- Home
Bekijk via CANAL+
Morgen om 22:00 uur op NPO 3
Zondag om 10:40 uur op Film1 Drama
Plot De Hel van '63
Januari 1963. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Janssen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in 't Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.
Dieuwke
Commissaris der Koningin Harry Linthorst Homan
Telegraaf-journalist Jack van Houten
Militair Edwin
schram101
Alleraardigst filmpje van eigen bodem!
Hoewel ik een fobie heb voor Nederlandse cinema begin ik mij er toch steeds meer aan te wagen. Oorlogswinter en De Storm vond ik best aardig en ook deze beviel goed.
Het verhaal wordt lekker vlot afgewerkt en is soms best (misplaatst?) grappig. Hoewel het acteerwerk gelijk staat aan dat van een baal hooi doet dit niets af aan de kwaliteit van de film. Dit is nu eenmaal het probleem bij Nederlandse films en daar heb ik me lang geleden al bij neergelegd.
Behalve het vlotte verhaal is de film ook visueel erg geslaagd. De kaarten tijdens de tocht waren prachtig om te zien.
Uiteraard speelde heel bekend Nederland weer mee in film met Cees Geel op kop (zijn er ook NL- films zonder hem?).
Kortom, een leuke Nederlandse film die naar mijn mening beter slaagt dan De Storm.
Quentin
Hopeloos geval, de zaal kon het lachen niet onderdrukken. Ik net zo min. De gehele cast is belabberd en er komt gedurende de hele speelduur geen enkele dialoog langs die niet lachwekkend is. Hoogtepunt is Dirk Zeelenberg, die zijn 'Wouter' rol overtreft en met zijn prestatie in deze prent een publieke executie verdient.
Steven de Jong blijft bovendien een visieloos persoon, met geen enkel gevoel voor het vertellen van een verhaal. De gehele zaal verviel in schaterlach op verschillende (onbedoelde) momenten, en terecht; die surrealistische scène met de tafel vol eten en Chris Zegers & de 'windwolven' (die uit een derde rangs Harry Potter rip-off leken te komen) mogen gerust gerekend worden tot de meest ongepaste scènes in de Nederlandse filmgeschiedenis. Ook de fotografie was bedroevend, een mix van visuele kitsch (het volgen van de 'grote' ijsbarst en de lachwekkende slow motion shots van de schaatsers) en 'hippe' shots waarin de camera 45 graden schuin stond.
Enfin, wel kosteloos vermaakt maar dit komt akelig dicht in de buurt van De Zeemeerman.
Niet héél goed, maar de film kent genoeg leuke momenten, waarbij het Dirk Zeelenberg moment aan het eind wellicht de leukste grap tot nu toe is, in een film van Steven de Jong. En fijn dat ie het acteren nu vooral aan anderen over laat...
Quido
Amusante publieksfilm, met veel passie en lef gemaakt. Zowel qua toon als plot springt de film van het ene uiterste naar het andere - van heldenepos naar slapstick naar melodrama -, maar doet dit op zo'n zelfverzekerde wijze dat je het als kijker graag voor lief neemt. Ook van de karikaturale personages kun je niets anders dan gaan houden. Zeelenberg is hilarisch als overijverige en jolige journalist, met als hoogtepunt het letterlijke en fysieke antwoord op zijn vraag: "Wat gaat er nu door je heen?" Ondanks dat er genoeg op de prent aan te merken valt, heb ik me bijzonder goed vermaakt.
Mug
Opzichtig gesponsord door Chocomel en Unox Erwtensoep.
Nog erger zijn de legio vreselijk irritante typetjes die voor de komische noot moeten zorgen, maar nogal vals klinken. Met name het journalistenkoppel van de Telegraaf die vaak te onpas binnen komen stormen in de film.
Spannende film die juist door vele valse noten zorgt voor een onaangenaam gevoel. De 'helden' van 1963 zouden zich omdraaien in het graf als ze al dood waren. De oubollige kluchtige fratsen in het script leveren geen volwassen film af.
Pluim voor de verhaallijnen rondom Sjoerd en Annemiek, daar kreeg ik het wel warm van. Chris Zegers had naast z'n kapsel ook zeker niet het personage mee, wat een vreselijke karikatuur.
Te veel irritaties, het moge duidelijk zijn.
