• 9.379.473 stemmen

Geregisseerd door: Spike Lee

Met onder meer: Edward Norton, Philip Seymour Hoffman en Barry Pepper

Releasedatum: 10 april 2003

Plot 25th Hour

"Can you change your whole life in one day?"

De film vertelt over de laatste vrije dag van Monty Brogan, voor hij zeven jaar de gevangenis in moet wegens het dealen van drugs. Hij zwerft door de stad tot zonsopgang met twee goede vrienden en een vriendin. Hij overdenkt zijn leven en hoe hij in deze situatie beland is.

Monty Brogan

jeroenkw

hihihihihi

avatar van Willie_Baas

Willie_Baas

De muziek, het acteren, het verhaal, het einde, het camerawerk, alles was top.

-0,5 ster trouwens, voor de 7 jaar gevangenisstraf. Had die kerel 25 jaar ofzo gegeven. Was iets geloofwaardiger geweest.

p.s. ik las deze opmerking enkele berichten naar onder ook al!

Als ik een top 11 had gehad, had deze film op 11 gestaan.

avatar van Papa Luigi

Papa Luigi

Wat een geweldige film! Mijn 1e "high five".

Ik was Spike Lee de laatste jaren enigszins uit het oog verloren, maar deze film is absolute klasse, mede door Edward Norton.

Op IMDB gezien dat Lee tegenwoordig ook les geeft aan filmstudenten, net als vroeger Lee Strasberg acteerlessen gaf aan o.a. Brando en Newman.

t.a.v Willie Baas: de straf van 7 jaar is niet zo ongeloofwaardig; in de film zegt Monty nl. dat het zijn 1e arrestatie was. Zelfs in de States hebben ze dan nog een soort van "mededogen".

Ook ik vind de beste scene de monoloog van Monty tegen zijn spiegelbeeld. Deed mij denken aan Travis (Robert de Niro) in Taxidriver, maar dan aangepast aan deze tijd. Prachtig ook hoe Monty aan het eind van die scheldkanonnade probeert de tekst van de spiegel te verwijderen.

Persoonlijk vond ik de film hierna iets inzakken, maar niet ver genoeg voor een lagere waardering. Het verrassende einde was als de gehele film: sprankelend, origineel en briljant.

Tot slot dank aan Canvas, deze film moet je gewoon zonder hinderlijke onderbrekingen zien. (Sponsor Leffe kwam pas na de gehele aftiteling zijn lekkere biertjes aanprijzen)

avatar van brielen

brielen

Deze film is het betere werk. Zeer goede cast! 4.

avatar van Nasty

Nasty

Zeer goede film .

Edward Norton doet het geweldig , een van mijn favoriete acteurs .

Deze moet je gezien hebben 4*

avatar van Rosicky

Rosicky

Gisteren gezien, en viel me nogal tegen. Film was in het begin erg vermakelijk, maar bleef daarna vooral erg eentonig...

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Het eerste uur vond ik saai. Het 2de uur was beter maar toch kon het verhaal mij niet zo geweldig boeien. Het slechtste vond ik toen Norton voor de spiegel tegen zichzelf zat te praten. toen moest ik even naar het toilet want ik kreeg het stilaan op mijn heupen. Wat was dat zeg.

avatar van jeroenkw

jeroenkw

lucdecoster schreef:

Dat was juist een super scene. Ook die muziek was prachtig als hij met ze hondje liep.

avatar van T.A.

T.A.

Ik heb me min of meer wel vermaakt hoor met deze film. Maar echt ondersteboven ben ik er ook niet van. Het laat heel goed het gevoel tussen vrijheid, of achter tralies moeten zitten zien. Daar was de film goed in.

avatar van dave

dave

25th hour is intens en melancholisch, maar komt erg gecontroleerd over.

Ongeveer alles zit goed.

