• 9.379.030 stemmen

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 15 oktober 2009

• HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot Moon

"The last place you'd ever expect to find yourself."

Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) leeft al bijna drie jaar op de maan in opdracht van Lunar Industries. Hij leeft daar een eenzaam bestaan, heeft amper contact met zijn vrouw Tess en driejarige dochter Eve door een defecte satelliet. Zijn enige maatje aan boord is Gerty: een robot. Twee weken voordat hij naar Aarde mag terugkeren krijgt Sam gezondheidsproblemen waardoor hij een bijna fataal ongeluk krijgt. Als hij hiervan herstelt krijgt hij zeer onverwachts bezoek. Samen met de bezoeker doet Sam een grote ontdekking.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik heb nog een keer gekeken en op ongeveer de 48e minuut van de film is er een gesprek tussen Gerty en Sam waarin Sam vraagt of hij een kloon is. Gerty bevestigt dit. Waarop Sam vraagt of Tess en zijn dochter dan wel echt zijn. Gerty antwoord hier letterlijk op dat ze slechts geheugenimplantaten zijn die afkomstig zijn van de originele Sam die er als eerste was.

avatar van Zeriel

Zeriel

Fran schreef:

Handig als je de film nog achter de hand hebt. Is dit ook weer wat helderder. Dat geheugen blijft wel nauw verbonden met het origineel. Tess en zijn dochter zijn wel echt in relatie tot de oorspronkelijke Sam. En het geheugenimplantaat bevat dan blijkbaar diens geheugen tot dat moment in zijn leven, waarop ze die filmpjes hebben gemaakt.
Dit is wel een los eindje in de film. Want er zit noodzakelijkerwijs een lange tijd tussen het klonen en de volwassenwording van de klonen. Toch minimaal 25 jaar schat ik zo (of 40 als we Sam Rockwell's echte leeftijd nemen). Wanneer zijn die klonen dan precies gemaakt? Als het rond die leeftijd is, dan zijn Tess en Eve en Sam1.0 minimaal 30 jaar ouder als hij naar huis belt (dat kan zomaar!), maar mogelijk nog een stuk ouder aangezien hij niet de eerste kloon is op de Maan

avatar van Nomak

Nomak

Drie jaar alleen op de maan werken, je moet het maar doen. Dit vind ik wel een interessant onderwerp voor een film. Moon begint rustig, maar is wel meteen boeiend, al had ik geen enkel idee hoe het verhaal zich zou ontwikkelen. Ik vond het wel redelijk bizar dat het net in zijn laatste dagen op de maan zou misgaan met Sam. Als je het zolang hebt volgehouden kunnen die paar dagen er ook nog wel bij zou je denken. Ik vond het in eerste instantie dan ook belachelijk toen hij een dubbelganger zag en ermee ging praten. Pfff, wat een onzin alweer dacht ik toen. Maar, wat heb ik me vergist. het gaat hier niet om hallucinaties, maar om klonen die een tijdje op de maan werken om vervolgens afgedankt en vervangen te worden door andere klonen. Het verhaal werd dus alleen maar beter en interessanter.

Gerty de intelligente robot met een smiley als gezicht en de stem van Kevin Spacey is erg leuk. Er wordt ook goed geacteerd door de hoofdrolspeler en de eenzaamheid van het personage wordt perfect overgebracht. Verder zijn er een aantal mooie beelden van de maan en de sterrenhemel. Vooral het moment wanneer Sam in dat voertuig zit te huilen en de camera draait en vervolgens de Aarde in beeld komt. Dat is toch een bijzonder mooi beeld, gewoon prachtig.

avatar van Greeneyelady1

Greeneyelady1

Ik vond t echt een geweldig mooie film!!!Op en top ontroerend!Ik vond de film daarbij zeker origineel!!Must see dus!

avatar van Epitaph

Epitaph

Bij klonen wordt een identieke genetische kopie van een organisme geproduceerd, maar hoe kan dat dan dat de klonen dezelfde tatoeage dragen, dat is niet genetisch bepaalt lijkt mij. Je ziet ook niet dat ze de klonen wat dat betreft bijwerken, dat hoeft ook niet want de klonen zouden elkaar ook niet ontmoeten, dus daarom snap ik die tattoo niet.

avatar van glimlicht

glimlicht

Een film die traag op gang komt, een boeiend middenstuk heeft en daarna langzaam uitdooft.

