• 9.373.254 stemmen

Gladiator (2000)

Historisch / Drama | 155 minuten / 171 minuten (extended edition)

Genre: Historisch / Drama

Speelduur: 155 minuten / 171 minuten (extended edition)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Malta / Marokko

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Russell Crowe, Joaquin Phoenix en Connie Nielsen

IMDb beoordeling: 8,5 (1.825.729)

Releasedatum: 18 mei 2000

Plot Gladiator

"What we do in life echoes in eternity."

De Romeinse generaal Maximus wordt ter dood veroordeeld door Commodus, de boosaardige troonopvolger van Marcus Aurelius. Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord. Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo. Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.

avatar van Hobbes

Hobbes

Pak de encyclopedie d'r maar bij. staat 't in.

avatar van hugohei

hugohei

Hobbes heeft gelijk. Keizer Commodus was de zoon van de beroemde Marcus Aurelius en volgde in 180 zijn vader op. Hij was behoorlijk gestoord, net als veel andere keizers, hij poseerde als Hercules met een knots en een leeuwevel omgeknoopt.

En hij trad op in het amfitheater als dierenvechter en als gladiator. Maar, volgens mijn bron, dat waren schijngevechten. Net televisie dus.

Ik denk dat de schrijver van de film gewoon een aantal gegevens heeft gemixt in de coctailshaker. Idiote verhalen van wreedheden en uitspattingen en samenzweringen zijn er genoeg.

Een prachtboek op dat gebied is 'Keizers van Rome' van Suetonius. Uit de eerste hand, en leest (in vertaling) lekker weg.

Salamanderboek.

BoordAppel

Ik blijf t lekker bij een 4 houden.

avatar van chrissie

chrissie

voorlopig van mij ook een 4. heb hem in bruikleen van een vriend dus misschien pas ik in de loop van de week die 4 nog aan.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Een van de meest indrukwekkende films die ik heb gezien, een waar meesterwerk.Gladiator is een prachtig Romeins epos.

Russel Crowe speelt zeer goed , de strijd tussen de keizer en de gladiator wordt in deze film prachtig tot uiting gebracht.

Neem hierbij nog zeer indrukwekkende gladiatorengevechten en je verkrijgt een film die ik zeker 4,5* geef.

avatar van soboer

soboer

4 sterren omdat het geen bruckheimer-einde heeft.

avatar van cornelis

cornelis

Wat versta je onder een Bruckheimer einde?

avatar van soboer

soboer

cornelis schreef:

Wat versta je onder een Bruckheimer einde?

....En ze leefden nog lang en gelukkig.

avatar van film-liker

film-liker

Hoe kan dit?! De gladiatoor-spelen zijn realistisch in beeld gebracht. Goed gespeeld door Russel Crow hoor!!!! Ow en om het meteen aan te vullen....De muziek is ook heel toepasselijk!!

Goed voor 4,5 sterren.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

je moest eens weten hoe hard Sjan, Boordappel en ik om je vette uitspraken kunnen lachen film-liker...ga zo door zou ik zeggen

avatar van gremlin gizmo

gremlin gizmo

wat een boutfilm

wat een boutmember.

avatar van Ed

Ed

film-liker schreef:

Goed voor 4,5 sterren.

Is het eigenlijk toegestaan meningen neer te pennen als je zo duidelijk onder invloed verkeert?

Ed schreef:

Ja, das alleen maar grappig voor de rest.

avatar van Stoffeltje

Stoffeltje

Goed geacteerd en een goed verhaal. Het zag er allemaal puik uit.

4,5 sterren

avatar van filmkenner17

filmkenner17

Boordappel, Sjaan en Toine...jullie zijn OKE!! Schitterend rijmpje: Met Ed heb je nooit dolle pret.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

ok nu is het dus redelijk duidelijk of niet? filmkenner17 = film-liker. zeker vergeten uit te loggen ofzo

yep, mods work to do!

avatar van Jordy

Jordy

ze zijn inderdaad dezelfde, zal ze even blocken

avatar van mssx

mssx

Hele mooie pakkende film! Heb hem samen met mijn partner gekeken en moet zeggen dat ik (meestal hou ik niet zo van vecht films) hem helemaal geboeid hem meegekeken ... De dag erna was ik er nog mee bezig ... mooi verhaal. Net zoals "Braveheart".

BoordAppel

Ff de goofs op IMDb gekeken en in deze film zitten wel gigantisch veel factual errors en hoewel ik sommige ook door had waren ze niet irritant of zo. T blijft een leuke film met pr8ige gevechten. Alleen soms issie wat langzaam en saai. 4*

mellie

Dit is ook een van de moooiste films die ik ooit gezien heb. Niet alleen de film maar de muziek die erbij zit die past perfect. Ik moest toch vaker een traantje laten mede door die prachtige muziek en het goede acteerwerk van Russel en River phoenix. Een hele mooie en boeiende film. Ik vind deze zelfs net iets beter als Braveheart zelfs. Het verhaal is zo mooi in mekaar gezet en alle facetten komen er in voor. Prachtig !! Kan deze film niet vaak genoeg zien.. 5 sterren !

avatar van tovenaar

tovenaar

Ga je dit nou echt bij al je berichten doen?

mellie

oh sorry ja ben pas nieuw,kom uit Zeist..ik heb hem nu door tovenaar, bedankt!

avatar van tovenaar

tovenaar

Maakt niet uit hoor Welkom op deze site trouwens!

avatar van jester

jester

mellie schreef:

oh sorry ja ...,kom uit Zeist..

Ach ja, niemand is perfect .

mellie schreef:

Ik vind deze zelfs net iets beter als Braveheart zelfs.

Mee eens, maar de vergelijking zie ik nog niet helemaal.

avatar van Mik

Mik

Ik zie de vergelijking weldegelijk.

2 bikkels, die allebei geen vrouw meer hebben, die allebei gaan rossen in een massa fight..

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink