Genre: Misdaad / Drama
Bekijk via Netflix
Bekijk via iTunes
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Felon
"No rule. No hope. No way out."
Een brave familievader met een veelbelovende toekomst verliest alles wat hij heeft, wanneer hij een inbreker in zijn huis per ongeluk doodmaakt. Veroordeeld voor onvrijwillige doodslag, moet hij de komende drie jaar doorbrengen in een zwaarbewaakte gevangenis waar de regels van de normale maatschappij niet langer gelden.
Wade Porter
Viper
Gordon
Michael Porter

DylanK94
Vond het niet zo'n hele bijzondere film. Vond het jammer dat het hele gevangenisleven aan je voorbij ging als kijker. Verder vond ik Val Kilmer een goede rol vervullen.

(verwijderd)
Ook ik had hier nog nooit van gehoord, tot ik hem zag staan op Netflix. Gelijk Google er bij gehaald en daar zag ik een IMDb rating van 7,5 dus ik werd al nieuwsgierig, en dat is achteraf begrijpelijk.
Echt een mooie en complete film die me best wist te raken ondanks de vrij simpele opzet. Hij begint vrij cliché en herkenbaar, maar hoe langer die duurt hoe interessanter en boeiender die wordt. Alle personages zijn interessant, mede door geweldige acteerprestaties, met name van Kilmer, waar ik nog niet zo veel van heb gezien eigenlijk. De rol van de nieuwe bewaker, Collins, vond ik een mooie toevoeging en ook hoe ze de verschillende kanten laten zien van alle betrokkenen bij het gevangenisleven, met als perfect voorbeeld Lt. Jackson natuurlijk.
Audiovisueel is er eigenlijk nauwelijks iets te vertellen. Wat deze film me zo aantrekt naast het goede verhaal en acteerprestaties vind ik dan ook moeilijk te herkennen. Misschien zijn de 2 genoemde punten wel van zo'n niveau dat die deze film al een 4,0* waard maken.
Aanrader!

DonJefferson
Zojuist Felon gekeken en deze film maakt zijn 4 sterren geheel waar!
Wat een heerlijk, harde, rauwe film over het gevangeniswezen! De rollen konden in mijn ogen niet beter verdeeld worden. Hij heeft zo zijn emotionele kanten en ook zijn harde geweld en gevangenisfilosofie. Ik geef hem met recht 4 sterren!
Een echte aanrader!

LostCauze
Dorff niet overtuigend, en ik had graag een beetje van de politiek tussen de gangs willen zien. Verder wel oké.

dinhus
Conceptueel gezien niet diepzinnig, maar gevoelsmatig een absolute topper. Veel meer kan ik er niet over zeggen, behalve dat ik het één van de betere films vind die ik de afgelopen tijd heb gezien!

Erg doorsnee.
Zeer klassieke weergave van een gevangenis, waar iedereen slecht is, mensen veranderen om te overleven en elk dag weer je laatste kan zijn. En ach, ook de bewakers passen in dit plaatje. Al wil de nieuweling nog niet echt vollledig meewerken natuurlijk.
Het gaat ook allemaal wel erg snel bergafwaards voor Dorff. Binnen de korste keren zit hij voor 7 jaar vast. Zijn relatie gaat zienderogen achteruit en in de gevangenis wordt hij aan z'n lot overgelaten. Toch, al je voorbij alle cliché kijkt schuilt er nog een redelijk filmpje in Felon. Komt deels door de rol van Kilmer, die het hier best oké doet, maar ook die negatieve spiraal heeft op zich wel iets.
Camerawerk was zeer matig, acteerwerk nogal dik aangezet en het plot erg voorspelbaar, maar er zijn slechtere gevangenisfilms.

Arnoud87
Het gevoel is hier inderdaad prima. Je zit er echt in.
Nog zon film is Met Stallone in de gevangenis uit 1989 ''LOCK UP''
hier de link van moviemeter

benny the cop
Ik had deze film al een paar jaar liggen op dvd, maar had hem nog niet gezien. Totdat ik vrijdag bij een vriend op visite ging en deze film op netflix zag staan. Ik wilde hem meteen samen gaan kijken. Hij vond het goed. Ik kende Val Kilmer al van Kiss Kiss bang bang (2005). Dat is 6 jaar lang de beste film geweest allertijden voor mij. Daar vond ik hem heel goed als Gay Perry.
Ook in Felon was Val Kilmer weer heel goed. Vond zijn acteer prestaties geweldig. Een mooi verhaal met best wat onverwachte momenten en er zat ook best wel wat spanning zin. Leefde echt met de hoofdpersoon en Val Kilmer mee. Echt een aanrader!

