• 9.374.478 stemmen

Met onder meer: Cas Jansen, Chris Zegers en Chava Voor in 't Holt

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 17 december 2009

Plot De Hel van '63

Januari 1963. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Janssen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in 't Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Henk Brenninkmeijer

Kees Ferwerda

Sergeant-Majoor Hoeks

Commissaris der Koningin Harry Linthorst Homan

Telegraaf-journalist Jack van Houten

Militair Edwin

avatar van Decec

Decec

Een goede Nederlandse drama/sport film...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Goed gemaakt over effecten...

(Want we hebben gezien hoe is gemaakt over

de elfstedentocht (The making of De Hel van '63)...

Het is wel de moeite waard...

avatar van BBarbie

BBarbie

Net om 8 uur op het nieuws gehoord, dat de tocht (voorlopig) niet doorgaat. Om mijn teleurstelling te verwerken deze dvd nog maar eens opgezet.

Steven de Jong en zijn crew zijn er in geslaagd om dit moeilijk te verfilmen evenement op alleszins aanvaardbare wijze in beeld te brengen en er een degelijke speelfilm over te maken. De verhalen in de zijlijn doen er niet echt toe, maar waren ook niet storend.

Al met al heb ik mij opnieuw best vermaakt.

avatar van shamn

shamn

Wat bij mij vooral overheerst naar het kijken van de film is "jammer." Er had veel meer ingezeten, denk dat ze vooral te veel verhalen probeerden te vertellen, maar niet 1 heel sterk uitwerkten, zaten veel te veel personages in en ging daardoor soms van de hak op de tak.

Ook heb ik altijd moeite met die bekende nederlanders, als ik chantal janssen zie bijvoorbeeld heb ik het idee dat ik naar chantal jansen en niet het personage wat ze speelt. De "onbekende" acteurs komen veel geloofwaardiger op mij over.

Wel mooi om een stukje Nederlandse historie te zien.

avatar van roeman

roeman

Tja, wat moet ik hier nu weer over zeggen, behalve dan .....respect voor het ijs, wat heeft die een geweldige rol gekregen....echt hoor ademloos gekeken naar de acteerprestaties van Het IJS. Een staaltje method acting, wow. Geweldige de schuren en het kraken. En dan niet te vergeten de prachtige bijrol van het sneeuw. Nee beter dan dat komen ze niet.

Maar even alle gekheid op een stokje. Zo slecht vonden wij het alle drie. Eigenlijk hebben we ons (Man 45, echte Fries heeft de tocht in '97 geschaatst, dochter 13 jaar en ik) kapot verveeld. 100 min veel van niets. Jammer.

0.5* voor het ijs en de sneeuw.

avatar van jippie2010

jippie2010

Ja, wat moet ik hier nou weer van maken.

Het onderwerp is een verfilming waard, maar nergens is het wat mij betreft echt gelukt om de sfeer van die dag/nacht echt goed in beeld te brengen.

Daarentegen hebben ze wel een aantal leuke, frisse effecten gebruikt om toch een beetje het juiste gevoel weer te geven. De close-ups van hun strijd tegen de elementen waren om te huilen, en het verhaal zelf was vrij matig. Ik moet er helaas een krappe onvoldoende voor geven *2,5

avatar van LuukRamaker

LuukRamaker

• 2020 berichten

Ik ben opgegroeid met films van Steven de Jong en heb altijd erg genoten van de jeugdfilms die hij maakt(e) maar deze film, die hij daar tussendoor maakte, had ik eigenlijk nog niet eerder gezien. Vond het een heel aardige film over een stukje geschiedenis waarvan het bestaan mij wel bekend was maar waarvan ik lang niet alle feiten kende. Dat laatste zorgt er dan ook voor dat ik geboeid naar dit eerbetoon heb zitten kijken. Het hangt allemaal wel van toevalligheden aan elkaar en ik vroeg me af en toe wel af in hoeverre de film nu precies op waargebeurde feiten gebaseerd is, maar ik kan niet zeggen dat dat de pret gedrukt heeft. Dat de schaatsers die gevolgd worden tot op het bot gemotiveerd zijn en allemaal een (extra) reden hebben om het Elfstedenkruisje te bemachtigen, is een fijn gegeven dat het allemaal net iets interessanter maakt om naar te kijken. De rollen worden ook nog eens prima ingevuld en het was fijn om er af en toe wat Fries tussendoor te horen. Verder is het altijd wel leuk om bekende gezichten als die van Rense Westra in De Jongs films terug te zien en is het rolletje van de regisseur zelf ook wel weer aardig.

