• 9.373.477 stemmen

Met onder meer: Cas Jansen, Chris Zegers en Chava Voor in 't Holt

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 17 december 2009

Plot De Hel van '63

Januari 1963. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Janssen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in 't Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Henk Brenninkmeijer

Militair Edwin

avatar van Reinbo

Waarom?

avatar van gotti

Niet héél goed, maar de film kent genoeg leuke momenten, waarbij het Dirk Zeelenberg moment aan het eind wellicht de leukste grap tot nu toe is, in een film van Steven de Jong. En fijn dat ie het acteren nu vooral aan anderen over laat...

avatar van Rimko

Rimko

ik vond hem niet geweldig goed.

kan ook aan mijn leeftijd liggen...

avatar van andrehoek

andrehoek

Vond 'm toch beter dan de Storm.

Vind het wel jammer dat het geen historisch document is geworden. Er zitten wel orginele beelden in uit '63, maar dat heeft helaas niks met de film te maken.

De meeste minpunten die de users hier voor mij beschrijven zijn waar. Van de gebruikte reclames tot over dat Chris niet kan schaatsen, maar ik ga de film toch een kleine voldoende geven.

Vond dat ik aan het eind best vermaakt was. Detail is wel dat dit alleen lukt als je de film niet te serieus neemt en het slechte kan wegstrepen tegenover het goede...

avatar van Joakiem

Joakiem

Ging deze film in de bios kijken zonder hoge verwachtingen. Dacht dat het weer zo'n hollandse, slechte film zou zijn. Het tegendeel werd bewezen. Het is zeker geen fiml die de top 250 ofzo ooit zal halen, maar toch wel een film die écht goed is. En van Nederlandse bodem! Een aanrader!

avatar van Mezelf

Mezelf

Ik geef deze film 3,5 sterren;

Ik zat, na alle slechte berichten hier, zonder enige verwachting de film te kijken en moet zeggen dat hij me erg beviel..

Vond het begin en einde heel mooi gedaan.. Verder heb ik ook geen problemen gehad met één van de acteurs/actrices.. Super om te zien hoe die elfstedentocht toen ging.. en dan al die verschillende schaatsers met verschillende achtergronden die allemaal om verschillende redenen mee willen doen..

Ik dacht altijd ach wat maakt zo'n zilveren kruisje nou uit.. Maar nu snap ik hoeveel zo'n ding voor iemand kan betekenen

avatar van De Knip

De Knip

Mezelf schreef:

Ik geef deze film 3,5 sterren;

Hopelijk heb je deze ervaring niet gekregen louter door de film, maar door het archiefmateriaal in de film.....

Als je de 11-stedentoch van dichtbij meegemaakt hebt, snap je het pas echt goed.

P.S. de 11-stedentocht komt voor mijn huis voorbij Laat staan dat je nog zelf meedoet ook!

avatar van Multimediaknaller

Multimediaknaller

Heb hem vanmiddag mogen aanschouwen en heb er echt van genoten, en ondanks dat ik van bouwjaar 70 ben, proefde ik toch echt iets van de sfeer uit de jaren 60

Een prettig acterende Chris Zegers. Een paar kleine schoonheidsfoutjes (moderne chocomellogo) die UNOX meer dan goed maakte door wel met het oude logo te komen!

Van mij een 3.5

avatar van Ruudie

Ruudie

De film had kunnen profiteren van wat minder stijlfouten en meer geloofwaardige acteurs. Wat rest is een film die niet verveeld maar vooral de echte elfstedentocht-liefhebbers warm zal maken.

Quido

Amusante publieksfilm, met veel passie en lef gemaakt. Zowel qua toon als plot springt de film van het ene uiterste naar het andere - van heldenepos naar slapstick naar melodrama -, maar doet dit op zo'n zelfverzekerde wijze dat je het als kijker graag voor lief neemt. Ook van de karikaturale personages kun je niets anders dan gaan houden. Zeelenberg is hilarisch als overijverige en jolige journalist, met als hoogtepunt het letterlijke en fysieke antwoord op zijn vraag: "Wat gaat er nu door je heen?" Ondanks dat er genoeg op de prent aan te merken valt, heb ik me bijzonder goed vermaakt.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Zeer teleurstellend acteerwerk, met ook nog een Zegers in kapsel van 1967 e.v., wat een blunder... (2 aftrekpunten!)

