• 9.377.044 stemmen

The Boy in the Striped Pyjamas (2008)

Drama / Oorlog | 94 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titel: The Boy in the Striped Pajamas

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Mark Herman

Met onder meer: Asa Butterfield, David Thewlis en Vera Farmiga

Releasedatum: 8 januari 2009

Plot The Boy in the Striped Pyjamas

"Lines may divide us, but hope will unite us."

Berlijn 1943. De 8-jarige Bruno verhuist met zijn familie naar een plek die ver weg is, waar niets te doen is en waar niemand is om mee te spelen. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog maar reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Bruno wil ontdekkingsreiziger worden en besluit op onderzoek uit te gaan. Op een van zijn tochten ontmoet hij een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van dat van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft...

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

Thom1994 schreef:

Jammer dat het een beetje ongeloofwaardig is.

Hoezo ongeloofwaardig?

avatar van Freckles

Freckles

Mooie film over de 2de wereldoorlog en vertrouwen.

Pepijnn7 schreef:

ik heb bijna het idee dat mensen de film beoordelen door naar de zwakke punten te kijken.

Die zijn er dan ook wel in overvloed.

Vertel, Kos.

avatar van Ducoz

Ducoz

Ik vond dit een goede film, maar er zaten inderdaad wat zwakke punten in..

En voor de laatste scenes: Dan voel je je toch ook verdomd kut

Wrong Place, Wrong time..

avatar van Mrs.Donut

Mrs.Donut

Mooie film,

avatar van Minotaures

Minotaures

Prachtig en ontroerend film.

Meer is er niets over te zeggen.

avatar van otherfool

otherfool

Door het nogal posh Engels, de ongeloofwaardige verwikkelingen en de wat standaard uitwerking van de karakters, had ik lange tijd het idee naar de Hollywood versie van de Holocaust te kijken. Tot aan het bijzonder naargeestige slotkwartier dat er, goedkoop effectbejag of niet, bij mij behoorlijk inhakte. De op deze pagina's zo geroemde scenes tussen beide jongens vond ik overigens wel wat mee-(lees: tegen)vallen.

2,5*.

avatar van shelter

shelter

ik vind het een mooie film zeg...mooi einde ook.

Het is niet de beste film die ik ooit gezien heb, het had wel de ingredienten om dat te benaderen en dat is het enige minpunt voor mij. Er had meer ingezeten maar wat overbleef is toch indrukwekkend. 4*

avatar van rakker126

rakker126

Prachtig, dramatisch en indrukwekkend!

avatar van kobe bryant fan

kobe bryant fan

Mooie film realistisch en mooi eind 3.0

avatar van kobe bryant fan

kobe bryant fan

Stem verhoogd was toch super.

avatar van mathias265

mathias265

Wat een film....

avatar van nachtschade

nachtschade

Een wel erg geromantiseerde film, en ik heb nog nooit zo`n weldoorvoede gevangenen in een nazi-kamp zien zitten. Film bulkt dan ook van de fouten.

Een gemiste kans vind ik dat de alom aanwezige censuur en het gemis in vrijheid van meningsuiting voor de Duitsers zelf, niet verder uitgediept werd. Maar vooruit, de film spitst zich toe, op de vriendschap tussen beide jongens.

Enig lichtpuntje: de muziek.

avatar van Randstad

Randstad

Heel erg benieuwd naar deze film, zal vanavond of morgen mijn oordeel uitspreken!

avatar van Randstad

Randstad

Wat ik ervan verwachte, super mooi. Acteur werk was echt super, zowel van Bruno als van Schmuel maar ook de vader, moeder, iedereen. De film had wat mij betreft voor 5 sterren kunnen gaan, alleen ik vond het verhaal iets te simpel, zeker wat betreft het einde. Maar alsnog, prima film en geweldig acteur werk, 4 sterren.

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Wow, wat een indrukwekkend drama. Vond hem erg aangrijpend en het einde is echt erg 4.5*

avatar van Musicer

Musicer

Perfecte speelduur, kom je niet vaak tegen, maar het verhaal over het algemeen is me wat te simpel en onsamenhangend. Met onsamenhangend bedoel ik vooral dat het einde er meer bij gegooid lijkt om een einde te hebben, wanneer Bruno gaat helpen Schmuel's vader te zoeken en in de vergassingskamer of wat dan ook wordt gevoerd.

Acteurs zijn goed (Farmiga en Thewlis ) en uitwerking idem dito, maar ik vind de film soms wat te repetitief (ouders hebben ruzie, Bruno gaat aan de prikkeldraad zitten en moet gesprek afbreken wanneer er gefluit wordt, komt allemaal wat te veel voor) en het einde niet echt bij de rest van de film passen. Desalniettemin erg emotioneel en erg goed gebracht.