Kliko_Green
Verrassend goede film!
Val Kilmer is goed bezig en de sfeer wordt goed overgebracht.
Geen kaskraker maar een filmliefhebber moet deze zeker gezien hebben.

Gang_Star
Vooral doorsnee, deze film over een man die door een ongelukkig moment in de gevangenis beland en te maken krijgt met rivaliteit, haat en bendes. Een grimmige film, die op momenten vrij hard is, maar waarin spanning ontbreekt. Acteerwerk was ook niet bepaald bijzonder te noemen. Als geheel een redelijke film in het lange rijtje met gevangenisdrama's, maar ook meer dan redelijk is Felon wat mij betreft niet te noemen.

Movsin
De film toont de vele wanpraktijken, zowel van de gedetineerden als van de directie, in een Amerikaanse gevangenis en dat onder die omstandigheden de kans op rehabilitatie nagenoeg onbestaande is.
Ondanks het feit dat dit gebeurt aan de hand van identieke zich repeterende voorvallen blijft de film boeien al kon het slot me niet echt bekoren : plots komt alles in een stroomversnelling en lijkt het allemaal eenvoudig en zekerlijk clichématig (de "slechten" gestraft, de "goede" beloond ). Het haalt de film m.i. naar een lager niveau.

Survivor87
Ik heb deze film 10 of 11 jaar terug geleden gezien. Weet nog dat hij zeer goed en realistisch was. Ik ben een fan van Val Kilmer. Weet er iemand die deze film recent geleden gezien heeft of Val kilmer hier meer een bij rol of toch een gedeelde of 1 van de hoofdrollen heeft?

TMP
Degelijke gevangenisfilm. De rauwe sfeer in de gevangenis wordt goed neergezet. Dorff en Kilmer acteren naar behoren. Heel memorabel is het niet, nogal doorsnee, maar het kijkt wel aardig weg.

Tarkus
Prima film is dit, met sterke vertolkingen.
De eerste maal dat ik Stephem Dorff in zo'n sterke rol zie, en blij Val Kilmer weer eens in goede doen te zien.
Echt een aanrader deze film.
Blijft een puike film een van Kilmer's laatste goede prestaties!!!

Lebarron
Felon gaat over Wade Porter(Dorff) een man die een inbreker doodslaat en voor 7 jaar de bajes in moet. Alsof dat nog niet erg genoeg is wordt er op de busreis naar de gevangenis een inmate vermoord en krijgt hij de shank in zijn handen gestopt. Hij weigert namen te noemen en wekt hiermee de toorn van hoofdbewaarder Jackson(Perrineau). Hierdoor land hij in de Special Housing Unit. Dat betekent 23 uur per dag opgesloten zitten en 1 uur luchten. Tijdens dat luchten blijkt dat inmates door Jackson gedwongen worden met elkaar te knokken omdat de guards dan op ze wedden. Wade moet ook meedoen omdat hij een nobody is onder de gevangen en de pispaal van Jackson. Dit verandert wanneer de beruchte en alom geresprecteerde gevangene John Smith zijn nieuwe cellmate wordt. John fungeert als een mentor voor Wade. Felon is niet zo zeer een prisonfilm maar een Cagefightfilm met een gevangenis als decor. De fights zien er realistisch uit. De makers hebben hiervoor ook advies gehad van MMA trainers en voormalige inmates. De casting is goed. Dorff doet wat hij moet doen net als Perrineau en Shepard. Kilmer speelt sterk. Chris Browing heeft weinig tekst maar zijn aanwezigheid als de leider van The Aryan Brotherhood, Danny Sampson was dermate krachtig dat hij jaren later deze rol min of meer herhaalde in de film Shot Caller.

tronnie
Ik had eigenlijk een rechtbankfilm verwacht omdat deze in de lijst staat op nummer 7 van 25 beste rechtbankfilms van Moviemeter .
MovieMeter.nl - De filmsite voor liefhebbers
Maar dit is geen rechtbank film . Geen rechtbank scenes in deze film .
Die paar seconde telt niet mee natuurlijk .
De enige echte rechtbankfilms die in deze lijst staan zijn Primal Fear en de komische rechtbank film My Cousin Vinny .
Wat zit ik nu te zeuren zou je denken ja .
Want dan ga je er toch anders voor zitten .
Was even wennen aan de keiharde wereld van een zwaar beveiligde gevangenis .
Bikkelharde gevangenis film met keiharde bewakers die gaan gokken op de gevechten terwijl de gedetineerde elkaar de hersens inslaan .
Zeer realistisch in beeld gebracht .

