
Les Vacances de Monsieur Hulot (1953)
Alternatieve titels: Monsieur Hulot's Holiday | Meneer Hulot Gaat met Vakantie
Frankrijk
Komedie
114 minuten (Franstalige versie) / 83 minuten (Engelstalige versie)
geregisseerd door Jacques Tati
met Jacques Tati, Nathalie Pascaud en Louis Perrault
Eerste deel uit Tati's Monsieur-Hulotserie. Monsieur Hulot gaat op vakantie naar een hotel aan de kust, maar door ongelukken en misverstanden krijgen de andere hotelgasten weinig rust.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=Ysxw1PmHxKY
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,5 / 16752)trailer (YouTube)filmscore (MusicMeter)Het enige nadeel: na het herzien van deze film ging ik een rondje hardlopen, en de laatste acht kilometer liep ik in de stromende regen, niet aangenaam wanneer je hoofd nog vol Hulot zit. Ik heb me maar ingebeeld dat ik over het strand van St-Marc-sur-Mer liep.
Een grap die ik nog leuker vind bij de gedachte dat het vrij onwaarschijnlijk is dat de opname in één keer lukte.
Roger Thornhill somt verderop in een spoiler een keurige reeks grappen op waarop ik ook niet uitgekeken raak. Eentje moet ik daar toch wel aan toevoegen: de autoband die voor een grafkrans wordt aangezien (ik had net Jour de Fête weer eens bekeken en moest denken aan Francois die met de post een huis binnenstormt, tegen de zich in pak stekende bewoner zegt: 'Zo, je bent al bijna klaar voor het feest!' en als hij na een paar danspasjes weer weggaat en de deur dichttrekt zie je de overledene opgebaard - kostelijk).
Ook mijn favoriete grap is de lancering met de sleepkabel en dan vooral vanwege de volkomen elegante wijze waarop Hulot daar tegen zijn wil het ruime sop kiest.
En het verbaast me zeer dat ik deze met slechts vier sterren had gewaardeerd. Halfje erbij dus.
Zal wel veel verschil in zitten, of niet?
Wat ik niet wist is dat hij een scène 25 jaar na datum pas heeft toegevoegd, namelijk die met de dubbelgeklapte kano-"haai".
Die is hij ter plekke op de originele filmlocatie nog gaan opnemen, met "Jaws" in gedachten.
Ook bij deze zoveelste kijkbeurt ontdekte ik weer details die mij voorheen nog niet waren opgevallen.
Wat ik niet wist is dat hij een scène 25 jaar na datum pas heeft toegevoegd, namelijk die met de dubbelgeklapte kano-"haai".
Die is hij ter plekke op de originele filmlocatie nog gaan opnemen, met "Jaws" in gedachten.
Leuk weetje. Dank!
Ik vind het wel helemaal passen bij de perfectionist Tati. Niet voor niets is zijn oeuvre nogal beperkt.
Ik zie ook elders op internet dat deze film oorspronkelijk 114 minuten zou duren, maar alle versies die ik hier ooit van heb gezien (Nederlands filmhuis, BBC-televisie, BFI-DVD en Nederlandse Blu-ray) duren allemaal ongeveer 87 minuten, dus dat is in ieder geval nú de gangbare lengte. Geen flauw idee wat er te zien is op die ontbrekende 27 minuten.
Ik heb gisteren op Canvas gewoon een Franstalige versie gezien van 87 minuten (hierboven staat dat dit een Engelstalige versie is). Had ook niet veel langer hoeven duren hoor. Ben niet zo bekend met Tati (alleen Jour du Fête gezien) maar de inleiding op Cinema Canvas maakte me wel nieuwsgierig, wat een perfectionist!
Enfin, leuke film met lekkere flow, niet te snel, niet te langzaam. Veel van de grappen zie je al van te voren aankomen, maar dat geeft niks. 4*
Wat ik niet wist is dat hij een scène 25 jaar na datum pas heeft toegevoegd, namelijk die met de dubbelgeklapte kano-"haai". Die is hij ter plekke op de originele filmlocatie nog gaan opnemen, met "Jaws" in gedachten.

