Genre: Drama / Sport
Bekijk via Film1
Bekijk via NLZIET
Bekijk via CANAL+
Plot De Hel van '63
Januari 1963. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Janssen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in 't Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.
Dieuwke
Telegraaf-journalist Jack van Houten
Militair Edwin
Leo1954
- 2073 berichten
Koud buiten en wit van de sneeuw, me maar eens aan deze film gewaagd. Geweldig gegeven om er iets fraais van te maken, maar dat schijnt niet te kunnen in Nederland. Hoog snuf en snuitje gehalte dus, met een paar enkele mooie opnames. Als je doorzetten niet in beeld kunt brengen, zeg je het gewoon 20 keer. Zo moet de maker gedacht hebben. Aan het verloop van een wedstrijd of tocht, van begin naar het einde kan zelfs Steven de Jong niets verprutsen en dat weerhield me er dan nog van de film uit te zetten.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11904 berichten
De klachten van toenmalige medewerkers aan de film zitten me nog steeds dwars en halen nog steeds voor mij de lol van de film voor een deel weg.
Buiten dat: niet onaardig. Aan de veel beklaagde special effects en het acteerwerk van Chris Zegers heb ik me niet geërgerd. Irritanter vond ik het simplistische verhaal en overbodige rollen van de Commissaris van de Koningin en de overdreven grote rol van Willeke van Ammelrooy. Chave voor in 't Holt is een verademing.
Ton Paulusse
Was wel benieuwd naar deze film, deze viel mij echter erg tegen. Het geheel is veel meer geschikt voor een documentaire, minder voor een film. Een mager verhaaltje, matige acteerprestaties.
Vaak het beeld dat er slechts vier deelnemers aan de tocht deelnamen.
ricireen
Gewoon een leuke nederlandse film,Waar ik met veel plezer heb naar zitten kijken.
xekjiram
Vergeet ik bijna mijn sterren te geven... Nou vooruit dan. Eén ster, omdat ik het een slechte film vond. Niet omdat het mijn smaak niet is (het onderwerp spreekt me zelfs enorm aan) maar vanwege de slordige tijd-styling en andere enorme fouten (relatief luchtige kleding bij zulk koud weer).
Ik erger me niet snel aan een film. Ik noem een film niet snel slecht (hoogstens "het is niet mijn ding"). Maar dit was een slechte film, vind ik.
Verder nog een halve ster omdat ondanks alles toch van de film afstraalt dat iedereen het goed heeft bedoeld. Ik weet beroepsmatig e.e.a. van weer/klimaat en het effect daarvan op de mens; die voorkennis werkt me waarschijnlijk tegen bij het onbevangen kijken naar zo'n film ("Twister" vond ik ook al zo lachwekkend slecht, terwijl er hele volksstammen van hebben genoten en onder de indruk waren). Er is veel werk in die film gestoken, daar ben ik van overtuigd. Jammer van het resultaat, maar voor de moeite een half puntje erbij.
En nog een hele punt voor het einde met de "echte mensen" anno 2009, waaronder Jeen van de Berg, en ook Paping zelf, aan het eind. En voor het gebruik van oude beelden (zag ik daar een kettingrokende Koos Postema? Ja, dat kon toen nog, roken en de boel blauw zetten tijdens een uitzending!
Maakt totaal **1/2
boozebelly
- 1908 stemmen
Vermakelijker dan ik op voorhand had gedacht.
Ik vind dat regisseur de Jong toch het maximale eruit heeft weten te halen, want dit is eerder een onderwerp voor een documentaire dan voor een film.
Het camerawerk zag er goed uit, het verhaal kent een aangenaam tempo waardoor die 100 minuten toch rap voorbij vliegen en er was soms zelfs sprake van leuke humor.
De zijplotjes vond ik ook niet vervelend om te zien.
Wel maakten sommige acteurs zich soms ietwat schuldig aan overacting en dan vooral Chris Zegers. Die kwam op mij over als een karikatuur van een clown. De rest doet het over het algemeen wel prima.
Ook had ik de indruk dat het de schaatsers toch nog iets te makkelijk af ging gezien de omstandigheden. Het was een zware tocht, maar ik had zeker niet de indruk dat ze door een hel gingen.