Chava voor in 't Holt is echter een veelbelovende actrice.

Gelukkig geen blauwe waas over de film als bij Oorlogswinter.

Verder te veel een soap, ipv impressies van barre tocht.

IMDB *3/10.

De film trouwens gezien in de bios, waar veel jeugd aanwezig was, die er niet van begreep en de hele filmduur met elkaar aan het kletsen waren. Zeer irritant.

NB

Er wordt bij de IMDB maar bar weinig gestemd op deze film.

Trouwens, IMDB 'goofs' update gedaan mbt Zegers '67 hairdo.

avatar van Justinw

Justinw

Denk alleen door Nederlandse leden, en die zitten toch vooral hier. En hij is denk ik alleen maar in de Nederlandse bioscoop.

avatar van ameretto

ameretto

ik ben erg benieuwd naar deze film

avatar van Onweersvlieg

Onweersvlieg

echt een van de leukste films die ik heb gezie

avatar van Mug

Mug

Opzichtig gesponsord door Chocomel en Unox Erwtensoep.

Nog erger zijn de legio vreselijk irritante typetjes die voor de komische noot moeten zorgen, maar nogal vals klinken. Met name het journalistenkoppel van de Telegraaf die vaak te onpas binnen komen stormen in de film.

Spannende film die juist door vele valse noten zorgt voor een onaangenaam gevoel. De 'helden' van 1963 zouden zich omdraaien in het graf als ze al dood waren. De oubollige kluchtige fratsen in het script leveren geen volwassen film af.

Pluim voor de verhaallijnen rondom Sjoerd en Annemiek, daar kreeg ik het wel warm van. Chris Zegers had naast z'n kapsel ook zeker niet het personage mee, wat een vreselijke karikatuur.

Te veel irritaties, het moge duidelijk zijn.

Macmanus

Zo goed deed/doet deze het toch helemaal niet?

Satire

Macmanus

Hihi, maar hoe doet de film het?

Quentin

Heel matig, ver beneden verwachting.

Quido

Vraag ik me af. Met ruim 200.000 bezoekers is de opkomst toch vrij aardig.

Quentin

Niet op een budget van 6,3 miljoen.

avatar van vinyard

vinyard

goeie film

Quentin schreef:

Niet op een budget van 6,3 miljoen.

Mwah, er zijn maar weinig films die dergelijke resultaten behalen - zelfs met hogere budgetten. Bovendien lijkt me dit geen onderwerp voor een breed publiek. Ik vind de belangstelling alleszins meevallen. Het enige wat wellicht voor een resultaat in de buurt van Platina had kunnen zorgen was een daadwerkelijke Elfstedentocht.

Macmanus

Je maakt natuurlijk niet een film voor 6.3 in NL als je niet denkt dat het voor een breed publiek is. Denk niet dat ze er blij mee zijn.

avatar van starbright boy

Ik denk het eerlijk gezegd ook niet. Ik had sterk de indruk dat deze film er echt op mikte om qua bezoekersaantal de Zwartboek-Alles Is Liefde-Oorlogswinter van deze winter te worden.

Macmanus schreef:

Overigens lag het budget naar mijn weten tussen de 3 en 3,5 miljoen.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11904 berichten

Hoe is het eigenlijk afgelopen met die ruzie met de crewleden?

Quido

Spanjer komt nu voor de rechter in ieder geval.

Quido schreef:

Overigens lag het budget naar mijn weten tussen de 3 en 3,5 miljoen.

Stand corrected, maar dat is nog steeds een flink budget lijkt me niet dat men blij is met deze bezoekersaantallen. Zoals door anderen al werd aangegeven heeft men echt hoger ingezet.