is wel te verwachten: nogal simpel maar eigenlijk kan je daar weinig problemen van maken met alles wat je ervoor terugkrijgt.

Er zitten echt vermakelijk scenes tussen met als hoofdprijs de scene met Bruce Willis, Sly en Arnold Schwarzenegger, met erg komischie dialogen: Willis -> Sly, What's his problem? Sly -> Willis, He wants to be the president! waarna we nog een laatste blik van Arnie krijgen voor nu op het grote scherm, nu al een memorabel moment.

Expendables maakt een leuke formule voor zowel man als vrouw, man: keiharde actie - vrouw: gespierde mannen

Wat ik misschien wel mis is een chick als megan fox net als in transformers maarja dan gaat de formule natuurlijk naar de maan. En ik denk dat Stallone express voor deze formule heeft gekozen omdat hij geen naar eigen zeggen geen actiefilm van nu wil maken want die zijn te gemaakt, hij laat dan ook een flick zien die zo uit de jaren 90 kan stammen.

conclusie:

Goede actiefilm die prima tot uiting komt. Hopelijk belt sly voor "Expenables 2": Vin Diesel en/of Jean-claude van Damme tegen die tijd ben ik een erg tevreden man.

4 sterren.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Top recensie, Prudh! Ben het alleen niet helemaal eens met je kritiekpuntjes. De chemie voelde ik wel degelijk. Je merkt gewoon dat de cast hier enorm veel plezier in heeft en dat uit zich in hun lichaamstaal. Ze voelen zich op hun gemak bij elkaar. Wat de CGI betreft: inderdaad soms lelijk, maar zoals al eerder aangegeven, het draagt bij aan de 'camp'-gehalte. Bij Rambo had ik er iets meer moeite mee, omdat die film ook heel wat serieuzer van toon is. Het is net als bij een Tokyo Gore Police bijvoorbeeld, fun . En ja, de scène tussen de drie grootheden had inderdaad beter geschoten kunnen worden, maar zoals ik in mijn recensie ook al aangaf, ik ben allang blij dat Stallone dit heeft geforceerd en die drie in één enkele scène te zien zijn!

Killer-Instinct

Is deze film een succes in Amerika?

Want dan zal een vervolg wel komen,

avatar van Reinbo

Ben het eigenlijk wel een beetje eens over het ontbreken van de chemie, maar vind dat geen probleem. Het zijn tenslotte alkemaal huurlingen, die gewoon te koop zijn en ook zomaar opeens aan de andere kant kunnen opduiken.... Dus een beetje los zand zijn ze wel. Ook de cgi is idd soms ondermaats, maar wel zo camp. Dat min punt mocht inderdaad de pret niet drukken. Denk ook dat weinig mensen zin hebben om in efn brandend pak (wat je ook weer ziet) rond te gaan lopen als je het ook met cgi af kan.) is inmiddels iets van 'the good old days'.

Killer-Instinct schreef:

Is deze film een succes in Amerika?

Want dan zal een vervolg wel komen,

Ja, staat al twee weken op 1 en reken maar dat het ook een top seller op blu ray gaat worden. Kan niet wachten op Kerst.

Prudh schreef:

Goeie recentie!

Dit is ook mijn grootste punt van kritiek. Heel leuk als die populaire acteurs, maar als je ze allemaal in 1 team stopt hoeft het helemaal niet goed te zijn.

Inderdaad de chemie ontbrak vaak, dat vond ik voor het grootste deel te wijten aan Stallone. Hij is zo slecht in dialogen dat het totaal niet overkomt. Vooral naast Statham valt het contast heel erg op,.Statham praat snel en lijkt veel meer bevlogen, terwijl Stallone bijna onverstaanbaar is en er maar een beetje bij hangt. Ze passen totaal niet samen en zo heb ik wel meer bedenkingen bij de rolverdeling (Li, Rourke, Willis)

Mooi zo!

Aangezien Stallone niet vies is van vervolgen op films en de studio dit keer waarschijnlijk hem zelfs iets gaat pushen tot een vervolg kan een deel 2 niet uitblijven.

startkabels schreef:

Goeie recentie!

Lijkt me toch meer een probleem van jouw cam versie dat je Stallone slecht verstaat, heb er nooit enig probleem mee gehad. En kan je misschien ook stoppen met het quoten van elke recensie waar je het mee eens bent. Je kan volstaan met het noemen van de user. (of het helemaal achterwegen laten, want we kennen je syandpunt inmiddels wel....)

Reinbo,

Waarom mag ik geen compliment geven aan iemand die een mooie mening post?

En ik had wat opmerkingen over de recensie, lijkt me dan wel makkelijk dat ik quote waarover het gaat.

