The Fourth Kind (2009)
Geregisseerd door: Olatunde Osunsanmi
Met onder meer: Milla Jovovich, Elias Koteas en Will Patton
Releasedatum: 14 januari 2010
Plot The Fourth Kind
"There are four kinds of alien encounters. The fourth kind is abduction."
In het afgelegen dorpje Nome in Alaska verdwijnen al sinds de jaren zestig onwaarschijnlijk veel mensen. Een officiële verklaring hiervoor is nooit gevonden, maar bijna iedereen in het dorpje lijkt wel te weten waar het door komt: alle vermiste personen zijn ontvoerd door buitenaardse wezens. Sommige dorpelingen zijn ontvoerd en keerden hierna terug in Nome. Zij luchten hierover uitgebreid hun hart bij psychiater Abbey Tyler (Milla Jovovich).
Abbey
Ashley Tyler
Ronnie Tyler
Theresa
eavymetal
Of je het verhaal van deze film nou wel of niet gelooft is aan een ieder om dat voor zichzelf te bepalen, maar het verhaal dat je in deze film te zien krijgt is spannend en soms zelfs behoorlijk angstaanjagend. Dit komt met name door de goede acteerprestaties van Milla Jovovich (Joan of Arc) en Will Patton (Gone in 60 minutes).
De regie van Olatune Osunsamni had naar mijn bescheiden mening wel een beetje vlotter mogen zijn, maar laten we het er maar op houden dat dit een kwestie van smaak is.
puckb96
Erg verontrustende en enge film. Dingen die mij met name bang maken: enge geluiden op een cassetterecorder, die uil was in deze film eng (niet te vergelijken met die ene uit harry potter die prachtig is)
en die scène op dat bed vond ik echt kei eng. Verhaal is best wel zwak, maar de spanning leeft er tegen op. Wist me wel echt bang te maken, durf hem bijna niet te herzien
- 1948 berichten
Kijk "The Blairwitch Project" had nog het voordeel dat niemand goed wist of het nou echt was of niet. Deze niet, dat is het hele probleem met deze film. Leuk bedacht hoor om de overheerlijke Milla Jovovich aan het begin van de film te laten zeggen dat we verontrustend video materiaal te zien krijgen, en dat er "echte" beelden en reconstructie beelden te zien zouden zijn, maar ik denk dat weinig mensen daarin zijn getrapt. Jammer blijft een goed idee maar een matige uitvoering.
puckb96
The Blair Witch Project heb ik nog steeds niet gezien. Wil ik nog wel, zal ik zeker doen wanneer is echter nog der vraag
WeZet
Los van hoe 'echt' of 'nep' deze film is (want hij is natuurlijk helemaal nep) is het onderwerp waar het op gebaseerd is dat niet. Juist dat onderwerp wordt hier op MM als pure onzin afgedaan, of half verdedigd met een argument in de trent van "miljoenen sterren dus we kunnen niet de enige zijn". Blijkbaar ben ik één van de weinigen de hier al jaren onderzoek naar doet, en de waarheid is inderdaad vrij angstaanjagend, maar dan ook alleen door de keiharde feiten. Ja, er zijn in de loop de tijd honderdduizenden ufo meldingen geweest (groeit bijna exponentieel), waarvan een groot deel te verklaren is, maar een ander deel helemaal niet (die in de FBI files terechtkomen etc.). Daarnaast nog de getuigenverklaringen van piloten, hooggeplaatste mensen etc. die hun baan op het spel zetten met een "absurd" onderwerp als dit. Abductions? Grijs gebied. Het gebeurt, het zijn geen psychotische mensen (tenzij die UFO verhalen in hun referentiekader hebben zitten) die hiermee op de proppen komen, maar de meest normale mensen. Velen zwijgen of zoeken he bij een psycholoog die er vervolgens niks mee kan, het afschuift op een makkelijk te verklaren psychische aandoening (waar velen blijkbaar aan lijden) of gaan er dieper op in. De beschrijving is bijna altijd gelijk (grijze mannetjes), en zelfs kinderen die nog niet kunnen praten hebben ze getekend. Gaat erg diep, maar mijn conclusie is dat het geen buitenaardse bezoekers zijn, maar precies wat deze film gek genoeg zegt: Wezens die zich als God voor kunnen doen, gevallen engelen. Buitenaardse wezens gaat er bij mij niet in, dan zou het namelijk wel erkend worden of duidelijk worden door een fout van onze buitenaardse vrienden. Dan is het logischer om de verklaring van een CIA onderzoekscommissie (of aanverwant) aan te nemen: Paranormaal. Nogmaals, ik verbaas me er over dat mensen zo kortzichtig zijn en alleen bezig zijn met wat ze zien en moeten doen volgens de regels van deze verziekte maatschappij. Steek je nek uit en je bent zielig, op de rand van waanzin en stom. Wie dieper op de stof in gaat en zijn verstand gebruikt ziet vanzelf dat er zaken zijn die het licht beter niet kunnen zien en in verband met elkaar staan.
