• 9.372.269 stemmen

The Boy in the Striped Pyjamas (2008)

Drama / Oorlog | 94 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titel: The Boy in the Striped Pajamas

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Mark Herman

Met onder meer: Asa Butterfield, David Thewlis en Vera Farmiga

Releasedatum: 8 januari 2009

Plot The Boy in the Striped Pyjamas

"Lines may divide us, but hope will unite us."

Berlijn 1943. De 8-jarige Bruno verhuist met zijn familie naar een plek die ver weg is, waar niets te doen is en waar niemand is om mee te spelen. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog maar reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Bruno wil ontdekkingsreiziger worden en besluit op onderzoek uit te gaan. Op een van zijn tochten ontmoet hij een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van dat van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft...

avatar van Bla

Bla

De trailer is ontzagwekkend. Ik wil deze graag zien.

avatar van Martin Van K

Martin Van K

Naar de bestseller van John Boyne.

avatar van Artemis

Artemis

Geweldig boek, ben benieuwd.

avatar van Kaffeefiltjer

Kaffeefiltjer

Frank en Frey met echte mensen? ^_^

avatar van Artemis

Artemis

Dstruct zou je er wat over kunnen vertellen ?

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Volgens de filmvalley speelt de film zich af in Auschwitz. Ik ben toch wel benieuwd.

avatar van Iketes

Iketes

• 1968 berichten

Eén groot melodramatisch geneuzel. Pretentieus hollywoodgedoe met een formule die al duizenden keren is uitgemolken. Ben niet bekend met het boek en zal dat waarschijnlijk ook nooit worden. Wat een slap en vals gedoe.

avatar van dje-em

dje-em

Pretentieus? Je hebt vast het einde niet gezien? En het na een aantal minuten uitgezet.
welke hollywood film zal kinderen laten sterven?

Dit is echt een geweldige film, met super goede acteurs (als Ellen Page voor een oscar genomineerd mag worden, dan toch zeker ook deze jongens?), geeft zeer goed weer hoe aan de ene kant er een propaganda poging was (vergelijkbaar met de huidige situatie in de VS wellicht?) en aan de andere kant dat niet elke Duitser het met de oorlog eens was.

Wow.

avatar van rose

rose

Heb het boek gelezen...ben best benieuwd naar deze..

avatar van andrehoek

andrehoek

Heb het boek niet gelezen, maar kan wel zeggen dat ik de film oke vond. Uiteraard zijn er wel een paar punten die ik jammer vond.

Heel jammer vond ik dat de Duiters geen Duits praten. In een fillm als bijvoorbeeld Valkyrie is dat geen gemis. Als je Tom Cruise in de hoofdrol hebt zit je niet te wachten op een Duits pratende Claus von Stauffenberg. Nog een detail was de schuur die de "boeren" in elkaar zaten te timmeren, dat daar weinig tempo in zat. Aan de andere kant als ze van alle Duiters in de omgeving hun tuinen moeten aanharken dan blijft het werk aan de schuur uiteraard achter.

Als je zin hebt in een volwassen film dan is dit een aanrader en neem mijn commetaar dan niet te serieus.

Wat Iketes te zeggen heeft ben ik het ook niet mee eens, maar hij is wat te jong voor deze film.

avatar van FRANKY PANKY

FRANKY PANKY

Wat een bere goede film ! Echte aanrader !!

avatar van Tomsheep

Tomsheep

Iketes schreef:

Ik wordt al helemaal melodramatisch van jouw avatar

avatar van Elkeee

Elkeee

Ik ben heel erg benieuwd. Ik ga er zeker heen!

• 2067 berichten

Ik ben het met Iketes eens. De film heeft zijn goede kanten (mooie shots, goed acteerwerk, met name Vera Farmiga), de opbouw is sterk maar het einde... het einde is dramatisch slecht. Extreem geforceerd en erg pretentieus, helemaal met die steeds harder opzwellende muziek om duidelijk te maken hoe dramatisch het wel allemaal niet is. Zelden een film gezien die zo hard en geforceerd probeert sentiment op te roepen.

avatar van stinissen

Daar vind ik persoonlijk niets mis mee.

avatar van gotti

Ik wel.

Het probleem zit hem vooral in dat er niet puur voor het perspectief van het jongetje is gekozen. Hierdoor kan je nooit helemaal meegaan in de gedachtegang van dit kind waardoor het einde dan ook totaal niet aankomt en nu op een fois gras-achtige manier je strot in geduwd wordt.

De scènes tussen de twee jongetjes aan het hek waren dan ook verreweg het mooiste.

avatar van stinissen

Als ik hem heb gezien kom ik hier op terug.

avatar van Quido

Quido

Traag en oppervlakkig oorlogsdrama, dat enkel overtuigt in de één-op-één scènes tussen de twee kinderen. Voor de rest is The Boy in the Stripped Pyjamas het toonbeeld van clichématigheid en stereotypes: schreeuwende en schoppende SS'ers, een door de Nazi-doctrine verblinde vader, een moeder die pas iets in de gaten krijgt als de oorlog op haar einde loopt, een dochter die zonder enige nuance plots hart krijgt voor de 'helden van het vaderland' en een onschuldig kind - te jong om ook maar iets te beseffen - welke als enige oog en gevoel lijkt te hebben voor goed en kwaad.

