• 9.373.111 stemmen

Met onder meer: Cas Jansen, Chris Zegers en Chava Voor in 't Holt

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 17 december 2009

Plot De Hel van '63

Januari 1963. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Janssen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in 't Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Henk Brenninkmeijer

Kees Ferwerda

Sergeant-Majoor Hoeks

Commissaris der Koningin Harry Linthorst Homan

Telegraaf-journalist Jack van Houten

Militair Edwin

avatar van polopolo150

polopolo150

Deze film is niet eens zo heel slecht.

Er zijn natuurlijk veel dingen die niet kloppen aan deze film, maar dat doet het kijken van de film geen zeer. Deze film gaat over mensen die problemen hebben in hun leven, en graag de elfstedentocht willen rijden. Daardoor wordt deze film automatisch een feel-good film.

Het is geen meesterwerk, maar ik kon het nog zonder problemen van genieten.

avatar van notsub

notsub

Leuke film, die vooral de andere kant van de Elfstedentocht laat zien. Dus niet de wedstrijd, maar de toerrijders met elk hun eigen verhaal en achtergrond. Ik vond het een leuk stuk vermaak, zonder hoogstandjes of verrassingen. Alleen het doel van sommige effecten ontging mij een beetje.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Had hier minder van verwacht.

Zaten een paar fantastische special effects in de film.

Denk aan de winter/weer wolf en de scheur in het ijs!

Diepte punt van de film vond ik Chantal Jansen en ook aan Chris Zegers kon ik niet heel erg wennen.

Het einde waarbij we de echte schaatsers uit die periode nog even voorbij zien komen vind ik dan wel weer geniaal!

avatar van Rednas 2

Rednas 2

Ik vond de film zeker de moeite waard. Gewoon een leuke Nederlandse feel good movie. Mooi gefilmd met oog voor details. Nog waar gebeurd ook...

avatar van tal1b

tal1b

nou een feel good movie niet echt. vond hm over het algemeen wat matig. Maar 't is mss dat ik niet echt v schaatsen 'hou' .

wel leuk om de feiten van die tocht verfilmd te zien.

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

Ik de film ook de moeite waard. Redelijk tot goed vermaak, dus ik volg braaf het gemiddelde

Chauvinisme is mij niet vreemd... Lekker een avondje naar schaatsende helden kijken.

• 1948 berichten

Leuk vermaak, TOTAAL ONGELOOFWAARDIG! Kabouter Plop gaat uit schaatsen, maar goed...Grappig om een keer te zien

En dan toch maar een 1.5

• 1948 berichten

Ja, 1 ster is te weinig, daar had ik me toch wat te veel voor vermaakt, en 2 sterren vond ik te veel,maar goed, dat vond ik

Q Jones

Oke bij mij is het zo dat als ik de film vermakelijk vind wat jij duidelijk ook vind uit je eerste reactie te lezen dat ik hem den meestal 2 a 3 sterren geef, maar ieder zijn dingen

avatar van tal1b

Respect voor jou mening.

Ook voor de jouwe hoor

avatar van Zonnedaeler

Zonnedaeler

Beter dan verwacht deze film!:D zat mooi in elkaar, en het is de eerste film van Steven de Jong die mij weet te boeien.....

avatar van Rosicky

Rosicky

De Hel van '63 viel me redelijk mee. Naar Nederlandse maatstaven zag de film er bijzonder goed uit. Landschappen, kostuums en zelfs heuse special-effects zijn prima verzorgt. De acteurs zitten allemaal tussen bedroevend en aanvaardbaar. Af en toe is dat vervelend, maar het leidt niet te veel af. Het verhaal is clichématig. Op alle mogelijke manieren. Opmerkelijk genoeg vond ik ook dat niet eens zo storen... Krappe voldoende voor dit inhoudelijke mager, maar visueel best sterke drama van eigen bodem.

avatar van erpunited

erpunited

Het viel mee. Ik vond hem op een gegeven moment wel wat langdradig worden. Heb me wel redelijk vermaakt

avatar van Padde

Padde

Best aardige film

avatar van Tarkus

Tarkus

Prima film die ik met veel interesse en bewondering heb bekeken.

