Genre: Historisch / Drama
Speelduur: 155 minuten / 171 minuten (extended edition)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Malta / Marokko
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Russell Crowe, Joaquin Phoenix en Connie Nielsen
8,5 (1.824.934)
Releasedatum: 18 mei 2000
Bekijk via SkyShowtime
Plot Gladiator
"What we do in life echoes in eternity."
De Romeinse generaal Maximus wordt ter dood veroordeeld door Commodus, de boosaardige troonopvolger van Marcus Aurelius. Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord. Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo. Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.
Maximus
Juba
Falco
Gaius
Quintus
Vandaag voor het eerst gezien. Alle intimiteit verdrinkt in de bombast. Echt alles is wat mij betreft, te grotesk, te pompeus, te enorm, te aangezet. Spartacus wist veel mooier heen en weer te gaan tussen grootse scenes en intimiteit. Vond het verhaal ook maar weinig boeiend en erg standaard. Bovendien merk ik dat ik een antipathie tegen Russel Crowe aan het ontwikkelen ben. Nee, dit is echt mijn film niet
Chainsaw
Vond het begin niet bepaald veelbelovend, maar langzaam maar zeker werd de film steeds beter en ging het steeds iets meer boeien. Uiteindelijk had de film een aantal voortreffelijke gevechtsscènes en het acteerwerk van Crowe en de muziek van Zimmer waren van hoog niveau. Zal niet een film zijn die me erg lang nablijft en zeker een herziening kan m'n score film naar beneden halen, maar voorlopig zijn vier kleine sterren wel op z'n plaats.
4 sterren.
Respekked
De hele hype van Gladiator is eigenlijk langs mij heen gegaan en heb em al meer dan 5 jaar genegeerd, maar door mijn nieuwe studie(geschiedenis) toch enigzins geïnteresseerd geraakt. Vandaar dat ik em vandaag maar eens heb gekeken.
Wat een geweldige film. Waar het epos Troy mij echt geen seconde weet te boeien, heeft dit heldenverhaal alles in huis. Een topverhaal, erg goed geacteerd, prachtige beelden, GEweldige actiescenes en dan met name de gevechten in de arena's, erg mooie muziek en de herkenning van de oudheid.
Nergens neemt het sentiment een te grote overhand, de nadruk ligt toch steeds op het terugbrengen van de oude waarden van Rome. Dat is een heel sterk punt. Ik was even bang dat het een wraak verhaal zou worden waarin de moord op zijn vrouw en zoontje te sterk de overhand zou nemen Gelukkig is dat totaal niet het geval.
De gevechten in de arena en dan vooral in het Colloseum zijn echt schitterend. Ze worden erg goed in beeld gebracht, en vooral de verscheidenheid aan tegenstanders is een sterk punt
En Crowe acteert zeer naar behoren. Ik was geen fan van hem, maar voor dit spectacel krijgtie van mij
5* en een nette plek in mijn top10
Phoenix
Immediatie. Opgaan in de mediatekst. Dit is zo'n film waarbij je niet doorhebt dat je naar film als medium zit te kijken en die kwaliteit staat bij mij heel hoog aangeschreven. Na 2,5 uur verdwaald in Rome merk je de kat op je schoot op. Je herinnert je die arme tijger wat weer lijdt tot het realiseren van het feit dat je met een brok in je keel naar de muziek onder de aftiteling aan het luisteren bent. En als je dan terug kijkt, dan merk je pas de strakke regie. De klasseacteur. En de verscheidenheid in spektakel en intrige. Beiden gaan over de top, maar dat draagt misschien alleen maar bij aan het compleet vervagen van de grens tussen mij en het medium film.
Van 4 naar 5*
otherfool
Bombastisch filmpje met saaie held en standaard bad guy. Destijds keek ik er erg naar uit maar ik ben zelden zo teleurgesteld uit de bios gekomen. Overdreven gedoe van de immer matige Scott (muv Alien dan).
2*.
LOTR zonder de fantasy.
