• 9.476.646 stemmen

The Boy in the Striped Pyjamas (2008)

Drama / Oorlog | 94 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titel: The Boy in the Striped Pajamas

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Mark Herman

Met onder meer: Asa Butterfield, David Thewlis en Vera Farmiga

Releasedatum: 8 januari 2009

Plot The Boy in the Striped Pyjamas

"Lines may divide us, but hope will unite us."

Berlijn 1943. De 8-jarige Bruno verhuist met zijn familie naar een plek die ver weg is, waar niets te doen is en waar niemand is om mee te spelen. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog maar reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Bruno wil ontdekkingsreiziger worden en besluit op onderzoek uit te gaan. Op een van zijn tochten ontmoet hij een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van dat van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft...

avatar van Whunter

Whunter

Is het zeer aangrijpend omdat het een geweldige film is? ...of is het geweldig omdat het een aangrijpende film is? Aangrijpend of Geweldig?

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

In het boek moest ie z'n kop kaal scheren omdat hij bij Smuel (of zoiets) de hele tijd zat, dus kreeg hij luizen. Ook komt in het boek Hitler nog een keer eten. Alleen dat laatste is niet zo belangrijk.

Ik heb trouwens echt nog nooit een film gehad waar ik moest huilen. Dit was gewoon echt mijn eerste keer.

avatar van PaulusD

PaulusD

Jammer van dat Engels....

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Inderdaad een nogal vreemde keuze.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Nogal een voor de hand liggende keuze, gezien de film voor een zo groot mogelijk publiek bedoeld is.

avatar van harm1985

harm1985

Ik sluit me bij PaulusD aan, jammer dat het in het Engels wordt gesproken, wat dat betreft kun je dit soort films beter aan ons overlaten (of met het oog op Der Untergang de Duitsers). Niks is storender dan Duitsers en Polen Engels te horen spreken tegen elkaar. Maar goed, het verhaal zit goed in elkaar en de ijzingwekkende climax laat je toch wel verstild achter.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

En dan had vooral de regisseur van Der Untergang prima geweest.

avatar van jipt

jipt

Had wat spannender gemogen, maarja het is dan ook meer drama dan thriller. Einde is super.

avatar van 13woutie13

13woutie13

Redelijke film, met vooral prima onderhoudende muziek.

Een redelijke verfilming van een geweldig mooi boek wat eigenlijk heel moeilijk te filmen is. Want in het boek wordt je eigenlijk een beetje misleid door de gedachten en redenen van Bruno, maar in de film volg je hem alleen maar een beetje en zie je niet goed wat er in zijn hoofd afspeelt, terwijl dat wel een erg belangrijk punt in de film is. Bijvoorbeeld het einde in het boek wanneer Bruno en Schmuel in het kamp lopen begint voor Bruno eigenlijk wel gezellig, maar steeds verder naar het trieste eindpunt toe begint Bruno het steeds vervelender en enger te vinden. Is dit wel zo'n leuk avontuur? Die gedachtegang kon ik moeilijk in de film terugvinden.

Het acteerwerk is van alle kanten top en ook de beelden zien er erg goed uit. Over de muziek ben ik nog meer tevreden, erg sterk gedaan door Horner. De muziek doet me een beetje denken aan A Beautiful mind, spanningsopbouw en erg boeiend.

Conclusie: Gewoon een redelijke film, maar voor de liefhebbers van het verhaal raad ik ten zeerste het boek aan.

Erg mooie film. Ik heb het boek niet gelezen, maar wil het wel gaan doen en dan de film weer eens zien.

Ik vind het heel bijzonder dat de ouders de jongen voorliegen over wat er rondom hem gebeurd. Je merkt dat de jongen denkt dat er iets niet klopt, maar niet weet wat.

Het engels maakte de film minder realistisch, maar ik heb me er verder niet aan gestoord.

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

wanneer komt deze in de top 250 ?

9 januari 2011

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

thanks

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Aangrijpende film. Deze 4 komt vooral door het mooie verhaal. De engelspratende "Duitsers" vond ik dan weer een beetje jammer. Toch kon ik de film wel serieus nemen.

4,0'

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

planet_of_death schreef:

En dan had vooral de regisseur van Der Untergang prima geweest.