Arnie
Ach, het valt allemaal wel mee hoor, met deze film. Hij is natuurlijk braaf, zonder vloek, zonder sex, maar stiekem valt zo'n spruitjesgeur nog best met een glimlach te ontvangen. Sympathieke personages, helden zoals we die kennen uit verhalen van vroeger, maar alles met een knipoog; zelfs Chris Zegers valt weinig te verwijten. Gewoon niet te serieus nemen.
booyo
Verwachtte een dramatisch slechte film, maar dat viel alleszins mee! Tuurlijk, er wordt niet waanzinnig geacteerd en het is geen top verhaal, maar het wist me wel degelijk te vermaken. Gewoon niet te kritisch naar kijken. 2 voor mij wel echte min punten: Wat was in hemelsnaam de betekenis van die rare ijswolven? Voegde in mijn ogen helemaal niks toe, maar misschien probeerde meneer de Jong iets creatiefs toe te voegen..? Ik vind het in ieder geval een bar slechte poging. Verder vond ik de rol van Dirk Zeelenberg, als telegraaf journalist, verschrikkelijk irritant!
Los van die 2 irritaties, 3* omdat ik het toch nog een verrassend prima film vind.
Insignificance
Pompeuze kinderklucht die qua scenario meer met ijspret plus koek en zopie van doen heeft dan met de Elfstedentocht van toen. Iets als ontbering is nauwelijks aan de film af te lezen. Tenzij je helemaal in vervoering raakt van de 'pijnlijke' grimassen van Cas en Chris in close-up als ze -ahum- vechten tegen de elementen. Dat werkt dus niet. Zoals zoveel niet werkt. De vele pogingen tot humor mondden vooral uit in bedorven slapstick en misplaatste karakters, zoals de journalist en het al even irritante studentje. Dialogen zijn tweetalig duf en truttig. En dat geldt voor meer.
De slappe dramatiek rondom de 4 hoofdrolspelers is meer ballast dan inhoudelijk boeiend. Het vult op, maar zonder of minder had net zo goed gekund. Veel stelt het toch niet voor, behalve een excuus voor een zoete afdronk. Wat in ieder geval minder had gekund, is de muziek, waarmee élk moment van emotie of sensatie, hoe klein of nietig dan ook, gepaard gaat. Hoogdravend gedoe. De Jong verknalt het definitief met zijn arty farty sneeuwwolven en dito honger-hallucinatie. Overbodig om te zeggen dat ook het avontuurlijke element door al die ongein de film uit stroomt.
Bittere ernst en joligheid laten zich moeilijk verenigen. Hier is het niet gelukt, voor zover het überhaupt is geprobeerd. Het zal wel onder het kopje 'pretentieloos vermaak' verdwijnen. Had deze verfilming maar een regisseur mét bepaalde pretenties gehad, dan zou de tocht van toen wellicht wel nog een beetje eer zijn aangedaan.
Matige film, die nogal lachwekkend overkomt, terwijl de film krampachtig probeert een serieus verhaal te vertellen. Het acteerwerk is niet geweldig, met Chris Zegers als absoluut dieptepunt, terwijl ook zijn persoange en verhaallijn het meest standaard en vervelend is.
Inhoudelijk heeft de film ook weinig te vertellen, alleen de verhaallijn van de boerenzoon was nog wel aardig uitgewerkt. Ook een pluspunt is Dirk Zeelenberg, die vaak letterlijk met de deur in huis komt vallen en een paar grappige opmerkingen heeft.
Verder is het camerawerk af en toe erg matig, waarbij vooral en grote val in de scheur er zeer amateuristisch uitzag. Dankzij de (onbedoelde) humor nog goed uit te kijken, maar in zijn geheel dus erg matig.
Leuk.
Want als je een sfeervol filmpje met soms wat zwalkende acteerprestaties kunt verheffen tot uitstekend vermaak, doe je i.i.g. iets goed. Dit hangt nauw samen met de grappige dialogen en dito humor.
Verder vrij degelijk gemaakt met de verplichte dosis sentiment die deels ook nog werkt.
Geinige cameo's en bijrolletjes. Grootste verrassing is Zegers.
Zeer goed.
Vermakelijk.
Het is allemaal wat kinderlijk en jongensboek achtig, maar het werkt wel.
Niet hoogstaand en niet de ultieme film over de Elfstedentocht van '63.
Bijzonder luchtig voor een film over zo'n zware tocht.