Zoveelste overdreven lange spektakelfilm die niks anders doet als vervelen en vervelen. In eerste instantie viel vooral het tergend slechte acteerwerk op, maar na verloop van tijd vraag je je dan wel of het je het de acteurs wel kwalijk kan nemen. Ik zie Phoenix normaal graag bezig, maar vond het hier ergerlijk. Uiteindelijk hebben de acteurs ook erg weinig om handen. Kostuumpje aantrekken en hun lijntjes aframmelen. Enige emotie die ze hun in personage kunnen leggen is verloren moeite, aangezien de soundtrack er toch bovenuit torent en alle subtiliteit teniet doet. Ook zij moeten gedacht hebben, why bother.
Opvallen de kritiek op het einde op de film, in combinatie met de lof voor de soundtrack. Het einde te Hollywood, te sentimenteel ? De soundtrack is niks meer dan het equivalent van een " ... and they lived happily ever after" einde. Heroisch en banaal bombastisch gejengel dat er op zo'n manier indreunt dat het vooral beukkrampen veroorzaakt. En dan maar afgeven op zo'n songfestival omdat het melig is
Nog een enorm pijnpunt zijn de gevechten. Enige vorm van choreografie wordt totaal verkloot door de cinematografie. Op zich is er niks mis met warrig camerawerk en snelle montage als ze de choreografie versterken, maar dit leek meer op een Dogme film waar men telkens verkeerd gemonteerd hadden. Nu hoeven de gevechten voor het verhaal ook niet volgbaar te zijn, Crowe wint toch
, maar mooi is het allerminst. 't Is vaak zelfs zo erg dat de soundtrack meer over het gevecht zegt dan de beelden. Het swoosht, klingt en klangt dan ook overdreven veel en hard.
Vreselijk sentiment, vreselijke score, vreselijke gevechten. Of het geschiedkundig correct is kan mij dan nog niks schelen, maar maakt er dan wel een goeie film van.
0.5* voor deze prul. Kitsch.
thunderball
Erg mooie film, een van de betere van de afgelopen 10 jaar, wat Hollywood amusement betreft dan.
Kan erg meeleven met de hoofdpersoon en het verhaal.
Toch zit me wel iets dwars:
heeft deze Cesar nu echt bestaan of niet? En zo ja: heeft hij dan echt met een gladiator in de arena gestaan en is zo om het leven gekomen??
Wanneer hij wel bestaan heeft, maar het verder volkomen verzonnen is, vind ik dat toch wel een zwaar minpunt. Je kunt niet zo maar voor een "leuk" verhaal de geschiedenis vervalsen!
Verder zeer mooie muziek, luister hier graag naar en mooie laatste rol van Oliver Reed.
5 sterren!
maxcomthrilla
Nadat de film wat langzaam op gang komt en in het begin verzandt in veel oversentimenteel gehuil, om niets. Krijgen de gebeurtenissen in het begin pas later hun impact. Ondanks een vrij standaard verhaal wisten de gladiatoren, mij te ontroeren. Voor een keer slikte ik de heldenrol die Russel Crowe kreeg toebedeeld, met in de wetenschap dat er in de Romeinse tijd veel slaven stierven ter vermaak van de welgestelden. Ik heb nou eenmaal vaak een zwak voor de underdog.
Wel bombastisch in beeld gebracht, maar de gevechten zagen er telkens spectaculair uit. Ik vond de settings van de film geweldig, met name de sfeervolle colusseums en de scène met de tijgers . De muziek vond ik erg goed passen bij deze film, het deed mij denken aan de geschiedenis waarin vele slaven het loodje legden. Tevens had de muziek ook iets inspirerends over zich, telkens als Russel met een tegenslag te maken kreeg leek de muziek weer te inspireren om door te vechten voor rechtvaardigheid, een thema dat mij ook wel aanspreekt. Normaal houd ik niet zo van films die zich afspelen in andere tijdperken maar vooralsnog krijgt deze film een kleine 4*, vooral te danken aan de mooie gevechten en het juist neerzetten van hoe het er vroeger bij de Romeinen aan toe ging.
Shinobi
Leuke film om te zien, het verhaal is goed, met wat brute scènes in de arena hoe mensen gedood worden door Crowe. Alleen jammer dat hij op het eind dood gaat, wat een mogelijk vervolg uitsluit. Alhoewel ik wel las dat ze bezig waren met een vervolg, alleen niet wisten hoe ze het moesten brengen qua verhaal enz.
