• 9.377.892 stemmen

Gladiator (2000)

Historisch / Drama | 155 minuten / 171 minuten (extended edition)

Genre: Historisch / Drama

Speelduur: 155 minuten / 171 minuten (extended edition)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Malta / Marokko

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Russell Crowe, Joaquin Phoenix en Connie Nielsen

IMDb beoordeling: 8,5 (1.827.513)

Releasedatum: 18 mei 2000

Plot Gladiator

"What we do in life echoes in eternity."

De Romeinse generaal Maximus wordt ter dood veroordeeld door Commodus, de boosaardige troonopvolger van Marcus Aurelius. Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord. Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo. Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.

AC1

Beide zijn toch allemaal popcornfilms? De ene overlevingsstrijd speelt af in een arena, de andere in een piramide.

Threeohthree

Kan gladiator toch niet echt een popcorn film noemen, daar is het drama gehalte echt te hoog voor. Tevens een lange speelduur. Red je niet met 1 bak popcorn

avatar van Minotaures

Minotaures

AC1 schreef:
De ene overlevingsstrijd speelt af in een arena, de andere in een piramide.

Je kan het hooguit alleen daarmee vergelijken, dan houdt 't op

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Die vergelijking is wel heel kort door de bocht.

avatar van Denzz

Denzz

deze film heb ik al meer dan 3 keer gezien

toch ga ik hem even op dvd aanschaffen

het is echt een must-have film!!!!!

Threeohthree

Blu-ray dan toch, mag ik hopen

Threeohthree schreef:

Gladiator is pure popcorn. Wij zitten gezellig op de tribune met onze snacks naar het spektakel in de arena te kijken.

In AvP zijn de Alien en de Predator de gladiatoren van dienst. In Gladiator zijn het Maximus en zijn lotgenoten die voor onze entertainment zorgen.

Threeohthree

Meh, als je puur daar voor de film gaat kijken heb je gelijk..

yeyo

De film kent toch geen diepere lagen of fascinerende inzichten over geschiedenis en de Romeinse cultuur? Beetje drama om het dode gezin, beetje flikflooien met de zus van de keizer, beetje lachen met de zwijgzame stoere sidekick.. Toch gewoon de ingrediënten van een typische popcorn-blockbuster? (niet dat daar op zich iets mis mee is natuurlijk.)

• 19752 berichten

Het begin was dan ook het beste, omdat ik vooral erg geïnteresseerd was hoe ze de geniale manier van oorlogsvoering van de Romeinen gingen neerzetten. Daar steek je dan nog iets van op.

Threeohthree

Tuurlijk, het is allemaal "avontuur". Historisch gezien klopt deze vertelling natuurlijk van geen kant. Ik zeg alleen dat ik geen popcorn bij deze film zou eten. Maar het gaat echt niet alleen om de gladiatoren, omdat de titel zo heet. Dat is overigens ook het kortere deel van de film.

moviemafketel schreef:

Dat is inderdaad veruit de beste (beter gezegd, minst slechte ) scène.

• 19752 berichten

Zat laatst nog naar Rome te kijken op history channel en het was heel gewoon dat een generaal in het leger zoveel respect kreeg dat hij de keizer werd. Maximus mocht ook keizer worden, maar dat ging mis zoals we weten. Verder is de manier van oorlogsvoering, harnassen, de arena etc. prima in beeld gebracht. De intriges, de Senaat vs de keizer. Het meeste klopt gewoon. Maar uiteraard zijn er wat dramatische zaken ingeschreven. Het blijft immers film en wil ook vermaken. Met of zonder popcorn prima te doen.

yeyo

Dan vind ik Caligula toch veel informatiever hoor.

• 19752 berichten

Die geef jij een 3,5 allemachtig.

Nou, dan moet ik die toch maar eens ergens op de kop tikken, want deze tijd intrigeert me behoorlijk.

yeyo

Je moet wel tegen wat 'hardcore' materiaal kunnen, maar ja die Romeinen waren ook echte viespeuken hè. Onder meer een reden dat ik weinig heb met deze film (en Hollywood historische films tout court).

Als er wat meer perversie in voor kwam (en wat minder Russel ) gaf ik 'm gegarandeerd meer.

• 19752 berichten

Zou ook schrikken als jij hier hoger dan een 2 voor gaf hoor.

yeyo schreef:

De film kent toch geen diepere lagen

De enige diepere laag is de zin "Are you not entertained?!" Je kan het geweld van de arena doortrekken naar het geweld op het witte doek. De nieuwste en populairste gladiator van dit moment is Hit Girl. Het is nu natuurlijk veel beschaafder dan toen maar je kan je afvragen voor hoe lang nog.

:O

Heb op deze film helemaal niks aan te merken. Mijn 'all time favorite'. MORE PLZZZ!!!

lievelings genre

geweldig verhaal

GEWELDIGE MUZIEK

geweldig acteerwerk

geweldige dialogen

avatar van noke

noke

Ik vind deze film maar niks....alleen al omdat Russell Crowe erin meespeelt. En Phoenix is heel irritant in deze film.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

noke schreef:

En Phoenix is heel irritant in deze film.

Dat is dan ook de bedoeling.

avatar van noke

noke

Niet irritant qua personage maar qua acteren.....het is niet zijn beste acteerprestatie

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

yeyo schreef:

Hahah perverseling . Grapje hoor.. snap wel wat je bedoelt. De film is niet echt harcore inderdaad.. Een Ben-Hur of Spartacus voelt qua sfeer veel realistischer aan.

avatar van Brammm84

Brammm84

wel een leuk filmpie

avatar van ezra mendez

ezra mendez

een van de betere spektakel films

avatar van check-raise

check-raise

yeyo schreef:

Dan vind ik Caligula toch veel informatiever hoor.

Vind ik ook eerlijk gezegd.

avatar van Laoslander

Laoslander

yeyo schreef:

Ik hou zeker wel van entertainment aan een vlot tempo, zolang het niet pijnlijk pretentieus is zoals deze film.

jij weet het altijd zeer goed te verwoorden Yeyo, ik kan hier alleen maar in volgen, dit is bar slechte cinema!

Hehe, thanks.

AC1

Ridley Scott is altijd pretentieus geweest. Op zichzelf is dit voor een artiest een goede eigenschap.

avatar van Laoslander

Laoslander

AC1 schreef:

Ik vind de Gladiator allerminst eigenzinnig