• 9.384.749 stemmen

The Evil Dead (1981)

Horror | 85 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Evil Dead / Book of the Dead / Sam Raimi's The Evil Dead / The Evil Dead, the Ultimate Experience in Grueling Horror

Geregisseerd door: Sam Raimi

Met onder meer: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss en Richard DeManincor

Releasedatum: 10 februari 1983

Plot The Evil Dead

"The ultimate experience in gruelling terror."

Vijf jongeren gaan naar een afgelegen vakantiehuisje in de bossen. Ze vinden een vreemd boek met een bandrecorder ernaast waar enkele passages uit het boek zijn vertaald. Ze spelen de band af wat tot gevolg heeft dat er een demonische kracht vrijkomt die ze één voor één overneemt. Niemand is meer veilig en Ash moet tegen z'n eigen vrienden vechten voor z'n leven.

avatar van cm_punk

cm_punk

Reinbo schreef:

Tja, het zou nog erger zijn als het leuk zou zijn. Tuurlijk is het irritant. Het is vreselijk zelfs.... "Kill her if you can, Loverboy!"

Reinbo schreef:

Gelukkig dat Raimi daar anders over. Het gekrijs was geweldig, evenals de gory mak up effecten.

lol, je weet zelf wel dat je een 5 gaf?

avatar van Reinbo

We're gonna get you. We're gonna get you.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Niet onaardig.

Zeker geen hoogvlieger (al moet je het waarschijnlijk wel in het juiste tijdsperspectief bekijken), maar bij momenten erg geslaagd. Vooral de make up van de bezetenen is erg doeltreffend: lekker smerig dus.

Ook het begin is erg sfeervol, mede dankzij de muziek en het suggestieve cameragebruik. Naar het einde toe had ik echter wel gezien.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Steekt nog altijd mijlen ver uit boven Raimi's recente demonenfilm 'Drag me to hell'.

avatar van eavymetal

eavymetal

Dit is nou een Horrorfilm waar ik van hou, want hij is doodeng en soms behoorlijk goor.

Met andere woorden, hij is compleet over the top!

avatar van kepi666

kepi666

Heb de film in 1981/82 gezien en deed het bijna in mijn broek van spanning.

Nu na al die jaren heb ik nog steeds dat gevoel in mijn onderbuik wanneer ik hem weer bekijk.

Had inderdaad ook hoge verwachtingen van Drag me to Hell de laatste van Raimi, maar helaas

kan deze niet tippen aan Evil Dead

ja de special effects zijn natuurlijk niet meer van deze tijd, zou er geen remake in zitten?????

avatar van Reinbo

Dan kijk je toch gewoon deel 2, maar het wordt er met meer budget en betere fx duidelijk geen betere film van. Dus liever geen remake wat mij betreft.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Reinbo schreef:

Er zit ook wel een groot verschil tussen een vervolg en een remake. Evil Dead 2 is een duidelijke sequel en ook een hele andere film. Ik verwacht dat als men ooit een remake maakt, men meer teruggaat naar de wat serieuze, duistere film. Met als valkuil dat ze het veel te serieus nemen. Overigens is The Evil Dead zo'n film waarbij een remake van mij ook niet hoeft.

avatar van Reinbo

Ik vind evil dead ook veel weghebben van een remake in de zin dat het gewoon een komische variant is op ash in een huis omgeven door demonen. Maar dat zijn idd vaak ook de kenmerken van een vervolg, helaas. Ging mij er vooral om aan te tonen dat het met betere effecten geen betere film zal worden.

brucecampbell

De mokerslag die ik toen in 1982-1983 kreeg van deze film zal ik, denk ik, nooit meer ervaren met een film, zeker niet met een remake.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Nee, films als 'The Evil dead', of Carpenters 'The Thing' of de originele 'Texas Chainsaw massacre' maken ze niet meer.

Tegenwoordig is het Hostel & Saw-achtige bullshit waar geen stijl of finesse of iets van persoonlijkheid aan te pas komt.

We worden oud.

Tonypulp

Voor degene die niet verder kijkt zal het inderdaad Hostel of Saw worden. Ben je echter bekend in het genre, dan valt er nog ontzettend veel te genieten.

avatar van mikey

mikey

Hostel vind ik dan toevallig wel weer erg leuk.

Tonypulp schreef:

Genieten wel, maar echt weggeblazen word ik niet meer.

Met je 5* voor À l'Intérieur

brucecampbell

Uitzonderingen...misschien wat te hoog gewaardeerd... , maar als ik moet kiezen tussen À l'Intérieur en Evil Dead dan weet ik het wel..

Tonypulp

Ik ook, daar niet van. Maar toch vind ik dat sommige mensen moderne horror wel heel simpel afschrijven, simpelweg omdat ze niet verder kijken dan hun commerciële neus lang is. Er zijn ontzettend veel grensverleggende films, zelfs met een klassieke benadering, die op nieuwe en interessante manieren het genre weten te brengen.

brucecampbell

Akkoord, en ik schrijf zeker de moderne "niet commerciële" horror niet af, maar toch is het voor mij persoonlijk moeilijk om nog echt te zeggen van WAUW!

