Genre: Drama / Sport
Bekijk via NPO Start
Bekijk via NLZIET
Bekijk via CANAL+
Plot De Hel van '63
Januari 1963. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Janssen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in 't Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.
Dieuwke
Commissaris der Koningin Harry Linthorst Homan
Telegraaf-journalist Jack van Houten
Militair Edwin
Baasje
Vond het best wel een aardige Nederlandse (Friese ) film ,voor een regenachtige koude zondag
88Fabian
Ik vind dit 1 van de weinige goeie NL films,veel beter dan De Storm in
iedergeval.De acteerprestaties waren toch behoorlijk goed vind ik,
en alles was eigenlijk wel goed strak uitgewerkt,fantastisch mooie
opnames eerlijk gezegd.Dik tevreden.
l-d
Leuke film!
Best wel spannend hoe dat toen ging met die elfstedentocht...Mocht iedereen zich toen nog inschrijven?! Nu mag dat niet meer helaas, je moet als je lid wilt worden bij een schaatsvereniging zitten en je leraren laten verklaren dat je instaat bent 200km te schaatsen..Erg jammer..bij de Nijmeegse vierdaagse vragen ze toch ook niet of je instaat bent om 4 dagen 50km te lopen?
Maar goed, leuke film dus en je raakt meteen in de stemming zelf de ijzers onder te binden...Kijk nu al uit naar de hopenlijk lekkere strenge winter (dit jaar zonder sneeuw please)
Vond Cas Jansen en Lourens van den Akker erg aardig...Chris zegers daarintegen beduidend minder..
Didi1977
Ik wist niet wat ik van deze film moest verwachten, maar hij is me alles behalve tegengevallen! Ik vond het goed acteerwerk! Het is een film over doorzettingsvermogen en ook wat humor daarbij! Ik heb met veel plezier en bewondering gekeken! Van mij krijgt ie een 4,5 ster!
nightbreed
Ik had de hele tijd het gevoel dat ik naar een kinderfilm aan het kijken was. Het acteerniveau was slecht en de soapy sub-plotjes waren de moeite niet waard.
hmaeghs
Ik vond de film niet zo bijzonder. Matig geacteerd en chaotisch. De hoofdpersonen komen niet echt tot leven. Het wordt ook nergens echt spannend. Mis de diepgang. Een magere 3 sterren. Wel minder erg dan De Storm.
Vond het niet echt een hel maar voor een Nederlandse film was hij best te doen. Qua niveau vond ik hem vergelijkbaar met "De Storm", maar die vond ik net nog iets beter.
De Blauwe Rijder
Leuke film, alleen twee grote minpunten
1. Chris Zegers met zijn 2010 kapsel. Over 10 jaar is die zo gedateerd en wat is het een slecht acteur.
2. veel foutjes in de film zoals gele kentekenplaten op autos die pas in 1976 zijn ingevoerd.
- 1953 berichten
Ik heb eigenlijk helemaal niets met de elfstedentocht en ik snap af en toe de hysterie eromheen niet van gaat het wel of gaat het niet door. Ik moet zeggen dat door deze film ik wel iets van het sfeertje eromheen heb meegekregen. Het is echt wel een hele prestatie. Sowieso, dus laat staan in die ene winter van 63. Dat moet echt bizar zijn geweest.
Ik vond deze film dus wel sterker dan De Storm. Ik vond het heel goed overkomen hoe zwaar het geweest moet zijn voor die mensen op het ijs. Bizar gewoon. Bij de storm vond ik dat er meer met een individueel verhaal werd gewerkt en raakte de gebeurtenis zelf een beetje naar de achtergrond. Bij deze film, hoewel de gebeurtenis zelf natuurlijk in verhouding veel kleiner is dan de watersnoodramp, bleef de focus wel heel erg op de elfstedentocht zelf. Ook al zaten er diverse verhalen omheen.
Chris Zegers zette trouwens een hele leuke rol neer. En Cas Jansen was zoals gewoonlijk ook heel erg sterk,
Ik vind het zeker een zeer geslaagde film.
cm_punk
Leuk vermaak, TOTAAL ONGELOOFWAARDIG! Kabouter Plop gaat uit schaatsen, maar goed...Grappig om een keer te zien
Je weet wel dat het gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal?
Ik gok zo rond 1963, maar pin me er niet op aan vast.
Wat een aanfluiting zeg. Met 3 miljoen bugdet deze prestatie neerzetten; hoe is het mogelijk!?
Chris Zeger is weer eens in topvorm.
Mwhaahaaa: "Niet doen, je hebt hongerklop.Hé! Niet doen! Geen sneeuw eten...
Ook de ijsberen zijn van een grootsheid!
Hier moest ik ook erg om lachen
