• 9.373.175 stemmen

Met onder meer: Cas Jansen, Chris Zegers en Chava Voor in 't Holt

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 17 december 2009

Plot De Hel van '63

Januari 1963. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Janssen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in 't Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Henk Brenninkmeijer

Kees Ferwerda

Sergeant-Majoor Hoeks

Commissaris der Koningin Harry Linthorst Homan

Telegraaf-journalist Jack van Houten

Militair Edwin

avatar van flyer

flyer

Leuke film aardig verhaal maar met de nodige fouten. Als het -19 graden is mag je toch verwachten dat de adem die je uitblaast beslaat. Maar niet in de film. de effecten waren beneden niveau.

avatar van squadra

squadra

Hele aangrijpende en boeiende film en zeer zeker geen kinderfilm.

avatar van DVD-T

DVD-T

Bij vlagen een mooie film, maar faalt toch wel op meerdere punten.

De geschiedenis van de toch der tochten, met in het bijzonder dus de barre tocht van 1963, is best goed in beeld gebracht. Prachtige besneeuwde landschappen, en de kou is bijna voelbaar. De toch zelf is dus mooi in beeld gebracht, al werd het bij sommige momenten net iets te veel van het goede. Ik heb het dan voornamelijk over de wolven . Erg jammer en waar dat voor nodig was weet ik ook niet. De drama is echter te cliché, en ook nog eens erg mager uitgewerkt. Punten waar het grappig zou moeten zijn, zijn niet grappig en op momenten waarop je niet zou moeten lachen zijn dan weer erg leuk. De film heeft dus een slechte balans, maar gelukkig houd de drama nooit te lang aan en gaat het snel verder met de schaatstocht. Acteerwerk van Zegers en Jansen is bedroevend. De boer en de zuster doen het nog redelijk. Voor de rest een beetje karikaturen allemaal. Erg jammer want echt meeslepen doen ze niet. De erg bombastische muziek moet het heroisch maken, maar wordt vaak op de verkeerde momenten ingezet, en ook had dat wat ingetogener gemogen.

De tocht zelf is erg leuk om te volgen, met heel af en toe wat humor. Drama moet Steven de Jong zich de volgende keer niet te veel op gaan richten, want daar faalt hij nog een beetje in de regie.

Ew_MK1 schreef:

Erg slechte film zeg.

Ze kunnen deze film beter bij de kinderfilms zetten want op dat nivo waren de acteerprestaties ongeveer.

Zegers was echt wel goed hoor

avatar van Raycensie

Raycensie

Sterke Nederlandse film waarin drama en humor goed met elkaar wordt afgewisseld.

avatar van Raffael77

Raffael77

Zeer matige film met voornamelijk matig acteer werk.

Duidelijk is ook te zien dat ze gewoon decors gebruiken en dat stoort enorm. Het verhaal zelf is slecht uitgewerkt.

Vooral Chris Zegers is zo irritant slecht dat ik de film gewoon uit heb gezet.

avatar van Ew_MK1

Ew_MK1

Raycensie schreef:

Ik heb best wel wat inlevingsvermogen maar snap echt niet dat (volwassen) mensen deze slechte film zo kunnen omschrijven en ook nog 4 sterren geven....

Q Jones

Kijk vergleken met een amerikaanse film is hij niet zo goed maar voor een nederlandse film vind ik dit knap gedaan je moet ook na gaan dat wij niet z'n hoog budget hebben en is het acteerwerk van Zegers zeker goed.

avatar van Lenzo

Lenzo

Q Jones schreef:

Wat heb jij toch met Zegers? Zo goed acteert hij niet, dat stukje dat hij hard liep te zingen in die vrachtwagen en toen omkantelde was toch om te huilen slecht .
En ik vind omdat het een Nederlandse film is je nogsteeds even kritisch moet kijken als je bij andere films ook doet. En kwa budget heeft deze film 3 miljoen gekost, Rocky en Saw zijn ongeveer rond de miljoen dus dat is geen excuus.

Q Jones

Ja maar dat zijn weer hele andere films. Ik vind Zegers gewoon goed in deze film dat kan toch en ik weet dat er zat andere zijn die dat ook vinden

avatar van Poppe

Poppe

Hm, I doubt that.