In plaats daarvan kreeg ik soms een soort Kameleon-gevoel. Oude jongens krentenbrood die op basis van een goed glas melk en een stapel bruine boterhammen met kaas de mouwen wel even opstropen. Het afzien van de schaatsers had wat dat betreft wel overtuigender in beeld gemogen.
Kleine voldoende. 3,0*
Decec
Een goede Nederlandse drama/sport film...
Prima verhaal...
Prima acteerwerk...
Goed gemaakt over effecten...
(Want we hebben gezien hoe is gemaakt over
de elfstedentocht (The making of De Hel van '63)...
Het is wel de moeite waard...
Gooly
2,5 ster van mij. Als ik mijn mening over deze film in één woord zou moeten samenvatten, dan is het "jammer"
Het verhaal is goed, er zitten sterke acteurs tussen, de sfeer is goed, een boeiende plot, kortom alle ingredienten voor een geweldige film zijn aanwezig. En dan stopt men er een paar overbekende oer-hollandse acteurs tussen die totaal niet in die setup passen.
Om het gevoelsmatig uit te drukken: Ik zit helemaal in het Friesland van '63, ik ervaar de kou zelf bijna, en dan komt daar plompverloren Chris Zeegers de film binnenrijden. Dat heeft ongeveer hetzelfde effect op me alsof ik naar een film over Columbus zit te kijken en ineens stapt kapitein Jean-Luc Picard van USS Enterprise de film binnen, een beetje dat effect.
Ik heb absoluut niks tegen Chris Zeegers of Chantal Janssen en in andere producties doen ze het wellicht fantastich, maar zonder hen had ik deze film minstens 4 sterren gegeven. Het maakte dat ik me continue bewust was van het feit dat ik "maar" naar een film zat te kijken.
Jammer.
BBarbie
Net om 8 uur op het nieuws gehoord, dat de tocht (voorlopig) niet doorgaat. Om mijn teleurstelling te verwerken deze dvd nog maar eens opgezet.
Steven de Jong en zijn crew zijn er in geslaagd om dit moeilijk te verfilmen evenement op alleszins aanvaardbare wijze in beeld te brengen en er een degelijke speelfilm over te maken. De verhalen in de zijlijn doen er niet echt toe, maar waren ook niet storend.
Al met al heb ik mij opnieuw best vermaakt.
Nu de dooi echt is ingevallen heb ik zojuist deze film maar eens bekeken. Hoewel er van alles op aan te merken valt, heb ik me uitstekend ermee vermaakt. Af en toe met een brok in m'n keel gekeken, maar ik ben dan ook een Fries.
Op andere momenten van mijn stoel gelachen van bedoelde of onbedoeld hilarische momenten. Kortom, een fijne, luchtige, spannende Nederlandse film. Met een beetje spruitjeslucht zoals ze alleen in Nederland gemaakt worden...
DrJ
Nu is t wachten op de film "De hel van 2012"....een mooie verfilming van het EK voetbal 2012 en de Tour de France.
Masterkeeltie
Vond een hele degelijk Nederlandse film, Chris zeegers doet het prima naar mijns inziens en verder is het niet heel slecht.
Gewoon een mooie 7.
Bigjerry
Gemengde gevoelens. Een paar leuke authentieke Friezen, een paar echt goeie acteurs, maar de rest! Brrrr die doet zo afbreuk aan het totaalplaatje. En de uitvoering laat ook hier en daar steken vallen. Zo zag ik in de gauwigheid een te moderne geiser, het haar van Chris Zeegers kan echt niet, mannen hadden in 1963 geen lang haar en zeker ook niet geblondeerd! De irritant aanwezige Chocomelflessen in beeld.... dat soort dingen. En gewoon iets te nadrukkelijk linken leggen met de beoogde sfeer van 1963. Ik denk dat ze daar in een land als Amerika gewoon mensen voor in dienst hebben die historisch echt verantwoorde aankleding voor films verzorgen. Hier is het toch altijd n beetje liefdewerk oud papier. Al met al.... mwah.
Dk2008
Ik heb deze film alleen maar gekeken omdat Chris Zegers erin speelt, ik vind het een geinige kerel, zoals ook in Liever Verliefd en mag wat mij betreft wel in meer films meespelen. Ik heb de film wel van dvd met Nederlandse ondertitels bekeken, zodat ik weinig moeite had, met wa ze allemaal segge.
