Genre: Drama / Sport
Bekijk via NPO Start
Bekijk via NLZIET
Bekijk via CANAL+
Plot De Hel van '63
Januari 1963. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Janssen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in 't Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.
Dieuwke
Commissaris der Koningin Harry Linthorst Homan
Telegraaf-journalist Jack van Houten
Militair Edwin
polopolo150
Deze film is niet eens zo heel slecht.
Er zijn natuurlijk veel dingen die niet kloppen aan deze film, maar dat doet het kijken van de film geen zeer. Deze film gaat over mensen die problemen hebben in hun leven, en graag de elfstedentocht willen rijden. Daardoor wordt deze film automatisch een feel-good film.
Het is geen meesterwerk, maar ik kon het nog zonder problemen van genieten.
notsub
Leuke film, die vooral de andere kant van de Elfstedentocht laat zien. Dus niet de wedstrijd, maar de toerrijders met elk hun eigen verhaal en achtergrond. Ik vond het een leuk stuk vermaak, zonder hoogstandjes of verrassingen. Alleen het doel van sommige effecten ontging mij een beetje.
SnakeDoc
Had hier minder van verwacht.
Zaten een paar fantastische special effects in de film.
Denk aan de winter/weer wolf en de scheur in het ijs!
Diepte punt van de film vond ik Chantal Jansen en ook aan Chris Zegers kon ik niet heel erg wennen.
Het einde waarbij we de echte schaatsers uit die periode nog even voorbij zien komen vind ik dan wel weer geniaal!
Rednas 2
Ik vond de film zeker de moeite waard. Gewoon een leuke Nederlandse feel good movie. Mooi gefilmd met oog voor details. Nog waar gebeurd ook...
tal1b
nou een feel good movie niet echt. vond hm over het algemeen wat matig. Maar 't is mss dat ik niet echt v schaatsen 'hou' .
wel leuk om de feiten van die tocht verfilmd te zien.
Cinemaniak
Ik de film ook de moeite waard. Redelijk tot goed vermaak, dus ik volg braaf het gemiddelde
Chauvinisme is mij niet vreemd... Lekker een avondje naar schaatsende helden kijken.
- 1948 berichten
Leuk vermaak, TOTAAL ONGELOOFWAARDIG! Kabouter Plop gaat uit schaatsen, maar goed...Grappig om een keer te zien
- 1948 berichten
Ja, 1 ster is te weinig, daar had ik me toch wat te veel voor vermaakt, en 2 sterren vond ik te veel,maar goed, dat vond ik
Q Jones
Oke bij mij is het zo dat als ik de film vermakelijk vind wat jij duidelijk ook vind uit je eerste reactie te lezen dat ik hem den meestal 2 a 3 sterren geef, maar ieder zijn dingen
Respect voor jou mening.
Zonnedaeler
Beter dan verwacht deze film!:D zat mooi in elkaar, en het is de eerste film van Steven de Jong die mij weet te boeien.....
Rosicky
De Hel van '63 viel me redelijk mee. Naar Nederlandse maatstaven zag de film er bijzonder goed uit. Landschappen, kostuums en zelfs heuse special-effects zijn prima verzorgt. De acteurs zitten allemaal tussen bedroevend en aanvaardbaar. Af en toe is dat vervelend, maar het leidt niet te veel af. Het verhaal is clichématig. Op alle mogelijke manieren. Opmerkelijk genoeg vond ik ook dat niet eens zo storen... Krappe voldoende voor dit inhoudelijke mager, maar visueel best sterke drama van eigen bodem.
erpunited
Het viel mee. Ik vond hem op een gegeven moment wel wat langdradig worden. Heb me wel redelijk vermaakt
Tarkus
Prima film die ik met veel interesse en bewondering heb bekeken.
Misschien niet altijd goed in beeld gebracht, maar het verhaal kon me toch boeien en kwam toch geloofwaardig over.
Goede vertolkingen ook, en leuk dat men het Fries als taal in de film heeft gebruikt, het maakt het geheel nog geloofwaardiger, maar Nederlandse ondertitels zijn dan wel nodig en die zijn ook aanwezig op de DVD.
Ik kan deze prent, vergeef me de woordspeling, (niet toepasselijk voor het verhaal in deze film), warm aanbevelen !!
skullcandygirl94
chris zegers is gewoon een te bekend gezicht waardoor hij (hoe goed hij zijn best ook doet) niet geloofwaardig overkomt....
AmazingPP
Zoals "De Storm" de waternoodsramp onwaardig was, zo is deze film de Elfstedentocht wel degelijk waardig. Deze film gaat gewoon over wat hij beloofd: over de meest barre Elfstedentocht ooit. "De Storm" ging over een moeder die een baby zocht en dat was dat. Dat had niets met de ramp te maken....
Deze film viel mij in het geheel niet tegen. OK, Zegers is nu niet echt het acteertalent van de laatste jaren, net als Jansen trouwens, maar de rest van de rollen worden aardig tot goed neergezet. Het verhaal wordt vlot vertelt wat de film een lekker tempo geeft. Daarnaast is het script zo geschreven dat alle eindjes bij elkaar geknoopt worden op het eind en dat is knap gedaan.
Geen tegenvaller: 3,5 * van mij!
Film trouwens wel gekeken op (misschien wel) één van de warmste dagen van het jaar... (32 graden, hier!!)
mcdaktari
hoezo had het niks met de storm te maken?
als het niet gestormd had was ze haar baby nooit kwijt geraakt.
Q Jones
Hij bedoelt denk ik dat er bij de storm een geromantiseerd verhaal is bedacht om de watersnood ramp heen en dat de film maar om een paar personages draait en niet om al het leed wat de watersnood ramp heeft veroorzaakt
dragonmaster
viel me niet tegen. kijkt wel verkoelend met deze warme temperaturen !!! beter dan De Storm, maar had iets korter gemogen.
Fonzo
Leuke film, mooi gemaakt.
Respect voor de mensen die de tocht in 63 hebben uitgereden.
Semsoethot
Aardige film in de trant van de Kameleon of Scheepsjongens van Bontekoe. Maar als film voor volwassenen niet serieus te nemen, ondanks de ontroerend bedoelde beelden van de "helden" aan het eind. Soms wat traag. En was dat nou halverwegen bij die stempelpost even de kop van Bob de Jong???????
Kippie.
HIj staat op de selectielijst voor de niet-Engelse film Oscars met 12 andere Nederlandse films. Ik hoop toch echt dat deze niet wordt verkozen als inzending voor de oscars, al zal dat waarschijnlijk ook niet gebeuren.
Ungar
Wat een aanfluiting zeg. Met 3 miljoen bugdet deze prestatie neerzetten; hoe is het mogelijk!?
Chris Zeger is weer eens in topvorm.
Mwhaahaaa: "Niet doen, je hebt hongerklop.Hé! Niet doen! Geen sneeuw eten...
Ook de ijsberen zijn van een grootsheid!
the new guy
Meest onsamenhangend verhaal ooit. Wel leuke oude beelden, dat is dan ook echt alles.
ChrisV
Vermakelijke film, die ontzettend mooi is gemaakt. Hoewel soms een beetje voorspelbaar, toch een aangenaam verhaal.

Acteur Cees Geel (61) overleden: bekend van 'Simon' en 'Flikken Rotterdam'

Soldaat van Oranje