• 9.379.649 stemmen

Geregisseerd door: Spike Lee

Met onder meer: Edward Norton, Philip Seymour Hoffman en Barry Pepper

Releasedatum: 10 april 2003

Plot 25th Hour

"Can you change your whole life in one day?"

De film vertelt over de laatste vrije dag van Monty Brogan, voor hij zeven jaar de gevangenis in moet wegens het dealen van drugs. Hij zwerft door de stad tot zonsopgang met twee goede vrienden en een vriendin. Hij overdenkt zijn leven en hoe hij in deze situatie beland is.

Monty Brogan

Agent Allen

Senka Valghobek

avatar van Jordy

Jordy

Spike Lee noemt z'n films altijd al "a Spike Lee joint"

avatar van gotti

Blijft erg sterk. Een film van Spike Lee blijft geweldig om naar te kijken.

avatar van eldorado

eldorado

mooie beelden, mooie muziek , maar na hoge waardering hier toch licht tegenvallend.Daarvoor moet je medelijden kunnen opbrengen voor iemand die gewoon terecht moet gaan zitten.

Beetje ongepaste dramatiek

Naomi Watts

Wat is er mis met Drugsdealen? Ze proberen geen medelijden te wekken maar medeleven. Iets heel anders.

avatar van as

as

Naomi Watts schreef:

Wat is er mis met Drugsdealen?

Moet ik je dat echt gaan uitleggen?

avatar van scorsese

Wat een prachtige film. En wat een geweldig en ontroerend einde met die voice-over van Brian Cox. Om over de rest van de acteurs nog maar te zwijgen.

Gaat dat zien!!

avatar van sebas83

sebas83

het einde heeft de hele film verpest, hoe zoetsappig kan een einde zijn?

Naomi Watts

Zoiets heet echte liefde.

avatar van Jorick

Jorick

Naomi Watts schreef:

Zoiets heet echte liefde.

Inderdaad en je kunt het einde ook op twee manieren opvatten.

avatar van sebas83

sebas83

dat snap ik, maar die vader ging er vanuit dat alles goed kwam, huisje boompje beestje...................
i hate happy endings

avatar van AncientRites

AncientRites

kvind het juist een legendarisch einde, zeker als hij zegt

"How close life came to never happen"

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

Ik vond het einde eerst ook niet echt gepast, maar bij herziening is het zelfs één van de sterke punten van de film gebleken. Het geeft ook meer betekenis aan de titel, The 25th Hour, en geeft aan dat die laatste vrije dag van Monty niet zonder betekenis is geweest. Wat mij betreft is die "It all came so close to never happening"-monoloog van Brian Cox ook veel sterker dan die spiegel-scène van Edward Norton eerder in de film.

avatar van morreke

morreke

4,5* voor mij

Het einde is echt wel top !!

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

Gisteren voor het eerst gezien. Goede film, met name door sterk spel van Norton en Pepper (die laatste verraste me enigzins). Van Hoffman ben ik beter gewend. Kan ook liggen aan het ongelooflijk fletse en suffe karakter dat hij speelt trouwens. Dat ie in die discotheek ineens zijn leerlinge 'op haar bek pakt' slaat ook nergens op. Dat is echt een loze scène, want er gebeurt verder niks mee.
Veel mensen hier zijn vol lof over Rosario Dawson, maar ik vond niet dat ze met haar spel een meerwaarde voor de film had. Ze is ongetwijfeld voor de mannen leuk om naar te kijken, maar ze heeft me wat acteerkwaliteiten (nog) niet kunnen overtuigen.
Dan het verhaal zelf. Op zich zit de film goed in elkaar, met enkele goede tot zeer goede scenes die de hele film als het ware tillen naar een hoger niveau.
Ik had een beetje gemengde gevoelens over het einde van de film. Er valt natuurlijk altijd te twisten over een bad ending of een happy ending, en dat heeft Spike Lee in deze film goed gecombineerd. Dit open einde laat de kijker zelf de keuze. Door de monoloog van Brian Cox en het shot aan het einde wordt de kijker zelf voor een keuze gesteld. Prima oplossing.