Ik geef 'm 5, 0 sterren.
Hele mooie en spannende film die zich afspeelt in de romeinse tijd. De beelden zijn prachtig en er wordt uitstekend in geacteerd. Het van de film vond ik zeer mooi.
De film duurt maar liefst 156 minuten maar weet vanaf de 1e tot de laatste minuut te boeien.
kArIzMa_Movie
Wat een pracht van een film! Veruit één van de indrukwekkendste film die ik ooit heb gezien. Alles zit werkelijk briljant in elkaar; het verhaal, de cast, de filmlocaties, de muziek, alles! Een absolute meesterwerk van Ridley Scott. Vanwege de 5 oscars wordt de film nu al gezien als de beste filmklassieker van de 21e eeuw!
Movsin
Bezienswaardige spektakelfilm, maar zekerlijk geen hoog niveau. Stukken minder dan Ben-Hur uit 1959.
®Tc
Ik heb nooit begrepen wat mensen zien in die historisch vechtfilms ala Braveheart, 300. Ik hoopte dat Gladiator het me kon doen inzien om zijn hoge notering in deze top 250, niet dus. Een saai en oninteressante film. Het 1rste uur moest ik zeer veel moeite doen om niet in slaap tevallen, er gebeurd niks en het is allemaal enorm saai en traag. Wanneer Russel Crowe (goede rol van hem, intekenstelling tot Phoenix) naar de arena gaat komen de beste scènes. De kwaliteit van de cinematografie in de arena ligt zeer hoog en de actiescenes zijn dan zeer goed gefilmd en vermakelijk. Dan gaat het allemaal terug naar de saaie film die in het begin was met dat plannetje. Het kon mij allemaal niet bekoren.
Deze ouderwetse spektakelfilm in moderne jas kan nog minimaal een eeuw mee. Veel clichés en absoluut geschmier ten spijt blijft dit een uitstekend vermakelijke en onderhoudende zit. Zeer goed.
Eby
ik moest zeeeer m'n best doen om deze film leuk te vinden. Het verhaal is te zwaaaaar, en toch te voorspelbaar. Het is drama, maar niet 'met-hart-en-ziel' drama. De geloofwaardigheid van het verhaal is ook wel erg laag. Kom op hee, 1 mannetje tegen een biljoen, en hij overleefd tot het einde.
Het heeft een aantal mooie beelden.. zoals dat terugkerende shot met die hand over dat hoge gras heen. Wel mooi allemaal, maar dat langdradige gezeur over 'ooit zal ik weer bij mijn vrouw en kind zijn blablabla.. als je dat zóoo belangrijk vind, maak jezelf dan gewoon dood aan het begin van de film; hoef ik ook niet verder te kijken.
acteerwerk was prima.
josseheijmen
Mooie plaatjes maar een vrij vlak verhaal. Russell Crowe doet het heel aardig, toch vind ik dat Phoenix en in mindere mate Nielsen de show stelen.
In principe biedt Gladiator, zeer zeker bij de 1e kijkbeurt, bijna 3 uur prima vermaak. Wanneer je de film vaker gaat zien, gaat de eenvoudige verhaallijn enigszins tegen staan. Maar ook dan nog is het zien van Gladiator allesbehalve een straf.
erwku
Ik ben geen fan van Scott, zowaar ik ook geen fan ben van Galdiator.
Gladiator is nergens echt slecht, soms zelfs erg goed. maar komt niet in de buurt van een meesterwerk.
Grootste problemen: Het belachelijke verhaal, het zwakke script en de waardeloze ontoepasselijk look van de film.
Ik word doodmoe van al die montages soms in slow motion en dan weer versneld met kleur en weersveranderingen en Vangelis-achtige muziek. Bah.
Daarnaast irriteer ik me aan de te vlug gemonteerde actiescènes en de zogenaamde steadycamshots of handcamera.
Wat voor zin heeft het om handcamera realisme te creëren in een tijd waarin geen camera's waren? Onzinnig dus.