I'm not

Chrisje Zegers moet het wat mij betreft maar houden bij RTL Travel

Q Jones

Nee man heb je de film wel gezien? RTL travel is leuk maar Zegers heeft veel meer in zijn mars en dat laat hij onder andere in deze film zien

Q Jones schreef:

RTL Travel is wel een reisprogramma hé? Dat je dat maar weet...

Q Jones

Ja duh waar zie je me voor aan ik weet dat heus wel hoor

Q Jones schreef:

Ik vind een Daan Schuurmans veel meer in zijn mars hebben bijvoorbeeld...

Q Jones

Nee man daan schuurmans kan alleen maar dezelfde kop trekken en arogant kijken. Maar ga eerst de Hel maar eens kijken voor je oordeelt

Q Jones schreef:

Maar dat wil niet gelijk zeggen dat het een remmende werking heeft op zijn acteerprestaties

Q Jones

Ja maar dat is wel ik weet niet of je Volle maan of Costa wel eens hebt gezien nou dat waren echt hoog vliegers. ehm niet die dude kan echt niet acteren. Het is leuk voor hem dat hij naar de mening van de vrouwen een mooi koppie heeft en met acteren zijn geld kan verdienen maar anders

avatar van mcdaktari

mcdaktari

ik snap niet dat jij niet gewoon toe kunt geven dat Chris Zegers slecht acteerd, Het is gewoon weg slecht, en als jij zelfs niet kunt zien dat Daan Schuurman wel kan acteren, dan houd alles op. Juist Zegers moet het van z´n looks hebben, Van welke planeet kom jij???

Q Jones

Voor zover ik weer de aarde

robertus65

De hel van '63 is een onderhoudende film, maar kwam mij plastisch en ongeloofwaardig over. Alles wat te nep. Neem nou Zegers en Janssen, dat zijn Hollandse kakworsten die hier niks te zoeken hebben. Maak er dan een echte Friese film van met echte Friese acteurs. Ook de kou nadoen met veel special effects was een misser.

Die Steven de Jong zal wel denken:

"Ach ik gooi er maar een paar sneeuwblazers op dan merkt het domme publiek het vast niet". En Zegers die met diverse verwondingen gewoon doorging in zijn blauwe sportjack. Misschien moet ik de film eens kijken hartje winter, want het hele koude elfstedentochtgevoel is mij ontgaan.

avatar van Wouter

robertus65 schreef:

En dan toch drie sterren?

Reden er alleen Friezen mee?

robertus65

Drie sterren omdat het eerder een feel good movie is en dat kijk toch lekker weg, maar dan moet je er niet kritisch naar kijken.

Er reden niet alleen Friezen mee maar de 4 hoofdrolspelers moesten wel doorgaan voor Friezen en daar gaat de film dus ook de mist in.

avatar van Quido

Quido

robertus65 schreef:

Ja? Volgens mij wordt alleen van die boerenzoon duidelijk dat het een 'geboren Fries' is.

robertus65

Vind ik niet zo relevant of ze er allemaal geboren moeten zijn, ze hadden allemaal al een historie in Friesland, maar het leek of niemand Fries kon spreken, daar ging het mij meer om. Steven de Jong zou dit beter moeten kunnen, neem nou de prachtige series Baas boppe Baas en Dankert & Dankert, het kan dus wel, het zal dus wel een commerciële afweging zijn geweest. Doet me denken aan Flikken in Maastricht, daar heb ik ook nog nooit iemand Maastrichts horen praten.

avatar van Gastel

Gastel

De schaats scenes doen me altijd zo denken aan een sketch van de Bart de Graaff (Piet Kleine de Musical) waardoor ik deze film eigenlijk al niet serieus kan nemen. Van Steven de Jong verwacht ik trouwens ook niet veel. Al zijn films (en ook zijn series op Omrop Fryslan) ontstijgen het niveau 'matig' nimmer. En kunnen m.i. niet tippen aan echte Nederlandse toppers als pak 'em beet Simon, Suzie Q of De Kleine Blonde Dood!

avatar van DJJOO

DJJOO

Mooie en aangrijpende film.. Een echte film van Nederlandse bodem, met oude beelden verwerkt door het verhaal!

Q Jones

Jij hebt er verstand van