• 9.373.511 stemmen

The Boy in the Striped Pyjamas (2008)

Drama / Oorlog | 94 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titel: The Boy in the Striped Pajamas

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Mark Herman

Met onder meer: Asa Butterfield, David Thewlis en Vera Farmiga

Releasedatum: 8 januari 2009

Plot The Boy in the Striped Pyjamas

"Lines may divide us, but hope will unite us."

Berlijn 1943. De 8-jarige Bruno verhuist met zijn familie naar een plek die ver weg is, waar niets te doen is en waar niemand is om mee te spelen. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog maar reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Bruno wil ontdekkingsreiziger worden en besluit op onderzoek uit te gaan. Op een van zijn tochten ontmoet hij een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van dat van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft...

avatar van ralfsjam

ralfsjam

prachtige 2de-wereldoorlogsfilm met een aangrijpend verhaal. 2 dagen geleden Valkyrie gezien, wat natuurlijk een hele andere film is, maar het voordeel van "the boy with" is dat hier weinig hollywood inzit en geen supersterren. en dat is altijd een hele opluchting bij dit soort films en onderwerpen.

de kinderen deden het goed en ook het verhaal liep van onschuldig naar.....

86 minuten was precies goed voor deze film en het einde sloeg in als een bom. mooi om te zien hoe de oorlog gezien werd door kinderogen

avatar van coldheaven

coldheaven

stevebravo schreef:

grappig hoe mensen met mij in discussie gaan.. met werkelijk waar een overdosis aan kulargumenten...

Ik kan niet wachten op deel 2.. the boy in the chequered pyjamas, gaan ze een potje pokeren aan het hek..

The Boy in the poofball pyjamas waarin de jongetjes Twister willen spelen, lijkt me ook een interessante formule.

willemfilm

Een film over domme ongenuanceerde teksten op een filmsite lijkt me ook leuk.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

willemfilm schreef:

Een film over domme ongenuanceerde teksten op een filmsite lijkt me ook leuk.

precies, snap de humor er ook niet echt van. 't is idd erg dom! als ze het grapje zondag bij opa en oma maar voorzich houden.....

avatar van Naduah

Naduah

Dubbele gevoelens bij deze film. Enerzijds laat het duidelijk de naïviteit en onschuld van kinderen in de oorlog zien, ook de invloed, die ouders daar op hebben (op Bruno). Anderzijds onrealistische momenten w.o. het dammen bij het hek, zonder ooit enige bewaker te zien, lijkt me niet reeel. Desondanks kon deze film me toch wel boeien.

avatar van timbo_

timbo_

Roel- schreef:

Even een vraagje. Suggereert de film ook maar ergens dat het de waarheid wil brengen? Zitten er non-fictie elementen in(documentaire-achtig)? Of is het een verhaal wat verteld wordt aan de hand van enkele gebeurtenissen in de geschiedenis, die op hun beurt iets (al dan niet heel erg) verdraaid/geromantiseerd zijn?

Heb de film niet gezien, voorzover dat niet duidelijk was.

Natuurlijk dat laatste en dat Stevebravo dat niet zoiet of wil zien is natuurlijk vooral zijn probleem en niet een probleem dat door de film wordt gecreeerd.

avatar van timbo_

timbo_

stevebravo schreef:

Volgens mij heb ik net toch al vele van jou argumenten waarom deze film niet zou deugen onderuitgehaald zien worden in de laatste berichten. Dus zou een beetje oppassen met het gebruiken van het woord kulargumenten.

avatar van Syv

Syv

Ik hou niet van de Duitse taal, maar in een film als deze vind ik dit wel een noodzakelijk "kwaad". Het ontbreken hiervan vond ik..frappant.

Naast dit punt vond ik het een aangrijpende en interessante film. Het jongetje die Bruno speelde zette een goede rol neer.

