• 9.114.993 stemmen

Geregisseerd door: Robert Lieberman

Met onder meer: D.B. Sweeney, Robert Patrick en Craig Sheffer

Gesproken taal: Engels en Japans

Plot Fire in the Sky

"Alien abduction. November 5, 1975. White Mountains, Northeastern Arizona. Based on the true story."

In 1975 ontdekken houthakker Travis Walton (D.B. Sweeney) en zijn collega's een zwevende ufo. Waltons collega's vluchten, maar Walton lukt dat helaas niet. Hij wordt geraakt door stralen die uit de ufo komen en ligt vervolgens voor dood op de grond. Zijn collega's die op de vlucht zijn geslagen hebben grote moeite de autoriteiten van hun oprechtheid te overtuigen, helemaal nu Travis vermist blijkt... Een grote zoekactie volgt.

Travis Walton

Frank Watters

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

UFO melodrama.

Het was een typisch jaren '90 iets: UFO's, The X-Files, grijze aliens in films, de Star Trek en Star Wars revivals, Babylon 5, Star Gate en diverse andere science-fiction zaken. Vaak begeleid met allerlei complot-theorieën over overheden die informatie over buitenaardsen achter zouden houden. Sinds het succes echter van Harry Potter en Lord of the Rings is science fiction volledig overvleugeld in populariteit door fantasy en hoor je nog maar weinig mensen over UFO's en grijze aliens leuteren.

Fire in the Sky speelt weliswaar in de jaren '70, maar past volledig in het jaren '90 tijdsbeeld. Een mogelijk waargebeurd verhaal over een man die ontvoerd zou zijn door de zo kenmerkende grijze aliens. Als je hoopt op originaliteit zit je hier mis. Uiteraard gelooft de omgeving niets van de ontvoering, op wat UFO nerds na, en liggen de autoriteiten dwars. Dit alles gelardeerd met een dikke saus drama. Dat is pakweg driekwart van de film.

In het laatste stuk komt het slachtoffer van de ontvoering plots weer boven water en krijgt de kijker toch nog wat buitenaards gedoe voorgeschoteld. Weer is de omgeving sceptisch, uitgezonderd de UFO nerds en liggen de autoriteiten dwars. Bij dit punt van de film viel ik letterlijk in slaap. Lieberman probeert het wel, maar het script is zo droog en vermoeiend dat er ook weinig van te maken is. Alles oogt als een RTL tv-dramafilm; ook zo'n typisch jaren '90 ding.

Behoudens het korte buitenaardse stuk, viel hier weinig te genieten. 1,5*

avatar van StevenMighty

StevenMighty

Een zeer degelijke film over buitenaards leven.

Boeiend en mysterieus.

In de jaren 90 was ik ook erg geboeid door ufo's en close encounters en toen heb ik over deze gebeurtenissen in arizona regelmatig gelezen. Ik heb er tegenwoordig ernstige bedenkingen bij, maar kon toch erg van de verfilming van dit verhaal genieten.

Het alien stukje was me iets te langdradig en met van dat typisch beeld wat men ervan heeft met lelijke kleine monstertjes, maarja dat was eigen aan die tijd in series en films. Gelukkig was het grote deel van de film ernstiger en geloofwaardiger.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

SF drama gebaseerd op de beroemde zaak Walton, één van de best gedocumenteerde gevallen van ontvoering door aliens. Ik heb zo'n verhalen altijd al eng gevonden, dus het kon niet ontbreken dat dit me zou aanspreken. Een groepje houthakkers zijn getuige van de aanwezigheid van een UFO in het woud, en één van hen verdwijnt spoorloos. De dorpsgemeenschap gelooft dat ze hun kompaan vermoord hebben. De scène in het ruimteschip vond ik erg knap opgebouwd en angstaanjagend en is zeker het hoogtepunt van de film. De regie is bovendien erg geslaagd maar de acteurs die hier meespelen zijn helaas niet de beste (met alle respect voor James Garner natuurlijk). Hoewel soms onevenwichtig vond ik deze film niet tegenvallen.

avatar van Daan258

Daan258

Nadat ik een tijd geleden een docu hierover had gezien op tv was ik wel benieuwd naar de film.

Helaas was het niet echt mijn ding. De laatste 30 min waren nog best vermakelijk maar de rest kon mij niet echt weten te vermaken.

Leuk om een keer gezien te hebben maar had hem zeker beter verwacht.

avatar van MovieMind

MovieMind

Niemendalletje..

Heb dit verhaal wel eens op Discovery of NatGeo voorbij zien komen en wat ik me ervan herinner was die documentatie boeiender dan deze film. Inmiddels zijn er al zoveel (betere) films met dit soort verhalen gemaakt dat het niet veel indruk meer maakt. Ondanks een aantal bekende gezichten die voorbij komen vond ik het maar een middelmatige film.

Voor liefhebbers van alien abduction films, en dat het gebaseerd is op een 'waargebeurd verhaal' (voor wie het geloven) kan het wel een aardige film zijn.

avatar van Bantavoer

Bantavoer

Vond deze maar een middelmatige film. Wat betreft acteurs en zo was het wel in orde. Verhaal ging, maar het heeft me totaal niet geboeid. Eerder slaapverwekkend.

avatar van arno74

arno74

Weinig interessante film, met name omdat de focus m.i. verkeerd is. We volgen de vier vrienden van een door UFO's ontvoerde man, maar hun verhaal is niet bepaald interessant te noemen. Ook wanneer de ontvoerde 'terugkomt' wordt de film niet veel beter. Visueel is het fraai en lijkt het kwaliteit uit te stralen, maar het verhaal wat hier wordt verteld is niet zo sterk. Het kampt natuurlijk met een geloofwaardigheidsprobleem, een verhaal over UFO-ontvoeringen bloedserieus brengen kan na de jaren '60 en '70 eigenlijk niet meer, en deze film probeert het, ook nog door het meer lading te geven omdat het geïnspireerd is door een "waargebeurde" (kuch kuch) ontvoering. Lastig ook om de label scifi aan deze film te hangen, hoort wat mij betreft meer onder fantasy. 2*

avatar van scorsese

Matige film waarin een aantal mannen de verdwijning van een collega toeschrijven aan een UFO-ontvoering. Gebaseerd op een 'waargebeurd' verhaal. Uiteraard schuilt hier ook een beetje het probleem in. Het eerste gedeelte is wellicht goed opgebouwd, maar de beschuldigingen zijn wat langdradig. Het ziet er verder allemaal wel goed uit, vooral de scenes op het ruimteschip. Net geen 3.0 sterren.

avatar van AniSter

AniSter

• 2059 berichten

Redelijke film gebaseerd op ware gebeurtenissen. Alleen vond ik de laatste 20 min. tegenvallen. Een paar scenes deden me denken aan een veel betere film uit dit genre nl. Close Encounters of the Third Kind (1977), bijv. in het begin van de film bij de spoorwegovergang.

avatar van Phantasm

Phantasm

Prima sciencefiction film die lekker wegkijkt.

avatar van Shadowed

Shadowed

Mwa.

Vond Fire in the Sky erg aanvoelen als een soort film van een regisseur die Spielberg na wil doen. Pas diep in de tweede helft begon dit gevoel op te houden na het zien van een sequentie waar ik Spielberg totaal niet in herken. Verder voelt de film ook erg sterk aan als een geheel dat prima 10 jaar voor de daadwerkelijke uitbreng gemaakt had kunnen zijn. Sterk verouderde stilering.

Met de effecten zijn weinig mis en wanneer de film wat spannender uitpakt is het meteen raak. De bekende sequentie die een film als deze weet te maken is ondertussen best bekend onder de filmliefhebbers neem ik aan. Dat soort scenes onderscheiden deze film sterk en brengen de aandacht die ik onder al dat saaie geneuzel verloor weer helemaal terug. Daarnaast weet de machteloosheid tijdens zo'n scene ook goed te werken. Lekker meedogenloos. Maakt een film als deze natuurlijk erg speciaal.

Dat is ook mijn voornaamste punt van kritiek. Fire in the Sky laat ons een interessant dilemma zien, maar verteld door oersaaie acteurs. Enkele leden zijn zelfs best bekend, maar worden zowat onherkenbaar gemaakt. Geen enkel personage weet maar een beetje interessant te zijn en de gesprekken vallen dood neer. Het totale gebrek aan sfeer gedurende deze scenes maken de film een vermoeiende ervaring.

Gelukkig weet Lieberman dat te compenseren met wat opvallend grove en sfeervolle scenes. Soms puntje van je stoel uiteraard. Daarom vind ik het zo'n zonde dat de rest van de film zo lang duurt. Het resultaat is dan ook half. Wanneer de film uitpakt is de interesse er meteen. Wanneer het zich op de achtergrond houdt, is de interesse ook meteen weer weg.

avatar van Macmanus

Macmanus

Bill Pope maakt de film dragelijk. Heel mooi gedraaid, met als hoogtepunt de scene op het alien schip. Helaas neemt de film zichzelf veel te serieus en zitten ze vast aan het stompzinnige boek van een fantast. Desalniettemin toch 3 sterren.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Macmanus ik weet niet of gaat over een stompzinnige boek van een fantast. Ik heb onlangs de docu gezien "Shock Docs" Alien Abduction: Travis Walton, en die man komt totaal niet over als een fantast en de nog levende leden van dat team boswerkers evenmin. En ik vind het ook wel in hun voordeel werken dat ze 2 keer goed door de leugentest gekomen zijn, allemaal he. Maar zeker toen in de jaren 70 waren de meeste er heel skeptisch over. Tegenwoordig nu het Pentagon toe heeft gegeven dat ze al jaren onderzoek doen naar UFO,s en sinds dat ze beelden vrij hebben gegeven van onverklaarbare vliegende voorwerpen, die snelheden behalen wat geen enkel vliegtuig kan halen, denken er veel toch anders over. Of denk jij dat Amerika er miljoenen in gaat steken als het om gebakken lucht gaat.

avatar van Macmanus

Macmanus

Prima hoor iedereen zijn pleziertje. Laten wij het hopen dat Aliens dan iets leukers brengen dan deze film. Er zijn genoeg onderzoeken gedaan die dit als Hoax hebben bestempeld, ik laat het daar verder bij. Je lijkt mij iemand die graag berichten van het Pentagon vrij interpreteert. Heb ik de maken met Lang Frans? Wie weet, daarom is discussiëren op het internet over dit soort dingen altijd bijzonder vruchteloos bezigheid waar ik niet heel veel energie in ga stoppen. Mocht je het over de film an sich willen hebben wil ik eventueel wel verder kletsen.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Macmanus schreef:

Nee je hebt echt niet te maken met een lange Frans. Ik wou alleen zeggen dat het niet perse een fantast hoeft te zijn omdat jij hem niet gelooft. Maar inderdaad ik wil er verder ook niet teveel woorden aan vuil maken

avatar van John Milton

John Milton

• 22088 berichten
  • 11965 stemmen

Het is niet uit te sluiten dat ik tot de voorbereiding van de horrorchallenge nooit van Fire in the Sky (1993) gehoord had. Het staat me in elk geval niet bij. Hoe dan ook leek het een uitgelezen keuze voor het sci-fi horror subgenre, met een houthakker uit Arizona die schijnbaar 5 dagen lang door Aliens wordt ontvoerd, als hij en zijn buddies in het bos langs de weg plots een fel rood licht zien, en een object in de lucht. Travis loopt er naartoe en wordt plotseling door stralen de lucht in verplaatst om vervolgens levenloos op de grond te blijven liggen. Overtuigd dat hij morsdood is (en doodsbang) slaan zijn maten op de vlucht. De autoriteiten verdenken de groep dat ze iets met Travis' vermissing te maken hebben.

Regisseur Robert Lieberman, die afgelopen zomer aan kanker overleed, heeft een hoop afleveringen geregisseerd van serie die ik heb gezien (The Expanse, Nikita, Dexter, The X-files), maar het is de eerste film die ik van zijn hand zie. Met een jonge Robert Patrick en Henry Thomas, en de tegenwoordig meer als regisseur bekend staande Peter Berg.

Met name de scènes dat Travis wakker wordt in de UF0 in een soort Pod en in contact komt met de Aliens waren erg goed gedaan. We zien dat niet vaak zo uitgebreid als hier. Maar vooral de scènes dat dat ze hem weer grijpen en in bedwang houden op een operatietafel, om vervolgens allerlei narigheid uit te halen. De film zelf vind ik misschien niet geweldig, maar die scènes zijn bijzonder memorabel.

avatar van joolstein

joolstein

Op 5 november 1975, in het kleine plaatsje Snowflake, Noordoost Arizona, Amerika, komt een groepje houthakkers vanuit de bossen geracet en duiken de plaatselijke kroeg in. Wat en waarom er voor gebeurde zie je in flashbacks en tevens in de vijf dagen erna. De film is losjes gebaseerd op een verhaal van Travis Walton die beweert te zijn ontvoerd door buitenaardse wezens.

Helaas lig driekwart van de film meer de focus op dat wat de hele gebeurtenis met de groep mensen deed. Het gaat over de redenen waarom stadsgenoten argwanend zijn, de problemen uit het verleden, hun huidige huwelijksproblemen, enz. Dat was best middelmatig...waarom ik dit toch zeer positief beoordeeld is puur voor het laatste gedeelte!

De film toont namelijk ook in een flashback de herinnering van Walton, van hoe het was om in het buitenaardse ruimteschip te zitten. Een ontmoeting van de 'vierde soort' volgens het Classificatiesysteem van J. Allen Hynek. En die scènes in het vaartuig zijn echt op een huiveringwekkende manier, erg goed! Oh, en de makers wilde denk ik meer geloofwaardigheid creëren door voor de film Henry Thomas te casten, beter bekend als Elliot uit E.T..