Vooral Chava Voor in 't Holt viel me in het bijzonder op. Een leuke verschijning. Zij heeft van alle acteurs in deze film nog het meest een naturelle uitstraling.
De Scheepsjongens van Bontekoe is vooralsnog De Jongs beste film. Die was ook qua regie en visuele effecten beter dan De Hel van '63.
Leland Palmer
Best aardig gemaakt op (audio-)visueel vlak, deze film. Het ziet er allemaal wel mooi uit. Lekker (koud) sfeertje in die sneeuw en zo nu en dan wat mooie shots en scénes.
Voor de rest een matig scenario, matige acteurs, matige dialogen en een matige uitwerking van het verhaal. Best wel matig allemaal dus. Lourens van den Akker vond ik (net als Chris Zegers) bij vlagen erg slecht acteren. Ook de aanwezigheid van Dirk Zeelenberg was veelal maar irritant. Chava Voor in 't Holt was de leukste van de cast.
Voor de rest nogal jammer dat de film samenhangt van de clichés, voorspelbaarheid en matige humor (vaak ook nog eens niet zo bedoeld). Maar... het kijkt ondanks veel minpuntjes allemaal goed weg en ik heb me opzich wel vermaakt.
otherfool
Duursport is de enige echte sport, dat maakt de Wasaloop, de Spartathlon en dus onze eigen Elfstedentocht tot (verreweg) de mooiste sportevenementen. En Reinier Paping tot de grootste sportman die Nederland ooit gekend heeft. Paping won namelijk de Hel van '63, en het is een mooi eerbetoon dat deze film van Steven de Jong eindigt met een shot van het geleefde, maar toch guitige koppie van deze ongekende sportheld.
Enfin, dit heeft natuulijk allemaal niet zo heel veel met de film te maken, die de Tocht der Tochten samenvat tot anderhalf uur ontbering (al blijft het zichtbaar lastig échte pijn in beeld te brengen), gelardeerd met de nodige theatrale levensverhalen die vaak net even te bedacht overkomen. Zeker als het er 4 zijn.
Valkuilen (of liever: wakken) genoeg dus en De Hel van '63 schaatst er soms lelijk in, al gaat dat dan wel weer op een haast onbezorgde, soms zelfs knullige manier, waardoor je het de film vaak ook gewoon vergeeft. Met objectief kijken heeft dat allicht niet zo heel veel te maken, maar uiteindelijk werd ik toch ontroerd door de mannen en hun zuurverdiende kruisje.
De Hel van '63 heeft een paar stempelposten gemist en komt buiten de tijd binnen, maar ik strijk maar een paar keer met de hand over het hart.
3*.
RooieBloemkool
De Hel van '63
Eindelijk een Nederlandse film zonder overbodig naakt en overdreven gevloek. Eindelijk een film over de Elfstedentocht. Toch zijn mijn verwachtingen niet al te hoog aangezien Nederlandse films vaak erg slecht zijn. Gelukkig viel het me erg mee.
De film brengt heel mooi in beeld hoe de Elfstedentocht is, en vooral hoe de tocht in 1963 was. Zwaar, koud en het houdt het hele land in zijn greep. De film is visueel mooi om naar te kijken en ook de muziek die onder de film is geplakt werkt erg mee om de sfeer van deze barre tocht op de kijker over te brengen.
Het verhaal is spannend en boeiend, mede doordat het ook echt gebeurd is. Jammer is het dan dat de cast het mooie plaatje wat de film is zo naar beneden haalt. Wie heeft in godsnaam Chris Zegers gecast voor deze film? Laat hem lekker met zijn balg in de zon zitten bij RTL Travel maar laat hem alsjeblieft niet acteren. Ik weet niet of het aan hem of aan zijn rol lag maar het is een erg irritant personage die hij neerzet in deze film. De rest van de cast doet het wel iets beter, maar op de vrouwelijke hoofdrolspeelster na, is het niet veel soeps. Wellicht dat dit ook komt doordat de dialogen erg houterig, moeilijk, simpel en kort overkomen. In sommige dialogen lijkt het net alsof het ze onduidelijk is wie de eerste zin moet zeggen en dit ook bij het verdere verloop van de daloog het geval is.
Toch heeft het allemaal wel wat. De Elfstedentocht is pure Nederlandse cultuur en heeft een erg goede sfeer waardoor de film mij erg boeide.
DVD-T
Bij vlagen een mooie film, maar faalt toch wel op meerdere punten.
