• 158.152 films
 • 9.645 series
 • 28.790 seizoenen
 • 607.440 acteurs
 • 353.088 gebruikers
 • 8.846.371 stemmen
Avatar
 
banner banner

Rendition (2007)

Thriller | 122 minuten
3,53 1.749 stemmen

Genre: Thriller

Speelduur: 122 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Gavin Hood

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Reese Witherspoon en Meryl Streep

IMDb beoordeling: 6,8 (57.658)

Gesproken taal: Arabisch en Engels

Releasedatum: 6 maart 2008

 • On Demand:

 • Google Play Bekijk via Google Play
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Rendition

"What if someone you love... just disappeared?"

Als haar van terrorisme verdachte echtgenoot tijdens een vlucht van Zuid-Afrika naar Washington verdwijnt, besluit Isabella (Reese Witherspoon) de zaak met behulp van een politieke vriend verder uit te zoeken. In dezelfde tijd is CIA-agent Douglas Freeman (Jake Gyllenhaal) getuige van een nogal onorthodox verhoor, dat de nodige vragen bij hem naar boven brengt.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Isabella Fields El-Ibrahimi

Douglas Freeman

Corrine Whitman

Senator Hawkins

Anwar El-Ibrahimi

Abasi Fawal

Said Abdel Aziz

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van SmackItUp

SmackItUp

 • 3481 berichten
 • 2400 stemmen

SPT schreef:

De film was mij te rommeling en onsamenhangend. Bovendien vond ik hem slechts bij vlagen interessant, dus ik kan helaas niet verder gaan dan 2*.

Mee eens. Met name visueel nog wel interessant, maar het verhaal vond ik totaal niet interessant gebracht.


avatar van martijn011

martijn011

 • 1945 berichten
 • 1285 stemmen

Erg sterke film van Gavin Hood, een regisseur die me ook al positief verraste met 'Tsotsi' en 'Eye in de Sky'.
De film boeide me van begin tot eind en vond het diverse keren uitermate spannend in beeld gebracht. Het moment dat je als kijker erachter komt dat er twee tijdlijnen in de film verwerkt zitten bezorgde me kippenvel. Uitstekend gedaan.
Ook complimenten voor de acteurs in de film die stuk voor stuk erg sterk acteren. Meryl Streep blijft, ondanks dat ze niet zoveel screentijd krijgt, een klasbak.

Negatief punt aan de film is het einde. Iets te gemakzuchtig en ongeloofwaardig. Toch niet getreurt, want zowel het spannende verhaal, het geweldige camerawerk en de goede acteurs dragen bij aan een uitstekende filmervaring.
Vier dikke sterren.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 7084 berichten
 • 4204 stemmen

Behoorlijk film, maar eentje die ik me waarschijnlijk niet lang zal herinneren. Hoewel de film enkele martelscènes kent en blijkbaar daarom de kijker zou moeten aanzetten tot nadenken, had ik dat gevoel totaal niet. Althans, niet specifiek voor déze film. Uiteraard kan de vraag gesteld worden hoe ver je als land of organisatie kan gaan in functie van het algemene belang of veiligheid. Deze morele vragen leiden tot het utilitarisme en de stelling van "happiness of the greatest number" waarbij het begaan van een misdaad getolereerd wordt om een nog grotere misdaad te bestrijden of te vermijden. Ik vermoed dat de film/serie van The Verdict diezelfde trend zal volgen.

Sterkste punten zijn zoals steeds de erg degelijke Jake Gyllenhaal. Ook de verhaallijn met de twee tijdlijnen die verwerkt zijn, was erg goed. Het einde daarentegen slordig en simpel. Alsof je als hoofdverdachte van terroristische aanslagen zomaar naar buiten kan wandelen en je leven schijnbaar kan hervatten in de VS, al dan niet schuldig?


avatar van PCTERN

PCTERN

 • 250 berichten
 • 201 stemmen

Sterke indrukwekkende film over de schimmige war on terror na de aanslagen van 11 september 2001, waarbij regelmatig op het grensvlak van het betamelijke werd gewerkt en mensenrechten stelselmatig werden overtreden.

Verhaal zit goed in elkaar en laat de politieke slangenkuil zien waarin dit soort activiteiten plaatsvonden. Met het onvermijdelijke 'good guy' einde, dat niet origineel is maar bevredigend voor een kijker.


avatar van Mercurio

Mercurio

 • 87 berichten
 • 558 stemmen

Aardige film, jammer dat de boodschap er zo dik bovenop lag.


avatar van Tarkus

Tarkus

 • 6409 berichten
 • 5314 stemmen

Tarkus schreef:

Prima film met een ijzersterk scenario en zeer goede vertolkingen.

En als statement kan de film tellen, als dit geen aanklacht is tegen het Amerikaanse beleid dan weet ik het niet meer.

Het wordt tijd trouwens dat men deze verwerpelijke daden aan de kaak stelt, en het medium film is daar uitstekend voor geschikt.

Het is werkelijk schokkend dat dit kan gebeuren terwijl de wereld toekijkt en de verantwoordelijken hiervoor niet straft.

Den Haag zou nog een persoon bij in zijn cellen moeten hebben, juist ja, die persoon die zijn laatste dagen slijt (eindelijk) in het Witte Huis.

Maar wat betreft deze film, prachtig en een pluim voor alle acteurs zowel jong als oud, want er zitten 2 oude rotten in het vak die ook hun steentje bijdragen aan het sublieme verhaal, Alan Arkin en de immer steengoede Meryl Streep.

Topfilm die je moet zien !!

