Genre: Historisch / Drama
Speelduur: 155 minuten / 171 minuten (extended edition)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Malta / Marokko
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Russell Crowe, Joaquin Phoenix en Connie Nielsen
8,5 (1.825.729)
Releasedatum: 18 mei 2000
Bekijk via SkyShowtime
Plot Gladiator
"What we do in life echoes in eternity."
De Romeinse generaal Maximus wordt ter dood veroordeeld door Commodus, de boosaardige troonopvolger van Marcus Aurelius. Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord. Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo. Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.
Maximus
Falco
Gaius
Quintus
Jordy
Jawel, maar daar ging het natuurlijk niet om. Je spoiler-tags hebben trouwens nog steeds geen nut omdat mensen die Gladiator wél gezien hebben nu spoiler-infomatie te lezen krijgen over een boel andere films die ze misschien nog niet gezien hebben.
jedymaster
vandaag weer een keer gezien moet al huilen bij de filmscore zo ontroerend een dijk van een film zo mogen er veel meer gemaakt worden
herman78
mee eens. zelfs ik vond hem mooi, en normaal houd ik bijna nooit van dergelijke scores. maar het komt wmb ook een beetje door de dame van dead can dance.
theresia
Deze film vind ik echt top!!!!!!!!! Heb er geen andere woorden net zoals Braveheart die vond ik ook een top film.
In het begin moest ik zeggen what the fuck, (omdat ik normaal gesproken helemaal niet van deze genre hou) Maar later kwam ik goed in de film en heb tot het einde heerlijk genoten van de goeie acteerwerk.

ps: ik hou wel van drama films of actie maar in de middeleeuwen daar hou ik dus niet zo van...........
mister blonde
ik vind spartacus en ben hur niet met gladiator te vergelijken na 40 jaar special effects.
Queto Yurlunyur
't Is eerder het verschil tussen een goed verhaal en geen verhaal wat het belangrijkste verschil tussen Gladiator en klassiekers als Ben-Hur en Spartacus markeert. Daarnast vond ik die laatste twee veel beter geacteerd.
jay73
De film moest het inderdaad in eerste instantie niet hebben van z'n sterke verhaal.
Toen ik destijds in de bioscoop zat, was ik toch wel degelijk onder de indruk van de film. Het geluid stond echt kneiterhard en dat kwam sommige scenes wel ten goede.
Vooral het moment dat de strijdwagens de arena inreden was me een gebulder en gedaver van jewelste. Zeer intens. Zal ik niet glad vergeten.
Als spektakelfilm zeer geslaagd.
BoordAppel
Wat is er zoveel beter aan de verhalen van Ben-Hur en Spartacus?
narva77 (crew films)
Niemand trouwens de scene opgevallen dat Crowe op het balkon staat en over Rome uitkijkt? Wij kregen echt de slappe lach toen we dat zagen, damn wat was dat nep zeg!
neo
Ik vind trouwens dat Spartacus en Gladiator aardig wat met elkaar gemeen hebben qua verhaalvertelling, maar waardoor vooral de vergelijking vaak gemaakt wordt is doordat Gladiator de oude tijden van de spektakelsfilms van tientallen jaren terug deed herleven.
Queto Yurlunyur
De drijvende kracht achter het verhaal van Spartacus is het wisselen van perspectief tussen de ontsnappende Spartacus en de Romeinse politiek. Het verhaal van de figuur Spartacus zelf is dan misschien niets om over naar huis te schrijven, maar dat deel brengt het spektakel, en het politieke gedeelte brengt de inhoud. Gladiator mist die diepgang en verklaart simpelweg alle politici corrupt zonder daar verdere aandacht aan te besteden.
herman78
Het verhaal van Ben Hur is gelaagder dan dat van Gladiator en daardoor misschien beter imo. Bv. door de homosexuele subtexten.
Aan de andere kant, aan Gladiator heb ik wel heel veel plezier beleeft en dat pleit voor mij toch ook wel erg voor de film.
hugohei
Plezier ? Plezier ? Wat is dat voor smeerpijperij ?
Diepgang - daar gaat het om.
mister blonde
nope, als ik een film kijk gaat dat altijd om het plezier. Als dat verkregen wordt door diepgang mooi, maar volgens mij was je opm ook niet serieus.
neo
Op extra's dvd staat een enorm interessant interview met Hans Zimmer wat ik gister even heb gekeken. Ik wist al dat er prachtige thema's in de film zitten, maar waar ik nooit op had gelet was het feit dat bijna alle thema's bij het gevecht van de film al voor bij komen. Ook zijn uitleg over hoe hij te werk gaat en hoe de samenwerking met Gerrard verliep is enorm boeiend. Heb de film hierna ook gelijk nog even opgezet (hoe kan het dat ik ooit mijn stem naar 4,5 heb verlaagd). 5 sterren
Padd0
Tsss neo wist je dat niet eens
Ik wist het namelijk wel (ik had het interview allang gezien). Valt me vies van je tegen
Danté
Zeker een topper Gladiator is een goede film ook al duurt hij eigenlijk wel een beetje lang. De actie in de film is echt gaaf.
SE7EN
Zag 'm tot mijn verbazing gisteren op RTL in het duits! zelfs dan blijft het een meesterlijke film.
bylar
Mooie film, prima historisch vermaak...
we mogen even diep de tijd in duiken hier!
Chrizzlle
Ok, het verhaal van keizer Commodus klopt niet, bovendien waren gladiatoren erg duur en vochten maar weinig (gemiddeld 2 keer per jaar) en zeker niet tegen meerdere tegenstanders. Een Murmillo (type gladiator) zou nooit zonder helm hebben gevochten, Maximus doet dit wel. Maarja, dat is ook wel logisch. De expressies van de gezichten zijn ook belangrijk. Als de film helemaal kloppend was geweest, dan was de film waarschijnlijk een stuk minder aantrekkelijk geweest voor het algemene publiek. Daarentegen is het Collosseum wel bijzonder mooi nagemaakt d.m.v. digitale technieken. Persoonlijk vind ik het een hele mooie film, goede acteurs en mooie muziek dankzij Hans Zimmer...
lorelei
ja deze film heeft dus de videorecorder gesloopt! (wie heeft er dan ook nog een videorecorder...:roll)
Goeie film, toch wel een paar keer met m'n ogen dicht
. Het einde vonk een beetje slapjes. Er werd echt zoiets aangenaaid van: Ga huilen!
Maar toen ik de video dus terugspoelde bleef de tape haken en draaide hij helemaal door, waardoor de videorecorder in de war raakte en afgeschreven is.
Maar wel een 3,5*

Gladiator II
2024

Russell Crowe kritisch op 'Gladiator II': 'Geen begrip voor het origineel'

Historische actiefilm 'Gladiator' van Ridley Scott is vanavond te zien op televisie

Klassieker 'The Green Mile' van Frank Darabont is binnenkort te zien op Netflix

The Lord of the Rings: The Return of the King
Avontuur / Fantasy, 2003

Se7en
Misdaad / Thriller, 1995
rome italiëouder-kindrelatiegladiatorarenasenaatromeinse rijkkeizerslavernijoude romeepischwraakslagveldslavenveilinghistorical fictionoude wereldgeweldgevechtstrijdwagenfilosoof fictieve geschiedenisbarbaarse horde2e eeuwopvolgercommodusmarcus aureliusmaximus filmnewfilmarchserenedefiant