Dat betreft heeft Kubrick het beter begrepen met Barry Lyndon, die schilderijen uit het zelfde tijdperk tot leven wekt.
Russel Crowe is wel goed en is een protagonist die net interessant goed is om een film te dragen. Verder zijn het Richard Harris, Oliver Reed en voor de legendarische Derk Jacobi die de film ouderwetse grandeur geven. Ondanks dat hun karakters erg weinig ruimte krijgen tussen al dat 'actie realisme' geweld'
IN het rijtje terminator, Dark Knight, die hard of Braveheart past hij prima.
Maar dan toch liever tien uur I CLAUDIUS,...
dvd-me
De film heeft mij echt opgezogen, van begin tot eind, ik was verkocht toen ik de veldslag in het begin zag. Ik heb de film in totaal ook wel ongeveer 7x gezien. en dat is geen geintje!!
Ik maakte mij op voor dikke actie, maar eigenlijk is dit veel meer dan een actiefilm, veel beter, de film heeft zowaar nog een verhaal ook, en wat voor een. Het verhaal steekt goed in elkaar, af en toe kleine details die je niet zou verwachten. Dan denk ik aan het feit dat als Crowe geëxecuteerd moet worden, dat dan door de kou de kling van het zwaard is vastgevroren. Ontzettend goed detail.
De spanningsboog heeft mij geweldig door de film heen gehaald. Van begin tot eind heb ik op het puntje van mij stoel gezeten, de film is een absolute klassieker die men met respect mag bekijken. Ridley Scott vond ik al een goede regisseur na het zien van de film Alien. Maar na deze film, was ik helemaal verkocht. Niet wetende dat Scott in de daarop volgende jaren nog heel wat meesterwerken zou afleveren. Denkende aan: Hannibal (2001), Black Hawk Down (2001), Kingdom of Heaven (2005) en natuurlijk niet te vergeten: American Gangster (2007).
Al die meesterwerken van 1 man, niet te geloven.
Maar terug naar de film, het verhaal is dus vrij goed maar niet perfect. Het camerawerk is erg goed. En dan houden we over het acteerwerk. Het acteerwerk is goed, maar had wel wat beter gekund naar mijn mening. Bijvoorbeeld net wat meer leven in je personage. Als Crowe nou net wat meer pit in zijn personage had gestopt, dan had de film een bijna perfect meesterwerk geweest.
Dus al met al is de film goed, vind het een sterke film met leuke scènes etc. Wat mij betreft een 4.5 want een 4 vind ik net wat te laag. dus niet helemaal een 9 maar een 8.5 / 8.7 En de film heeft ook een hoge herkijk waarde. wat net die 4.5 bezorgde.
chevy93
Gewoon een all-time klassieker.
Deze film zal nog een hele boel jaren herinnerd worden. Het was de 1e 'lange' film die ik had gezien en heb me in die 3 uur geen moment verveeld.
Vooral het einde was erg aangrijpend, wie had verwacht dat hij dood zou gaan?!
Zeker een 4,5*
Chimpz
Blijft een heerlijke film, vooral door de indrukwekkende prestaties van Russell Crowe en Joaquin Phoenix. Er zit enorm veel in en elke typische scène die het publiek in de film zou willen zit er ook in; de indrukwekkende eerste veldslag in het bos (verreweg het hoogtepunt van de film), gevechten tegen beren van venten en leeuwen, gore, innerlijke stribbelingen, etc. etc. De film heeft een flink paar oscars gewonnen, maar er is één ding waar de film ècht in uitblinkt: het enorm slecht verbergen van plotmiddelen en -scènes. De film is eigenlijk gewoon een hoop indrukwekkendheid, gevuld met pijnlijk duidelijke "nu gaat het plot verder" scènes. Een hoop van de tegenspelers treden exact hetzelfde in werking: ze zijn er alleen maar voor het plot. Djimon Hounsou (Amistad, Blood Diamond, ...) bijvoorbeeld, zit er overduidelijk alleen in omdat Maximum een gesprekspartner nodig had, want de dialoog had bij vlagen evengoed als monoloog kunnen voortgaan. Dan is er ook nog de soundtrack die sinds het immens verkrachte 'Pirates of the Caribbean' nog maar eens pijnlijk duidelijk maakt dat Zimmer naast de plagiaat- ook de recyclagekoning is (goed, dat is een 2009 mening, Gladiator was er voor POTC), en dat verpest de algemene rit toch een beetje. Al is er genoeg te zien gedurende de 2.5 uur, maar qua plot is het gene vette.