Verder was het gewoon een gok. Ik had er niet zulke hoge verwachtingen van, want mij interesseert die Elfstedentocht eigenlijk niet zo. Ik volg wel nieuws met die voorbereidingen vooraf of het doorgaat of toch niet, dus kan begrijpen dat het in 1963 nog een stuk moeilijker was en dat het ook een heel zware tocht was omdat mensen vaak veel minder goed waren voorbereid als tegenwoordig, wat betreft bijvoorbeeld de uitrusting en het toezicht.
Nou ik heb totaal geen spijt van de aanschaf, een heerlijk filmpje, waar drama en komedie elkaar afwisselen. Het zou misschien wel niet helemaal de bedoeling zijn, maar het zou me wat.
Naast Zegers, allemaal erg leuke rollen in deze film. Het moet voor een serieuze film doorgaan en op de achtergrond zal dat ook wel, maar toch is het veelal vermakelijke kolder. Het jaren '60-sfeertje zoals met het televisie-toestel zit er allemaal aardig door heen verweven en dit deed me zelf toch wel weer terugdenken aan vroeger. Wat een sensatie was zo'n apparaat toen. Verder gewoon grappig en vermakelijke film, waarbij ik van begin tot eind met veel plezier naar heb gekeken. 5.0
shamn
Wat bij mij vooral overheerst naar het kijken van de film is "jammer." Er had veel meer ingezeten, denk dat ze vooral te veel verhalen probeerden te vertellen, maar niet 1 heel sterk uitwerkten, zaten veel te veel personages in en ging daardoor soms van de hak op de tak.
Ook heb ik altijd moeite met die bekende nederlanders, als ik chantal janssen zie bijvoorbeeld heb ik het idee dat ik naar chantal jansen en niet het personage wat ze speelt. De "onbekende" acteurs komen veel geloofwaardiger op mij over.
Wel mooi om een stukje Nederlandse historie te zien.
roeman
Tja, wat moet ik hier nu weer over zeggen, behalve dan .....respect voor het ijs, wat heeft die een geweldige rol gekregen....echt hoor ademloos gekeken naar de acteerprestaties van Het IJS. Een staaltje method acting, wow. Geweldige de schuren en het kraken. En dan niet te vergeten de prachtige bijrol van het sneeuw. Nee beter dan dat komen ze niet.
Maar even alle gekheid op een stokje. Zo slecht vonden wij het alle drie. Eigenlijk hebben we ons (Man 45, echte Fries heeft de tocht in '97 geschaatst, dochter 13 jaar en ik) kapot verveeld. 100 min veel van niets. Jammer.
0.5* voor het ijs en de sneeuw.

Weertenaar
De charme van de elfstedentocht had een beter lot verdient. Het verhaaltje is magertjes, de cast laat allesbehalve indruk achter en de cinematografie is bij vlagen om van te sidderen. Het enige waar De Hel van '63 op leunt is de heroïek van de tocht der tochten zelf en alleen dat gegeven maakt deze prent nog enigszins kijkenswaardig.
jippie2010
Ja, wat moet ik hier nou weer van maken.
Het onderwerp is een verfilming waard, maar nergens is het wat mij betreft echt gelukt om de sfeer van die dag/nacht echt goed in beeld te brengen.
Daarentegen hebben ze wel een aantal leuke, frisse effecten gebruikt om toch een beetje het juiste gevoel weer te geven. De close-ups van hun strijd tegen de elementen waren om te huilen, en het verhaal zelf was vrij matig. Ik moet er helaas een krappe onvoldoende voor geven *2,5
LuukRamaker
- 2020 berichten
Ik ben opgegroeid met films van Steven de Jong en heb altijd erg genoten van de jeugdfilms die hij maakt(e) maar deze film, die hij daar tussendoor maakte, had ik eigenlijk nog niet eerder gezien. Vond het een heel aardige film over een stukje geschiedenis waarvan het bestaan mij wel bekend was maar waarvan ik lang niet alle feiten kende. Dat laatste zorgt er dan ook voor dat ik geboeid naar dit eerbetoon heb zitten kijken. Het hangt allemaal wel van toevalligheden aan elkaar en ik vroeg me af en toe wel af in hoeverre de film nu precies op waargebeurde feiten gebaseerd is, maar ik kan niet zeggen dat dat de pret gedrukt heeft. Dat de schaatsers die gevolgd worden tot op het bot gemotiveerd zijn en allemaal een (extra) reden hebben om het Elfstedenkruisje te bemachtigen, is een fijn gegeven dat het allemaal net iets interessanter maakt om naar te kijken. De rollen worden ook nog eens prima ingevuld en het was fijn om er af en toe wat Fries tussendoor te horen. Verder is het altijd wel leuk om bekende gezichten als die van Rense Westra in De Jongs films terug te zien en is het rolletje van de regisseur zelf ook wel weer aardig.