Het is totaal mijn genre niet. Was benieuwd omdat ik er al zoveel over had gehoord.
Ik weet het nu dus, en da's voldoende.
Ik probeer een regisseur altijd toch een paar kansen te geven wanneer ik voor het eerst zijn oeuvre ontdek. De kennismaking met Tati kwam er via Playtime, dewelke toch zowat wordt beschouwd als het meesterwerk van de Franse cineast, en eerlijk gezegd? Het was wat een teleurstelling. Nadien volgde eens toevallig Jour de Fête via een uitzending op televisie en daar kan ik dan wel weer veel mee. De balans lag dus fifty fifty en het was aan Les Vacances de Monsieur Hulot om de schaal in één van de twee richtingen te laten gaan.
Jammer genoeg is het het de verkeerde richting geworden, want dit is het zwakste dat ik van Tati heb gezien. Dat hij nooit echt de kaart van het verhaal trekt, dat was me in de voorgaande films al wel duidelijk geworden, maar dit is echt gewoon een fragmentarische aaneenschakeling van jokes die over de gehele lijn hun punch missen. Regisseur Frank Van Passel (die in Cinema Canvas voor een boeiende inleiding zorgde met Lisa Colpaert) had het er op een bepaald moment over dat deze vakantietrip geen film is waarbij je je moet generen om naar het wc te gaan. Wat maakt het uit dat je iets mist? Je kunt toch gewoon inpikken na een paar minuten. Hij vond dat blijkbaar geweldig, ik vind het een stijl van cinema maken die me niet ligt. Verder zitten hier natuurlijk wel een aantal leuke visuele dingetjes in (anders blijf ik ook geen anderhalf uur zien) maar over het algemeen was ik toch blij dat de vakantiegangers weer naar huis vertrokken.
Jacques Tati dus. Hij regisseert, produceert, schreef het script (ik zet hier speciaal het woord script in plaats van verhaal want ik vermoed dat de pagina's eerder vol gestaan zullen hebben met aanwijzingen voor een aantal fratsen in plaats van een narratieve structuur) en hij speelt ook de hoofdrol. Op zich een speciaal figuur toch, die Tati. Zowat eenzelfde stijl erop nahoudend als Buster Keaton maar ook gewoon heel zijn fysiek is merkwaardig. Blijft wel iemand die ik graag zie spelen op het scherm, maar ook hier had ik het na een halfuurtje wel weer gehad. Hoewel Tati Hulot vooral gebruikt als toeschouwer waardoor we ook nog kennismaken met een aantal andere personages, is er niemand van de bijrollen echt memorabel. De beste rollen zijn zowaar nog weggelegd voor objecten zoals die deur met de geweldige "poing" als je hem open of dicht doet.
Ooh ja, wat een vervelende soundtrack trouwens. Het nummer zelf heeft nog wel zijn charme maar hoe vaak achtereen wordt dat niet afgespeeld? Ben sowieso al niet fan wanneer een joke te lang doorgaat, maar ook op gebied van soundtrack zit ik met een andere mening dan Tati in hoeverre je zoiets kunt laten wederkeren. Ik zit nu halverwege het oeuvre van de Fransman, ik denk dat ik het dan ook hierbij ga laten.
2*
Destijds 4 * , nu 1,5 * , gemiddeld dus 2,75 *


QFT!
Dat moment als hij het hotel binnen stapt en de eigenaar naar zijn naam vraagt maar door de pijp in zijn mond hem niet kan verstaan ("Hu-Hu..."). De eigenaar haalt de pijp voorzichtig uit diens mond en hoort eindelijk de naam van de zonderlinge gast: "HULOT!" ?
