• 9.385.443 stemmen

The Evil Dead (1981)

Horror | 85 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Evil Dead / Book of the Dead / Sam Raimi's The Evil Dead / The Evil Dead, the Ultimate Experience in Grueling Horror

Geregisseerd door: Sam Raimi

Met onder meer: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss en Richard DeManincor

Releasedatum: 10 februari 1983

Plot The Evil Dead

"The ultimate experience in gruelling terror."

Vijf jongeren gaan naar een afgelegen vakantiehuisje in de bossen. Ze vinden een vreemd boek met een bandrecorder ernaast waar enkele passages uit het boek zijn vertaald. Ze spelen de band af wat tot gevolg heeft dat er een demonische kracht vrijkomt die ze één voor één overneemt. Niemand is meer veilig en Ash moet tegen z'n eigen vrienden vechten voor z'n leven.

avatar van Flep

Flep

Nog steeds een van mijn favoriete horrorfilms, die ik voor het eerst zag toen ik 15 was (in 1989) en me destijds de stuipen op het lijf joeg. Heb hem enkele jaren geleden op dvd gekocht en diep in de nacht in een vergelijkbare boshut in Drenthe opnieuw bekeken, voor de passende sfeer.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Drenthe, brrr...

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Wat een heerlijke film is dit. Nu dan eindelijk gezien en bijna spijt dit niet eerder gedaan te hebben.

Op geniale wijze wordt een simpele setting en dito verhaal omgetoverd tot een hel op aarde vol prachtige uitgewerkte shots, doordachte one-liners en natuurlijk een fenomenale Bruce Campbell.

Vooral de manier en de variatie van filmen spreekt mij erg aan waardoor het visueel gezien al een genot is om naar te kijken. Een ander hoogtepunt is Campbell die perfect gecast is en van af het eerste momenten in beeld al de aandacht naar zich toe weet te trekken. Raimi weet daar optimaal gebruik van te maken wat resulteert in een reeks van prachtige shots.

Dit zijn nog maar 2 sterke aspecten van Evil Dead. Als geheel klopt de film gewoon en als je beseft dat dit 1981 is met een minimaal budget dan kun je alleen maar diep respect hebben voor wat Raimi hier neergezet heeft.

4* en op naar de volgende delen.

avatar van mug13

mug13

The Evil Dead trilogy is een trilogy waar ik zelf en vele anderen plezier aan beleven.Deel 1,2&3 zijn stuk voor stuk leuke filmproducties,ik heb er totaal geen moeite mee om deze trilogy nog heel vaak te herzien.

avatar van JigSaw_Doll

JigSaw_Doll

De BluRay is aangekomen, zover heb ik een minuutje gezien, het beeld is niet echt visueel prachtig, gewoon wat scherper (het is dan ook een low budget horror). Maar ik verwacht wel geweldig geluid en wat boeiende extras en commentary.

avatar van GuyB

GuyB

Blu-Ray aangekomen, benieuwd.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Is dit niet een film die je het liefst gewoon op vhs wilt zien?

avatar van Reinbo

Klopt wel. Blu ray, lijkt me geen echte pre. Heb 'm zelf nog full screen op laserdisc. Dat is natuurlijk nog beter. Alle latere versies is de film ook gecropt naar 16/9

avatar van rep_robert

Een film als dit moet je inderdaad niet in full HD zien. Verkloot de ervaring alleen maar. Gewoon lekker bij die ouderwetse campy kwaliteit houden.

avatar van Wouter

SaNDuTjE schreef:

Is dit niet een film die je het liefst gewoon op vhs wilt zien?

Nee, wel gewoon op een manier die de bioscoopervaring van destijds benaderd.

Reinbo schreef:

Ik heb gewoon een full screen dvd, hoor.

avatar van Reinbo

Goed bewaren dan. Dacht dat ze toen ze overgingen naar dvd op 16*9 waren overgestapt. Misschien is het een oudje.

In de bios was die overigens ook gekropt (naar 1.66), maar toch heb ik het gevoel dat de digitale hardheid van BR het beeld niet ten goede komt.

dutchtuga

Ik snap het even niet. Het originele formaat van ED is 4:3 of zo? Imdb stelt toch echt dat dit widescreen is.

avatar van Reinbo

Ja, het is op 16 mm gedraaid. Het origibele beeld ismd 4:3, maar het zou kunnen dat Raimi altijd een masked versie voor ogen stond. Ik ben bij ED zo gewend aan het 4:3 beeld dat juist meer beeld biedt dat ik fat prefereer. Heeft een soort home movie feel.

avatar van mikey

mikey

Raimi had hem toch uitgerekt naar een ander mm formaat?

dutchtuga

The 1.85:1 Anamorphic Aspect Ratio has been authorised by Director Sam Raimi but is a Re-Framed Version based on the OAR of 1.33:1.

Hmm nooit geweten. Maar even achter het origineel aan, dan.

avatar van Wouter

Beide versies staan dus op de bluray. Wide screen en full screen.

dutchtuga

Niet op de A-Film editie. Daar staat alleen een 16:9 Anamorphic versie op.

cm_punk

Man man man, dat mensen deze film een 5 geven is me een raadsel.

De film begint erg goed. De omgeving, de camera etc.
Maar de film begint erg veel kracht te verliezen nadat Iedereen (behalve Ashley) zombie is/wordt. Het gelach en gekrijs van de zombies is gewoon hooguit irritant.

Gelukkig krijgt de film zijn kracht van het begin terug nadat Ashley zijn vriendin heeft begraven en de kelder weer in gaat. In dit gedeelte waren er een aantal verrassende momenten. Schrikmomenten zou ik ze niet willen noemen, omdat wanneer ik iets verwachtte, het juist niet kwam.

5 is te laag, 6 is te hoog. 5,5 deze film, afgerond naar een 6 dus

dutchtuga

5 sterren gaan vooral uit naar de extreme inventiviteit, zowel visueel als auditief, van Raimi en zijn team. Iets wat je zelden ziet bij een debuutfilm.

cm_punk schreef:

Tja, het zou nog erger zijn als het leuk zou zijn. Tuurlijk is het irritant. Het is vreselijk zelfs.... "Kill her if you can, Loverboy!"

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

Het einde vond ik het toppunt.

Reinbo schreef:

Het hele zombie gebeuren had een alternatief voor verzonnen moeten worden. Wanneer de geesten geen gezicht hadden, was het een stuk enger geweest.

avatar van Reinbo

Welk zombie gebeuren? Het waren demonen.....

Reinbo schreef:

Welk zombie gebeuren? Het waren demonen.....

Hoe ze er in deze film bij liepen noem ik ze toch wel een zombie

dutchtuga

Het waren bezetenen, geen zombies opgestaan uit de dood.

dutchtuga schreef:

Het waren bezetenen, geen zombies opgestaan uit de dood.

Dan mis je alsnog mijn punt. Het was gewoon enger geweest wanneer de demonen geen gezicht hadden. Of op zijn minst dat irritante gelach/gekrijs eruit.

avatar van Reinbo

Gelukkig dat Raimi daar anders over. Het gekrijs was geweldig, evenals de gory mak up effecten.

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

The evil dead

Echt een zalig horrorfilmpje met sublieme effecten. Fantastisch einde en Bruce Cambell word onsterfelijk als de rol van Ash. Deze low-butget horrorfilms beginnen mijn ding te worden na The texas chainsaw massacre en Bad Taste.

4****