AmazingShikoku
Gladiator is toch wel mijn favoriete Ridley Scott film die ik ooit heb gezien. De film speelt zich af in het oude Romeinse rijk en gaat over het leven van de op wraak bezuchte gladiator Maximus.
De film is best wel intens en zit vol met heel goed gegoreografeerde gevechtsscenes en je kan je makkelijk inleven in de hoofspersoon van de film. Waardoor je direct al een afgunst krijgt ten opziche van de de ietwat gestoorde Commodus.
Gladiator is gewoon een hele sterke actiefilm die ook nog eens een heel lekker verhaal en een sterke regisseur die alle andere films in een vergelijkbare setting achter zich laat.
5/5
Vinokourov
Een typische 3,5*-film. Groots in opzet, knap gedaan, maar ik vond het net niet top. Epische films willen me maar zelden compleet boeien. De openingsscene in het bos is desalniettemin
Geweldig actie/avontuur spektakel van Ridley Scott.
De film begin prachtig met een grote veldslag in Germania. Ziet er echt mooi uit, de kostuums zijn ook allemaal mooi gemaakt.
Dan volgt het verhaal van de goed acterende Russel Crowe als Maximus, die als generaal van het grote Romeinse leger helemaal afglijd naar slaaf en vervolgens succesvol gladiator in het prachtig vorm gegeven Colosseum, het leek wel alsof je er zelf tussenliep.
De rest van de cast draagt ook allemaal hun steentje bij, van Proximo(Oliver Reed) tot aan Commodus(Joaquin Phoenix, die een goede prestatie neerzet als doorgedraaide keizer).
De muziek die gebruikt wordt is werkelijkwaar prachtig en goed getimed. Voor elke soort setting een bijpassende soundtrack. Niks anders dan complimenten.
De film bevat natuurlijk wel de nodige sentimenten en het einde loopt eigenlijk ook wel af zoals je uiteindelijk ook wel zou verwachten. Russel Crowe die eervol sterft nadat hij Commodus heeft verslagen/gedood, waardoor het volk van Rome toch nog een "goede" toekomst tegemoet gaat.
Gladiator is gewoon een groots opgezet avontuur, met grootse acteurs en locaties. Het sleept je helemaal mee in het verhaal en laat je niet meer los tot aan de aftiteling 2 uur en drie kwartier later(extended edition).
BjornH
Ik vind deze toch naarmate de tijd vordert minder worden. Misschien komt dat omdat ik geen al te grote fan bent van Russel Crowe, of misschien doordat ik hem al vrij vaak heb gezien. ik weet iig nog dat ik hem de eerste keer fantastisch vond, maar dit gevoel iedere keer wat minder werd. Audivisueel is t echt prachtig en de setting en t verhaal boeien ook zeer. Van het acteren moet de film het niet hebben, aangezien de nadruk toch meer op t bloedvergieten ligt.....naar mijn mening dan
Maarja, ik ben naarmate de tidj vordert toch meer de kant opgegaan van films met diepe dialogen, verhaal etc.....waardoor ik deze film dus niet meer zo kan waarderen.
Desalniettemin toch 3.5*
Toch liet de film ne nog achter met een lekker gevoel, mede dankzij de eindscene, die toch wel erg mooi gemaakt is
misterwhite
Een mooie en sterke film.
Ik hou wel van gladiatorenfilms, die hebben altijd indrukwekkende verhalen. Deze is een hoogschieter in het verhaal en ook de beelden. De actie is prachtig in beeld gebracht, al die emotie in één film maakt deze gewoon een topper.
Russel Crow speelt echt geweldig goed,hij leeft echt in zijn rol zoals het moet.
Een minpuntje: het is soms wat langdradig (volgens mij ligt dat gewoon aan mijzelf)
Een topper, zeker de moeite waard voor eens te zien
houbi
Magistraal verbluffende spektakelfilm.