1) Acteerwerk/typecasting (vooral Hoffman speelt goddelijk en lijkt wel voor deze rol geboren)

2) Omgevingen: de scène in de discotheek is één van de meest sfeervolle sets die ik ooit heb gezien. (natuurlijk in samenspel met de meesterlijke dialogen)

3) Scenario

4) Soundtrack: beelden en muziek worden één geheel

De gesprekken tussen de twee vrienden van Monty zijn ongezien eerlijk en oprecht.

De manier waarop het alternatieve einde wordt geschetst is ge-wel-dig

De hele film voelde eigenlijk aan als het '25ste uur', alsof het moment voor Monty al om de hoek loerde.

Topniveau

avatar van liv2

liv2

Geweldige film. Vooral de scene van zijn gesprek met zijn spiegelbeeld vond ik geniaal. Lang geleden zo'n goede film gezien.

avatar van JanDahler

JanDahler

goede film met toch verrassend einde. maar vond hem toch iets te saai om echt een topper te zijn voor mij.

avatar van Morgana7

Morgana7

Erg goede film! Met de spiegelbeeld-scene en het bijzondere einde als hoogtepunten.

Moet je zeker een keer gezien hebben. 4*

avatar van *kelly*

*kelly*

Ik besloot om deze film te zien omdat Edward Norton, de acteur van American history X, er in meespeelt. Ik heb er geen seconde spijt van, maar had wat meer actie gewild. Van een misdaadfilm verwacht je veel actie, maar the 25th hour is dat niet. Dat maakt de film ook wel origineel natuurlijk, met de overpeinzingen van Monty en het opbouwend verhaal.

----->3*

avatar van Awake78

Awake78

Gister voor de 2e keer gekeken (vorige week opgenomen op Canvas) en vond hem nog sterker dan de 1e keer. Mooie muziek op de achtergrond en die typische Spike Lee regie. Casting is perfect, vooral PSH die zoals gewoonlijk zich perfect aan zijn rol houdt. Wat is dat toch een alleskunner.
Bij vlagen emotioneel, maar heeft nooit de overhand. Alleen jammer dat dat subplotje van die leraar (PSH) en dat studentje als een nachtkaars uitgaat en niet erg interessant is voor het verloop van het verhaal als je er goed over nadenkt.
Ik heb mijn ster verhoogd van 4,0 naar 4,5. Zat er nog lang over na te ijlen, vooral de laatste 20 minuten....

avatar van subwoofer henk

subwoofer henk

Erg vermakelijk

avatar van Stinkjanus

Stinkjanus

Goede film! Kwam wat mij betreft wat moeilijk op gang maar langzamerhand begint het steeds interessanter te worden met een goed einde en toch is het maar een heel simpel verhaal!

avatar van 10-StepKill

10-StepKill

Onverwacht supergoeie film. Edward Norton is natuurlijk helemaal in z'n element en de rest van de cast presteert ook uitzonderlijk goed. Die tirade, je weet wel, was echt het hoogtepunt voor mij en het open einde was op zijn plaats. Staat vanaf nu in mijn top 10

avatar van mikoz

mikoz

Heerlijke non spectaculaire film. Een verhaal dat je boeit en waar je in meegeslepen word, zonder dat er al te veel gebeurd.

Norton speelt weer geweldig. 4.5*

avatar van otherfool

otherfool

Toch wel een behoorlijke film met een interessant uitgangspunt. Wat we voorgeschoteld krijgen zijn 3 mannen die elk een eigen film waard zouden kunnen zijn. Het einde is passend en sterk.

3*.

avatar van wildcatje

wildcatje

1 van mijn favoriete films. kan er nu nog emotioneel van worden als ik eraan denk.

ik werd gelijk in de film gezogen en kon ook niet meer ophouden met kijken. heb de film later nog een keer gekeken met commentaar van de schrijver en vond hem toen nog mooier.

prachtig acteerwerk van de 3 mannen! en geweldige shots van spike lee.

avatar van Freshnesz

Freshnesz

Verreweg de beste film die ik ooit heb gezien!

avatar van Tharoy

Tharoy

Er zitten erg goede scènes in, briljant gewoon. Maar het grootste deel van de film is gewoon heel erg middelmaat. De zijpersonages zijn irritant, met als toppunt die gast met dat domme petje, en naturelle, die absoluut niks toevoegt. De scènes zonder Edward Norton zijn dan ook heel erg zwak.