De geschiedenis van de toch der tochten, met in het bijzonder dus de barre tocht van 1963, is best goed in beeld gebracht. Prachtige besneeuwde landschappen, en de kou is bijna voelbaar. De toch zelf is dus mooi in beeld gebracht, al werd het bij sommige momenten net iets te veel van het goede. Ik heb het dan voornamelijk over de wolven . Erg jammer en waar dat voor nodig was weet ik ook niet. De drama is echter te cliché, en ook nog eens erg mager uitgewerkt. Punten waar het grappig zou moeten zijn, zijn niet grappig en op momenten waarop je niet zou moeten lachen zijn dan weer erg leuk. De film heeft dus een slechte balans, maar gelukkig houd de drama nooit te lang aan en gaat het snel verder met de schaatstocht. Acteerwerk van Zegers en Jansen is bedroevend. De boer en de zuster doen het nog redelijk. Voor de rest een beetje karikaturen allemaal. Erg jammer want echt meeslepen doen ze niet. De erg bombastische muziek moet het heroisch maken, maar wordt vaak op de verkeerde momenten ingezet, en ook had dat wat ingetogener gemogen.
De tocht zelf is erg leuk om te volgen, met heel af en toe wat humor. Drama moet Steven de Jong zich de volgende keer niet te veel op gaan richten, want daar faalt hij nog een beetje in de regie.
polopolo150
Deze film is niet eens zo heel slecht.
Er zijn natuurlijk veel dingen die niet kloppen aan deze film, maar dat doet het kijken van de film geen zeer. Deze film gaat over mensen die problemen hebben in hun leven, en graag de elfstedentocht willen rijden. Daardoor wordt deze film automatisch een feel-good film.
Het is geen meesterwerk, maar ik kon het nog zonder problemen van genieten.
Vond het niet echt een hel maar voor een Nederlandse film was hij best te doen. Qua niveau vond ik hem vergelijkbaar met "De Storm", maar die vond ik net nog iets beter.
Fran
- 1953 berichten
Ik heb eigenlijk helemaal niets met de elfstedentocht en ik snap af en toe de hysterie eromheen niet van gaat het wel of gaat het niet door. Ik moet zeggen dat door deze film ik wel iets van het sfeertje eromheen heb meegekregen. Het is echt wel een hele prestatie. Sowieso, dus laat staan in die ene winter van 63. Dat moet echt bizar zijn geweest.
Ik vond deze film dus wel sterker dan De Storm. Ik vond het heel goed overkomen hoe zwaar het geweest moet zijn voor die mensen op het ijs. Bizar gewoon. Bij de storm vond ik dat er meer met een individueel verhaal werd gewerkt en raakte de gebeurtenis zelf een beetje naar de achtergrond. Bij deze film, hoewel de gebeurtenis zelf natuurlijk in verhouding veel kleiner is dan de watersnoodramp, bleef de focus wel heel erg op de elfstedentocht zelf. Ook al zaten er diverse verhalen omheen.
Chris Zegers zette trouwens een hele leuke rol neer. En Cas Jansen was zoals gewoonlijk ook heel erg sterk,
Ik vind het zeker een zeer geslaagde film.
John Lee Hooker
Ik vond dit niet super.
Acteerwerk was erg vreemd af en toe, ik weet niet of het aan de voice-over lag of gewoon aan de Nederlandse uitspraak maar overtuigend vond ik het niet. Die vergaderzaal bijvoorbeeld vind ik slecht uitgewerkt. Als er iemand klopt op de deur kijken alle mannen in pak verbaasd om, alsof dat heel schokkend is... Dan komt die ene gast binnen met z'n motor kostuum die niet wil dat dat dorp gesloten wordt. Hoofd van de groep gaat gewoon verder met praten en doet alsof hij er niet staat, deur staat ook nog gewoon open...? En het werkt toch helemaal niet zo dat de hoofd ( voorzitter? ) zelf naar de deur moet lopen, terwijl ze aan het praten zijn... vond ik wel raar.
Ook dat groepje soldaten die worden gelokt door Dieuwke tegen het einde aan, ze gaan echt zo met z'n alleen in één keer achter haar aan, idioten.
De beelden met de sneeuw zien er aardig uit, maar soms leek het wel alsof er gewoon 'n paar ventilators aan de zijkant stonden. En hoezo viel er sneeuw van die brug af, steeds zo'n beetje? Dat zag er wel mooi uit maar dat kan toch ook niet lijkt me. En die wolf die die ene gast onderuit haalde snapte ik ook niet echt.