m1701
Best een aardige film... al kabbelde het allemaal wat voort.
Maar op zich was het wel een aardig verhaal, net als het acteerwerk
pvl63
Lachen deze film. Een historische dag wordt volkomen belachelijk gemaakt met hilarische verwikkelingen. Van begin tot einde is het gniffelen om de acteerprestaties, het merkwaardige scenario en het Fries dat ik helaas zonder ondertitels niet altijd even goed verstond.
Het enige geslaagde karakter was m.i. de voorzitter van de Friese Elf Steden. De rest waren echt schertsfiguren, vooral Zeelenberg in zijn rol als journalist die nooit het ijs ziet.
depri83
Ondanks de zogenaamde 'hel' konden de hoofdrolspelers vreemd genoeg nog tal van andere, energieslurpende, rare fratsen uithalen.
Weet niet of ik deze poging tot het uitbeelden van een helletocht nou moet prijzen om zijn moeite of afbranden om het resultaat, maar de film viel mij alleszins niet mee. Karikaturale personages en kluchtige scenes.
Onbegrijpelijk trouwens dat de NPO geen ondertiteling gaf bij de Friese gedeeltes.
Dogie Hogan
(De Blu-ray had ik in 2010 meteen weer doorverkocht, uiteraard ditmaal niet gekeken.)
willemfilm
Nooit tijd of geld aan willen besteden aan deze film. Ik zag hem 'per ongeluk' op de NPO zonder ondertitels onder het Fries. Niet te volgen voor mij. Dat maakte verder niet veel uit. Zeldzaam slechte Nederlandse film. Decor was op sommige momenten ok. Vaker niet. Goedkoop zag het eruit. Die acteurs nb! Die waren ook zo matig en zelfs slecht. Zegers is toen geen acteur? In feite alleen toch een matige Tv-presentator? Cas Jansen heb ik wel eens goed zien acteren maar ook die was totaal ongeloofwaardig. Een plastic hoorn van de telefoon, In 1963! Echt niet. Een TV die het bij het aansluiten zomaar ineens doet zonder te storen. Idd het haar van Zegers anno 1963. Dacht t niet. Zelfs dacht ik even te zien dat de (klap)schaatsen van Nike waren. Daar kan ik me ook in vergissen…
Dat vonden meer mensen
NPO vergeet Friese ondertitels Hel van '63 | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Dat je vrijwillig naar een Steven de Jong film kijkt vind ik overigens nog erger
Dat vonden meer mensen
Vrijwillig is een groot woord, de term sociale verplichting meer op zijn plaats. Maar de familie kan verrekken inderdaad de volgende keer.
Snap die negativiteit niet is gewoon een prima film.
cma
Wil niet zeggen dat ik hier ooit voor naar een bioscoop zou zijn gegaan, maar hij was best te pruimen. Dat gezeik van die figuren hierboven. Die depri 83 zal nog steeds depressief zijn, die Dogie_Hogan is zo'n muggenzifter die echt overal op let, dus op alle slakken zout legt ; zo lang was dat haar van Chris Zegers niet en dan dat gezeur dat er niet in het Fries ondertiteld was. Nou en? Ik ben geen Friezin, maar Fries is met een beetje creativiteit prima te volgen. Ligt natuurlijk ook aan mijn hoge IQ
Stelletje mierenneukers hierboven! Had die film dan uitgezet. Er zit een knop op je tv of afstandbediening. Als een film niks is dan heb ik het letterlijk zo gezien.
depri83
Sterk verweer! 'niet zeiken en tv uitzetten'.
Veel plezier op je 'alleen goed nieuws' forum!

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Soldaat van Oranje