3* (3.20)

planet_of_death

Het verhaal simpel? Dat is juist de kracht van de film! Je ziet het niets voor niets door de ogen van een kind.

avatar van Musicer

Musicer

Daar heb ik de film ook niet op afgerekend hoor, ik schrijf het maar gewoon als een puntje dat me opviel. Het is vooral het herhaaldelijk karakter in het verhaal dat me wat stoorde, en ik denk dat dit onder andere komt door het 'simpele' verhaal.

Er mocht wat meer variatie in zitten en met een meer uitgebreid verhaaltje aan de zijlijn (zoals de zus haar adoratie voor het Rijk) had de boel misschien wat kunnen 'opfleuren'. Maar het is nu eenmaal Bruno's verhaal, dus ik snap wel waarom ze het eenvoudiger gehouden hebben.

planet_of_death

Dan wijkt het weer te veel af van het boek.

avatar van aspro

aspro

nachtschade schreef:

Enig lichtpuntje: de muziek.

dat de film bulkt van de fouten de tweede wereld oorlog ook die bulkte nog meer van fouten daarom valt het niet mee om een goede oorlogs film te maken.

overgens ik vondt hem niet tegen vallen er zijn slechtere!

avatar van chevy93

chevy93

Stond al lang op het lijstje, maar het is er gewoon nooit van gekomen. Raar eigenlijk, want de speelduur is uitermate geschikt voor een 'tussendoorfilmpje'. De film is echter meer dan dat. Ik had een typisch Hollywoodverhaal verwacht waarbij er met (goedkoop) sentiment getracht wordt de kijker emotioneel te maken. Nu is dat ook wel het geval, maar het wordt wat subtieler gedaan. De muziek is simpelweg prachtig en het verhaal is simpel, maar wel mooi. Lang heb ik gedacht dat het andersom zou zijn: dat hij zijn vader zou overtuigen hem mee te mogen nemen, dus dit was dan toch wel weer een verfrissing. Jammer alleen dat het alsnog iets te zoet en te melodramatisch is. Het had van mij best wat realistischer en rauwer gemogen. Op het einde na, is het toch redelijk mak en tam. Er worden iets te weinig risico's gelopen. Anders had hier zo nog (veel) meer ingezeten. Ach, een 4,0* is toch nog een goed cijfer?

avatar van wzshop

wzshop

Wat een mooi script, alleen regent het gemiste kansen bij de uitvoering. De personages werden te oppervlakkig weergegeven, het "werkkamp" vond ik er ook iets te jofel uitzien en daarnaast vond ik het einde juist bijzonder zwak. Beetje te snel en te plotseling allemaal. Nogmaals het script bulkt van potentie, maar denk dat de speelduur, in deze, de gemiste kansen in de film perfect verwoord.

Overigens; goed acteerwerk, goede muziek en toch een brok in mijn keel tijdens de slotscene. Een vijf sterren film in potentie.. jammer, maar ik kan er nu niet meer dan drie sterren voor geven.

avatar van notorious_kim

notorious_kim

Deze stond al lang te wachten. Ik vond de trailer me enorm aanspreken, maar toen ik de film zelf had, was ik eerder afwachtend. Ik had al zoveel goede commentaren gehoord, dat ik schrik had om teleurgesteld te zijn. Maar dat was allesbehalve.

Ik heb gekregen wat de trailer zei. Een traag drama dat je enorm aangrijpt.

Goede acteurs, het kleine jongetje met de felblauwe ogen die me kriebels geven, kan me volledig meetrekken naar zijn wereldje. En dat van de eerste minuut van de film.

De film is ook enorm aangrijpend, mede gemaakt door de goede begeleidende muziek.

Misschien was het verhaal op zich niet zo realistisch, maar het voelde wel realistisch aan voor mij.

Super film, een aanrader voor mensen die graag van trage drama's houden en geïnteresseerd zijn in de oorlog.

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Op zich geen slechte film, maar de personages en het verhaal konden beter uitgewerkt worden volgens mij. Het concept op zich is origineel, maar de uitvoering kon toch beter. Ik had op het einde wel een bekleivend gevoel, maar het was toch net niet genoeg.

Een goede film, maar er had meer in kunnen zitten, want je kon voelen dat er potentieel in zat.

avatar van Smirnovv

Smirnovv

Ik vond het in ieder geval wel een zeer sterke film en ondanks dat ik de catastrofale afloop gaandeweg de film wel zag aankomen, kwam het uiteindelijk toch nog als een bom op me invallen en bleef ik met tranen in mijn ogen achter.

avatar van Peter78

Peter78

Weer een zware tegenvaller dat de Duitsers Engels praatten.! ook erg toevallig dat de jongen voor het eerst het kamp inging en direct de gaskamer inliep!

had er meer van verwacht.

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

Tja, het moet er eens van komen he.

avatar van Whunter

Whunter

Gewoon het dagelijks vertonen van een jongetje die geen vrienden heeft op een afgelegen plek. Tja, dat is vragen om moeilijkheden.

Geweldige film en zeer aangrijpend!