• 9.371.676 stemmen

Met onder meer: Cas Jansen, Chris Zegers en Chava Voor in 't Holt

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 17 december 2009

Plot De Hel van '63

Januari 1963. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Janssen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in 't Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Henk Brenninkmeijer

eppo349

Daarom is deze best wel leuk: www.dumpert.nl - Dumpert Trailer

avatar van ll_Sparrow

ll_Sparrow

als echte fries vond ik deze film erg leuk om te zien.

maar ik kan me wel voorstellen dat wanneer je niks met friesland en de tocht hebt de film iets minder interessant is

avatar van Timmy757

Timmy757

Heerlijk jongensboekachtige film .

avatar van jacques19

jacques19

Epitaph schreef:

Best een sympatieke film, met niet al te beste acteerprestaties (Zegers) al was dat niet echt storend in tegenstelling tot de flessen Nutricia in het begin en de flessen Sonnema beerenburg in de tweede helft. Er word ook teveel met kleurenfilters gewerkt (zowat bijna alle kleuren worden gefiltert behalve de gele Nutricia en Sonnema etiketten). De haardracht van Zegers was ook niet echt '63, wellicht dat ze 'm daarom als rebel neergezet hebben als je hem ziet schaatsen geloof je ook niet dat hij de 200 kilometers langs de Friese elfsteden kan afleggen met de ijzers ondergebonden. Aangezien er zoveel geschaatst word hadden ze beter een schaatser kunnen casten en hem leren acteren in plaats van andersom.

ik volg de film hier op moviemeter op de voet en betreffende de recensies voel ik me er steeds meer ongemakkelijker bij.

En nu je begint over de chocomel reclame moet ik mijn verontschuldiging aanbieden.

het afgelopen voorjaar heb ik 4 dagen met deze film meegedraaid in het stadhuis van dokkum.

Ik heb de film zelf nog niet gezien maar de choko is op mijn conto.

nog nooit zoveel van die shit binnengekregen als toen

( 50 keer overnieuw)

steven de jong heb ik leren kennen als een innemend persoon

avatar van shawna

shawna

Ik had me best veel voorgesteld van deze film. Maar helaas viel de film heel erg tegen.

Lourens van den Akker en Chava voor in 't Holt leverden naar mijn mening de beste acteerprestaties.

avatar van timbo_

timbo_

Begint aardig wat ophef over deze film te ontstaan.

Neerlands Filmdoek - neerlandsfilmdoek.nl

Vooral de laatste alinea kan ik niet helemaal volgen?

In een reactie tegenover dezelfde krant lieten De Jong en De Jong weten dat ze in de tegenaanval zullen gaan. Ze willen dat filmmedewerkers minder betaald krijgen en eisen dat er sancties komen tegen wangedrag. Klaas de Jong: ‘Dit is een gevaarlijke ontwikkeling. Op deze manier komt de filmcrew aan de macht. Dat valt niet te accepteren.’

avatar van Justinw

Justinw

De reactie van De Jong vind ik wat hard. Als er zoveel klachten komen zal er wel iets aan de hand zijn, lijkt me.

avatar van clairest

clairest

In de bioscoop gezien, een kneuterige, gezellig voortkabbelende film. Min of meer een komedie, maar tegen een historische achtergrond. Wel mooie beelden! Wel knap gemaakt. Genoten van het Friese cultuur- en natuurbeeld. Lourens acteerde verrassend goed. Helaas had zijn Fries een enorm accent. Chris Zegers was echt helemaal niks. Is het vanwege zijn ijdelheid dat zijn haar er niet af mocht voor de film? Een man met zo'n kapsel zou in 1963 nooooit ook maar één baan gekregen hebben; wie er zo bijliep was een gestoorde of een zwerver. Ook schaatst hij de hele tocht met een ijsbril op zijn voorhoofd die hij nooit voor zijn ogen doet; uiteindelijk bevriezen zijn ogen.

avatar van nutsa

nutsa

leuke film van Nederlandse bodem!

DE HEL VAN '63 van Steven de Jong heeft de status van Gouden Film bereikt. Binnen tien dagen hebben meer dan 100.000 bezoekers de film in de bioscoop gezien.

Maandag 28 december wordt de Gouden Filmtrofee uitgereikt aan regisseur Steven de Jong en enkele acteurs.

avatar van Cardoso

Cardoso

Over 50 jaar komt een vervolg op deze film.