Muziek is soms overdreven aanwezig.
Mooi visueel shot daar onder het ijs. Ook de beelden van bovenaf zijn wel mooi met al die mensen.
Aardig dat ze die ouwe rukkers hadden laten zien de finished écht bereikt hebben.
Redelijk verzorgde film, er wordt veel geprobeerd maar eigenlijk maar weinig uitgehaald. Heel die tocht hadden ze wel spannender kunnen maken.
Nicolage Rico
- 20219 berichten
De Elfstedentocht, een mooi gegeven om een film te maken.
Helaas staat deze film bol van de knulligheden; sommige scènes, het acteerwerk, het verhaal - met suf bedachte subverhaaltjes, foutjes, etc.
Er is gewoonweg te weinig materiaal om hier een film van 100 minuten mee te vullen. Oké, er is het leed, de kou, de hel. Helaas is de pijn niet voelbaar genoeg. Witte neuzen en bevroren ogen zijn niet genoeg. De makers hebben teveel suffe ideetjes in de film verwerkt puur als opvulling. De valpartijen en het snijden aan de schaats is op een gegeven moment wel gezien.
Veel Bassie-en-Adriaan-momenten ook. Teveel kinderachtige momenten, vooral de momenten met Cees Geel - toch een goede acteur (denk aan Simon). Een vrouw die met een pan snert op het ijs valt > totaal nutteloos. Met Cees Geel was er qua humor ook meer uit te halen.
Wel bij vlagen erg mooi geschoten. Mooie kleuren soms, wat de sfeer goed doet. Ook leuk om de originele beelden met een jonge(re) Kees Postema te zien. Het eeuwige gediscussieer van de rayonhoofden is te langdradig en niet perfect uitgevoerd.
De film heeft gewoon te weinig te bieden, te weinig scènes die erom doen. Daardoor totaal niet zo meeslepend als ik had gehoopt.
Snel troch naar de volgende film!
Aardige film over een boeiend stukje vaderlandse geschiedenis. Het verhaal concentreert zich vooral op de vier fictieve hoofdpersonages waardoor de barre omstandigheden van de tocht zelf nogal onderbelicht raken, en dat is uiteraard jammer. De film is zeker wel vermakelijk en ziet er ook goed uit met een aantal mooie winterse plaatjes. Het acteerwerk is zeker niet altijd even denderend, en vooral Chris Zegers doet het echt slecht.
Zeriel
Best vermakelijke film. Het is wel allemaal redelijk voorspelbaar, de eerste helft is wat rommelig, maar op het einde leef je toch mee met de protagonisten.
Het is een vrolijke film geworden, en zeker geen Hel, alles wordt keurig in beeld gebracht, maar nergens krijg je het gevoel hoe zwaar het allemaal was. Ondanks de strubbelingen,valpartijen enz. lijken ze fluitend de eindstreep te halen.
Film Fan
Geen onaardige film. Het verhaal was niet het sterkste onderdeel van de film maar de kou en het gevecht tegen de elementen die door de schaatsers werd geleverd werd goed overgebracht. Jansen en Zegers vond ik een mis cast. Hoewel het geen slechte acteurs zijn had ik bij beide absoluut niet het idee dat ik naar een verhaal uit 1963 aan 't kijken was. Dit kwam gedeeltelijk door kleding, haardracht en de associatie die ik bij beide acteurs heb. Ook het begin en het einde van de film vond ik weinig origineel. Ik blijf me afvragen of men tijdens de Elfsteden in '63 over een hongerklap sprak en of Unoxsoep zo duidelijk aanwezig was.
martijn011
- 2034 berichten
Jammer, jammer dat voor Nederlandse films weinig goede acteurs voorhanden zijn..
Dat blijkt maar weer uit deze film, met als absoluut dieptepunt Chantal Janzen.. Wat een acteerwerk zeg.. Een boom zal het nog beter doen.
Ook Lourens van den Akker heeft wat mij betreft ook z'n laatste rol ooit gespeeld.
En dan die Friese taal.. Vreselijk..
Maar ik moet ook zeggen dat het me niet verveeld heeft allemaal. De motieven om de tocht te rijden maken het nog best wel leuk, en saai wordt het in geen geval!