3,5 *

avatar van gemaster

gemaster

Pracht van een film. Erg goed spel van de hoofdrolspelers en een zeer goed uitgangspunt. De angst om naar de gevangenis te gaan droop van het scherm. Het hele 11 september gebeuren vond ik niet erg goed, maar ook niet storend. De monoloog voor de spiegel vond ik veruit de minste scene uit de film. Ik vond het een hinderlijke onderbreking van het verhaal. Ook dankzij enkele grappige momenten geef ik de film 4 dikke sterren.

avatar van Lotteke

Lotteke

Naar mijn mening echt n gave film. Alleen destijds in de bios gezien, dus ik zou hem eigenlijk nog een keer moeten herzien om het goed te kunnen beoordelen. Norton als altijd, vond ik weer top acteren.

Het einde, tja, misschien viel het wel tegen voor sommige daar kan ik inkomen, maar ik was niet teleurgesteld.

Tussen de 3.5 en 4*

avatar van jedymaster

jedymaster

Edward Norton heeft een grote indruk gemaakt op mij tijdens fight club en elke film met hem heeft iets extras.

avatar van morreke

morreke

Ik vond het einde ook legendarisch. Ook hetvolgende droeg daaraan bij: toen hij met de auto langs de italianen en joden enzo passeerde, op weg naar de gevangenis, toen was het niet van Fuck you, toen was het Fuck me ...

werd uitstekend in beeld gebracht !

avatar van diddledidoo

diddledidoo

Shit, gisteren zien liggen voor nog geen tientje en me toen maar ingehouden om mezelf te behoeden voor een miskoop.

avatar van Chr.s

Chr.s

diddledidoo schreef:

Voor een tientje had ik de gok gewaagd.

Naomi Watts

Een goede film ik zou maar gauw teruggaan

avatar van Terrorkaple

Terrorkaple

Ik hou er van als films een origineel einde hebben. Deze heeft er zeker één! Schitterende dialogen in een vrij realistisch verhaal.

avatar van E V

E V

Mooie en boeiende film, goed geacteerd.

avatar van Hannibal

Hannibal

Het eerste uur van de film vond ik nogal saai, maar daarna kwam het verhaal goed op gang. Uiteindelijk blijkt het een topper te zijn met legendarisch mooie muziek.

avatar van Obiwannes

Obiwannes

Ik vond de muziek (en zeker tegen het einde aan) irritant worden, zo dramatisch percies.

En om eerlijk te zijn, zo memorabel vond ik het einde helemaal niet. Had er niet veel van verwacht want had me niet op voorhand ge-informeerd (enkel cijfer komen bekijken) maar de film heeft me nooit echt verrast. Enkel de monoloog voor de spiegel was wel goed .

avatar van West

West

Dit is nou een echt goede film. Fraaie plaatjes, nog mooiere muziek en een prachtig surrealistisch verhaal. 4,5*

Oh ja: over acteren gesproken!

avatar van jaspertje3

jaspertje3

Wat een geweldige film!!

Gelukkig niet te traag, tempo blijft er lekker in! Prachtig acteerwerk! Deze moet je gewoon gezien hebben

avatar van frankstruijk

frankstruijk

Redelijk goede film alleen vind ik het erg vaag dat iemand zelf naar de gevangenis moet om zich te melden, je gaat toch niet als je weet dat je 7 jaar moet gaan zitten?!?

avatar van Crazy~Dutchman

Crazy~Dutchman

Het gebeurt zelden dat een film waar ik weinig aan vind me toch zo weet te boeien als 25th hour.

Ik hield er een beetje een controversieel gevoel aan over.

Aan de ene kant is het verhaal niet denderend snel en spannend gebracht, aan de andere kant zijn het de sterke dialogen en de vraag hoe het met Monty nu afloopt sterk genoeg om me de hele film te boeien.

Eindmening : mooie film die me meerdere malen aan het denken heeft gezet.

Krijgt : 4 *