Der Untergang vond ik, in tegenstelling tot ide meeste mensen, een veel te trage film. Opzicht wel goed, maar niet speciaal genoeg gebracht. Al die dingen die ze lieten zien, wist ik ook al. Mja.. voor deze film had dat misschien wel gekund jah..

avatar van 648

Een hele mooie aangrijpende film.

Een echte aanrader.

4 *

avatar van Robi

Robi

Zeer aangrijpende film over een Duits jongetje van acht jaar dat vriendschap sluit met een even oud jongetje in een concentratiekamp. Enig minpuntje is dat er helaas zoveel analfabeten in Amerika en Engeland wonen, en dat de Duitsers ook in deze film weer eens Engels moesten praten.

avatar van Grover

Grover

In het begin fronsde ik mijn wenkbrauwen toch enigszins, om typische engelse acteurs, met een evenzo typische engelse tongval, duiste soldaten en gezinsleden te zien spelen. M.i. toch wel in contrast met het gebeurende.

Het is aan de kracht van het verhaal te wijden alsook de hoofdrolspeler, dat het naar de achtergrond ging. Het einde is van een soort, dat vanaf het moment hij de grens oversteekt, eentje die ik niet graag verder wilde zien. Een goed teken, want dat betekent een emotionele 'verbintenis' met het verhaal. Dat komt niet vaak voor, misschien bij Sophie's Choice, maar kan verder geen voorbeelden noemen.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Super film beleving van een 8 - jarige ten tijde van de oorlog. Mooi gefilmd en erg goed geacteerd.

avatar van Jib0n

Jib0n

Dit waren echt een van de meest hartverscheurende 1,5 uren van mijn leven, wat een prachtige en emotionele film.

avatar van FMHZ

FMHZ

Ik vond het joodse jongetje trouwens wel wat dikkig voor een kind in een concentratie kamp. Doet verder niet af aan het verhaal maar toch... Naast Engels pratende Duitsers zijn dat toch die kleine dingetjes die ergens 'storend' zijn.

avatar van custom22

custom22

Jammerlijke verfilming van een goed boek.

zeker geen slechte film. maar het blijft altijd zonde als een film niet in de buurt van het boek komt. Je hoopt er stiekem toch op.

avatar van Blarown

Blarown

we gingen hem op school kijken,

redelijke film, maar ik ga liever voor films uit WO2 met iets meer actie,

avatar van TMP

TMP

• 1950 berichten

Mooie en aangrijpende film. Boek was wel apart, de verfilming is wel goed geslaagd.

avatar van Mangkon

Mangkon

Ontzettende tegenvaller deze film. Hij had een betere uitwerking verdiend.
Het verhaal en idee ansich is nl. wel interessant

Het acteerwerk van de kleine Bruno vond ik tenenkrommend theatraal. Helaas wordt er ook in deze film door alle betrokkene Engels gesproken met een Brits accent. Zeer storend!

Uiteraard is het einde indrukwekkend en spreekt het je empathisch vermogen aan. Echter vind ik het een makkelijke c.q. goedkope manier om deze film een blijvende indruk bij de kijker te doen achterlaten.

Nee, dit was het totaal niet voor mij... helaas!

avatar van helleke

helleke

Heel goeie film met een aangrijpend einde.

Die kleine gasten spelen zeer overtuigend.

De film ging er vlot door en hoefde ook geen 2 uur te duren.

3,5 sterren.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Ben toch bang dat ik teveel op mijn emoties afgegaan ben met stemmen. Kan uiteraard alleen het einde nog maar herinneren dus de rest heeft weinig tot geen indruk gemaakt.

Tijd voor een herziening binenkort en ben wel heel benieuwd of ik dan weer 4,5 ster geef!

avatar van Mankatans

Mankatans

Afgezien van een aantal ongeloofwaardigheden een ijzersterke film die het geheel vanuit een hele naïve, onschuldige hoek laat zien. die twee jongens maakten zeker de film.

avatar van Denzz

Denzz

niet bepaald een film die ik uit eigen beweging zou gaan zien, maar ik vond het wel een erg aangrijpende film met mooie vertolkingen!

avatar van Denzz

Denzz

Mankatans schreef:

daar ben ik het mee eens. de film laat vreselijke gebeurtenissen zien door een volledig kinderlijk en eenvoudig perspectief en dit geeft de film veel charmes.