VHS1975
Ik geloof ook wel dat we niet alleen zijn,
Maar mensen zijn nu eenmaal argwanend omdat er zoveel bedriegers zijn. Sommige die beweren dat Elvis nog leeft, concentratiekampen nooit hebben bestaan, bigfoot, loch ness, etc.
tsja, wie gelooft dan nog de echte sterke verhalen nog.
En kijk eens naar de tv, iedereen weet hoe een alien eruit ziet dankzij de serie "The X-files"
De film zelf vond ik zeer sterk.
Vind alleen dat het verboden moet worden dat ze zeggen dat het echte beelde,n zijn, terwijl dit niet zo is
puckb96
Nou de engste scène in de film weer eens gekeken: voor degenen hier is de (naar mijn mening) engste scène in de film
The Fourth Kind Blu-ray Exclusive: Scott in Bed - MovieWeb.com
puckb96
Meer enge films kijken denk ik.
Ik snap eigenlijk nog steeds niet wat er in die scène gebeurt. Kan jij dat uitleggen?
DragQueen
Prima Thriller, met een boeiend verhaal. Milla Jovovich vindt ik niet altijd even denderend acteren, maar hier doet ze het redelijk. Het tempo van de film had wel wat hoger gemogen. Maar verder erg onderhoudend. 3 Sterren.
JacoBaco
Volgens mij is de film daar ook niet echt duidelijk in. Ik weet dat je die 4 verschillende manieren van contact hebt en verder is die vent onder hypnose en dan doet hij dat. Tja,..
Bezeten door een alien?
- 1948 berichten
1st kind = het zien van een U.F.O. , 2nd kind = het zien of kunnen aantonen van bewijs materiaal zoals voet afdrukken, foto's etc. ,3rd kind = het treffen of waarnemen van U.F.O.'s door meerdere personen op verschillende tijden en plaatsen , 4th kind = het ontvoert worden door buitenaardse wezens of het mee gaan met U.F.O.'s.
puckb96
ja zoiets wel ja. In ieder geval, ik kreeg er goosebumps van
- 1948 berichten
En omdat het hier om "The Fouth Kind" gaat zijn deze mensen dus ontvoert of zoiets dergelijks en daarom doen ze zo vreemd.Ik vond sommige dingen zelfs een beetje lachwekkend overkomen. Het was een goed idee maar zwak uitgevoerd vond ik.
Metalfist
There are four kinds of alien encounters. The fourth kind is abduction.
Ik moet eerlijk toegeven dat The Fourth Kind compleet aan me voorbij is gegaan. Mijn broer was hem in de cinema gaan kijken en was er toen van onder de indruk. We waren een paar dagen geleden in de Free Record Shop en de film schoot hem ineens terug te binnen en al vrij snel hadden we de film gevonden in de winkel. Toen meegepakt en een paar avonden later maar ineens eens opgezet.