Toch heb ik nergens het gevoel dat het echt een 'Hel' is geweest. Dat komt ook doordat de film wel een enorm happy-end feeling achterlaat, iets wat de titel van de film toch niet doet vermoeden.
Mwa, aardig, niet meer dan dat..
Alleen wat zo'n Telegraaf-journalist erin doet? Over een karikatuur gesproken zeg..
Kleine onvoldoende
jipt
Film vaart (schaatst) op enorme middelmaat en is soms erg knullig. Keek ondanks wel enorm lekker weg, misschien omdat ik wel van dit over the top gedoe houd, wordt er wel een beetje euforisch van. Mooi gemaakt trouwens. kleine 3,5* en dat 's grappig want ik kijk totaal niet schaatsen
Jolienepien
Nou ze hebben die paar gesmokkelde meters toch nog geschaatst
. Ik begrijp niets van de kritiek dat 'de hel' niet genoeg naar voren kwam, ik voelde het bijna zelf! Ook een pluspunt is dat er ook werkelijk Fries werd gesproken in de film, dan lijkt het toch wat echter. Ik heb genoten van deze film. Ik vind dat er stukje oerhollandse geschiedenis prachtig is weergegeven.
Sjoerdow
Best een aardig filmpje, waarin de romantiek van de elfstedentocht goed weergegeven wordt.
Het acteerwerk was niet top, maar heb me er ook niet kapot aan geërgerd. De opdringerige journalist die voortdurend binnenstormt was irritant en sommige overige karakters waren een beetje overdreven en voorspelbaar.
Toch is het volgen van 4 verschillende personages met ieder hun eigen doelen en hindernissen best boeiend met als thema de barre tocht van 1963. Met name het verhaal van Sjoerd (prachtige naam trouwens!) boeide mij wel.
Aan het einde ontspinnen de verhalen zich naar een vrij zoetsappig cliché, maar dat stoorde me niet echt. Wel vond ik het jammer dat alle acteurs een half uur na het finishen volledig opgeknapt waren van de rit. Leek mij vrij onwaarschijnlijk.
Saillant detail: de nummer 2 van deze beruchte tocht, Jan Uitham, heb ik wel eens gesproken en kom ik zo nu en dan tegen in de supermarkt. Schijnt nog steeds een hele vitale man te zijn!
Marlyvk
Deze film had ik op mijn stapeltje liggen maar kwam gister toevallig op tv, dus dan toch maar kijken. Mijn verwachting waren erg laag. Een film over een ijzingwekkende elfstedentocht, ach, die mensen waren zelf toch zo gek om in extreme kou deel te nemen? Dat is dan ook de reden dat de film niet hoog in mijn kijklijstje had staan. Maar kom, het is een Nederlandse film dus ik moest hem gezien hebben.
In het begin vond ik de film nog best wel redelijk, maar vanaf het moment dat de elfstedentocht 'oan giet' zakte het hele verhaal als een pudding in elkaar. De letsels die de schaatsers opliepen waren echt van amateuristische kwaliteit en evenaarde dat van een lokale EHBO-oefening. Waar ik me verder ontzettend aan stoorde was het feit dat juist de BN-ers die de meeste hoofdrollen in deze film vertolken gewoon vast hielden aan hun ABN. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat in de jaren '60 mensen uit de randstad naar Friesland zijn getrokken om daar een leven op te bouwen en deel te nemen aan de elfstedentocht. Maar goed, het kan en toevallig zijn het juist deze migranten die de hoofdrollen in de Hel van '63 vertolken. Niet echt geloofwaardig. Verder inderdaad het ongeloofwaardige jaren '70 kapsel van Chris Zegers, de luchtige dialogen tijdens de tocht, alsof er op een kunstijsbaan binnen wordt geschaatst, en de thuiskomst van de gefinishte deelnemers alsof ze even boodschappen hebben gedaan. Bij een 'Hel van '63' verwacht ik wel een dito horrorfilm waarbij de mensen die deelnemen en de tocht uitrijden meer dood dan levend thuis komen.