Misschien niet altijd goed in beeld gebracht, maar het verhaal kon me toch boeien en kwam toch geloofwaardig over.

Goede vertolkingen ook, en leuk dat men het Fries als taal in de film heeft gebruikt, het maakt het geheel nog geloofwaardiger, maar Nederlandse ondertitels zijn dan wel nodig en die zijn ook aanwezig op de DVD.

Ik kan deze prent, vergeef me de woordspeling, (niet toepasselijk voor het verhaal in deze film), warm aanbevelen !!

avatar van skullcandygirl94

skullcandygirl94

chris zegers is gewoon een te bekend gezicht waardoor hij (hoe goed hij zijn best ook doet) niet geloofwaardig overkomt....

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Zoals "De Storm" de waternoodsramp onwaardig was, zo is deze film de Elfstedentocht wel degelijk waardig. Deze film gaat gewoon over wat hij beloofd: over de meest barre Elfstedentocht ooit. "De Storm" ging over een moeder die een baby zocht en dat was dat. Dat had niets met de ramp te maken....

Deze film viel mij in het geheel niet tegen. OK, Zegers is nu niet echt het acteertalent van de laatste jaren, net als Jansen trouwens, maar de rest van de rollen worden aardig tot goed neergezet. Het verhaal wordt vlot vertelt wat de film een lekker tempo geeft. Daarnaast is het script zo geschreven dat alle eindjes bij elkaar geknoopt worden op het eind en dat is knap gedaan.

Geen tegenvaller: 3,5 * van mij!

Film trouwens wel gekeken op (misschien wel) één van de warmste dagen van het jaar... (32 graden, hier!!)

avatar van mcdaktari

mcdaktari

hoezo had het niks met de storm te maken?

als het niet gestormd had was ze haar baby nooit kwijt geraakt.

Q Jones

Hij bedoelt denk ik dat er bij de storm een geromantiseerd verhaal is bedacht om de watersnood ramp heen en dat de film maar om een paar personages draait en niet om al het leed wat de watersnood ramp heeft veroorzaakt

avatar van dragonmaster

dragonmaster

viel me niet tegen. kijkt wel verkoelend met deze warme temperaturen !!! beter dan De Storm, maar had iets korter gemogen.

avatar van Fonzo

Fonzo

Leuke film, mooi gemaakt.

Respect voor de mensen die de tocht in 63 hebben uitgereden.

avatar van Semsoethot

Semsoethot

Aardige film in de trant van de Kameleon of Scheepsjongens van Bontekoe. Maar als film voor volwassenen niet serieus te nemen, ondanks de ontroerend bedoelde beelden van de "helden" aan het eind. Soms wat traag. En was dat nou halverwegen bij die stempelpost even de kop van Bob de Jong???????

avatar van Kippie.

Kippie.

HIj staat op de selectielijst voor de niet-Engelse film Oscars met 12 andere Nederlandse films. Ik hoop toch echt dat deze niet wordt verkozen als inzending voor de oscars, al zal dat waarschijnlijk ook niet gebeuren.

avatar van Ungar

Ungar

Wat een aanfluiting zeg. Met 3 miljoen bugdet deze prestatie neerzetten; hoe is het mogelijk!?

Chris Zeger is weer eens in topvorm.

Mwhaahaaa: "Niet doen, je hebt hongerklop.Hé! Niet doen! Geen sneeuw eten...

Ook de ijsberen zijn van een grootsheid!

avatar van Bees

Bees

Voor nen hollander valt deze film best mee

avatar van the new guy

the new guy

Meest onsamenhangend verhaal ooit. Wel leuke oude beelden, dat is dan ook echt alles.

avatar van ChrisV

ChrisV

Vermakelijke film, die ontzettend mooi is gemaakt. Hoewel soms een beetje voorspelbaar, toch een aangenaam verhaal.