De hel van 2010

avatar van Quentin

Quentin

Over de helden die deze film durfden uit te zitten?

avatar van Reinbo

Ging mij prima af. Had ook niet zulke hoge verwachtingen, maar vond het een zeer vermakelijke film.

avatar van wwelover

wwelover

Wat een teleurstelling zeg, denkt Steven de Jong nou daadwerkelijk dat hij Hollywood naar Nederland kan halen? Bij de Scheepsjongens van Bontekoe ging dat nog wel prima, maar hier kostte het zijn hoofd. Want het sloeg soms echt nergens op, hij heeft te veel aan de decoratie besteedt terwijl het verhaal gewoon ruk was. Het is toch te 13 in een dozijn. Veel voorspelbaarder en meer cliché krijg je bijna niet. Al vond ik het dieptepunt toch wel die weerwolven ofzo van sneeuw die langs kwamen. En natuurlijk de oneindige reclame in de film.

De cast was ook dramatisch zeg, potverdikkie. Wie bedenkt het om Chris Zegers nou in zo'n film te zetten (hij hoort sowieso niet in films te spelen). En Chantal Janzen kan ook totaal niet acteren in films, met haar overacting. Cas Jansen was redelijk, en het jonge duo was ook niet veel soeps. En natuurlijk Dirk Zeelenberg, ben hem echt zat geworden. Altijd dat achterlijke geschreeuw van hem, laat hem lekker in zijn Loi reclames spelen, das genoeg. Cees Geel was zoals zo vaak de enige echt goed acteur (en Willeke van Ammerooy ook wel)

avatar van Quido

Quido

wwelover schreef:

(...)

Dat is hem zo te lezen goed gelukt dan!

avatar van wwelover

wwelover

Quido schreef:

(...)

Dat is hem zo te lezen goed gelukt dan!

hehe, scherp. Maar bedoelde natuurlijk dat hij een sterke blockbuster kon maken.

avatar van Diogo

Diogo

Ik snap heel veel mensen hier niet, de 'filmkenners' onderons zitten allen te zeuren over hoe slecht de film wel niet was en blabla.

Is dit nu omdat het een Nederlandse film is of waarom?

Ik heb deze film laatst gekeken, en naar alle reacties die ik hoorde moest het een barslechte film zijn. Ik baseer mijn mening niet op die van anderen en heb hem zelf bekeken.

Het was gewoon een leuke film met bijzonder goede special effects.

Chantal Janzen speelde niet op haar best en ook Chris Zegers was niet altijd even geloofwaardig, maar de rest van de cast heeft toch een dikke voldoende verdient! (Waarbij ik vond dat CZ ook niet heel slecht speelde). Deze film is zeker geen meesterwerk, maar om te zeggen dat dit een slechte film is, nee dat is het niet!

Leuk verhaal

Leuke cast

Mooie special effects.

Deze film verdient gewoon een voldoende!

Ook klagen veel mensen (ook op andere sites) over dat het het komisch uitzag, en dat er veel misplaatste teksten/grappen inzaten. De grappen kwamen juist aan en de zaal heeft ook meerdere keren hard gelachen.

Nogmaals, ik ben het niet eens met al de mensen die zeggen dat dit een barslechte film is : het is een leuke film, die je zeker een keer kunt kijken, maar nee het is idd geen meesterwerk.

Maar gewoon leuk is toch ook best een voldoende?

avatar van Pelagatti

Pelagatti

Boven verwachting goed!

Deze film met een aantal ex-soapies in de hoofdrol is eigenlijk best goed. Het decor van de film bestaat voor een groot deel uit animaties, maar dat heb je eigenlijk niet door als je de film kijkt. Zit dus goed in elkaar en dat voor een Nederlandse film! Het acteerwerk is redelijk goed, en de personages zijn leuk vormgegeven. Ik denk alleen toch dat deze film met wat onbekendere acteurs nog een stuk geloofwaardiger zou worden. Het echte Fries dat gepraat wordt geeft overigens een meerwaarde aan de film. Iets wat bij bijvoorbeeld De Storm (Zeeuws) ontbrak.

