• 9.373.383 stemmen

Met onder meer: Cas Jansen, Chris Zegers en Chava Voor in 't Holt

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 17 december 2009

Plot De Hel van '63

Januari 1963. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Janssen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in 't Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Henk Brenninkmeijer

Kees Ferwerda

Sergeant-Majoor Hoeks

Commissaris der Koningin Harry Linthorst Homan

Telegraaf-journalist Jack van Houten

Militair Edwin

avatar van Zinema

Leuk.

Want als je een sfeervol filmpje met soms wat zwalkende acteerprestaties kunt verheffen tot uitstekend vermaak, doe je i.i.g. iets goed. Dit hangt nauw samen met de grappige dialogen en dito humor.

Verder vrij degelijk gemaakt met de verplichte dosis sentiment die deels ook nog werkt.

Geinige cameo's en bijrolletjes. Grootste verrassing is Zegers.

Zeer goed.

Vermakelijk.

Het is allemaal wat kinderlijk en jongensboek achtig, maar het werkt wel.

Niet hoogstaand en niet de ultieme film over de Elfstedentocht van '63.

Bijzonder luchtig voor een film over zo'n zware tocht.

Vooral Chava Voor in 't Holt viel me in het bijzonder op. Een leuke verschijning. Zij heeft van alle acteurs in deze film nog het meest een naturelle uitstraling.

De Scheepsjongens van Bontekoe is vooralsnog De Jongs beste film. Die was ook qua regie en visuele effecten beter dan De Hel van '63.

Zinema schreef:

Grootste verrassing is Zegers.

Zeer goed.

Mag ik vragen wat je hiermee bedoelt?

avatar van Zinema

Jawel. Had niet zo veel verwacht van de soapacteur en TV-presentator eerlijk gezegd. Vond hem nogal komisch.

mayhemblik

Gisteren samen met mijn moeder gekeken, wat een vreselijke kinderachtige film zeg.

De flauwe grappen en grollen waren niet van de lucht en het leek daardoor meer op een kinder dan op een dramafilm.

Nu moet ik gaan want ik heb opeens ontzettende last van hongerklop.

Eén ster omdat mijn moeder lekker heeft zitten genieten, de schattebout!!

Zinema schreef:

Ok. Zegers vond ik juist het meeste storende aan de film.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Best aardig gemaakt op (audio-)visueel vlak, deze film. Het ziet er allemaal wel mooi uit. Lekker (koud) sfeertje in die sneeuw en zo nu en dan wat mooie shots en scénes.

Voor de rest een matig scenario, matige acteurs, matige dialogen en een matige uitwerking van het verhaal. Best wel matig allemaal dus. Lourens van den Akker vond ik (net als Chris Zegers) bij vlagen erg slecht acteren. Ook de aanwezigheid van Dirk Zeelenberg was veelal maar irritant. Chava Voor in 't Holt was de leukste van de cast.

Voor de rest nogal jammer dat de film samenhangt van de clichés, voorspelbaarheid en matige humor (vaak ook nog eens niet zo bedoeld). Maar... het kijkt ondanks veel minpuntjes allemaal goed weg en ik heb me opzich wel vermaakt.

avatar van Jozz

Jozz

Best aardig te doen! De film vertelt een mooi verhaal en de emotie ervan is lekker aangedikt. Daar moet je van houden, maar ik vond het wel positief. Ik had graag een wat meer algemene indruk gezien van hoe enorm zwaar de tocht voor iedereen was, helaas bleef het beperkt tot de hoofdpersonen.

Die deden het best aardig. Hoewel de acteerprestaties op sommige momenten van een zeer bedenkelijk niveau waren, bleef ik toch geboeid kijken. 3 sterren.

avatar van Kijzer

Kijzer

Een prachtig concept teruggebracht naar een redelijk goede film.

Ik had bij sommige stukken een gevoel van teleurstelling omdat er niet genoeg uit het verhaal gemolken is door de regisseur.