Verhaallijn vond ik ook maar zo zo, beetje onrealistisch. Dat mensen bijvoorbeeld voor persoonlijke doelen deel zouden nemen. Natuurlijk, maar ik denk dat het merendeel die deelneemt gewoon van schaatsen houdt en deze tocht wil uitrijden omdat je hem gewoonweg maar eens in de 10 jaar kunt rijden. Verder speelt op de achtergrond de vraag of de tocht vanwege de extreme omstandigheden niet afgelast zou moeten worden en dat het gewoon om commerciële belangen door ging, wat natuurlijk mensenlevens zou kunnen kosten. Ik weet niet of in die tijd daadwerkelijk economische belangen al voorop stonden, in de hedendaagse tijd hoogst waarschijnlijk wel.
Op het acteerwerk heb ik niet zoveel te klagen, alhoewel ik wel vind dat Chris Zegers het voortaan maar beter bij zijn reisprogramma's en reclamespotjes kan houden. Over het algemeen vond ik de Fries sprekende acteurs het beste overkomen, waarschijnlijk doordat dit het verhaal ook geloofwaardiger maakte. Leuke integratie van oude beelden, maar helaas waren sommige beelden niet echt oud en waren het in elkaar geknutselde 'oude beelden' die in het heden zijn opgenomen en die erg ongeloofwaardig overkwamen.
Een grote pluspunt vond ik de kleine feiten die je over de elfstedentocht opdoet. Om eerlijk te zijn heb ik echt nul interesse in de elfstedentocht, maar door het kijken van deze film heb ik toch wat meer respect voor de deelnemers van de tochten in het verleden en de toekomst. De tocht doorkruist heel Friesland en om eerlijk te zijn heb ik dat nog nooit geweten. Natuurlijk wist ik wel dat er in de jaren '60 een elfstedentocht in extreem barre omstandigheden had plaatsgevonden, maar dat er slechts enkele tientallen van de duizenden mensen deze ook daadwerkelijk uitgereden hadden was mij onbekend.
De film had veel beter van kwaliteit kunnen zijn als alle acteurs zich in het Friese dialect hadden verdiept en alle acteurs in de film de Fries taal machtig waren geweest. Ook de grime, betreffende de botbreuken en andere letsels, had veel beter kunnen zijn. En tenslotte had het ook echt de Hel van '63 moeten zijn.
Dreiecke
Redelijke film, met regelmatig fraaie ijzige beelden. Sommige acteurs zijn erg geloofwaardig.
Aan dialecten of afwezigheid daarvan heb ik mij boven verwachting helemaal niet gestoord. Er is inderdaad wel te weinig research gedaan naar allerlei uiterlijkheden in het jaar 1963, als ook naar het schaatsen en de ontberingen.
Ook andere onwaarschijnlijkheden en toevalligheden in het verhaal, die je soms zelfs gewoon uit het verhaal halen, maar niet echt heel storend voor mij. De sfeer in de film is verder vaak kinderlijk.
En natuurlijk komen mensen van heinde en ver deelnemen, daar twijfel ik niet aan.
Chris Zegers vond ik een totale miscast, zeer ergerlijk. Hij kan niet acteren, komt nergens geloofwaardig over, is vreselijk aan het overacten met totaal geen humorvolle inbreng.
Dit haalde de hele film naar beneden, waardoor ik 'm nooit meer wil zien. Jammer.
boozebelly
- 1905 stemmen
Vermakelijker dan ik op voorhand had gedacht.
Ik vind dat regisseur de Jong toch het maximale eruit heeft weten te halen, want dit is eerder een onderwerp voor een documentaire dan voor een film.
Het camerawerk zag er goed uit, het verhaal kent een aangenaam tempo waardoor die 100 minuten toch rap voorbij vliegen en er was soms zelfs sprake van leuke humor.
De zijplotjes vond ik ook niet vervelend om te zien.
Wel maakten sommige acteurs zich soms ietwat schuldig aan overacting en dan vooral Chris Zegers. Die kwam op mij over als een karikatuur van een clown. De rest doet het over het algemeen wel prima.
Ook had ik de indruk dat het de schaatsers toch nog iets te makkelijk af ging gezien de omstandigheden. Het was een zware tocht, maar ik had zeker niet de indruk dat ze door een hel gingen.
In plaats daarvan kreeg ik soms een soort Kameleon-gevoel. Oude jongens krentenbrood die op basis van een goed glas melk en een stapel bruine boterhammen met kaas de mouwen wel even opstropen. Het afzien van de schaatsers had wat dat betreft wel overtuigender in beeld gemogen.
Kleine voldoende. 3,0*

Nederlandstalige misdaadserie 'Blind Sherlock' nu te zien op Netflix