Bij sommige films is het soms gewoon beter om niets op voorhand over het plot te weten maar om je gewoon te laten onderdompelen in het ongewisse. The Fourth Kind is een film waar dit zeker en vast bij telt. Ik wist helemaal niet waar het over ging, mijn broer had me alleen de referentie betreffende de titel uitgelegd maar meer ook niet. Het beste is om de film in de DVD lade te stoppen en de film gewoon over je heen te laten komen. The Fouth Kind is voornamelijk een creepy film geworden, zo eentje waarvan je een kil gevoel krijgt. In dat geval is de film dan ook uitstekend geslaagd want de sfeer die de film uitstraalt is enorm kil, in de goede zin van het woord. Er wordt enorm veel gebruik gemaakt van suggestie, de eigenlijke 'aliens' krijgen we ook nooit te zien, en Osunsanmi speelt hier dan ook enorm goed op in. Het is natuurlijk nogal moeilijk om dit effectief ten volle te geloven maar door het gebruik van de split-screens met nagespeelde beelden en zogenaamd authentiek filmmateriaal wordt er toch een erg sterke laag van waarheid geportretteerd. De authenticiteit is ver te zoeken doordat er effectief een onderzoek is gedaan naar de psychologe in Alaska en dat daar niets van is gevonden. En hetgeen ze dan wel vonden waren allemaal sites die een paar maand voor het uitkomen van de film waren gemaakt. Toch blijft The Fourth Kind een interessant plot hebben dat de vinger op de zere plek van de mensheid legt, als we het zelf niet zien dan geloven we het gewoonweg niet en zoeken we allerlei manieren om hier onderuit te geraken. In dat opzicht is de film dan ook wel goed te doen en wordt het allemaal op een boeiende manier gebracht. Hier en daar is het allemaal soms nogal voorspellend maar de twist waar Tyler de moord op haar man compleet heeft ingebeeld en daarna doordraait zag ik dan weer niet aankomen. Het zorgt in ieder geval voor een perfect einde dat je ietwat verbouwereerd achter laat.
Wel vreemd dat ze voor zo'n draak van een psychologe een vervangster hebben gezocht in de vorm van Mila Jovovich. Nu vind ik Jovovich niet altijd even knap maar ze is toch wel degelijk een gradatie hoger dan Abigail Tyler. Soit, Jovovich doet het op zich eigenlijk bijlange niet slecht maar komt soms niet echt hetzelfde over als haar personage. Ik zei het daarjuist al dat ik het zo raar vond dat ze eigenlijk qua uiterlijk zoveel scheelt met Abigail en dit wreekt zich wel een tikkeltje in de scènes waarin je de twee naast elkaar ziet staan. Dan zijn de andere personages een stuk beter gecast. Het is natuurlijk geweldig om Elias Koteas nog eens terug te zien verschijnen in een film. Degenen die met de Turtles zijn opgegroeid (en voornamelijk de live-action films hebben gezien) zullen dan ook een serieus verouderde Casey Jones herkennen. Vreemd om hem zoveel jaar later te zien maar wel leuk dat hij op zich nog niet veel van zijn pluimen is kwijtgeraakt. Hij blijft toch nog altijd een aangename acteur om naar te kijken. Dat geldt trouwens ook voor Will Patton die de rol van de sheriff op zich neemt. De soundtrack past trouwens ook perfect in de sfeer van de film. Op zich is er niet zo bijster veel speciaal aan de muziek de je hoort maar in combinatie met de voice-overs geeft dit toch een interessant effect dat voor een groot gedeelte bijdraagt aan de sfeer.
Gewoon zonder enig kennis vooraf aan de film beginnen en je staat garant voor een interessante filmavond. Het gebruik van de split-screens is enorm geslaagd en geeft een laag authenticiteit aan de film die anders compleet verloren zou zijn gegaan. Jovovich en de rest van de cast acteert op een goed niveau maar het is vooral de sfeer die de film maakt tot wat hij is geworden. Blijft toch een kriebelig filmpje.
El Loco
Bwah, slappe horrorfilm. The Fourth Kind begint met een intro, waarbij Milla Jovovich de kijker waarschuwt voor zeer verontrustende beelden. Vanaf dan lagen mijn verwachtingen al veel hoger dan daarvoor. Maar eerlijk gezegd, buiten een paar sporadische schrikmomenten viel er niet veel te beleven.
Het verhaal gaat over buitenaardse wezens, die mensen uit Alaska zouden ontvoeren. Natuurlijk krijg je geen beelden te zien van die zogezegde buitenaardse wezentjes, er wordt enkel gesuggereerd dat ze mensen meenemen. Je moet er natuurlijk van houden en in mijn geval dus niet.
De scènes met de echte camerabeelden waren zeer rommelig en gaven totaal geen meerwaarde aan de film.