De film neemt, kortom, te veel hooi op de vork om zichzelf ook maar van enige diepgang te voorzien en kent ondanks de grote hoeveelheid karakters en daarmee verwante potentiële conflictsituaties een rechtlijnig en spanningsloos script, waardoor het in potentie indringende einde haar doel ruimschoots mist.

avatar van Quentin

Quentin

Hate to say I told you so ...

avatar van zomervrucht

zomervrucht

Deze moet ik echt zien.....

avatar van coldheaven

coldheaven

Trailer net gezien, zó jammer dat ze Engelssprekende acteurs hebben gebruikt

coldheaven schreef:

Trailer net gezien, zó jammer dat ze Engelssprekende acteurs hebben gebruikt

Stiekem nog erger. Vera Farmiga spreekt ook met een Engels accent maar komt toch echt uit New Jersey. Ze hebben dus een Amerikaanse actrice gevraagd met een Engels accent te praten in een film over Duitsers. Dat is logica waar je niet tegen op kunt.

avatar van Wouter

Bla schreef:

De trailer is ontzagwekkend. Ik wil deze graag zien.

Op basis van de trailer verwacht ik juist een draak van een film.

avatar van rose

rose

gotti schreef:

Ik wel.

Dat is idd jammer dan. In het boek vond ik dat juist zo mooi overkomen.

avatar van Vincent!

Vincent!

Mr_White schreef:

Kan je mij uitleggen wat jij pretentieus vindt aan het einde? Dat mensen het einde ongepast vinden kan ik inkomen, maar pretentieus lijkt mij niet echt de goede woordkeuze.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Prachtig en gedegen gemaakt drama over een vriendschap die sterk is en tegelijkertijd wankel. Heel sterk geacteerd, door alle rollen, maar het is jammer dat de Duitsers geen Duits spreken, eigenlijk het enige nadeel van de film. Ik heb er ademloos naar zitten kijken. In de discussie boven me gaat het over het eindshot. Nog nooit heeft een eindshot zoveel indruk op me gemaakt als dit eindshot. Zo subtiel gekozen. En dan lees ik boven me dat het extreem gefordeerd is en erg pretentieus met de hard opwellende muizek om duidelijk te maken hoe dramatsich het wel allemaal niet is.... DAT WAS HET OOK! De hele Jodenvervolging is 1 van de grootste drama's van de 20ste Eeuw. Ik snap niet dat je zoiets durft te schrijven!! 4,5 *

avatar van hulkio

hulkio

Zeker geen slechte film, maar toch viel het me behoorlijk tegen. Om te beginnen al de Engels pratende Duitsers, de keuze voor Engels is nog tot daar aan toe maar dan ook nog eens met een mega Brits accent is wel erg veel van het goede. Verder is de film eigenlijk een groot cliché en het einde letterlijk en figuurlijk dramatisch slecht. Het camera- en acteerwerk zijn echter prima.

avatar van timbo_

timbo_

Het boek lezen voor een film is zelden een goed idee en dat is hier ook weer zo. Grote verschil is het uitgangspunt. Het boek bekijkt alles daadwerkelijk door de ogen van een achtjarige hier gebeurt dat slechts sporadisch. Ander groot verschil met het boek is de mate van onwetendheid. Daar waar die in het boek totaal is wordt hem hier na een kwartier al tot op zekere hoogte duidelijk gemaakt wat er aan de andere kant van het hek is.

Pluspunten aan de film zijn vooral het redelijk sterke acteerwerk en het enorm sterke verhaal. Ook het extra drama tijdens de slot van de film werkt uitstekend
Al met al wordt er echter simpelweg te weinig gedaan met het sterke uitgangspunt. Datgene wat het boek zo sterk maakt verdwijnt hier al snel naar achter en het wordt veel meer een schuldvraag film.

The Boy in the Striped Pyjama is uiteindelijk een film die zeker indruk maakt en die vlot wegkijkt maar nooit het boek evenaart.

Vincent! schreef:

AmazingPP schreef:

Om deze twee opmerkingen gelijk aan elkaar te linken, ik vond het pretentieus omdat ze nu de Holocaust verminderen tot een gevalletje "je begrijpt niet hoe erg het is tenzij het je zelf overkomt" terwijl iedereen met een gezond verstand dit wel snapt. En natuurlijk is de Holocaust is een groot drama AmazingPP, daarom vond ik het zo jammer dat ze het er nog eens zo dik moesten boven op leggen.

Bovendien ging mijn opmerking specifiek over het einde. Een onschuldig kind dat sterft, is erg. Een onschuldig kind dat sterft, samen met miljoenen andere onschuldigen, is erger. Het compleet focussen op het ene kind, hoe verschrikkelijk het wel niet is dat hij omkomt, alsof dat de vernietiging van de miljoenen anderen nog erger maakt, is een belediging aan elke persoon die de Holocaust overleefd heeft. Alsof ze mensen niet konden overtuigen dat de Holocaust verschrikkelijk was zonder er een buitenstaander bij te proppen, alsof die andere miljoenen doden er niet toedoen. Dat is mijn probleem.

avatar van Quido

Quido

In dat licht gezien is het einde nóg meer ridicuul, inderdaad.