Het dient gezegd: Ridley Scott is in zijn opzet geslaagd!
De veldslagen zijn spectaculairder opgevoerd dan in welke andere historische film ook. De weergave van het oude Rome met o.a. de schitterende scenes in en rond het Colosseum zijn zinderend en de vele gevechtscenes in de arena lijken wel levensecht. De film verveelt geen seconde. Naast een boeiend verhaal biedt de film ook een redelijk accuraat beeld van het Romeinse Keizerrijk in het begin van haar vervalperiode.
ExToR
Schitterende film, mooi verhaal, prachtig acteerwerk...
Echt een film om eens goed voor te gaan zitten.
Naar mijn mening een van de beste films ooit gemaakt.
5/5
Magistrale film, ook wanneer je de prent vaker bekijkt. Crowe speelt hier zijn ultieme rol en ook regisseur Scott zit herhaaldelijk op de top van zijn kunnen. Visueel een lust voor het oog en het plot is spannend, intelligent en meeslepend uitgewerkt. De hele cast is verder voortreffelijk. Muziek, montage en production design zijn tenslotte allemaal eersteklas. De lange versie net bekeken, die naadloos een reeks interessante, eerder gesneuvelde scenes toevoegt aan het geheel.
Leland Palmer
Net herziening gehad op blu-ray. Was alweer een behoorlijke tijd geleden dat ik deze film zag. Ik vind 'm nog steeds erg goed, maar over het algemeen viel de herziening me toch een klein beetje tegen.
Russell Crowe is bij vlagen erg cool en bruut, maar kent ook zeker z'n minder overtuigende momenten. In de scéne wanneer we zijn zoon en vrouw zien hangen weet Crowe me bijvoorbeeld echt niet te overtuigen. Connie Nielsen is prachtig in de film en ook Phoenix weet nog prima te overtuigen. Waar de soundtrack van Hans Zimmer en Lisa Gerrard eerst nog één van m'n all-time favorieten was vond ik 'm nu nog erg goed, maar eigenlijk niet zo erg bijzonder meer, op het magistrale ''Now We Are Free'' op het einde na.
Maar... toch komt alles nog makkelijk boven de middelmaat uit. Visueel is het allemaal prima in orde, al moet ik zeggen dat de 1080 pix. me niet zoveel meer weten in te pakken dan een ervaring op de ''gewone'' dvd. Misschien komt het omdat het erg wennen is, maar dit is wel erg scherp hoor, wat de blu-ray films niet altijd ten goede komt. Aan de andere kant maken veel scénes op dat vlak juist wél veel meer indruk, omdat ze het wel weer kunnen hebben.
De film moet het voor mij vooral van een aantal hoogtepunten hebben; het geheel wist me niet meer zo mee te slepen als voorheen. Een paar coole one-liners, de vechtscénes (vooral die met de tijger), de veldslagen en het drama op het einde. Ik vind deze Gladiator nog steeds erg gaaf, maar er gaat kwa beoordeling helaas wel een halfje van af.
dEUS
Na 8 jaar nog eens opnieuw bekeken. Erg goed allemaal, maar het maakte toch een pak minder indruk op mij dan toen ik 12 was. Mooie beelden, prachtige muziek en de perfecte sfeer maken het wel nog steeds de moeite waard om te bekijken. 3,5*

Gladiator II
2024

Russell Crowe kritisch op 'Gladiator II': 'Geen begrip voor het origineel'

Historische actiefilm 'Gladiator' van Ridley Scott is vanavond te zien op televisie

Klassieker 'The Green Mile' van Frank Darabont is binnenkort te zien op Netflix

The Lord of the Rings: The Return of the King
Avontuur / Fantasy, 2003

Se7en
Misdaad / Thriller, 1995
rome italiëouder-kindrelatiegladiatorarenasenaatromeinse rijkkeizerslavernijoude romeepischwraakslagveldslavenveilinghistorical fictionoude wereldgeweldgevechtstrijdwagenfilosoof fictieve geschiedenisbarbaarse horde2e eeuwopvolgercommodusmarcus aureliusmaximus filmnewfilmarchserenedefiant