ILDIB
Dikke 3.5. Fijne inkijk in t gevangeniswezen en wat erbij komt kijken voor de betrokkenen. Helaas voor mij soms wat kort/simpel door de bocht waardoor het wat karikaturaal overkwam. Maar zeker de moeite waard. Kilmer was fijn.

Sergio Leone
Matig.
Deze was natuurlijk eerder, maar het is wel opmerkelijk dat Ric Roman Waugh jaren later met (het betere) Shot Caller afkwam. Zowat dezelfde film. Vreemd. In ieder geval kan Felon niet aan die tweede film tippen. Hoewel Waugh's stijl erg herkenbaar is, is het toch matig in elkaar geknutseld. De film staat bol van clichés, ondanks dat men het verhaal kort en compact houdt - met focus op enerzijds het geknok in de gevangenis en anderzijds de poging om er uit te geraken.
Veel nuance heb ik niet gezien. Personages als dat van Val Kilmer hebben erg weinig te doen. In het geval van Kilmer is dat de (soort van) mentor uithangen, met slechts aan het einde een groter doel. Hoofdrolspeler Stephen Dorff kan het m.i. niet waarmaken en mist wat nodig is om te beklijven.
2,5

het lallende kadaver
gevangenis movies zijn altijd een favoriet! ik zou bijna een moord plegen om er zelf ook eens een kijkje te nemen!

K. V.
Deze lag hier al een tijdje en me er eens aan gewaagd. Geen grote verwachtingen, maar viel eigenlijk beter mee dan verwacht. Er zat ook wel verhaal in en je leefde toch wel mee met de personages. De cast deed het prima en de film zag er ook goed uit. Verder was de speelduur goed, heb me niet verveeld.

Foose
Verrassend goed. Kwam 'm op Netflix tegen en ik wist dat ik hem ooit gezien had, na veel geaarzel dan toch deze durven kiezen en had er zeker geen spijt van!
Er hangt een mooie grimmige sfeer en als je door de gebruikelijke clichés kan doorkijken is dit zeker en vast een goede film te noemen. Het verloop gebeurt aan een mooi tempo en de 'bromance' tussen Dorff en Kilmer werkt ook zeker en vast. Kilmer kwam erg goed tot zijn recht als dat personage. Hij werd erg koel - doch geweldadig maar zeer rechtvaardig - neergezet, maar op een andere manier dan gebruikelijk gebeurt in andere films. Geen macho of haantjesgedrag hier, nee, ijzige koelte en zelf uiteindelijk zien we hem amper in actie. Zelfs op de vechtplaats niet.. Ergens zat je er eigenlijk op te wachten, maar leuk dat dat amper aan bod kwam.. het ging duidelijk meer over Dorff. Wat een goede keuze was en best wel een originele touch.
Alleen wat jammer dat de bendes in het begin wel besproken werden niet beter uitgediept werden. Daar had ik liever wat meer uitweiding over gehad.

Rubie2208
Ging deze film kijken zonder verwachtingen , maar vind hem uiteindelijk wel sterk . Geen enorme hoogvlieger , maar wel bovengemiddeld vond ik .
Film begint wat rustig , maar wordt door de inbreker compleet verstoord . Het ruige gevangenis leven wordt goed neergezet net als het emotionele aspect van de film . De hardheid die je moet opbouwen in een gevangenis om te overleven wordt goed overgebracht vond ik .
De bad Guy ga je ook echt haten in de film . Fijne film en leuk om een keer gezien te hebben .

wouds601
Goede film, mooie mix van beelden van het rauwe gevangenis gebeuren. speelduur prima, acteren is goed. Voor de liefhebber zeker even zien. boeiend van begin tot einde. 3,5*

hatebreeder
Hele goede film met prima acteerwerk. Geen moment verveeld met deze film.

