• 9.373.557 stemmen

Met onder meer: Cas Jansen, Chris Zegers en Chava Voor in 't Holt

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 17 december 2009

Plot De Hel van '63

Januari 1963. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Janssen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in 't Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Henk Brenninkmeijer

Kees Ferwerda

Sergeant-Majoor Hoeks

Commissaris der Koningin Harry Linthorst Homan

Telegraaf-journalist Jack van Houten

Militair Edwin

avatar van Quido

Quido

Zou kunnen, maar dan vraag ik me af in hoeverre dat realistisch is. Niet alleen in vergelijking met bezoekersaantallen van andere films, maar ook gezien de films die in dezelfde periode draaiden, het onderwerp van De Hel van 63 en gezien het feit dat het geen doelgroep-film is.

avatar van SPEEDROCK

SPEEDROCK

Prima film met genoeg spanning. Het is natuurlijk wel raar dat bij -20 de schaatsers hun gezicht niet bedekt hebben, maar dat zal wel een compromis zijn voor de film omdat anders niemand meer te herkennen is.

avatar van Quido

Quido

Artikel over de ruzie(s) tussen crewleden en de producenten:

Een koude oorlog - Cinema.nl Special

avatar van Quentin

Quentin

Wat een soap ...

avatar van Lenzo

Lenzo

In de bioscoop gezien met school. Had slechter verwacht. 2 sterren.

avatar van sjonnie40

sjonnie40

Was voor Nederlandse film zeker niet slecht en zeker het kijken waard. Wat apart was vond ik de gele nummerplaten van sommige leger voertuigen.

avatar van kramersietse

kramersietse

Jonge, jonge, moest dit nou gemaakt worden, kost geld he! Nu ik het gezien heb had ik liever dat ze het gestort hadden voor een Goed Doel of zoiets.

Al die bekende BN'ers die weer worden opgetrommeld, allemaal vaste gezichten, tis tegenwoordig makkelijker filmacteur te worden dan soap acteur. Steven de Jongh een prima kerel hoor, maar had liever gehad dat ie hier een stevige goeie documentaire over had gemaakt, met de mensen die De Hel echt hadden geschaatst.

Er kwam ook nog eens geen kip af op de premiere in De Harmonie nu ongeveer anderhalf maand geleden. Iedereen zat te verkleumen van de kou van de crew, acteurs en andere mensen verantwoordelijk voor dit werkje. Priem, priem was het dan ook bij de dames in Galajurkjes. Nodig mij maar uit als er een film uitkomt over de Strandrellen bij Scheveningen hartje zomer opdiezelfde locatie.

Deze film is het aankijken niet waard gebleken, heb het nog een uur volgehouden en bij weggelopen, ook in Holland Casino ging het daarna bergafwaarts. Een totaal mislukt avondje dus, kansloos. Nee, Nederlandse Cinema is bad, real bad Baby!! Na iedere vertoning van Hollands Glorie, kijk ik rap weer uit naar een Buitenlands product.

avatar van Arnie

Arnie

Ach, het valt allemaal wel mee hoor, met deze film. Hij is natuurlijk braaf, zonder vloek, zonder sex, maar stiekem valt zo'n spruitjesgeur nog best met een glimlach te ontvangen. Sympathieke personages, helden zoals we die kennen uit verhalen van vroeger, maar alles met een knipoog; zelfs Chris Zegers valt weinig te verwijten. Gewoon niet te serieus nemen.

avatar van mikey

mikey

avatar van Wouter

Vind het vooral opmerkelijk dat alle kranten hier melding van maken.

Idd, lijkt me vooral een amateurwerkje.

avatar van booyo

booyo

Verwachtte een dramatisch slechte film, maar dat viel alleszins mee! Tuurlijk, er wordt niet waanzinnig geacteerd en het is geen top verhaal, maar het wist me wel degelijk te vermaken. Gewoon niet te kritisch naar kijken. 2 voor mij wel echte min punten: Wat was in hemelsnaam de betekenis van die rare ijswolven? Voegde in mijn ogen helemaal niks toe, maar misschien probeerde meneer de Jong iets creatiefs toe te voegen..? Ik vind het in ieder geval een bar slechte poging. Verder vond ik de rol van Dirk Zeelenberg, als telegraaf journalist, verschrikkelijk irritant!