4*.

avatar van Skindowz

Skindowz

stevebravo schreef:

Beste mensen. Neem het stevebravo niet kwalijk dat hij geen verstand van films met diepgang heeft. Hij is meer van de Wall-E soort

avatar van JhonieCake

JhonieCake

Ik geef deze film een 3.0, want het verhaal vond ik boeiend genoeg om van begin tot eind te volgen. Het is mooi om te zien hoe kinderen ondanks de haat, goed met elkaar om kunnen gaan. Het einde van de film kwam wel onverwachts. De film was afgelopen voor ik het door had.

Syv schreef:

4*.

 Van Dale: frap·pant bn, bw treffend, opvallend

is dit wat je bedoeld te zeggen ? Denk namelijk van niet.

avatar van WB

WB

Prachtige film, boeiend van 't begin tot het eind. Geweldig geacteerd van de 2 jongetjes, aangrijpend verhaal en totaal niet storend dat alles in 't Engels is (i.p.v. Duits). De film duurde geen minuut te lang.

avatar van roflpantoffel

roflpantoffel

Prachtige film! Had ze wel liever Duits horen spreken, maar het verhaal was erg sterk.

avatar van Waku

Waku

Aangrijpend oorlogsdrama.

De vriendschap tussen het zoontje van de kampcommandant en het joodse gevangen jochie is vertederend.Met name omdat Bruno

totaal niet weet wat zich afspeelt tussen de hekken.

Enige spijtige is dat de duitse hoofdrolspelers vloeiend engels praten met accent. Echter stoort dit niet meer na verloop van tijd.

Einde slaat als een mokerslag in.

avatar van lechim

lechim

Heel erg aangrijpend oorlogsdrama. wat een schitterend verhaal en wat een indrukwekkend einde.

Deze film verdient van mij echt

avatar van Ralf81

Ralf81

Confronterende film. De situatie van Joodse gevangenen in werkkampen wordt overtuigend in beeld gebracht. De vriendschap tussen de twee jongens is zo onschuldig, dat de werkelijkheid je hard raakt.

Deze film blijft wel enkele dagen hangen......

avatar van ArcovandenBroek

ArcovandenBroek

Wat een film zeg, en vooral het einde maakte een enorme indruk op me. Dat de film Engels gesproken is, komt in het begin een beetje raar over maar na een tijdje is het weer normaal. De twee jongetjes spelen ijzersterk, maar ook de vader, moeder en Kurt zetten hun rollen sterk neer. En de vader kwam me al bekend voor, natuurlijk van Harry Potter. De film vloog voorbij, en het einde maakte me stil, kippenvel in de bioscoop. M'n vriendin en iemand voor ons hielden het niet droog, maar bij zo'n indrukwekkende film als deze, zal dat vast en zeker vaker voorkomen.

4,5* dik en dikverdiend!

avatar van SanneW

SanneW

Wat een mooie en indrukwekkende film! Spieren stonden gewoon de hele film strak. Supergoed gespeeld, maar ook zeker een goed verhaal neergezet. Het einde kon ik de tranen niet meer bedwingen, dat was best heftig.

Echt een topfilm!

avatar van stinissen

Twee kleine nadelen de taal in de film en ik had nog meer willen zien tussen de vriendschap tussen de twee jongens, verder een zeer goede film waar het einde van de film als een bom inslaat.

avatar van Brotherband

Brotherband

Indrukwekkend verhaal. Ik had het einde ook wel anders voorspelt.. Ik had inderdaad de vriendschap ook meer willen zien. Toch 4 sterren!

avatar van ange21

ange21

ah in 1 woord GEWELDIG!!

maaaaaaaaaarrrr..... de einde oh jee die einde

dat zag ik niet aankomen

avatar van b00ts

b00ts

Goede film. Jammer dat ie engels gesproken is. Ik kon er niet aan wennen in tegenstelling tot anderen hier.