Kondoro
"When your life is defined by a single action, it changes the concept of time.”
Eigenlijk heel onverwachts deze film opgezet gisteravond. Na een druk maar leuk festivalweekend wou ik ook niet zo'n bijsterend lange film zien, daar was ik namelijk ook niet echt aan toe omdat ik te moe was. Al gauw kwam deze film voorbij op mijn Netflix account en ik was eigenlijk wel direct geïnteresseerd in deze film, ik hou altijd wel van die gevangenis-drama's en ook deze film mag zich daar wel deels bij voegen. En eigenlijk achteraf moet ik zeggen dat de film qua verhaal helemaal niet bijzonder is, het was allemaal best simpel maar de uitwerking van deze film is zo onwijs goed dat je echt heel rap door deze film heen raast en eigenlijk geen moment verveling hebt.
De film wordt gelijk ook al wel gedragen door twee fantastische acteurs in beiden zo hun eigen bijzondere rollen. Val Kilmer als Smith was zo een eigenaardig typetje die eigenlijk zijn eigen leven leidde en dacht dat hij als god rondliep, dit ook wel door zijn vele connecties en het feit dat hij gerespecteerd wordt in de gevangenis. Hij komt in de cel terecht van de pupil Wade Porter die terecht kwam in de EBI nadat hij een mes in zijn handen gedrukt kreeg door een stel neo-Nazi's (ook wel uit the Aryan Brotherhood) nadat die een medegevangene dood hadden gestoken in de bus. Porter komt ongelukkig in de gevangenis terecht, en moet zijn gelukkig leventje omruilen voor de harde realiteit in de gevangenis, waar hij vooral zichzelf moet verdedigen om levend uit de bajes te komen, en daar komt hij verschillende tegenslagen waaronder corruptie tegen.
Zoals ik al zei raast de film eigenlijk vrij makkelijk en best leuk door, en is de film daardoor ook eigenlijk vrij snel voorbij wat ik misschien enigszins wel een beetje jammer vond, aangezien ik er net zo lekker in zat. Dit is typisch zo'n film waarvan je eigenlijk kan zeggen dat hij ook best wat langer had gemogen, alleen is het misschien wel beter dat het niet is gebeurd, want zo is hij wel op z'n best.
Dus ja, best vermakelijke Netflix avondje, men mag dit soort films er wel vaker op gooien en dat bagger wat ze de laatste tijd toevoegen kan dan mooi weg gelaten worden. Voor de fans van gevangenisfilms zeker een aanrader om te kijken, hoewel de film eigenlijk nooit heel spectaculair wist te worden, was het pakkend genoeg. Zowel verhaaltechnisch al acteerprestaties.

Neder0001
Na 10 minuten uitgezet omdat mijn wederhelf misselijk werd van het camera werk. Waar is dat Parkinsonachtige camerawerk eigenlijk goed voor? Budget volledig opgegaan aan Val Kilmer dat ze niet even een statief konden gebruiken?

Foose
Helemaal niets van gemerkt, met het camerawerk was niets mis in mijn ogen

Brabants
Felon is een gevangenisfilm die daarin best prima te behappen is. Toch had ik wat moeite met de protagonist die mijns inziens qua acteerwerk niet sterk overkwam. Gelukkig weet Kilmer dit met zijn bijdrage enigszins te compenseren. Ook verhaaltechnisch heeft het allemaal behoorlijk wat onwaarschijnlijkheden waardoor het moeilijk is om er als kijker sterk in te komen. Het is dus niet slecht maar zeker ook niet goed.

Shadowed
Middelmatig.
Waugh regisseerde enkel 9 jaar na Felon een gevangenisfilm die me veel beter lag. Het voelt dan ook aan alsof hij met deze film vooral even de clichés wilde uittesten voordat hij aan het echte werk begon. Dat is naar mijn opinie meteen het zwaktepunt van Felon. Alles voelt zo bekend en uitgekauwd aan dat je eigenlijk vanaf het begin de hele film kan uittekenen.
Dorff doet het wel aardig, maar wat mij betreft is de echte ster Kilmer. Jammer genoeg focust de film zich vooral op Dorff, die een wat minder interessante en vooral eenvoudige achtergrond heeft in vergelijking met Kilmer. Als je een echt uitdagend project wilde maken had je de film rond Kilmer moeten centreren, maar die stap durfde Waugh kennelijk nog niet aan. Vandaar dat de film verzandt in een soms hard, maar in het algemeen spanningsloos geheel.
Veel clichématige zijsporen (schuld, de vrouw etc.) die het als geheel teniet doen dus, maar ook het rauw opgezette camerawerk mist precisie. Veel geschud en vooral te sterk leunend op overtollige close-ups. Als onoverzichtelijke beeldregie meerwaarde heeft bij het verhaal ben ik er alleen maar een voorstander van, maar Waugh leunt er teveel op waardoor de kijkervaring erg onrustig aanvoelt. Het is dan ook geen rustige film (duh), maar dat neemt niet weg dat er af en toe wat overzichtelijke beelden hadden mogen zijn om de situatie op je te laten rusten.
Het is verder veel kritiek op een film die aardig wegkijkt en niet te lang duurt. Misschien heb ik ondertussen gewoon teveel films rond de gevangenis gezien, maar van al die films is Felon toch wel de winnaar van letterlijk alle indenkbare prisonclichés gebruiken. Voor Waugh als regisseur was de film een succes, want zo te zien was het zijn doorbraak. Als regisseur heeft hij ondertussen gelukkig originelere films gemaakt, maar dat neemt niet weg dat Felon jammerlijk voorspelbaar is.