Los van die 2 irritaties, 3* omdat ik het toch nog een verrassend prima film vind.

avatar van film_criticus

film_criticus

Nederland is niet weggelegd om voor goede films, wanneer begrijpen ze dat nu eens. Al met al heb ik me toch rotgelachen om het slechte acteerwerk en de beelden. bedankt

avatar van Multivitamine

Multivitamine

Zeer goede film, sommige stukjes hadden achterwege mogen blijven dan was hij zeker, nog beter geweest. Knap om dit lastige onderwerp voor een groot deel toch goed te verfilmen.

Groot aantal acteurs doen het zeker erg goed, handje vol hadden ze beter andere mensen voor kunnen pakken.

Wat ik wel heel raar vind is dat ze op de DVD geen Nederlandse ondertiteling hebben die alleen het Fries vertaalt. De ondertiteling maken ze toch, dus zo heel veel extra tijd zal dit niet kosten om te doen.

Oja, +1 voor het kotsen op 'de telegraaf'.

avatar van concaaf

concaaf

Jammer dat de meeste mensen op dit forum (bijna) elke film "ook deze film" afkraken, ik kan bijna geen enkele positieve reactie bespeuren. Natuurlijk heeft iedereen het recht om zijn mening te geven, maar om nu bijna alles af te branden gaat wel erg ver.

avatar van hkoster16

hkoster16

sorry, ik vond deze film flut.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Jammer dat er niet wat beters van is gemaakt. Ik mag graag een Nederlandse film zien, maar deze stelt me echt teleur. Het aller ergste vind ik nog dat er weer eens de voor de hand liggende acteurs gekozen is. Dat zooitje wat er zat te vergaderen dat is toch gewoon te erg voor woorden. Het lijkt wel een oude aflevering van swiebertje. en dat anno 2010. een typische steven de jong film, met een cast die ze uit een of andere soap hebben getovert, lijkt wel. Nee dan vind ik films als zwartboek en terug naar de kust toch wel meer lof verdienen dan deze hel van 63. 2 sterren en dat vind ik eigenlijk al aan de hoge kant maar goed, laat ik het daar toch maar op houden. En ik had er nog wel zo´n hoge verwachting van, jammer maar helaas.

avatar van Waku

Waku

Enorme meevaller en zelfs zeer vermakelijke film van eigen bodem.Het is altijd weer een gok wanneer men beslist om naar een Nederlandse film te kijken.

Maar in het geval van "De Hel van '63" blijft er toch een positieve indruk hangen na afloop. De elfsteden rit is sfeervol gefilmd en mooi in beeld gebracht, dat is het belangrijkste want tenslotte is de film daarop gebaseerd. Zelfs zijn er nog aardige special effects toegevoegd. Mooie aansluitende soundtrack en er wordt naar behoren geacteerd.

Grappig zijn de zeer korte verschijningen van een aantal Bn ers.

( Jan Douwe Doeske, Edwin Evers)

Enkel irritant is de reclame personage Wouter nu als Telegraaf journalist ( Dirk Zeelenberg,)

Verder prima te verteren film.

avatar van b00ts

b00ts

Niet slecht. Toch een minpuntje. Ik ben zelf geen Fries, spreek t dus ook niet. Maar ik heb het idee dat sommige Fries sprekende acteurs, echt moeite moeten doen om Fries te spreken. Dat stoort me.

avatar van christophel

christophel

Ik vind de film vermakelijk, soms zelfs grappig.

Had liever nog wat meer "oude opnames" gezien.