Trouwens vond ik chris zegers best aardig spelen. Jammer alleen dat zijn kapsel echt niet kon voor die tijd (highlights!?) , daar hadden ze echt wat aan moeten doen.

Het camera werk is wel goed te noemen en met name de special effects zijn sterk.

avatar van otherfool

otherfool

Duursport is de enige echte sport, dat maakt de Wasaloop, de Spartathlon en dus onze eigen Elfstedentocht tot (verreweg) de mooiste sportevenementen. En Reinier Paping tot de grootste sportman die Nederland ooit gekend heeft. Paping won namelijk de Hel van '63, en het is een mooi eerbetoon dat deze film van Steven de Jong eindigt met een shot van het geleefde, maar toch guitige koppie van deze ongekende sportheld.

Enfin, dit heeft natuulijk allemaal niet zo heel veel met de film te maken, die de Tocht der Tochten samenvat tot anderhalf uur ontbering (al blijft het zichtbaar lastig échte pijn in beeld te brengen), gelardeerd met de nodige theatrale levensverhalen die vaak net even te bedacht overkomen. Zeker als het er 4 zijn.

Valkuilen (of liever: wakken) genoeg dus en De Hel van '63 schaatst er soms lelijk in, al gaat dat dan wel weer op een haast onbezorgde, soms zelfs knullige manier, waardoor je het de film vaak ook gewoon vergeeft. Met objectief kijken heeft dat allicht niet zo heel veel te maken, maar uiteindelijk werd ik toch ontroerd door de mannen en hun zuurverdiende kruisje.

De Hel van '63 heeft een paar stempelposten gemist en komt buiten de tijd binnen, maar ik strijk maar een paar keer met de hand over het hart.

3*.

Q Jones

Zeer geslaagde film die zeker het hoofd cool houdt tussen toen der tijd alle Nerderlandse films die draaide ,Ik vond dit de beste Nederlandse film die er toen draaide Zegers is echt geniaal en hij moet gewoon zijn biezen pakken en naar Amerika vertrekken. Cas Jansen is ook goed eerst had ik nooit z'n hoge pet van hem op maar na deze film is dat flink bij getrokken. Het verhaal is simpel maar gewoon goed. Ik zeg gewoon kijken want 'er komt een vrouw bij de dokter', nee geef mij deze film maar een dikke 8.5

avatar van Toontje35

Toontje35

Aardige ontspannende film die echter nooit het niveau van een kinderfilm kan ontstijgen. Matig acteerwerk, matig verhaal. Beetje kolderiek zelfs. De echte sportprestaties, die toen zijn geleverd zijn worden eigenlijk een beetje belachelijk gemaakt. Jammer

Toontje35 schreef:

Nou ik vond dit absoluut geen kinderfilm, en Zegers doet het fantastisch, Cas Jansen was ook wel aardig. Chantal Jansen was idd minder maar ik vind dit toch best een mooi nederlands filmpje

avatar van Lenzo

Lenzo

Toontje35 schreef:

Eens, dit is meer een kinderfilm.

Lenzo schreef:

Eens, dit is meer een kinderfilm.

Kunnen jullie misschien een verklaring geven waarom je dat vind

avatar van SpinPSB

SpinPSB

Mooie film, houdt je toch redelijk geboeid. Vond hem niet echt kinderfilm eerlijk gezegd.

Hoogtepunt: het blije hoofd van Bob de Jong.....

Kunnen jullie misschien een verklaring geven waarom je dat vind

Het ontsnappen aan zijn sergeant door met het hoofd van die sneeuwpop te gooien, het vallen met het pannetje snert, diezelfde sergeant die na een korte stilte hem toch bombardeerd tot hét voorbeeld voor het leger en ga zo maar door.

Poppe

Het is een gehele opstapeling van oubolligheid!

avatar van erik1677

erik1677

je hehe poppe

avatar van RooieBloemkool

RooieBloemkool

De Hel van '63

Eindelijk een Nederlandse film zonder overbodig naakt en overdreven gevloek. Eindelijk een film over de Elfstedentocht. Toch zijn mijn verwachtingen niet al te hoog aangezien Nederlandse films vaak erg slecht zijn. Gelukkig viel het me erg mee.

