• 9.371.154 stemmen

Met onder meer: Cas Jansen, Chris Zegers en Chava Voor in 't Holt

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 17 december 2009

Plot De Hel van '63

Januari 1963. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Janssen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in 't Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Henk Brenninkmeijer

Kees Ferwerda

Sergeant-Majoor Hoeks

Commissaris der Koningin Harry Linthorst Homan

Telegraaf-journalist Jack van Houten

Militair Edwin

avatar van Quido

Quido

Behoorlijk beroerd. Had er meer van verwacht, maar goed - misschien is de film zelf wel ok. Daar draait het uiteindelijk om, al maakt deze trailer het publiek denk ik niet al te enthousiast.

avatar van Mezelf

Mezelf

Nou de trailer die ik in de bioscoop heb gezien maakte mij echt wel enthousiast. Tjonge jonge wat ziet dat er allemaal heftig uit. En dan nog in zo''n bioscoop met mega geluidseffecten om je heen, echt heeerlijk en spannend! Kijk er nu al naar uit om die film te zien

avatar van panax

panax

ga hem zeker kijken in de bios,lijkt me een mooie film van steven de jong,is hem ook wel toevertrouwd

avatar van Prudh

Prudh

Die trailer Al die tussenkoppen met krachtermen als "Moed" en "Ontbering" ofzo, wat bombastisch. De Storm had ook al zo'n debiele trailer die zwaar afbreuk doet aan de eigenlijke film. Dat mensen daar intrappen.

avatar van Quido

Quido

Die tussentitels zijn nog wel het minste probleem in dit geval ...

avatar van Robbie H.

Robbie H.

Die trailer.. beloofd weinig goeds...

Hopen voor Steven de Jong dat er tijdens de vertoning in de bioscoop ook een elfstedenkoorts ontstaat

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

Lijkt me wel aardig, ben alleen geen fan van Chris Zegers....! En dan die vervelende Chantal Janzen die er ook nog een rol in heeft. Maar wellicht wint mijn nieuwsgierigheid naar de film het toch van mijn antipathie jegens de acteurs.

avatar van Montorsi

Montorsi

Niet mals, maar ergens op slaan doet het natuurlijk niet. Bronvermelding? Wat is de bron dan, de overlevering van Gemser of dat boek wat zij ervan gemaakt hebben.. juist. En dat oordeel over de acteurs (hoewel de kans groot is dat het klopt, maar dat kan hij niet weten), komt er wel erg gefrustreerd uit.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Wat te kiezen: een acteur of Chris Zegers? Hm...

Heb in de bios alleen nog maar de teaser gezien, vond dit er erg 'cool' uitzien!! Hebben jullie ook al de trailer gezien in de bioscoop? Effects zien er ook goed uit!

avatar van Emiledj

Emiledj

Hoe kan hier nou al op gestemd zijn, zonder dat ie uberhaupt in de bios te zien is? Tevens een stem die niet eens onderbouwd wordt

avatar van Quentin

Quentin

Persvoorstelling.

Ah, ik kwam hier via via op: PLANET X FX | creative visual effects - planetx.nl

Deze gasten hebben de effecten gedaan, er staat een making of van de Hel van '63 op, best indrukwekkend!

avatar van emmavane

emmavane

Heeft iemand toevallig gisteravond NOVA gezien? Daar ging het o.a. over de visual effects, waaronder stukjes uit de making of, zag er goed uit!

Emiledj schreef:

Onderbouwing komt in de vorm van een recensie op Neerlands Filmdoek als hij uitkomt

Het komt er in ieder geval in het kort op neer dat het visueel en technisch een hele degelijke film is, maar dat er te veel verhaallijnen zijn, die daardoor allemaal in cliché op cliché vervallen.

avatar van kleez

kleez

Fabian123 schreef:

Ehm, je hebt de film nog niet gezien, dus je kunt gewoon nog niet beoordelen!

Wél bevooroordelen, maar dat beargumenteerde je dus al (onbewust?)!

avatar van Quentin

Quentin

Fabian heeft de film gewoon gezien hoor.

Quentin schreef:

Fabian heeft de film gewoon gezien hoor.

avatar van nightfly1982

nightfly1982

Fabian123 schreef:

....Hoe kun je deze film nou al gezien hebben....was je figurant ofzow hahahaha

En een echte filmliefhebber wacht toch op de biosscoop...dat achterlijke downloaden ook altijd....

