The Fourth Kind (2009)
Geregisseerd door: Olatunde Osunsanmi
Met onder meer: Milla Jovovich, Elias Koteas en Will Patton
Releasedatum: 14 januari 2010
Plot The Fourth Kind
"There are four kinds of alien encounters. The fourth kind is abduction."
In het afgelegen dorpje Nome in Alaska verdwijnen al sinds de jaren zestig onwaarschijnlijk veel mensen. Een officiële verklaring hiervoor is nooit gevonden, maar bijna iedereen in het dorpje lijkt wel te weten waar het door komt: alle vermiste personen zijn ontvoerd door buitenaardse wezens. Sommige dorpelingen zijn ontvoerd en keerden hierna terug in Nome. Zij luchten hierover uitgebreid hun hart bij psychiater Abbey Tyler (Milla Jovovich).
Abbey
Ashley Tyler
Ronnie Tyler
Theresa
- 1908 stemmen
...hoe kan het dat ik hier een voldoende aan geef? Ik haal er meteen een half sterretje af.
2,5* was toch ook al geen voldoende? Staat gelijk aan een 5 op de schaal van 1 t/m 10.
Zeriel
Dus dat halfje kan er best weer bij hoor
Een heikel punt die sterrenverdeling. Ik reken zo niet.
2 sterren is bij mij al een voldoende, onderhoudend maar doorsnee/niet erg interessant.,
1,5 matig,
4 zeer goed,
4,5 zeer goed tot uitmuntend
5 Meesterwerk
- 1908 stemmen
...Een heikel punt die sterrenverdeling. Ik reken zo niet.
Wat jij doet moet jij weten, maar Nomak beoordeeld wel volgens de 'normale' manier dus hij moet die 0,5* er gewoon weer bovenop gooien

KILLERBEE99
Jij vind het dus leuk als mensen tegen je liegen.
Het is een film, geen documentaire! Dus what's the problem?
Nomak
Dus dat halfje kan er best weer bij hoor
Het is een film, geen documentaire! Dus what's the problem?
Zandadder
vandaag gezien en gewaardeerd met 4,0*.
2,5 is voor mij trouwens ook een 5, maar ieder zijn manier van stemmen.
- 1908 stemmen
Voor mij is 2,5* een voldoende hoor. Als je op school een 5 haalt heb je de helft, en dat is een voldoende. In nederland is dat anders heb ik begrepen.
In Nederland heb je inderdaad pas een voldoende vanaf een 5,5. Maar in België is dat dus anders en dus kun jij er ook niks aan doen. Maar goed, nu weten we dat ook weer en dit is een Nederlandse site dus hier telt de Nederlandse puntentelling. Dus hup! die 0,5* er weer bij op!
char
De zogenaamde echte psychiater Abbey Tyler vond ik het engste.....................
Piratje
Waar of niet waar gebeurd? Speelt voor mij helemaal geen rol. Goed geacteerd en hoe onwezenlijk ook, toch waren er momenten dat ik geloofde en de spanninbg mij bij het scherm hield. Zowel het verhaal, het gebruik van de tweede camerabeelden, de aftiteling op het einde... Het kon niet echter voorgesteld worden. Je raakt er zelf bijna psychisch van onder de voeten. En dan nog dokter ook... om het toch maar realistischer voor te stellen.
Ondanks dit zeker niet mijn genre is vind ik het een uitzonderlijke film waarover nagedacht moest worden want het einde zorgde voor de nodige twijfels. Je kunt er een 1 voor geven of een 5. Echt zoals de film. Vol uitersten. Ik koos voor de uitzonderlijke voorstelling en casting. 4*
puckb96
De Scott-scene vond ik gewoon te creepy. Ik voelde die kriebels toen ik die geluiden en dat gezicht zag en ben m'n kamer uitgerend. Eerste film waarbij ik echt een soort angst voelde, en dan was dit nog maar een mystery/thriller.
mark25
Matige film.
Niet veel orgineels, een beetje gejat van diverse films en samengebundeld tot dit geheel.
Ongelovelijk dat mensen deze zogenaamde echte beelden geloofwaardig vinden, want deze zijn echt overduidelijk fake. Film heeft wel wat spannende momenten maar overtuigt niet echt.
puckb96
Wat is er nou eigenlijk met die Scott gebeurd?
Corcicus
Dit lijkt mij echt een film voor believers. Ik ben niet verder geraakt dan het eerste kwartier omdat ik zelf niet in marsmannetjes geloof. Blijft het een hele film lang nagemaakte recordings en interviews regenen? Of vloeit deze alien-docu over in een echte film? Indien dat tweede wil ik het nog wel een kans geven.
bladerunner63
misschien een nominatie geven voor grootste fake movie van het jaar ?
btw : ik werd gisteren ook ontvoerd door Aliens ....ze hadden een mooi luna-park in hun spaceship....ook vertelden ze mij dat hun geplande invasie niet doorgaat sinds Japan aan het lekken is...
Corcicus
Wat een klucht.
Ik kan nauwelijks bevatten hoe belachelijk deze film was. En wat acteert die Milla Jovovich wederom barslecht zeg. Werkelijk niks aan. Toch één puntje voor alle moeite die de makers hebben gedaan om het geheel geloofwaardig over te doen komen. Evenwel gebuisd op alle vlakken.
nightbreed
Leuk pseudo semi gedocumenteerd filmpje. Deze film ligt qua stijl een beetje op 'The Blair Witch Project' en 'Paranormal Activity'; totale bullshit gebracht als semi-documentaire. Van de 3 vond ik deze toch het beste en het meest sfeervolle.
Mars4i
Deze film viel zwaar tegen. Ten eerste is de stijl heel vreemd, met vaak de beelden van de "echte" personen tegelijk in beeld met de "acteurs". Waarom kiest men niet voor 1 van beide. Verder heb ik me erg geïrriteerd aan het acteren van de Sherif (Will Patton). Hij trekt de hele tijd een moeilijk gezicht. Hij heeft toch al in veel betere rollen gespeeld.
orbit
- 12092 berichten
Waardeloze kutfilm! Weer voor van die mensen die in zgn. echt gebeurde paranormale drama geloven, dit is van het begin tot het einde stomzinnig en vervelend hysterisch.. doet erg aan Blair Witch en dat soort rotzooi denken.
fa2live
Gave film.
Om nog iets origineels te maken is moeilijk. Beter goed jatten, dan slecht origineel zijn.
Ik begrijp ook niet de commentaar die vele van jullie leveren.
Velen van jullie zijn zo negatief, dat ik me ga afvragen of je nog wel plezier in het leven hebt. Of dat je een behoorlijk hork moet zijn. Duidelijk is dat het meer over de persoon zelf gaat dan over de film.
The fourth kind, was een gave film. Spannend en onderhoudend. In ieder geval is er goed over nagedacht.
Mocht de film de eerste keer top zijn, dan geen tweede keer kijken. Mocht de film zijn tegen gevallen, kijk hem voor de tweede keer.
groeten
Queen-Bee
Ik ben zeer zeker geen fan van dit genre... maar het heeft me flink aan het denken gezet: Waarom niet? Mooi vertolkt. Ik had echter af en toe wel het idee dat de mensen uit 'de echte beelden' hele slechte acteurs waren. Da's jammer...
david bohm
Wanneer een acteur zich rechtstreeks tot de camera wendt om één en ander te verduidelijken vind ik dat tja nogal een zwaktebod. De film komt wat moeizaam op gang maar na het ge-ijsbeer met het taperecordertje is de spanning voldoende opgebouwd en wordt het interessant. Acteerwerk is bepaald niet sterk, soit.
Decec
Ik vond een goede SF film...
Prima acteerwerk...
Volgens mij is geen waargebeurd verhaal, maar
wel "een gebaseerd op ware feiten over een stad in Alaska"
Goed verhaal...
Prima camerawerk...
Actrice Milla Jovovich speelt goed...
Fran
- 1953 berichten
De film was aan de ene kant zeker spannend. Doordat de acteurs in het begin een heel serieus en plechtig pleidooi houden over de echtheid van de film begon het voor mij al behoorlijk spannend. Maar als je dan de beelden ziet, kwam het niet zo geloofwaardig op me over. Ik vond dat de opnames die echt zouden zijn behoorlijk geacteerd overkomen. Verder wordt er aardig wat kunst en vliegwerk gebruikt om alle beelden van "echt" en nep door elkaar heen te laten blenden maar dit kwam op mij behoorlijk storend over. Het haalde het ritme uit het verhaal.