avatar van Robi

Robi

Op zich is het nog niet eens zo'n heel slechte film. Leuke verhaaltjes rondom vier hoofdpersonen in het decor van de elfstedentocht van 1963. En dat gegeven is nog helemaal niet zo fout en bouwt mooi op. Maar de vormgeving is echt verschrikkelijk. Hollywood in Nederland. Na drie kwartier begint me die overdreven grootsheid en gladjakkerij enorm te irriteren en dan moeten we nog een uur door in die ellende. Dat is erg jammer, want dat verpest de hele film. En dan nog een detail over de meeste van de gebruikte auto's. De film heet de hel van 63 en niet van 73. Er was zelfs een Opel Kadett met de letters in het midden. Wel leuk was dat een aantal van de echte hoofdpersonen uit 1963 nog even in beeld kwamen aan het einde. Vervolgens startte nog even een verschrikkelijk glad en commercieel prutsnummer voor bij de aftiteling. Zoals te verwachten was bij deze commerciële Hollandse Hollywood aanpak. Steven de Jong maakt toch vooral rotzooi. Hoe vindt hij toch iedere keer weer die geldschieters? Moeten we deze regisseur niet gewoon boycotten en in plaats daarvan echte regisseurs een kans geven?

avatar van Pacino74

Pacino74

Films over de Elfstedentocht lijken oorspronkelijk alleen gemaakt voor schaatsgekke oerhollanders maar de heroïek, schitterend en in verschroeiend tempo in beeld gebracht, ja zelfs het onverstaanbare Fries (gelukkig ondertiteld) heeft ook deze Belg weten te bekoren. Al kan het natuurlijk ook aan de ogen van Chava Voor In't Holt liggen, onbekend maar vanaf nu zeker niet onbemind. Jammer dat zij de toch niet mag uitrijden. Akkoord, soms wordt de 'serieux' danig verstoord door bedenkelijke scènes van laag allooi en overheerst het spektakel volledig het scenario en de simpele vertolkingen. 3*

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Knullig, maar best kijkbaar. Lang niet altijd goed geacteerd -zeker Janzen en Zegers moeten het lekker bij hun andere werk houden- maar ergens stoort dat niet. Ergerlijker is eigenlijk dat alle hoofdpersonen zo hun reden hebben de tocht uit te schaatsen (en hoe zal de film eindigen?). En echt heel duidelijk werden de ontberingen niet. Maar toch, soms heb je zo'n film waar dat wat minder uitmaakt en je dat voor lief neemt. Ik vond het al met al geen vervelende film om naar te kijken. Leuk ook wat beelden van Friesland van toen. De oude Friezen als rayonhoofden steelden met hun allen de show, met speels gemak. 2,5*.

avatar van W.V.

W.V.

Typisch geval van producenten die snel willen scoren met een historisch onderwerp, daarbij zoveel mogelijk acteurs en actrices er in stoppen om maar vooral bekende gezichten te hebben die publiek trekken, daarbij wordt totaal voorbij gegaan aan een goed verhaal en ook aan acteerprestaties.

En dat is zo jammer, want die tocht uit 1963 verdient een veel betere behandeling, sowieso verdient een film over de tocht der tochten een veel betere behandeling.

Juist een eenvoudige benadering waarin de focus op de wedstrijd, want dat is wat wij weten van die tocht, had gelegen, maar nu waren er zoveel verhaallijnen dat al die misère die daarmee gepaard ging, mij behoorlijk irriteerde omdat sommige dingen nog eens zo ongeloofwaardig waren als ik weet niet wat. En dan die Game of Thrones effecten met de wolven, alsjeblieft.

Maar wat mij het meest stoorde het acteren van Janzen, Zeegers en vooral Zeelenberg. Tenenkrommend.

