• 9.373.533 stemmen

Met onder meer: Cas Jansen, Chris Zegers en Chava Voor in 't Holt

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 17 december 2009

Plot De Hel van '63

Januari 1963. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Janssen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in 't Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Henk Brenninkmeijer

Kees Ferwerda

Sergeant-Majoor Hoeks

Commissaris der Koningin Harry Linthorst Homan

Telegraaf-journalist Jack van Houten

Militair Edwin

avatar van Spetie

Matige film, die nogal lachwekkend overkomt, terwijl de film krampachtig probeert een serieus verhaal te vertellen. Het acteerwerk is niet geweldig, met Chris Zegers als absoluut dieptepunt, terwijl ook zijn persoange en verhaallijn het meest standaard en vervelend is.

Inhoudelijk heeft de film ook weinig te vertellen, alleen de verhaallijn van de boerenzoon was nog wel aardig uitgewerkt. Ook een pluspunt is Dirk Zeelenberg, die vaak letterlijk met de deur in huis komt vallen en een paar grappige opmerkingen heeft.

Verder is het camerawerk af en toe erg matig, waarbij vooral en grote val in de scheur er zeer amateuristisch uitzag. Dankzij de (onbedoelde) humor nog goed uit te kijken, maar in zijn geheel dus erg matig.

avatar van Jointz

Jointz

Best leuk om naar te kijken, maar dat verhaal hebben ze toch echt verneukt hoor. Dat heeft gewoon niets met de echte wedstrijd uit 63 te maken.

En wat speelde die Zegers een irritant rolletje zeg. Bah.

Did deed me nog het meest denken aan de schippers van de kameleon, maar die kon nog wel door de beugel.

avatar van daantje81

daantje81

Weer een super nederlandse film.

Heb echt met veel aandacht zitten kijken.

En stiekem toch veel bners voorbij zien komen.

avatar van Kippie.

Kippie.

Nee, jammer maar helaas. Veel mislukte grappen en ik ergerde me echt ontzettend aan Chris Zegers. Verhaal heeft te weinig om er een goede film van te maken. 2*

avatar van Poppe

Poppe

Film die flopt in zijn intentie, verdient de overtreffende trap van het kutst!

avatar van bhuijer

bhuijer

Ik had iets meer drama verwacht, maar hiervoor kwam er zelfs iets meer humor in voor. Een tikkie voorspelbaar maar zeker niet langdradig of vervelend.

Al met al een leuke Nederlandse film (en deze keer eens een keer zonder bloot)

Spetie schreef:

Volgens mij probeert de film alles behalve serieus te zijn....

avatar van Mug

Mug

Oneens, getuige van de laatste minuten waar 'de echte helden' worden ge-eerd. Compleet in tegenspraak met deze Hollandsche komedie?

avatar van Spetie

Inderdaad Mug, je haalt me de woorden uit de mond.

Mug schreef:

Dat geeft de film enkel wat historisch perspectief. Ook dat moet je niet te serieus nemen. Als het allemaal zo bloed serieus was, denk je dan heus dat ze Chris Zegers gecast zouden hebben. En de klucht met de leger commandant, die steeds net te laat is, of de scene met het eten? En Sneeuwwolven, die liepen ook nog vrij rond in de jaren 60. Ja, dat was allemaal erg serieus bedoeld.

Toch heb ik er hartelijk om kunnen lachen.

avatar van daslekker

daslekker

aangenaam verrast door deze film...

Reinbo schreef:

Volgens mij probeert de film alles behalve serieus te zijn....

Dat is achteraf te concluderen. Vooraf lag het iets anders. Een citaat:

Het fenomeen Elfstedentocht, daar wilde De Jong altijd al iets mee: “Ik vind de Elfstedentocht prachtig en dan kom je vanzelf uit bij ´63. Die tocht heeft alles in zich voor een avontuurlijk verhaal.” Schaatscoach Henk Gemser was wel te porren om zijn ervaringen te delen. “Henk is een van de 69 toerrijders die op tijd de finish wist te bereiken. Hij kan schitterend vertellen over de emotionele kant van de tocht. Die strijd tegen het gezonde verstand. Een geweldige inspiratiebron voor de film.” De Jong heeft meer oud toerrijders geïnterviewd: “Ik wilde zo dicht mogelijk bij de waarheid blijven. De film is op al die verhalen gebaseerd om het zo geloofwaardig mogelijk te maken.”

Hier staat de rest. Ik pak er drie termen uit: inspiratiebron, waarheid en geloofwaardigheid. Mag jij zeggen of deze termen iets met zijn film van doen hebben.

avatar van Quido

Quido

Je vergeet de eerste en belangrijkste: avontuurlijke.

Insignificance

Die vergeet ik niet, die spreekt voor zich. In mijn beleving is het schaatsen van 200 km onder erbarmelijke omstandigheden sowieso een avontuur.

avatar van gratis

gratis

Okay Okay, eerlijk is eerlijk, die Chris Zegers die hadden ze er beter uit kunnen laten, maar buiten dat heeft het verhaal me wel weten aan te grijpen. Leuke effecten voor Nederlandse begrippen en er werd goede friese sfeer gecreëerd.