Daarbij quote ik niet het hele verhaal. Jij kunt beter stoppen met elke keer hetzelfde argument aan te halen (ligt aan cam versie). Volgens mij zijn er wel meer mensen die kritiek hebben op de dialogen en one liners.

avatar van Reinbo

Niemand die zeurt over de verstaanbaarheid....

schram101 schreef:

Tja, die Stallone praat ook zo onduidelijk. Je moet je geluid echt heel hard zetten als je hem goed wilt kunnen verstaan..

Ehh

avatar van Reinbo

Klopt voor geen meter, opmerking sloeg op een tekst van Crews, die Jipt niet begrepen had. Komt bovendien basis van de trailer (PC speakertjes...?)

009 schreef:

Meen je dat echt dat je dat van 4,5 man niet verstond... .?

YouTube - 'The Expendables' Trailer HD

Prima verstaanbaar.

Schram 101 heeft de hele film niet eens gezien....

Thorak

Overduidelijk een reactie van iemand die óók de CAM-versie heeft gekeken!

Edit: Ik trek mijn opmerking in, zoals startkabels het quote lijkt het dat schram101 ook de CAM heeft gekeken maar het blijkt over de trailer te gaan...

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Heb hem nu ook gezien in de bios. Geweldige film.

Leuke openingsscène (grappig, leuke actie), daarna komt er een deel die ik soms wat langdradig vond maar dit werd goed gemaakt door af en toe leuke en grappige stukjes erin. (hoe flauwe humor toch erg grappig kan zijn, Boeda en Pest )
Onder andere het deel met Bruce Willis en Schwarzenegger vond ik erg grappig. Leuk om deze drie helden (Stallone er ook bij) eens in één grappige scène te zien.

Verder vond ik Jason Statham en Jet Li erg sterk acteren. Ze hebben mij beiden erg positief verrast.

Het tweede deel is gewoon erg sterk. Spectaculaire actiescènes, veel geweld, nog steeds erg grappig.

Kortom één van m'n favoriete actiefilms.

avatar van Aernout

Aernout

YouTube - 'The Expendables' Trailer HD

Prima verstaanbaar.

Schram 101 heeft de hele film niet eens gezien....

Stallone staat anders niet bekend om zijn 'sterke' articulatie. En daar zijn ook vaak grappen en parodieën over gemaakt.

avatar van Reinbo

Daarmee is zijn scene met Arnold en Willis nog steeds prima te verstaan. (Daar gaat het hier over.) Bovendien gaan die parodiën over zijn eindscene in First Blood, als hij een geëmotioneerde commando speelt, de 'onverstaanbaarheid' past juist heel goed daar. Rambo is niet iemand die makkelijk zijn gevoelens uit, dus als het er uitkomt is het een soort oerbrij. Of over het eind van Rocky. Ik wil jou wel eens horen na 15 ronden.....

Aernout schreef:

Dat klopt en zal ik ook zeker niet ontkennen, maar onverstaanbaar is iets totaal anders.

Jan Jaap van der Wal (om maar een willekeurig voorbeeld te nemen) heeft met zijn hazenlip ook een slechte articulatie maar is ook niet onverstaanbaar.

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Stallone vond ik zeker in deze film erg goed verstaanbaar hoor. Als ik al eens niet begreep, lag het aan m'n gebrekkig Engels maar daarvoor bestaan er ondertitels...

avatar van yeyo

yeyo

Killer-Instinct schreef:
het zou verboden moeten worden...

Dat is het toch ook.

Killer-Instinct

Haha ja was ook soort van niet grappige sarcastische grap...
ofzoiets

Thorak

Het ergste is dan ook nog dat ze op basis van die versie ook de film beoordelen en dan gaan zeuren over niet verstaan van de hoofdpersoon!

avatar van QQQ

QQQ

Geweldige film!

Een echte mannen film, daar houd ik van, verhaal is wel simpel maar zit gewoon vol met actie en humor.

De top acteurs maken het helemaal af. De vechtscenes waren niet te cliche.

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Reinbo schreef:

Groot gelijk mensen, als je mij wilt overtuigen dat Jet Li goed acteerde....dan zou ik eens wat meer films bekijken. Ze passen inderdaad niet bij elkaar. Statham is een aardige acteur die zich in de afgelopen jaren ontwikkeld heeft tot actie-figuur. De meeste actiefilm-acteurs staan niet bekend om hun acteerprestaties toch??

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Wel mooi dat jullie blijven discussieren....

Partyboooi schreef:

Ik zal zeker niet beweren dat Li goed acteerde, maar hij hoeft ook helemaal niet goed te acteren, hij moet gewoon Jet Li zijn (en een beetje zeuren over zijn lengte ).