• 9.371.617 stemmen

Met onder meer: Cas Jansen, Chris Zegers en Chava Voor in 't Holt

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 17 december 2009

Plot De Hel van '63

Januari 1963. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Janssen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in 't Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Henk Brenninkmeijer

Kees Ferwerda

Sergeant-Majoor Hoeks

Commissaris der Koningin Harry Linthorst Homan

Telegraaf-journalist Jack van Houten

Militair Edwin

avatar van Macmanus

Macmanus

Is het wel handig om tegelijkertijd uit te komen als Avatar?

Mwa, Amerikaanse blockbusters zijn er altijd wel, dan heb je niet echt veel mogelijkheden om je film te releasen en nu met die kou etc. is natuurlijk wel het uitgelezen moment lijkt me.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Lijkt me ook niet echt hetzelfde publiek trekken. Kreeg trouwens een erg slechte beoordeling in de Volkskrant. Potsierlijke film.

avatar van Montorsi

Montorsi

Het NRC had ook een vrij komische recensie, met een wat mildere beoordeling uiteindelijk (**), maar die van de Volkskrant is inderdaad ook wel mooi:

Tenenkrommend is het spel van Zegers als de overenthousiaste schaatser Kees, die een onbedoeld komisch duo vormt met Jansens soldaat. Opplaksneeuw op de wangen, dichtgevroren ogen en dialogen als: 'Henk, niet doen. Je moet geen sneeuw eten, je hebt hongerklop.'

avatar van Macmanus

Macmanus

Mwa niet helemaal waar, want Avatar is aanzienlijk groot, neemt al 3 zalen in bezet in de munt in Amsterdam, komt een vrouw bij de dokter kwam rond een veel rustigere periode kreeg wel tenminste 1 grote zaal tot zijn beschikking, later zelfs 2 omdat die het zo goed deed. Denk als je film al niet zo goed is je toch beter even kan wachten tot een weekend waar blockbusters als Ninja Assasin of Law Abiding op het rooster staan.

Ander soort publiek is ook inwisselbaar argument. Heel veel mensen gaan ook op het geluid van de film af, en door het overdonderde geluid van Avatar hoor je het geluid van deze film amper. Ik zeg slechte move, gaat niet veel uithalen deze film. Al snap ik de kerstvakantie gedachte erachter, denk toch dat mensen die avontuur willen Avatar gaan zien en Nederlands drama Komt een vrouw bij de Dokter deze kerst. Maar misschien hebben de Nederlanders erg veel zin in films deze vakantie. Eigenlijk is dit ook weer een zinloos stukje nadenken van mijn kant, jeebs ik heb teveel vakantie de laatste tijd.

avatar van Fabian123

Fabian123

Recensie, zoals eerder beloofd:

De Hel van '63 | Neerlands Filmdoek - NLfilmdoek.nl

avatar van gorelover

gorelover

inderdaad slechte recensies, maar wil hem toch wel zien.

lekker in lelystad voor half geld, zondag om 09.30.

heerlijke tijd voor de bios.

verwacht er niet veel van, maar nederlandse films wil ik zowiezo altijd zien.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Macmanus schreef:

Is het wel handig om tegelijkertijd uit te komen als Avatar?

Lijkt mij met deze kou, en vooral met de sneeuw van vandaag het meest geschikte moment. Bovendien ben ik naar de premiere van De Hel van '63, en van Avatar geweest, En bij De Hel van '63 was het velen malen drukker als bij Avatar. Komt mischien ook omdat Steven de Jong erbij was.

avatar van Reinbo

Na het zien van Avatar gisteravond had deze film 'een tough act to follow'. Maar hij viel mij aller zins mee, was best goed eigenlijk. Allereerst een flinke pluim voor de fotografie en de muziek. Die zijn beide schitterend. Maar ook vond ik de diverse verhaallijnen prima. Elke rijder had zo zijn persoonlijke reden om de tocht uit te rijden en de film behield zijn vaart. Ik deel ook niet de kritiek dat de film te veel wilde vertellen. Vond het prima zo en zeer vermakelijk. Twijfel tussen de 3,5 & 4*. Kom toch net op de 3,5 aan, want groots was het nu ook weer nergens, op een paar shots na. Maar wil wel aantekenen dat die in IMAX 3D zeker een volle ster meer had gekregen.