Schitterende film! Interessant om de oorlog door de ogen van kleine kinderen te zien. Persoonlijk vond ik het jammer dat er geen Duits gesproken werd in de film. Hoe dan ook een dik verdiende 4 *

avatar van jasper1984

jasper1984

Film is prachtig.

Had iets meer mogen gebeuren. Iets meer diepgang in de personages.

Zeker de moeite waard.

mooie muziek trouwens.

avatar van Hannibal

Hannibal

Historisch gezien klopt de film niet. In Duitsland bestonden geen vernietigingskampen, die stonden allemaal in Polen en een enkele in Wit-Rusland. De jongen die naast het hek contact heeft met een andere jongen is ook zeer onwaarschijnlijk.
Het Britse taalgebruik van de Duitsers vond ik ook erg storend. In het begin dacht ik zelfs even dat we met Britse overlopers te maken hadden.

Oké, tot zover over de historische incorrectheid. Ik beloon deze film toch met 3 sterren omdat ik wel vind dat de film ontroert, en de waanzin destijds goed laat zien. Kinderen zijn onschuldig en zien geen verschil tussen een Jood en een arische Duitser, die ziet alleen een vriendje, welliswaar in pyama, maar het blijft een aardig jongetje. Als film mooi dus, een aangrijpend verhaal en een schokkend einde. Zo'n film kan ik geen onvoldoende geven.

avatar van andrizzle

andrizzle

Ook al klopt de film historisch gezien niet helemaal, zoals mijn bovenbuurman aangeeft, toch is het een prachtige film. Ik vind het geniaal hoe de film laat zien dat de holocaust zo verschrikkelijk is, dat het voor een onschuldig mens (een jong kind) amper te bevatten is.
Ook zijn de conflicten mooi tussen Bruno en zijn vader, de conflicten tussen zijn ouders en hoe zijn zusje opgeslokt wordt door alle propaganda bijvoorbeeld.
Ik vond alle acteurs ook een erg overtuigende rol spelen.
Van begin tot einde zit je er in en als de aftiteling is geweest dan blijf je er nog een tijd over nadenken. Super mooie film!

avatar van Phantasm

Phantasm

Mooie film, alleen het einde was niet zoals ik het had verwacht, zeer verrassend, een film om zeker nog even over na denken.

Film blijft langer "hangen" dan verwacht. Stem verhoogd

avatar van die hard

die hard

Een film over Duitsers en dan Engels gesproken is helaas minder.

echter het verhaal van de film was goed. Ook het verassend slot van dit drama.

avatar van Keane1983

Keane1983

Een zeer mooie, maar schokkende film.
De soundtrack was prachtig en zeer indringend. Het verhaal zoals het verteld werd is heel erg goed gedaan.
Het acteerwerk vond ik super, hoewel er een iets te engelse tint aan vond hebben.
In het begin was ik nog aan het twijfelen als de film wel in duitsland afspeelde maar toen vaders van de trap af kwam lopen werd me al veel duidelijk
Het is een film die je duidelijk nog wel eventjes achterna zal komen of waar je zeker nog aan blijft denken nadat de aftiteling uit beeld verschenen is......
Het einde......mijn god wat was dat een schok, dit had ik helemaal niet zien aankomen en vind ik hoe dan ook prachtig gedaan ondanks het zeer tragisch is.....het beeld van de deur van die gaskamer.....de angst die je ziet was voelbaar ik heb het echt niet droog gehouden........
Bij een voorgaand bericht las ik dat iemand het een "sprookje" vond!!! Hier ben ik het helemaal niet mee eens. De film laat de 2de wereld oorlog vanuit het perspectief van een kind zien, die dom wordt gehouden door zijn ouders en diens zelf op "ontdekkingsreis" gaat om er achter te komen wat er allemaal gaande is in de wereld.
Dit vind ik erg sterk in beeld gebracht en ben absoluut niet van mening dat de film geromantieerd is...
Van mij een dikke 4.0*