Genre: Historisch / Drama
Speelduur: 155 minuten / 171 minuten (extended edition)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Malta / Marokko
Bekijk via Google Play
Bekijk via iTunes
Plot Gladiator
"A Hero Will Rise."
De Romeinse generaal Maximus wordt ter dood veroordeeld door Commodus, de boosaardige troonopvolger van Marcus Aurelius. Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord. Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo. Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.
Maximus Meridius
Falco
Gaius
Quintus

Rubie2208
Voor mij tot op de dag van vandaag een van de beste ( historische) oorlogsfilms die ik al vele malen heb gezien en nog steeds goed blijf vinden. De openingsscène begint al als een meesterwerk met de veldslag tegen de Germanen.
De verdere beelden die je in de film voorbij ziet komen zien er ook allemaal mooi uit en en het acteer werk is goed. Het verhaal over macht en jaloezie is mooi neer gezet , net als de muziek van de meester Hans zimmer . De wraak die Maximus voelt en wilt nemen is de hele film erg geloofwaardig en zorgt voor een oplopende spanning.
Als alles voor mij klopt aan een film en ik deze keer op keer kan blijven kijken en hij niet verveelt, is dit voor mij een hoge waardering waard.

Basto
Net met deze mijn nieuwe versterker ingespeeld. Kan nu heerlijk genieten van Atmos en DTS-x. Klinkt prachtig. Film blijft ook fijn.

Curry
Had deze nog nooit gezien en dit weekend eindelijk een kijkbeurt gegeven.
Vond het toch een indrukwekkende film, je zat er al meteen in en de veldslag vond ik behoorlijk overtuigend overkomen, al wist ik niet wie de "wilden" waren.
Daarna komen er wat gebeurtenissen die de opmaat moeten vormen voor Maximus om als slaaf veroordeeld te worden. De film wil stoer en bloederig zijn, maar de camera draait vaak weg als er wat gebeurd of het wordt snel en schokkerig gefilmd.
Het personage Commodus leidde wel tot een wat ongemakkelijk gevoel, een erg vreemde relatie ten opzichte van zijn zuster en allerlei paranoia, zeer overtuigend gespeeld door Phoenix.
Crowe doet het ook prima, maar is wel goody goody shoes en lijkt geen enkele tegenstander teveel.
Het einde met de terugkerende droomflitsen was wel heel erg mooi.

teigertje
Blijft een van de aller beste film ooit gemaakt.
Een meesterwerk van de hoogste orde.
Vol ontroering en spanning en sensatie en veldslagen overdonderd zo indrukwekkend.
Met Russel Crowe en Joaquin Phoenix in glansrollen van het hoogst haalbare niveau van acteren.
De hele cast is fenomenaal.
Met de ontroerende en meesterlijke film muziek van Hans Zimmer en Lisa Gerard.
Staande ovatie voor een van de aller mooiste films ooit gemaakt.

mjk87 (moderator films)
Herzien in de bioscoop en mijn score blijft na al die jaren wel staan. Op momenten een prachtige film en zeker toen in 2000 waar Rome met cgi echt tot leven werd gewekt, meer dan in de oudere grotere epossen. Maar ook een film die soms wat bezwijkt onder haar gewicht en soms wat uit balans is. Die eerste actiescène is prachtig in beeld gezet, en ook enkele scènes daarna zijn fraai. Maar zeker de gladiatorengevechten worden toch een beetje repetitief op den duur. Daarnaast vind ik de film qua verhaal ook niet altijd even boeiend, met soms wat erg zwaar drama. Die 150 minuten vliegen trouwens wel voorbij en dat is zeker de verdienste van Scott maar dat komt ook doordat de film op een bepaald vlak nogal simplistisch en vederlicht vermaak is, ondanks al het zware drama. Helemaal matchen doet dat niet. 3,5*.

tommykonijn
In een ver verleden wel eens gezien, maar eigenlijk was ik toen veel te jong voor deze film. Bepaalde scènes, zoals die met Richard Harris, stonden me nog wel bij, maar ik vraag me wel oprecht af of ik ooit het einde gezien heb. Het werd tijd dat ik de film eens opnieuw onder de loep nam.
Gladiator is een film van epische proporties en dat lijkt ook precies waar Ridley Scott op uit is. Maximus is de held waar je als kijker moeiteloos mee meeleeft en Commodus is de arrogante slechterik waar je een gruwelijke hekel aan krijgt. Petje af voor zowel Russell Crowe als Joaquin Phoenix, want beide heren spelen hier op de top van hun kunnen. Heerlijk zijn de scènes waarin ze het het scherm delen. Ook onder meer Connie Nielsen, Oliver Reed en Richard Harris leveren allen prettige bijdragen in de bijrollen. Hun personages zijn zeker niet eendimensionaal en weten daardoor te boeien. Het sterke acteerwerk is zeker een belangrijk onderdeel dat mijn waardering voor deze film bepaalt.
Natuurlijk kan ik wel met kritiek aankomen dat niet álle scènes even interessant zijn (en het speelduur dus wat korter had gemogen) en dat bepaalde effecten tijdens de grote shots misschien inmiddels wat achterhaald zijn, maar uiteindelijk zijn het maar kleine smetjes die niet opwegen tegen het gemak waarmee deze film nog steeds overeind blijft. De actiescènes zien er gelikt uit en ik had het gevoel alsof ik er in de arena's zelf als toeschouwer bij was. Ook de sfeerverhogende muziek van Hans Zimmer en Lisa Gerrard wil ik niet onopgemerkt laten. Schitterend.
Gladiator is een gave film. Met momenten is het hartverscheurend en tamelijk bruut, maar het is een goed teken dat die momenten wisten binnen te komen. Ook het grote gebaar op het einde (Maximus die na zijn dood herenigd wordt met zijn gezin) raakte de juiste snaar en past eigenlijk heel goed. Wel een film waar je even voor moet gaan zitten, maar dan krijg je er ook iets voor terug: de kwaliteit druipt er vanaf.