I. En Cas Jansen was zoals gewoonlijk ook heel erg sterk,
Ik vind het zeker een zeer geslaagde film.
Cas Jansen zoals gewoonlijk erg sterk? LOL
Volle maan was hij ook meer droog dan een sterke acteur.
Net als hier, lach dubbel toen hij zei dat hij snert wilde eten:P
En dan was er nog een knakker die het ongeloofwaardig vond dat Zegers geen oorwarmers had. Werkt zeker niet in een koelcel of iets dergelijks (ik werk in een vries huis waar het -24 is). Iedereen loopt daar met een muts, maar er lopen ook 1 a 2 mensen zonder muts (en dus ook zonder onderwarmers). dus zo ongeloofwaardig is het niet. Zeker niet als je bedenkt dat je de "wind" ook merkt, wanneer die koel blazers aan staan.
Al met al zeker vermaakt met deze onbedoelde droge film
wess16
Hier had echt veel meer in gezeten! Zonde.
Chris Zegers moet wel Neerlands slechtste acteur zijn.
Off topic: hopelijk snel weer een nieuwe Tocht der Tochten!
- 1953 berichten
Nee hoor, hij doet wel erg zijn best maar volgens mij is dat nog steeds Anthony Kamerling.
Q Jones
Ik vind dat we Zegers gewoon naar Amerika moeten sturen ik denk dat hij daar echt groot kan worden in het actie genre
ivaro
een redelijke film leuk voor een saaie zondag maar irriteerde mij heel erg aan die telegraaf verslaggever
- 1953 berichten
OMG, ik hoop niet dat hij dit gelezen heeft. Pfffff, heb het er warm van. Erg hoor !
wess16
Ja, ik moest ook aan je uitspraak denken. Bizar toeval. Hij zal vast niet elke dag de reacties hier hebben zitten doorploegen. Nou ja, misschien bij zijn eigen films...
rambam3
matige film. settings zijn wel erg mooi en de sfeer is ook goed: 3 sterren
maerk
Mijn eerste De Jong.
En het zal waarschijnlijk lang duren voordat de tweede aan de beurt komt. Natuurlijk zag het er allemaal leuk uit met al die besneeuwde landschappen, maar het heeft niets om het lijf. Steven de Jong vertelt hier geen verhaal, maar schakelt enkel momenten aan elkaar. Een romantisch stukje, dan een actiestukje, dan wat humor enzovoorts. O, en als we dan toch een aardig budget hebben, laten we wat compleet overbodige computereffecten ertussen gooien! Leuk toch! En bij deze scènes is dan nog de passende, zwaar overdreven muziek geplaatst. Het effect hiervan is lachwekkend. Als er een paar mensen vallen wordt alles zo overdreven dat het lijkt alsof De Jong D-Day wilde nadoen.
Soms zitten er zeker mooie plaatjes tussen, zeker, maar mooie plaatjes zijn niet genoeg.
2*.
John Lee Hooker
Ik vond dit niet super.
Acteerwerk was erg vreemd af en toe, ik weet niet of het aan de voice-over lag of gewoon aan de Nederlandse uitspraak maar overtuigend vond ik het niet. Die vergaderzaal bijvoorbeeld vind ik slecht uitgewerkt. Als er iemand klopt op de deur kijken alle mannen in pak verbaasd om, alsof dat heel schokkend is... Dan komt die ene gast binnen met z'n motor kostuum die niet wil dat dat dorp gesloten wordt. Hoofd van de groep gaat gewoon verder met praten en doet alsof hij er niet staat, deur staat ook nog gewoon open...? En het werkt toch helemaal niet zo dat de hoofd ( voorzitter? ) zelf naar de deur moet lopen, terwijl ze aan het praten zijn... vond ik wel raar.
Ook dat groepje soldaten die worden gelokt door Dieuwke tegen het einde aan, ze gaan echt zo met z'n alleen in één keer achter haar aan, idioten.
De beelden met de sneeuw zien er aardig uit, maar soms leek het wel alsof er gewoon 'n paar ventilators aan de zijkant stonden. En hoezo viel er sneeuw van die brug af, steeds zo'n beetje? Dat zag er wel mooi uit maar dat kan toch ook niet lijkt me. En die wolf die die ene gast onderuit haalde snapte ik ook niet echt.
Muziek is soms overdreven aanwezig.
Mooi visueel shot daar onder het ijs. Ook de beelden van bovenaf zijn wel mooi met al die mensen.
Aardig dat ze die ouwe rukkers hadden laten zien de finished écht bereikt hebben.
Redelijk verzorgde film, er wordt veel geprobeerd maar eigenlijk maar weinig uitgehaald. Heel die tocht hadden ze wel spannender kunnen maken.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
De Elfstedentocht, een mooi gegeven om een film te maken.