Simoensk
Echt wel een scary film die je moet zien alleen in het donker.
Kwam overtuigend over en dit is zeer belangrijk voor zulke films.
Niets op aan te merken, prima film.
psycholamp
- 1960 berichten
Ik heb nu de helft gezien en was me er niet van bewust, dat het echte materiaal gespeeld was, maar kreeg wel heel sterk het vermoeden, doordat het wel geregisseerd leek. Ik vond de reactie van de sherrif ook belachelijk en ben eens gaan googlen. Tja, ook het echte materiaal is gespeeld... Gôh, dat wist ik al zonder voorkennis, dus. Ik weet niet of ik deze film nog ga afkijken. Voorlopig geen punt voor dit, tot nu toe, weinig boeiend, verhaal.
marcelvkan
Gespeeld of niet gespeeld, het is een originele manier om een filmm over buitenaardse levens te maken!
Ik ben aangenaam verrast door deze film, Spannend, Boeiend, Geloofwaardig (Ook al is het naar mijn idee een onbestaand onderwerp) en prima acteerwerk!
Als het "echte" materiaal geacteerd is vond ik de speelster die Abbey Tyler vertolkt verschrikkelijk goed!!!
Al DeNiro
Spannende, mysterieuze en enge film, dat mij doet denken aan Mothman Prophecies en X-Files.
De video-beelden vond ik ook verontrustend.
Maar wat ik wel minder vind:
All the "original documentary footage" was shot by the filmmakers as part of the production. All the people in the "original documentary footage" were paid actors. The "real" Dr. Abigail Tyler is played by actress Charlotte Milchard. Dr. Tyler is not based on a real person.
Miss Lola
Vond er geen zak aan. Ze wilden een beetje The Blair Witch Project nadoen, wat erg slecht gelukt was. Ik vond die videobeelden zeer verstorend werken. Ze hadden beter gewoon de film kunnen maken zonder daarbij de nadruk te leggen of het nu waar of niet waargebeurd was. Dan was het misschien nog een vermakelijke film geworden.
Van mij slechts een 1 voor de moeite.
Minotaures
''In the end, what you believe is yours to decide.''
Men moet erg hard in geloven willen ze zoiets als waargebeurd bestempelen. Spoken, monsters, vreemde wezens en paranormale dingen, daar past deze film tussen. Ik geloof er absoluut niet in en vind het larriekoek.
Als psychologische film heeft het zeker een bepaalde sfeer en donkere achtergrond wat sterk overkomt. Dat het per se helemaal daar (Nome, Alaska) gebeurt wordt verder ook niet echt uitgediept. En je hebt geen gevoel alsof de politie daar op hun hoede zijn, na 'vele verdwijningen' van mensen daar.
De beelden zagen er best goed uit, het bewerken met filmbeelden en 'originele' interview en onderzoeksbeelden door elkaar zijn best leuk verzonnen.
Qua personages kan je ze verdelen in 2 groepen; mensen die ervan de dupe zijn en andere die er (momenteel) niets mee te maken hebben. Zo heb je interviews met slachtoffers, mensen die het niet geloven tot ze het zelf meemaakten en andere die zulke dingen blijven ontkennen.
Films met aliens als thema zijn best interessant als ze de aliens niet letterlijk laten zien, maar gewoonweg aanwijzingen geven dat ze er juist wel zijn. Dat is bij deze redelijk gelukt. Je ziet voor de rest helemaal niets, maar je hoort genoeg aanwijzingen (met hun oude taal, afbeeldingen die met ruimtereizen te maken hebben en andere paranormale dingen).
Grappig, al die films die realistisch willen voorkomen door te stempelen als 'dit is waargebeurd en aan jou de keuze om het te geloven of niet'.
Een popcorn-thriller met een hele creepy uil.

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen

Fire in the Sky
Mystery / Sciencefiction, 1993

Dark Skies
Horror / Sciencefiction, 2013
broer of zus relatierolstoelhypnoseonderzoekcover-upgebaseerd op een waargebeurd verhaalufoalaskaverdwijningziekenhuisalien abductionpatientpsychotherapy fake documentarygevonden beeldenbased on supposedly true storynome alaskafaked footageaudio cassetteanchorage alaskapolice fake duringcreditsstinger