Maar goed, het lijkt me een hele goede film, probeer nog kaartjes te bemachtigen voor de premierre...lijkt me wel leuk...

En anders ga ik gewoon naar de bios...als die hier eenmaal draait...daarna volgt mijn mening en mijn stem...aangezien je niet op een trailer kan stemmen lijkt mij...:S

nightfly1982 schreef:

Persvoorstelling.

avatar van Rovers

Rovers

JonathanJoosten schreef:

Ja vind ook dat de trailer veel belooft. En het feit dat de het verhaal ook tot stand gekomen is m.b.v. degenen die de tocht toen hebben uitgereden draagt hopelijk ook bij aan de kwaliteit van de film.

Overigens staat er op de officiele site een geniale game waarbij je zelf de Elfstedentocht kan schaatsen: De Hel van 63 - De Game - dehelvan63.nl

avatar van wyatt earp

wyatt earp

De trailer ziet er inderdaad leuk uit in de bios. Volgende week dinsdag in voorpremiere in de Cinemec in Ede met regiseur Steven De Jong. Ga ik waarschijnlijk wel heen. Ben erg benieuwd.

avatar van Justinw

Justinw

Ik vind de trailer wat slapjes, verwachtingen zijn dan ook niet heel hoog.

avatar van Lucky Jack

Lucky Jack

Gisteren naar de voorpremière in Zwolle geweest. Als Nederlandse film wel weer vermakelijk, maar de film schuwt geen enkel cliché, schaatsers die zichzelf tegenover familie/ geliefden moeten bewijzen, het meisje dat haar stempelkaart opgeeft aan haar nieuwe liefde, de soldaat die eerst wordt gezocht voor zijn desertie maar op moment suprême wordt gefeliciteerd door zijn sergeant., etc. etc.
Verder is Chris Zegers compleet misplaatst in deze film met zijn geblondeerde lokken en stoppelbaard.

De visual aspects zijn echter wel zeer degelijk en halverwege de film begon ik het toch aardig fris te krijgen. Twee sterren voor de Nederlandse glorie.

avatar van riekeletrul

riekeletrul

als schaatser moet je deze natuurlijk zien naast dat ik de stand in voor het schaatsen natuurlijk wel ken

avatar van TimD

TimD

Lucky Jack schreef:

Waarom ''als Nederlandse film wel weer vermakelijk?''. Altijd dat standaard ''Als Nederlandse film'' voor een post begint een beetje irritant te worden. Zijn zat goeie Nederlandse films. En @Fabian, je gaat toch niet menen dat deze goede film op nlfilmdoek een hoger gemiddelde krijgt dan die ongelofelijk matige verfilming van het Kluunboek?!

avatar van HansO

HansO

Iemand met zulk lang haar als Chris Zegers was in 1963 onbestaanbaar! Ook het verschijnsel (in de trailer tenminste) dat de warme adem geen wolkje vormt bij het uitademen, mag een natuurkundige bijzonderheid genoemd worden. Jammer dat daar niet beter op gelet wordt. Lijkt me verder een interessante film.

TimD schreef:

Haha, begint die discussie hier ook al? Komt een vrouw bij de dokter was wat mij betreft alleen thematisch niet in orde, technisch en qua acteerwerk prima film.

Deze film vind ik eigenlijk alleen technisch goed, en dan alleen bepaalde momenten, maar binnenkort even een linkje naar de volledige recensie

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Ik kom net van de (voor?)premiere (o.i.d) in ede. Was Steven de Jong trouwens ook nog bij, hield even zijn praatje voor de zaal, was best leuk.
Anyway, over de film.
Best leuke film nog. Dat wil zeggen een stuk beter als zijn voorgaande films zoals de kameleon en snuf de hond. Maar het blijft natuurlijk Steven de Jong. De film word zo nu en dan beladen met clichés, zoals die sergeant van het leger (of weet ik veel wat het was) op het eind die ineens veranderde in de goedheid zelve, dat meisje dat haar kaart weggeeft terwijl ze in het eerst vastberaden was om zelf het sterretje te halen, voor haar overleden vriend, om maar eens enkele voorbeelden te noemen. Al met al is het een typische nederlandse film, die qua verhaal netjes alle clichés afgaat, maar waarvan het visuele en technische aspect zeker niet gek is. Kortom: vermakelijk, maar meer niet.