Ook deze film opnieuw bekeken. Heb niets toe te voegen aan mijn eerdere commentaar.

Is en blijft een zeer goede en nog steeds actuele film.


avatar van FlorisV

FlorisV

 • 1607 berichten
 • 651 stemmen

ErikP schreef:

Vond het toch een beetje gemakkelijk tendentieus. Iedereen is tegen martelen, maar zodra het jouw familie is die het slachtoffer is.... Beetje als tegen de doodstraf zijn totdat jouw dochtertje van 5 wordt afgeslacht. Ik zeg niet dat ze het nu goed aanpakken met Guantanamo, maar simpel zeggen dat niks kan is een mening die je een aanslag of 3 kan volhouden.

Eens. Doet me denken aan een (vrij zwakke) film als Unthinkable (2010) die ongeveer 2 uur doet over het beantwoorden van een simpele vraag met een even simpel antwoord, dat je met 10 seconden nadenken weet maar dat velen uit politieke correctheid liever achterwege laten. Het krioelt natuurlijk nog steeds van de mensen die denken dat je alle problemen kunt oplossen zonder je handen vuil te maken maar gelukkig zijn in ieder geval sommigen iets realistischer.

Ik denk dat ik deze maar oversla. Maar Guantanamo Bay is wel een van de vele goeie troeven in discussies met linksige Obama adepten. Yes we can, weet u nog, hij zou de boel gaan sluiten.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 2854 berichten
 • 2075 stemmen

Voor mij toch een redelijk onbekende film uit de massa die net zo goed 'wel' als 'niet' wat kan zijn. En het werd het ondanks een interessant beginpunt, aardig acteerwerk en een brede cast toch voornamelijk 'niet'.

Interessant is toch zeker het gegeven dat kennelijk 'rendition' heet. Een verdachte die naar een schemergebied ontvoert wordt die niet onder bepaalde wetgeving valt. Waar is hij gebleven en waarom? Aardig is toch zeker hoe hij meegenomen wordt en dit in zijn werk gedaan wordt. Geen idee of je zo gemakkelijk vlucht gegevens kan wissen maar dat terzijde. De wereld aan ellende waar Anwar zich al snel in bevindt is behoorlijk en schrijnend. Maar dat is toch al snel waar de film ophoudt en het geheel begint te slepen want echt spannend wordt het nooit, en de hele situatie met Khalid en Safiya doet me ook erg weinig.

Maar het meest worstel ik met de logica van de filmmakers en waarom ze dit laten zien met een wat mij betreft behoorlijk vooringekleurd beeld, alsof we een hekel aan Amerika moeten krijgen na het zien van deze film. Big bad USA kidnapped onschuldige familieman. Sowieso een erg dubbele opmerking die Alan Smith op een gegeven moment maakt. 'Anwar is een familieman, een vader'. Ja en? Alsof terroristen geen familie of kinderen hebben. Is het gewetenloos wat de CIA, of welke andere inlichtingendienst, doet met dergelijke verdachten? Ja zeker. Zullen daar onschuldigen bijna zitten? Vast en zeker. Is het nodig dat men zo te werk gaat? Ik ben er bang voor. Dit is wat mij betreft geen keuze tussen goed en kwaad, dit is geen zwart of wit, dit is namelijk een heel groot wazig grijs gebied met slechte keuzes en minder slechte keuzes, en vooral een kwestie van het doel dat de middelen heiligt. Middeleeuws? Wellicht. Maar ik vind het ontzettend gemakkelijk en idealistisch redeneren als terreur je toch niet raakt. Stel dat er met het oppakken van 100 mensen en een dergelijke behandeling 9/11 had kunnen voorkomen, of de bomaanslagen in London, wat dan? Was dat het waard geweest? Wie bepaalt die prijs? Het doet me denken aan een discussie tijdens mijn schooltijd. Een klasgenoot op de MTS had een plan beraamt ergens in te breken en een proefdier, ik geloof een aap, te bevrijden. In de klas ontstond nogal een discussie waarop een klasgenoot vroeg aan de leraar, op dat moment voor de klas, wat hij er van vond en over dierproeven in het algemeen. Hoeveel ik eerst wel sympathie voor de actie had troffen de woorden van de leraar mij net zo goed. Hij stelde de hypothetische vraag aan zichzelf of hij problemen had met dierproeven hoe zielig ook. Stel hij zou kanker krijgen en door die dierproeven zou er een middel ontdekt worden die zijn leven redden. Of hij dan nog problemen had met die proeven, zouden wij er problemen mee hebben als ons leven er mee gered werd counterde hij uiteindelijk. Niemand die daar echt een antwoord op had. Net zo goed dat niemand een antwoord kan hebben op de aanpak van dergelijke zaken tot het je leven daadwerkelijk redt want wat zal je dan blij zijn met je idealen.

Ik kan dan ook niet anders zeggen dat Rendition wat mij betreft faalt in zijn opzet. De aanklacht ben ik het simpelweg niet mee eens, uiteraard zal deze ook gaan over het vernederen zoals op de foto's te zien was in Abu Graib iets wat ik wel afkeur. Maar dat vind ik een totaal andere discussie. Behalve dat heeft de film heel veel moeite me te boeien. Nee, ik had nog wel redelijke verwachtingen maar Rendition wist daar niet aan te voldoen. Niets bijzonders is mijn oordeel en dat terwijl het toch een beladen onderwerp en interessant onderwerp is.


avatar van stratmans

stratmans

 • 861 berichten
 • 875 stemmen

goed verhaal, filmdelen uit Afrika dikwijls zeer donker en slecht