Leuk ook dat het sneeuwlandschap buiten de bios verder ging.

Montorsi schreef:

Had niet het idee dat dat onbedoeld was. CZ speelde gewoon zichzelf en zorgde voor een plezierige komische noot. Alsof iemand ooit Chris Zegers voor een andere rol dan zichzelf zou casten....

avatar van schram101

schram101

Alleraardigst filmpje van eigen bodem!
Hoewel ik een fobie heb voor Nederlandse cinema begin ik mij er toch steeds meer aan te wagen. Oorlogswinter en De Storm vond ik best aardig en ook deze beviel goed.
Het verhaal wordt lekker vlot afgewerkt en is soms best (misplaatst?) grappig. Hoewel het acteerwerk gelijk staat aan dat van een baal hooi doet dit niets af aan de kwaliteit van de film. Dit is nu eenmaal het probleem bij Nederlandse films en daar heb ik me lang geleden al bij neergelegd.

Behalve het vlotte verhaal is de film ook visueel erg geslaagd. De kaarten tijdens de tocht waren prachtig om te zien.

Uiteraard speelde heel bekend Nederland weer mee in film met Cees Geel op kop (zijn er ook NL- films zonder hem?).

Kortom, een leuke Nederlandse film die naar mijn mening beter slaagt dan De Storm.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Reinbo schreef:

Je schijnt nogal verslaafd te zijn aan IMAX 3D . Het is geen Avatar he .

schram101 schreef:

(...)

(...)

Dat je dit soort onzinnige generalisaties noteert zegt misschien genoeg over je 'fobie'; waag je eens aan wat meer films, dan zul je zien dat ze van geen kanten kloppen.

avatar van SJRS.VLDT

SJRS.VLDT

Om maar te beginnen met het superslechte acteerwerk van vooral Cas Jansen en Chris Zegers.

Toch vind ik dit op zich wel een waardige verfilming van de elfstedentoch van 1963, omdat ik denk dat de echte rijders van de tocht (waaronder winnaar Paping) hier wel de nodige goede aandacht krijgen. Ook vond ik dat Lourens van den Akker het verrassend goed deed(in tegenstelling tot wat ik al eerder zei)

De special effects in de film waren op een paar momenten zeer overbodig. Die scene met die 'wind-wolf' was totaal niet nodig en het zag er geeneens zo mooi uit.

Ik had liever gezien dat we nog even hadden gewacht met de verfilming van de legendarische elfstedentocht en ik had ook liever een andere regisseur gezien. Maar al met al vond ik het (vooral met dit weer) een leuk avondje uit in de bioscoop

3sterren

avatar van tevelenco

tevelenco

Leuke nederlandse film die goed in beeld wordt gebracht en heel veel bekende nederlanders bezit.

De film bestaat uit verschillende verhaallijnen die je niet al te serieus moet nemen.

Ik vond het niet echt een serieus drama maar meer een soapachtig nederlands heldenverhaal in een elfstedentocht jasje.

Maar het kijkt allemaal wel lekker weg en er zitten best wat geslaagde grappen in.

Ja al met al best een geslaagde film.

avatar van Epitaph

Epitaph

Best een sympatieke film, met niet al te beste acteerprestaties (Zegers) al was dat niet echt storend in tegenstelling tot de flessen Nutricia in het begin en de flessen Sonnema beerenburg in de tweede helft. Er word ook teveel met kleurenfilters gewerkt (zowat bijna alle kleuren worden gefiltert behalve de gele Nutricia en Sonnema etiketten). De haardracht van Zegers was ook niet echt '63, wellicht dat ze 'm daarom als rebel neergezet hebben als je hem ziet schaatsen geloof je ook niet dat hij de 200 kilometers langs de Friese elfsteden kan afleggen met de ijzers ondergebonden. Aangezien er zoveel geschaatst word hadden ze beter een schaatser kunnen casten en hem leren acteren in plaats van andersom.

avatar van schram101

schram101

Quido schreef:

Dat in er in 'iedere' Nederlandse film talloze BN'ers aan worden gerukt op de hoofd-, bij- en gastrollen te vertolken word toch vaak genoeg bewezen. En de reden hiervan is onbegrijpelijk, want overtuigend geacteerd word er toch bijna niet.