De film brengt heel mooi in beeld hoe de Elfstedentocht is, en vooral hoe de tocht in 1963 was. Zwaar, koud en het houdt het hele land in zijn greep. De film is visueel mooi om naar te kijken en ook de muziek die onder de film is geplakt werkt erg mee om de sfeer van deze barre tocht op de kijker over te brengen.

Het verhaal is spannend en boeiend, mede doordat het ook echt gebeurd is. Jammer is het dan dat de cast het mooie plaatje wat de film is zo naar beneden haalt. Wie heeft in godsnaam Chris Zegers gecast voor deze film? Laat hem lekker met zijn balg in de zon zitten bij RTL Travel maar laat hem alsjeblieft niet acteren. Ik weet niet of het aan hem of aan zijn rol lag maar het is een erg irritant personage die hij neerzet in deze film. De rest van de cast doet het wel iets beter, maar op de vrouwelijke hoofdrolspeelster na, is het niet veel soeps. Wellicht dat dit ook komt doordat de dialogen erg houterig, moeilijk, simpel en kort overkomen. In sommige dialogen lijkt het net alsof het ze onduidelijk is wie de eerste zin moet zeggen en dit ook bij het verdere verloop van de daloog het geval is.

Toch heeft het allemaal wel wat. De Elfstedentocht is pure Nederlandse cultuur en heeft een erg goede sfeer waardoor de film mij erg boeide.

erik1677 schreef:

je hehe poppe

Oudbolligheid kun je verwachten in deze film.

Dat vind ik geen vrijwaring voor het knullige spel van vele acteurs.

Ook vind ik de trailers enorm misleidend te noemen.

avatar van Insignificance

Insignificance

erik1677 schreef:

ou·bol·lig bn 1 flauw-grappig 2 kneuterig, enigszins ouderwets

Zat films over een periode van voor '63 die ik niet als zodanig ervaar.

Poppe schreef:

Dat vind ik geen vrijwaring voor het knullige spel van vele acteurs.

Ook vind ik de trailers enorm misleidend te noemen.

zegers was juist heel goed in deze film

mayhemblik schreef:

Ik denk dat ze met die dingen meer komische aspecten aan de film wilden geven, maar daar heb jij blijkbaar niet om kunnen lachen

zegers was juist heel goed in deze film

Ik begrijp dat echt niet, wat vond je dan zo goed aan het spel van Zegers?

Q Jones

Hhij speelde heel natuurlijk en onbezonnen. Zoiets is misschien in amerikaanse films niks, maar nederlandse acteurs zijn niet zo veelzijdig. Zegers juist wel, en op de juiste momenten toonde hij enkele emotie

Q Jones schreef:

Maar dat komt waarschijnlijk omdat ik (jammer genoeg) volwassen ben en nu lach om bv Jiskefet en Adam's apples.

mayhemblik schreef:

Ja iedereen heeft andere humor ik kijk ook naar die dingen maar ik heb me om deze film ook kostelijk kunnen vermaken

Q Jones schreef:

Met dit zinnetje sla je de spijker op z'n kop, en ik heb het niet zo op kostelijk vermaak.

Maar idd gelukkig is iedereen verschillend.

Een fijn film/muziek weekeinde toegewenst.

avatar van Ew_MK1

Ew_MK1

Erg slechte film zeg.

Ze kunnen deze film beter bij de kinderfilms zetten want op dat nivo waren de acteerprestaties ongeveer.

Het ene tenenkrommende cliché volgde het ander op.

De rol van Dirk Zeelenberg was helemaal verschikkelijk, zijn karakter, manier van doen en praten paste totaal niet in de film.

De scene waarbij Chris al dat eten ging opvreten en dat Cas hem sloeg was echt om te huilen!