Positieve opmerking wel voor Milla Jovovich. Ik heb haar altijd al een leuke actrice gevonden en ook nu doet ze het erg goed.
puckb96
laatst weer eens herzien.
de vorige kreeg ik echt goosebumps maar nu is ie tegengevallen.
de eerste kijkbeurt zal wel creepy zijn, maar de herziening zal tegenvallen.
het verhaal is slap en eigenlijk is ie zo eng nog niet.
er zit maar 1 vette scène in en voor de rest is het maar rotzooi.
wendyvortex
Ik ben me behoorlijk rot geschrokken van deze film, bah wat een vreselijk nare film is dit.
Lijkt nog even te beginnen als een soort van Discovery Channel-toestand met deels echte footage en deels nagespeelde stukken en heel in principe is het dat ook wel een beetje.
Maar naarmate het verhaal vordert blijken er inderdaad vreselijke dingen aan de hand te zijn in Nome, Alaska ... haast onvoorstelbaar...het gaat dus om gevallen van alien abductions.
Gebeurt niet vaak dat ik betwijfel of ik er voor een tweede keer durf te kijken...ik was in de veronderstelling een soort van Cloverfield of Close Encounters of the Third Kind-achtige toestand te zien te krijgen.
Verontrustend!!
En toen bleek het een hoax (althans de "echte" footage) briljante hoax dus ... it's scared the sh*t outta me....grrrr maakt het verhaal over alien abductions natuurlijk niet minder waar.
movie-edje
vond deze film best angstaanjagend!
ik ben best wel open-minded, en ik geloof er wel in ( het zal je maar gebeuren )
Er zijn redelijk veel films over uitdrijvingen ( demonen )
Maar zoals deze ( nou ze zijn zeldzaam )
Na deze film heb ik even op google gekeken en inderdaad Ashley Tyler is nog steends spoorloos!
- 1948 berichten
Ja vreemd dat Ashley Tyler gespeeld door Mia Mckenna-Bruce vermist word als ze nog steeds in filmland bezig was. En ook vreemd dat de echte dr. Abigail Tyler gespeeld word door actrice Charlotte Milchard, ook nog actief in filmland. Laat je toch niks wijsmaken joh, alles was nep in deze film. Leuk bedacht, maar totaal verkeerd uitgewerkt.
GTComact
Wit, uitgeblust en met lege ogen vertelt psychologe Dr. Abigail Tyler over de vier soorten contact met buitenaardse intelligentie. In 1972 is vastgesteld dat een UFO waarneming de eerste soort is. Kun je hem vastleggen op film, dan spreekt men van de tweede soort. Is er sprake van communicatie, dan is dat het derde soort. Het vierde en hoogste niveau, ontvoering, is nog nooit vastgelegd. Tot Dr. Tyler haar onderzoek begon...
Angelo2
Saaie slaapverwekkende film die niet vooruit te branden is. Nergens spannend of eng. Als er wat gebeurd krijgen we storing in beeld. Was een lange zit en een flinke tegenvaller. Dat gedoe met waargebeurd kennen we nu wel. Een krappe 3
DeCol
Matige film waar ik maar niet in kwam.
Er zit totaal geen tempo in en die zogenaamde 'realistische' beelden werkt voor mij alleen maar averechts. Dan liever beelden van mensen die 'geloven' dat ze echts iets gezien hebben. DIe beelden zijn tenminste echt. Sommige scenes zijn ook te duidelijk geacteerd en creëert daarom juist het tegenovergestelde van het doel realisme. De beelden van het aliencontact zijn daarentegen wel prima. Verder weinig spanning, maar wel een aardig einde.
SnakeDoc
Spannend hoor! Prima rol van Jovovich. Mooie vrouw.
Vond de samenhang met het 'zogenaamde' opname materiaal ook erg sterk.
Interessante film.
Bijdevaate11
Lekker schimmig verhaal, echt weird met dat zogenaamde opname materiaal.
tattoobob
Geweldige film dit....of je nou wil of niet als je deze film op zet(en je van dit genre houd)word je er helemaal in mee gezogen,en zetten mij nog een tijdje daarna aan het denken.
Jaaaaa supertoffe film

Fire in the Sky
Mystery / Sciencefiction, 1993

Dark Skies
Horror / Sciencefiction, 2013
broer of zus relatierolstoelhypnoseonderzoekcover-upgebaseerd op een waargebeurd verhaalufoalaskaverdwijningziekenhuisalien abductionpatientpsychotherapy fake documentarygevonden beeldenbased on supposedly true storynome alaskafaked footageaudio cassetteanchorage alaskapolice fake duringcreditsstinger