Helaas staat deze film bol van de knulligheden; sommige scènes, het acteerwerk, het verhaal - met suf bedachte subverhaaltjes, foutjes, etc.
Er is gewoonweg te weinig materiaal om hier een film van 100 minuten mee te vullen. Oké, er is het leed, de kou, de hel. Helaas is de pijn niet voelbaar genoeg. Witte neuzen en bevroren ogen zijn niet genoeg. De makers hebben teveel suffe ideetjes in de film verwerkt puur als opvulling. De valpartijen en het snijden aan de schaats is op een gegeven moment wel gezien.
Veel Bassie-en-Adriaan-momenten ook. Teveel kinderachtige momenten, vooral de momenten met Cees Geel - toch een goede acteur (denk aan Simon). Een vrouw die met een pan snert op het ijs valt > totaal nutteloos. Met Cees Geel was er qua humor ook meer uit te halen.
Wel bij vlagen erg mooi geschoten. Mooie kleuren soms, wat de sfeer goed doet. Ook leuk om de originele beelden met een jonge(re) Kees Postema te zien. Het eeuwige gediscussieer van de rayonhoofden is te langdradig en niet perfect uitgevoerd.
De film heeft gewoon te weinig te bieden, te weinig scènes die erom doen. Daardoor totaal niet zo meeslepend als ik had gehoopt.
Snel troch naar de volgende film!
Queen-Bee
Allesbehlave een Friesland-fan en die elfstedentocht hoeft voor mij al helemaal niet... Maar wat een mooie film
mipha
moraal.. ik wil een tv anders geen relatie..
ik miste johnny de mol.. dan was het circus compleet..
Van zo'n mooi verhaal, hadden ze veeeeel meer van kunnen maken. en dan hopelijk ook met een betere cast.
Aardige film over een boeiend stukje vaderlandse geschiedenis. Het verhaal concentreert zich vooral op de vier fictieve hoofdpersonages waardoor de barre omstandigheden van de tocht zelf nogal onderbelicht raken, en dat is uiteraard jammer. De film is zeker wel vermakelijk en ziet er ook goed uit met een aantal mooie winterse plaatjes. Het acteerwerk is zeker niet altijd even denderend, en vooral Chris Zegers doet het echt slecht.
richarddd
Ik vond het een aardige nederlandse film, maar zeker niet beter dan een : de storm.. cas jansen, en chris zegers hadden van mij niet gehoeven.. komt mede doordat ik Cas nog steeds als Nemo uit All Stars zie..
wgm50
Als je je voorstelt wat een enorme inspanning het moet zijn een elfstedentocht te rijden, worden de avonturen van de spelers wel erg ongeloofwaardig. Zo erg zelfs dat het de hele film omlaag haalt. Een dikke onvoldoende dus.
Courtes
Leuk geprobeerd, jammerlijk gefaald.
Die intro al waar die lutser verzuipt, 30 cm van het wak, en dat wijf dat schreeuwt als een berserker. waarna je na een overgang ineens bij een zingende Chris Zegers in de auto zit .
En heb ik het nog niet eens over dat verschrikkelijk frieze accent van die boerenzoon..
revadebe
Begin was een beetje twijfelachtig (wak-scène, matige acteerprestaties, veel verhaallijnen die aan het begin van de film al zorgen voor een redelijk voorspelbaar karakter), maar al met al toch best een goede Nederlandse film.
Toch knap hoe zo'n film met toch redelijk on-Nederlandse omstandigheden toch aardig geloofwaardig neergezet kan worden. Er zijn genoeg scènes met weinig Nederlands referentiemateriaal, maar de scènes die er zijn (in sommige steden die je ziet), zijn toch wel erg mooi neergezet. En de animaties vond ik ook van behoorlijk hoog niveau.
Je vraagt je alleen af waarom Chantal Jansen? Waarom zo'n irritante Telegraaf-karikatuur? En waarom zo'n voorspelbaar happy end? Als je een film de HEL van 63 noemt, doe dan ook vooral niet een 100% happy end, waarbij zelfs de nukkige sergeant op het laatst van gedachte verandert.
qwertzu
Leuke, prettige film!
Hebben hem net gekeken en ik moet zeggen dat ik me prima vermaakt heb, zat helemaal in het verhaal.

Fans door het dolle heen met nieuwe beelden van 'The Super Mario Galaxy Movie'

'Kidnapped: Elizabeth Smart' gezien? Op Netflix kijk je ook deze vergelijkbare docu's

'The Lost City' met Daniel Radcliffe morgen te zien op televisie

Wat zijn de beste releases van deze week? Alle nieuwe films en series op streaming

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977