Lovelyboy
this place is fucking twisted
Als weekendafsluiter deze Felon aangeslingerd die ik al meer dan een half jaar geleden had opgenomen, en daarnaast een film die mij behoorlijk onbekend was ondanks zijn leeftijd en goede cast. Niet vaak uitgezonden denk ik dan, desondanks bleek het een meer dan redelijke film.
Een behoorlijk 'tagline' had kunnen zijn; this is Wade, and Wade is fucked, want na het noodlottig incident met de inbreker treft Wade het niet bepaald met zijn logeeradres. Blijf tussen al dit opgefokte gajes, haantjes die je om het geringste aanvliegen, rekeningen die vereffend worden en het feit dat je als 'noob' veel in de schoenen geschoven kan worden maar eens buiten schot. Het levert Wade dan ook een transfer op naar een helhol. Wel raar eigenlijk gezien het volk om hem heen met gangbangers, drugsdealers, multiple homicide en op een gegeven met Smith een soort van seriemoordenaar. Je zou toch zeggen dat een man met slechtst involuntary manslaughter en een strafeis van drie jaar daar helemaal niet terecht hoeft te komen. Maar goed, het gaat om het verhaal natuurlijk waar Wade in een uitzichtloze situatie terecht komt betreffende een wereldje waar geheel eigen wetten en regels zijn, het een gevecht is om het hoofd boven water te houden en de zaken alleen maar erger worden.
Minpunten? Mwoah...zoals ik reeds zei, dat Wade in zo'n maximum security gevangenis en afdeling terecht komt vind ik wat overdreven, net als de poging een naam uit Wade te persen, getuigebescherming of beveiliging wordt hem niet eens aangeboden en de cipiers zullen zelf toch ook begrijpen dat Wade de klos is als hij iemand verlinkt? Daarnaast vliegt het voorarrest wel heel snel om met 97 dagen voorbij zonder eigenlijk veel te zien van Wade in de bak. Daarnaast vind ik het best bijzonder dat hetgeen dat we allemaal in het vervolg zien mogelijk is, dat er niet meer controle en toezicht is en er een dergelijk gesloten systeem is zonder toezicht. Moet niet kunnen in verband met rellen, opstand en gijzeling. Maar goed, de cast is best oke en ik mag graag naar Stephen Dorff kijken, Kilmer is ook in goede doen en Harold Perrineau hield toch eerst voor Chris Rock. Felon doet me daarnaast regelmatig denken aan Celda 211, een film overigens die veel beter onderbouwt en subtieler is dan dit product die ook nog wat overeenkomsten heeft met Brawl in Cell block 99.
Felon heeft daarmee best aardige momenten zoals de vechtpartijen plus de prima cast maar mist ook het één en ander, daarom is Felon wat mij betreft best het aankijken waard, is de film meer dan redelijk maar bovengemiddeld of buitencategorie is dit voor mij zeker niet. Daarom wat mij betreft een naar boven afgerond cijfer met een 3.5.

AngelicV
Kilmer maakt de film met de filosofische eenvoud van::" wat u niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet" En als je dat toch doet heeft diegene een probleem. Perrineau vertolkt zijn rol met verve. Family is the most important thing in your life en dat hebben ze alle 3 op hun geheel eigen wijze met elkaar gemeen.

Gevangenisfilm 'Felon' van Ric Roman Waugh morgenavond (4 oktober) te zien op televisie

Deze vijf goed beoordeelde films zijn sinds kort te zien op Netflix

Vijf goed beoordeelde titels over het gevangenisleven

Bound by Honor

Hodejegerne
Thriller / Misdaad, 2011

Trade
Misdaad / Drama, 2007
tatoeërenneo-nazismgevangenisstrijdrechtbankmoordinmatebreak inprison riottear gassan quentinaryan
Social media
- Registreer |