De film scoort bij mij nog 1,5 vanwege de optredens van schaatslegendes Gemser en Angenent en gastrollen van enkele radio persoonlijkheden. Voor de rest ik ga deze film niet weer zien. Een gemiste kans, zeker als je dit bekijkt in het licht van andere historische films welke de laatste jaren in ons land zijn gemaakt, zoals de Ruyter of Kenau.

Snel vergeten

avatar van rascar

rascar

Opzich wel te doen. Leuk opgezet. Leuk verhaal. Alleen jammer van Chris Zegers die de hele tijd al een skibril op z'n hoofd heeft en weet te presenteren om z'n ogen te laten bevriezen.

avatar van Shadowed

Shadowed

Oei.

Dit zijn typisch films afkomstig uit Nederland die de status van onze cinema waarmaken, waardeloos dus. Hoe krijgen dit soort scripts toch elke keer weer groen licht? Ze pakken gewoon een redelijk opvallende historische gebeurtenis en doen hiermee wat ze willen, maar niet op de goede manier.

Ik keek deze film vooral voor de status en om nog een +1 op mijn filmteller te krijgen. Ik kan dus niet zeggen dat ik spijt heb dat ik deze film heb gezien want nu kan ik erover meepraten, maar trotser op de filmkant van mijn geboorteland word ik er niet mee. Wat mij betreft zelfs 1 van de slechtste grotere Nederlandse producties.

Om met de goede punten te beginnen, het ziet er wel redelijk uit. De sneeuwstorm is leuk tot leven gebracht en de settings zijn leuk versierd. Historisch accuraat of niet, het ziet er goed uit. Enkele opvallende shots (camera die onder en boven het ijs doorschiet) en een degelijke look. Visueel ziet het er opvallend uit.

Acteerwerk is daarentegen erg slecht. De personages trommelen diens dialogen op in de meest robotachtige manier denkbaar. Veel slechte rollen en onnozele karakters. Ik zie er eigenlijk geen enkele bijzitten die ik goed vond acteren. Daarnaast spelen ze ook nog eens ontzettend irritante personages en handelen ze hier regelmatig ook naar.

Elke gebeurtenis die echt gebeurd is wordt wat gedramatiseerd, maar deze film maakt het wel heel bont. Allemaal onnodige toevoegingen aan het plot zoals notabene een schurk en wat achtergrond die niet perse nodig is zoals de bevalling. Het haalt de focus onmiddellijk van de gebeurtenis zelf en ik zie ook niet in waarom dit nu nodig is. Je maakt het verhaal er alleen maar onnozeler en suffer mee. Ook die verslaggever die steeds de vergaderzaal instormt. Wat een leuke vorm van humor zeg..

Ik krijg niet echt een idee van deze film dat deze tocht zo zwaar en hels was. Tuurlijk, het was extreem koud en hier wordt gedetailleerd op ingegaan, maar in het eerste deel bestaat deze "hel" vooral uit lompe boeren die elkaar omver schaatsen, tegen borden aan schaatsen, in ijsgleuven schaatsen en zelfs hun skibrilletje niet opdoen tijdens een tocht van 200 km (Zegers). Komt meer over als een hel in de worstelring als je het mij vraagt.

De struggles van de personages, de dramatiek en romantiek worden allemaal op de meest theatrale manier neergezet. Het maakt van een respectvol waargebeurd verhaal vooral een suf fictieverhaal. Ik kan dit geen moment serieus nemen als biografische vertelling. Het mag duidelijk zijn dat regisseur De Jong in de kinderkant van cinema heeft gewerkt want deze film is uitermate kinderachtig geregisseerd.

Nee, slechte film dit. Jammer dat dit soort films constant weer uit Nederland moeten komen. Ze hebben gewoon een Amerikaans epos overgenomen en dit toegepast op 1 van onze gebeurtenissen. Alleen als de Amerikanen dit hadden gedaan had ik het ook de grond ingeboord, dus dan doen ze het toch iets beter. Dit heeft geen hol te maken met meer budget voor mij, gewoon met theatraal gezever en ongeloofwaardige personages. Erg slechte film van eigen bodem.

Ik ben het er ook overigens mee eens dat de focus meer op de tocht zelf had moeten liggen i.p.v. de redeneringen om hem uit te rijden. Nog zo'n dingetje wat dit soort Nederlandse films steeds weer moeten doen, maar zonder succes.

avatar van KarelAnker

KarelAnker