tommeke
Nog eens herbekeken en een ster afgenomen. Was vroeger een van mijn favoriete films, maar lijkt de tijd niet te overleven. Het eerste deel van de film ziet er heel gedateerd uit anno 2023, na een uur heb ik m weer afgezet.

egelhunter
Destijds, alweer 23 jaar geleden in de bioscoop gezien. Prachtige film. Afgelopen jaar in Marokko geweest en oa in de filmstudio geweest waar deels van de film opgenomen is. Ook bij de kasbah in Ait Ben Haddou geweest wat prachtig is om te zien. Daarom deze film herbekeken. Nog steeds geweldig met geweldig acteerwerk. Benieuwd naar het vervolg weer met Schotten aan het roer. 5*

thysum
Anabolen gladiators met keurig in model zijnde kapsels die de hele periode vd film door niet veranderen? Perfect onderhouden tandjes, mooie gave huidjes.... Echt,?..
Nee, ik ben meteen afgehaakt als een film zo een bepaalde periode weerspiegelt waarin er nog geen tondeuses en ontharinglasers bestonden. Ben ik echt de enige die zich hieraan stoort?? Ik vind het bar slecht. Braveheart film is wel gedetailleerd bijvoorbeeld..die vind ik daarom wel goed.
Maar , Phoenix is gewoon van wereldklasse.... Zo'n gemene schurk in deze film , geweldig! En die beelden van Rome .. mooi gemaakt. vandaar toch 3 sterren

stefan dias
Maar , Phoenix is gewoon wereldklasse.... Zo'n gemene schurk, geweldig! En de beelden van Rome .. mooi .. vandaar toch 3 sterren
Ik ga met je mee over Phoenix. Gemeen, maar ook menselijk, zijn gemeenheid komt voort uit immense frustratie en daarmee laat hij al de rest, welja… in het zand bijten.

Puffy81
Een pareltje van Ridley Scott over de Romeinen. Het volk waar niet zoveel films meer van gemaakt worden. Dat was in de jaren 50 en 60 wel anders.
Crowe is gewoonweg magistraal als Maximus. Je gelooft 'm ook. Dat is de kracht van deze film.
Wat een mooie score van Hans Zimmer. Een soundtrack om te hebben.
1 van mijn vaders favoriete films.
Maximus: "Are you not entertained?"

mrkos
Gladiator
Lang geleden eens gezien, maar nooit een cijfer gegeven.
Blijft een prachtige film. Vanaf het moment dat de openingsbattle begon tot het ontroerende einde. En de theme song, dat blijft toch wel echt een pareltje hoor, oef..
4 sterren.

DiskjockeyEast
Herzien. Ik blijf me verbazen hoe briljant deze film is.
Phoenix, Crowe, alle acteurs stuk voor stuk perfect. Het verhaal over verraad, de score van Hans Zimmer begeleid je door de hele film heen. De emotie van Zimmer maar ook van Phoenix met zijn imposter syndrome en quest voor waardering....Wat een balans. Nog steeds staat deze film als een huis. Op mn 3000 watt bioscoopset... Kippenvel....Dit is een van de beste films aller tijden.

Netflix voegt deze maand een waslijst aan films toe: dit zijn de best beoordeelde

Russell Crowe vindt dat hij betaald zou moeten worden voor de hoeveelheid vragen over 'Gladiator 2': "Een film waar ik niet eens in speel"

Netflix verwijdert nog deze maand een grote hoeveelheid titels, dit zijn de best beoordeelde

Twee castleden uit de originele film keren terug in 'Gladiator'-sequel van Ridley Scott

The Shawshank Redemption

The Lord of the Rings: The Return of the King
Avontuur / Fantasy, 2003

Se7en
Thriller / Misdaad, 1995
rome italiëouder-kindrelatiegladiatorarenasenaatromeinse rijkkeizerslavernijoude romeepischwraakslagveldslavenveilinghistorical fictionoude wereldgeweldgevechtstrijdwagenfilosoof fictieve geschiedenisbarbaarse horde2e eeuwopvolgercommodusmarcus aureliusmaximus filmnewfilmarch
Realtimes | Publishing Network
Social media