Geef ****3,5

avatar van Thorak

Thorak

De eerste film van De Jong die redelijk te pruimen is. Dit dan wel alleen door de soms wel grappige opmerkingen, niet door een goed verhaal, goede beelden of goed acteerwerk door het gros van de 'acteurs'...

avatar van suisse

suisse

Echt een waardeloze film, vol verwachting gaan kijken, super nep allemaal, met de beelden van het schaatsen hadden ze wel iets meer mee kunnen doen.

Sorry maar niet meer dan een 2 van mij

avatar van wimaroca

wimaroca

Ik heb me wel vermaakt,mooi gefilmd,goed geacteerd,die dame,Annemieke vond ik zeer goed acteren

Mooi om 'm een keer te kijken in winter zou ik doen

avatar van WB

WB

Hmmm, had 'm toch wel slechter verwacht. Het acteerwerk was niet om over naar huis te schrijven, maar de effecten waren goed gemaakt. Iets wat ik niet verwacht had. Het verhaal is wat dunnetjes, maar dat mocht niet baten.

avatar van ebdrachten

ebdrachten

De film viel mij behoorlijk tegen. Flinterdun verhaal, en soms belachelijk acteerwerk. De vele "bekende" Nederlanders hadden misschien meer mensen naar de film moeten trekken, maar die redden de film totaal niet. Op geen enkele manier kreeg ik het "koud" van deze film.

avatar van RickZ

RickZ

Nederlands drama met sterk gedramatiseerd verhaal over de elfstedentocht, maar wel onderhoudend, en deels in (onverstaanbaar) Fries

avatar van mbakker75

mbakker75

Dit was echt een meevaller. Een verademing na het rampzalige "De Storm" Tuurlijk, verwacht geen wonderen van het acteerwerk, of effects. Ook het verhaal is flinterdun. Maar wat deze film er doorheentrekt is de (soms subtiele) humor! Ik heb echt een paar keer geschaterd van het lachen. Dat chagrijnige rayonhoofd van Leeuwarden bijvoorbeeld.. hilarisch!

En die BN'ers. ach, ik kon er wel om lachen, Maar goed, ik was sowieso al fan van Henk Westbroek dus mij hoor je niet.

avatar van mixmaster

mixmaster

enorme tegenvaller , alles komt echt nep over .

totaal geen realistisch gevoel bij deze film , zowel de beelden als de acteurs zijn zwak.

jammer , een gemiste kans .

avatar van stinissen

Uitstekende film mooie locaties en de cast was ook erg goed.

avatar van Insignificance

Insignificance

Pompeuze kinderklucht die qua scenario meer met ijspret plus koek en zopie van doen heeft dan met de Elfstedentocht van toen. Iets als ontbering is nauwelijks aan de film af te lezen. Tenzij je helemaal in vervoering raakt van de 'pijnlijke' grimassen van Cas en Chris in close-up als ze -ahum- vechten tegen de elementen. Dat werkt dus niet. Zoals zoveel niet werkt. De vele pogingen tot humor mondden vooral uit in bedorven slapstick en misplaatste karakters, zoals de journalist en het al even irritante studentje. Dialogen zijn tweetalig duf en truttig. En dat geldt voor meer.

De slappe dramatiek rondom de 4 hoofdrolspelers is meer ballast dan inhoudelijk boeiend. Het vult op, maar zonder of minder had net zo goed gekund. Veel stelt het toch niet voor, behalve een excuus voor een zoete afdronk. Wat in ieder geval minder had gekund, is de muziek, waarmee élk moment van emotie of sensatie, hoe klein of nietig dan ook, gepaard gaat. Hoogdravend gedoe. De Jong verknalt het definitief met zijn arty farty sneeuwwolven en dito honger-hallucinatie. Overbodig om te zeggen dat ook het avontuurlijke element door al die ongein de film uit stroomt.

Bittere ernst en joligheid laten zich moeilijk verenigen. Hier is het niet gelukt, voor zover het überhaupt is geprobeerd. Het zal wel onder het kopje 'pretentieloos vermaak' verdwijnen. Had deze verfilming maar een regisseur mét bepaalde pretenties gehad, dan zou de tocht van toen wellicht wel nog een beetje eer zijn aangedaan.