Weer geen succes. Slapstick na de grote slaptstick hype, dat maakt het natuurlijk wel wat aparter. Het is verder ook niet zo moeilijk te zien dat Tati iemand was met een zekere visie en dat zijn films die visie trouw blijven. Ik heb er alleen niet zo heel veel mee.
De humor is zo eenvoudig en voorspelbaar dat er eigenlijk amper een glimlach afkan. Het Hulot typetje is ook niet zo boeiend, de rest van de personages zijn vooral typetjes die meer een idee voorstellen dan dat ze echt tot leven komen. Met dat alles doet Tati jammer genoeg erg weinig. Veel meer dan vulsel voor wat eenvoudige sketches is het niet.
Meest opvallend is dan nog de muziek. Het weerkerende thematje is erg fijn maar komt te vaak terug, de uitlichting van geluidseffecten is dan weer eerder vervelend. Leuk idee, maar erg pover uitgevoerd. Verder vond ik het vakantiegevoel er ook niet echt goed doorkomen, maar dat komt vooral door de grijze zwart/wit cinematografie.
Het is gelukkig wel luchtig, maar na een half uurtje had ik het wel weer gezien. Wat volgt is vooral herhaling van zetten, waardoor het snakken wordt naar de eindgeneriek.
1.5*
Toerisme wordt op de hak genomen hier, van het onschuldige soort van ver vóór het massatoerisme, de zuipvakanties en de volgebouwde kusten, en er zijn zoveel visuele grapjes dat ik me niet heb verveeld, al waren lang niet alle grappen even leuk. Maar Hulot is met zijn afgemeten bewegingen en wereldvreemdheid een geinig personage.
Er zijn al veel leuke momenten genoemd door Roger Thornhill, ik zou daar nog wel wat aan willen toevoegen: de stormachtige wind als Hulot de deur opent, het ijs dat steeds dreigt te vallen, de ober die de dikte van het stuk vlees laat afhangen van de omvang van de toerist, Hulot's tennistechniek . Maar ik kan me helemaal voorstellen dat ik bij een herziening 5 andere dingen zou benoemen. Apart dat stukje info over de later gemonteerde Jaws-scène, het doet natuurlijk enorm denken aan die film uit 1975. Dat leek me uiteraard toeval of een vooruitziende blik, maar nee dus.
Nóg verder inkorten had wellicht geholpen.
Was ooit de eerste Tati film die ik zag en bleek de perfecte film om op de Belg-Frans te bekijken, wanneer je de Franse taal niet echt meester bent, want wat er in gezegd wordt maakte totaal niet uit.
Eerste film met het karakter Monsieur Hulot en dit is misschien wel de beste, want hoewel de volgende films natuurlijk veel mooier geschoten zijn en daardoor visueel meer indruk maken, heeft deze oudere zwart-wit film zeker qua beeldgrappen bij mij een streepje voor.
Voortdurend gebeurt er wel iets in beeld en Ik denk dat dit de film is die qua grapdichtheid toch wel het beste scoort van alle Tati films, al moet ik meteen toegeven, dat ik bij lange aan nog niet al zijn korte films heb bekeken.
De film weet ook perfect de vakantiesfeer van weleer te treffen, al dan niet afkomstig van oude prentbriefkaarten, die natuurlijk nooit zo echt heeft bestaan
en neemt het tegelijkertijd enorm op de hak, gebruikmakend van allerlei archetypes, zoals daar zijn de sportieve bal, de betweterige student, het schuchtere meisje, of het oudere echtpaar wat alles en iedereen aandachtig en kritisch bekijkt, zonder zelf ooit aan enige activiteit deel te nemen. Erg leuk gedaan.
Het is echter uiteraard Tati zelf in rol van Hulot, die de show steelt en zich onbedoeld door alles heen blundert en voor enige opschudding weet te zorgen bij de andere badgasten.
Echt een leuke film, die ik graag om de paar jaar kan blijven bekijken en bevat bovendien dé ultieme tip om Roland Garros te kunnen winnen.
Een acht, ofwel vier sterren.
2.0