Toch, vanwege een paar briljante scènes(oa het einde, de stukjes waarin hij met zijn hond in het park loopt, en het stukje waarin hij tegen zichzelf praat). Het thema is ook erg boeiend. Maar het kan dus beter.

avatar van misterwhite

misterwhite

Ik had meer verwacht maar het is helemaal niet slecht.

Het verhaal en het acteerwerk was goed maar soms werd de film mij wat saai.

avatar van M.O.B

M.O.B

Een film van de bovenste plank !!!

avatar van Shinobi

Shinobi

Erg mooie film om te zien.

Sowieso zet Norton een rol van jewelste neer, met als hoogtepunt die scène waarin met zijn spiegelbeeld praat en (letterlijk) alles en iedereen uitscheld.

Verder dragen de omgevingen echt bij aan de sfeer. De discotheek was echt heel om te zien en het had echt wat, heel anders dan andere films.

Trouwens een speciale vermelding voor Hoffman, wat een overtuigende rol zet hij neer zeg als leraar.

Al met al 4, 0 sterren waard.

Erg vette film, met één van de allebeste scenes die ik ken, de Fuck scene op het toilet van zijn vaders cafe. Geweldig!!!!

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Als je na precies 1 week alweer zin hebt een herziening van een film weet je eigenlijk al genoeg.

Want wat een verrassing was dit de eerste keer. Nog nooit een film gezien die zoveel melancholie, cleanness en rust uitstraalt. Ook het ‘post 9-11’ jasje en de prachtige beelden van New York spraken me erg aan. Handig ook hoe Spike Lee hiermee omspringt. Zo is er een dialoog tussen Hoffman en Pepper bij het raam van een appartement waarbij de camera na het dialoog nog eventjes door het raam kijkt naar de restanten van het wtc. Zijn toch simpele dingen die wat extra punch meegeven aan de film.

Audiovisueel sowieso een erg fijn filmpje. Spike Lee geeft de film een fijne look mee en de smaakvolle score en redelijke unieke editing maken het helemaal af. Eerst lijken enkele cuts en korte rewinds wat random maar alles draagt bij aan het ritme en vooral de heerlijke flow van de film.

Daarnaast ligt de kracht van de film vooral in de personages. Alle drie (Naturella iets minder) zijn erg interessant en hebben allemaal ‘net iets extra’, iets mysterieus. Slim ook dat ze hiervoor acteurs hebben gecast die met een simpele blik al veel kunnen overbrengen aan de kijker en helemaal natuurlijk in hun rollen lijken te zitten.

Enige is dat je de film uiteindelijk toch een vorm van diepgang mist. Enige wat ik hierbij kan denken is of dit wel nodig is. Of het überhaupt nog in de film zou passen. Het simpele filosofische laagje (3 'mogelijkheden' voor de gevangenis) en sociale / maatschappelijke laagje (scène voor de spiegel) werken en de film bevat genoeg emotionele diepgang. Of nou ja voor mij in ieder geval.

avatar van ILDIB

ILDIB

Ik had ooit de laatste 10 minuten gezien en begreep er toen niks van. Nu in zijn geheel is het gewoon een prachtige film. Visueel bijzonder prettig en de soundtrack mag er ook zijn. Als je dan kritiek moet hebben is het dat sommige scenes nikszeggend zijn en dat ik Dawson bijzonder matig vond acteren.

avatar van Al!

Al!

Willie_Baas schreef:

De muziek, het acteren, het verhaal, het einde, het camerawerk, alles was top.

p.s. ik las deze opmerking enkele berichten naar onder ook al!

Als ik een top 11 had gehad, had deze film op 11 gestaan.

Je hebt em op nummer 8 staan?