Er zijn er sommige die ik vrij hoog gewaardeerd heb, maar ik moet die ene nog vinden waarvan ik kan zeggen, dit is het.

Tonypulp

Ik bedoel het trouwens niet op jou persoonlijk hoor Kan me goed voorstellen dat als je er mee opgegroeid bent het toch een groot stijlverschil is (meestal dan).

avatar van Reinbo

A l'inertieur is een goede film, maar voegde niets nieuws toe aan het horrorgenre. Wat dat betreft zou ik sinds Evil Dead geen horrorfilm weten die zo vernieuwend was. (Of het moet het ubermatige Blair Witch Project zijn.) En met Saw startte natuurlijk een eindeloze reeks martel horror, maar ook die haalt het niet bij ED.

@ jeroentjuhhhhh

Maar ik weet dat jij wel een beetje specialist bent in moderne horror dus graag enkele voorbeelden

Tonypulp

Wat ik het meest interessant vind is als het een hele eigen visuele stijl heeft, of interessante verwerving van genres (toch opvallend vaak met drama). Zoals Pop Skull, een eigenaardige vorm van psychedelische horror.

Al ben ik bang dat ik niet met tips aan kan komen zetten die je daadwerkelijk over de streep gaan trekken hoor Bijvoorbeeld films als Sentô Shôjo: Chi no Tekkamen Densetsu (2010) vind ik ook vrij eigentijds, iig niet vergelijkbaar met oude j-sploitation en/of andere klassieke splatter.

avatar van Reinbo

Die gaat toch gewoon verder waar Tokyo Gore Police (of daarvoor Machine Girl) mee begon. Verder lang niet van de impact van Evil Dead, die overal ter wereld maanden in de bios draaide.

Tonypulp

Was maar een voorbeeld hoor.. het ging overigens over moderne horror, waar al die titels in passen dus de keuze maakt 0,0 verschil. Mix van softe pinku, harde splatter en creatures... best iets om van onder de indruk te zijn

Wist niet dat we het over wereldwijde impact hadden, dacht dat het ging over films die nog indruk konden maken. Hmm.. wacht, dat was ook zo

avatar van chevy93

chevy93

Reinbo schreef:

Even los van persoonlijke mening, waarom heeft Evil Dead meer impact dan Saw?

avatar van Reinbo

Omdat Evil Dead een geheel nieuw soort horror bracht, die van demonen, transformaties en focus op pure gore, zonder daar een logische verklaring voor te willen geven. Daarvoor hadden we vooral slashers, monsterfilms en zombies. Maar Evil Dead gaf het startschot voor alle remmen los. Het demoon als nieuwe horror icoon. (In wezen was dat ook al het geval in The Exorcist, maar daar werd het nog serieus benaderd.) Verder heeft Saw weinig impact gehad. De martel horror is nu niet bepaald een hoogwaardig subgenre. Terwijl Evil Dead de weg vrijmaakte voor talloze horror klassiekers.

avatar van Thorak

Thorak

Tenzij je onder een steen hebt gelegen de afgelopen jaren, kun je toch moeilijk ontkennen dat Saw niet voor een grote hoeveelheid nieuwe films heeft gezorgd. Mischien niet allemaal torture-porn, maar wel films met mensen in een huis die daar uit moeten proberen te komen, al dan niet als enige overlevende.

Saw 1 was ook redelijk anders dan de vervolg films, 1 had toch wel aardig wat impact wat betreft de ontknoping van het verhaal. Helaas werkt dat alleen maar een keer.

Er waren al wel een aantal dergelijke films, Cube o.a., maar na Saw kwamen er aanzienlijk meer van uit.

avatar van Reinbo

Grote hoeveelheid, dat zeker, maar veel minder dan waar Evil Dead invloed op had, daarbij is de kwaliteit van die torture porn niet echt om naar huis te schrijven.

Ongeveer elke fantasy/demonen splatter horror van na 1982 is schatplichtig aan Evil Dead.....

En dan heb ik het nog niet eens over de visuele impact op het genre (Shakey cam)

Tonypulp

Niet te vergeten dat het hele ''cabin in the woods'' principe compleet werd gedomineerd door Evil Dead. Iedere film die volgt heeft kunnen leren van deze prent. Visueel is Evil Dead (en ook zeker deel II) heerlijk vlot en origineel, low budget met ballen!

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Reinbo schreef:

...en focus op pure gore...

Reinbo schreef:

...Maar Evil Dead gaf het startschot voor alle remmen los...

Maar dan mag ook Herschell Gordon Lewis (qua gore) zeker niet onvermeld blijven!

-edit- sorry, moest even wat goochelen met de quotes.