Men moet het gewoon eens aandurven met 'onbekende(re)' op de proppen te komen. In bijvoorbeeld de film Skin was de hoofdrol zeer geslaagd. Maar veel verder kom ik niet met voorbeelden.

avatar van Ansje1987

Ansje1987

Wat een ontzettende jammere film.. Chris zegers moet gewoon niet meer acteren.. Cas jansen is wel te gek!! Maar Ondanks de acteerprestatie's van Chris, is de film verder wel oké..

avatar van gorelover

gorelover

goed gemaakte nederlandse film.

enig negatieve puntje vond ik Chantal Jansen,

daarom .5 aftrek.

voor de rest prima film, over vervlogen tijden.

groot compliment voor de muziekkeuze.

heerlijk bombastisch.

heb genoten in de bios en ga deze zeer zeker aanschaffen op dvd.

een dikke 4.5*

avatar van planet_of_death

planet_of_death

De trailer zag er aangenaam professioneel uit.

avatar van Quentin

Quentin

Hopeloos geval, de zaal kon het lachen niet onderdrukken. Ik net zo min. De gehele cast is belabberd en er komt gedurende de hele speelduur geen enkele dialoog langs die niet lachwekkend is. Hoogtepunt is Dirk Zeelenberg, die zijn 'Wouter' rol overtreft en met zijn prestatie in deze prent een publieke executie verdient.

Steven de Jong blijft bovendien een visieloos persoon, met geen enkel gevoel voor het vertellen van een verhaal. De gehele zaal verviel in schaterlach op verschillende (onbedoelde) momenten, en terecht; die surrealistische scène met de tafel vol eten en Chris Zegers & de 'windwolven' (die uit een derde rangs Harry Potter rip-off leken te komen) mogen gerust gerekend worden tot de meest ongepaste scènes in de Nederlandse filmgeschiedenis. Ook de fotografie was bedroevend, een mix van visuele kitsch (het volgen van de 'grote' ijsbarst en de lachwekkende slow motion shots van de schaatsers) en 'hippe' shots waarin de camera 45 graden schuin stond.

Enfin, wel kosteloos vermaakt maar dit komt akelig dicht in de buurt van De Zeemeerman.

Ansje1987 schreef:

Maar Ondanks de acteerprestatie's van Chris, is de film verder wel oké..

En dan geef je een 0,5*

rose

Hoe doet deze het in de bios?

Gaat volgens mij geen topper worden.

Quido

Zo'n 30.000 bezoekers in het eerste weekend, nummer 4 in de bioscoop top 20. Geen vliegende start dus.

avatar van Quentin

Quentin

Redelijk, maar een stuk slechter dan men hoopte (nr. 4 in de top 20). Zal vast rond de 100.000 bezoekers blijven steken.

rose

Denk wel iets meer. De meeste zoeken de bios nu niet op met dit weer. Zal wel wat gaan aantrekken na volgend weekend.

Quido

Toch steeg de bioscoopomzet afgelopen weekend met zo'n 10%, ondanks het weer.

Lijkt me niet een film die het van de mond-tot-mond reclame moet hebben, en tevens geen familiefilm (Kerst is bij uitstek het moment waarop men met de familie naar de bios gaat). Denk dat ie ook hoogstens rond de 100.000 bezoekers haalt. Maar ik zit er graag naast

Quido schreef:

Toch steeg de bioscoopomzet afgelopen weekend met zo'n 10%, ondanks het weer.

Is dat gelijk met andere jaren in de vakantie?

Quido schreef:

Lijkt me niet een film die het van de mond-tot-mond reclame moet hebben,

Nee, denk ik ook niet. Hoor er niemand over in mijn omgeving. Is wel een leuke film voor degene die hem toen geschaatst hebben.

avatar van consilleri

consilleri

kansloos verhaal, kansloze film

Waarom uberhaubt een film over deze 63 tocht.

Zegers en CJ echt dramatisch, enkele onbekende acteurs redden de boel nog wat. Veel zaken klopte gewoon niet; afsluiten stempelposten en dan zelf stempelen en einde van de tocht om 0:00 en iedereen weg etc etc.

Diverse karakters die als een blad aan de boom draaien. Kansloos slecht