De NL subs moesten er wel bij aan, want dat fries isnjet te serstjean

avatar van TimZor

TimZor

Na vele negatieve reacties vondt ik het juist zeker geen verkeerde film. En over het acteren gesproken Chris was altijd nog beter dan de zwaar irritante en slecht acterende Peggy vrijens :S Maar ik zat gewoon lekker in de film en vondt hem erg leuk gemaakt

En inderdaad als je fries niet goed beheerst is de NL subs wel slim haha

Insignificance schreef:

Dat is achteraf te concluderen. Vooraf lag het iets anders. Een citaat:

Dat is marketing praat. Inspelen op de koppeling met de echte tocht, Verkoop goed. Maar qua aanpak is er duidelijk voor een (deels) komische benadering gekozen. Ik snap eigenlijk niet hoe je dat hebt kunnen missen...

Insignificance

Niet gemist, hoor. Ik noemde het 3 dagen geleden niet voor niets een klucht.

Marketing of niet, Steven de Jong wilde o zo graag een film over de(ze) Elfstedentocht maken en dan komt hij met deze ongein op de proppen. Ik vind het echt onverteerbaar.

avatar van Quido

Quido

Reinbo schreef:

Eens. Heb me weer kostelijk vermaakt tijdens de herziening.

avatar van Mug

Mug

Compleet eens met insignificance. Grappig zo'n tweedeling. Maar met een interessante (spannende!!) teaser van de film ruim voor die in premiere ging, word ik toch echt in het naadje genomen als het een oubollige klucht blijkt te zijn, die sterk riekt naar warme chocomel en erwtensoep. Erwtensoep verteer ik al slecht, en dit soort grappige (sorry hoor, maar de humor is wel erg plat en irritant in deze film) ongein komt terecht in het verkeerde keelgat. De marketing omtrent de film was die toch echt van een serieuze spannende film in plaats van dit jaren 80 gebroddel. [ik mis trouwens komedie bij de genres]

avatar van Poppe

Poppe

Als de film de goede humor had, had het de film vast geen erg gedaan. Het gaat om flauwe, André Van Duin-achtige kluchtjes. Dat past niet in een film die over de zwaarste Elfstedentocht ooit gaat.

En dan op het einde, op z'n Hollywoods de helden van weleer eren..

Tjong!

Baggerheid.

avatar van flurp4

flurp4

Heb zowel 'De storm' en 'De Hel van 63' bekeken. Als deze gemakkelijk te consumeren rommel zonder enige pretentie en diepgang de toon zet voor 'De Nederlandse film' de aankomende jaren, overweeg ik te emigreren naar een beschaafd land.

Zoals?

avatar van flurp4

flurp4

Tja, daar vraag je me wat: een land dat minder is gericht op consumeren, een rechtvaardiger samenleving kent, waar solidariteit hoog in het vaandel staat, die allerlei kunstuitingen weet te waarderen en aanmoedigt, waar verschillen tussen mensen worden aangemoedigd en zorg hoog in het vaandel staat: de Scandinavische landen misschien? Daar komen in ieder geval mooie films vandaan.

avatar van rensiemetal

rensiemetal

Zelf niet gezien deze film maar mijn ouders zeiden, als groot schaatsfans, na deze film in de bioscoop gezien te hebben, dat de film erg matig en onrealistisch is.

Ik was al niet van plan me hieraan te wagen, en had zeker niet verwacht dat dit wat zou worden, maar nu weet ik zeker dat ik niet anderhalf uur van mijn mooie leventje hieraan ga verknallen.

avatar van rose

rose

Dogie Hogan schreef:

Gelukkig geen blauwe waas over de film als bij Oorlogswinter.
Verder mocht hij willen dat deze film net zo goed gelukt was. Heb af en toe moeten lachen om de knulligheid. Welke gek gelooft nu dat zij een zuster is terwijl het ijs nog op haar gezicht te zien was?

flurp4 schreef:

Tja, daar vraag je me wat: een land dat minder is gericht op consumeren, een rechtvaardiger samenleving kent, waar solidariteit hoog in het vaandel staat, die allerlei kunstuitingen weet te waarderen en aanmoedigd, waar verschillen tussen mensen worden aangemoedigd en zorg hoog in het vaandel staat: de Scandinavische landen misschien? Daar komen in ieder geval mooie films vandaan.

Je doelt op: Jalla! Jalla! (2000) en Thriller - En Grym Film (1974)

avatar van Phantasm

Phantasm

Deze film had wel wat realistisch mogen worden gemaakt, maar oke, om deze een keer te zien is nog wel te doen.

avatar van erik1677

erik1677

Heerlijke nederlandse film.

Drama en humor gaan hier mooi gepaard.

En eigenlijk heb ik me aan de acteurs ook niet geergerd, dusook niet aan chris zegers.

gewoon lekker vermaak

avatar van panax

panax

ik vond het een mooie film,geen echte topper maar gewoon leuk en vooral die bn ers die af en toe voorbij kwamen,ookheelmooi gefilmd met mooie beelden en gelukkig in het fries,prima in orde!!!