+ goed uitgewerkt decor

+ echte friese taal

+ goede verhaallijn

+ Cees Geel

- de echte sfeer uit die tijd ontbreekt door bekende acteurs

- Chantal Janzen

Over het algemeen gezien is De Hel van 63 gewoon een sterke Nederlandse film!

avatar van guirox

guirox

Ik heb de film nog niet gezien maar heb nu wel alvast een opmerking.

ik vind het ontzettend jammer dat Chris zegers met lange haren in de film acteerd. In 63 waren er wel al "langharigen"maar die reden echt niet de elfstedentocht. Kijk naar Reinier Paping e.d. Als je dan een film maakt doe het dan goed en let op deze details. het doet zo ontzettend knullig aan.

avatar van coopo

coopo

Net naar de hel van 63 geweest, en ik vond de film echt gruwelijk slecht! Misschien is dat ook omdat ik in Friesland ben opgegroeid en de Elfstedentocht heb meegemaakt maar deze film komt echt niet over een met de werkelijkheid! Maar zelfs het waarheidsgehalte buiten beschouwing latend, valt de film om meerdere redenen tegen. En deze mening heb ik niet omdat ik geen Nederlandse film liefhebber ben!

Minpunten vind ik vooral de matige acteerprestaties( vooral Chris Zegers), kinderlijke verhaallijn, sneeuwwolven en een meelijwekende scene waarin Chris Zegers schranst of zijn leven er van af hangt. De meest lachwekkende scene was toch wel die waarin Chantal Jansen word opgesneden als een speenvarken, omdat ze moet bevallen van haar kind, een scene die niet had misstaan in SAW 5! Positief waren de shots van de authentieke Friese plaatsjes maar daar is ook alle mee gezegd. Deze film kon mij van begin tot eind niet boeien. Sterker nog, ik zou graag zien dat de titel word verandert in de Hel van 2009!

avatar van Reinbo

Ik vond juist het tegenovergestelde; de sneeuwwolven, de absurdistische scenes en het droge spel van Zegers (die gewoon zichzelf speelde) voorkwamen dat het een oubollig hollands drama is geworden.

avatar van Mescaline

Mescaline

Aan te raden voor in de bios?, als ik de recensie van Reinbo zo lees heb ik er goede hoop op! boven gemiddeld is voor mij goed genoeg voor een lekker avondje bios

avatar van Reinbo

Ik vond m visueel best sterk, dus dat kwam in de bios goed tot zijn recht. Maar je moet natuurlijk wel tegen Chris Zegers kunnen, een hoop users knappen op hem af.

avatar van Countrynies

Countrynies

Nah het was niet echt mijn ding.

avatar van Mescaline

Mescaline

Vond Chris Zegers in RTL Travel altijd wel ok, dat is natuurlijk wel wat anders dan in de films, maar heb niet echt iets tegen hem, hij presenteerde dat sowieso wel goed.

En kort stukje gezien van liever verliefd, vond ik hem ook niet slecht, dus ik ga deze film gewoon een kans geven

avatar van Jurgenn!

Jurgenn!

jammer dat de film tot nu toe een lage waardering krijgt,

ik vond het een zeer goede film!

waren alleen 2 minpunten,

sneeuwwolfen en de bevalling (leek inderdaad op een scene van SAW, coopo)

verhaal lijn was goed! en af en toe was de film nog grappig ook!

een dikke voldoende!

avatar van krimsonnation

krimsonnation

Vanmiddag deze film in de bios gezien en we hebben genoten!

Gewoon een erg leuke NL film, ook leuk dat de Friese taal er in gesproken wordt naast het nederlands! een mooi decor, leuke acteurs, voor ons was het anderhalf uur lang genieten!

avatar van RideOnAppie

RideOnAppie

Ik vond deze film helemaal niet slecht!

- goed dat er Friese taal in gesproken wordt, dat maakt het plaatje zeker compleet.

- Rense Westra uiteraard goed gekozen.

- Cas Jansen goed zoals vaak.

- Chris Zegers deed het helemaal niet slecht!

- die wolf in de sneeuw vond ik een mooi effect. Het laat de hardheid zien de je moest hebben.

- Cees Geel weer heel goed.

- Chantal Janzen was minder goed in acteerwerk vond ik.

- decor was heel goed.

- verdere acteurs heb vind ik allemaal prima.

- geslaagde film, niks mis mee

avatar van Sjoerd111

Sjoerd111

Is me erg meegevallen. Verhaal stelt niks voor, maar stoorde niet. Wat wel erg stoorde waren de overbodige effecten, zoals die ijsberen op het ijs. Dat was jammer.

avatar van Rimko

Rimko

ik noem het : "púúúúúúúure ellende "