Een film over klonen kan een leuke psychologische film opleveren, helaas is deze wat aan de saaie kant. Het stuk waarin er nog twijfel ontstaat over de situatie is nog wel boeiend. De hele film had wat mij betreft zo kunnen blijven. Had het lekker een abstracte puzzel-film opgeleverd.

Dat is het dus niet geworden. Het verhaal is redelijk eenvoudig en biedt weinig ruimte voor verrassingen. Dan maar de aandacht vestigen op de personages (waaronder 2 in 1) en de mooie beelden. En dat zat wel goed, vooral met het tweede. De shots op de maan waren erg mooi en het ruimteschip zag er ook tof uit (leuk ook dat er veel stof lag).

Al met al een nogal middelmatige film...

*2,5

avatar van mnrk

mnrk

Een film die vooral door het acteerwerk zeer sterk is...

Het verhaal is ook goed te volgen en de settings (de maan zag er erg goed uit) en aankleding maken het helemaal af.

Ook de stem van Kevin Spacey zorgt voor wat extra's aan de film.

avatar van Awake78

Awake78

Goede film. Moet het hebben van de plaatjes en het ingenieuze verhaal, wat in principe volledig klopt.....maar had het helaas toch anders gezien. Dit was een beetje de minst verassende afloop waaruit ze hadden kunnen kiezen. Hoopte nog op een stuntje of iets verassends , maar helaas bleef dat uit.

Toch genoten, 4*

avatar van gauke

gauke

"Jones oefent een voor een debuterend regisseur opmerkelijke controle uit op zijn productie, die met een krap budget tot stand kwam. Hij dupliceert en filmciteert erop los, maar alles past naadloos binnen de existentiële hoofdvraag achter zijn genrefilm: wat blijft er over van de mens, wanneer alles kloonbaar is?" las ik. Ik kan het niet mooier omschrijven. Sam Rockwell is ijzersterk.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Filosofische mijmering over de redundantie van de mens in een wereld waarin de computer en de machine steeds meer de boventoon gaan voeren. Het mooiste is hoe er continu een gevoel van angst voor Gerty in het verhaal wordt gestopt, maar dat deze uiteindelijk juist degene is die de menselijke warmte deelt. Het is het systeem dat door mensen op wordt gezet dat de ware onmenselijkheid bloot legt. Een andere insteek die misschien nog meer conform de realiteit is. Sam Rockwell is echt een begenadigd acteur en legt zoveel verschillende nuances in zijn karakter dat het een waar genot is om naar hem te kijken. Voor een debuut is het een ijzersterke film waarmee wellicht een glansrijke carrière voor regisseur Duncan Jones wordt aangekondigd. De tijd zal het leren, maar inmiddels staat er wel een van de meest diepgaande SF-films van de afgelopen tijd op zijn naam.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Moon was een film waarin ik zonder enige voorkennis ben ingestapt.

Aangezien scifi nog steeds een ver-van-mijn-bed show is, ben ik dit maar gaan kijken op aanraden van een vriend.

En Moon bleek veel meer te zijn dan een simpel scifi filmpje, het maakt dit genre weer wat menselijker voor me, zoals District 9 ook al deed. De aanpak spreekt mij namelijk wel aan, want met enige fantasie zou de setting van Moon als 'realistisch' kunnen worden bestempeld, wat voor niet-liefhebbers de film al wat toegankelijker maakt.

Allereest vielen mij de mooie landschap shots op, al was het wel zo dat het tempo van deze shots net iets te hoog lag IMO. Het zal wel de invloed zijn van de 21e eeuw, maar zulke eenzame, uitgestrekte landschappen die daar te vinden zijn, verdienen een extra rustpunt en wat langere camerashots, omdat het al een plaatje op zich is.

Van tevoren was ik nog sceptisch over Sam Rockwell, maar hij zet een uitstekende prestatie neer! Hij laat goed zien dat het leven van een astronaut helemaal geen baan voor helden en planetenredders is, maar waarschijnlijk gewoon een job voor de middenklasse kan worden. Op een zeer menselijke manier laat hij het dagelijks leven zien van een maanastronaut.

En het moet ook gezegd worden, maar die andere 'hoofdrol', Gerty (ingesproken door Spacey) vond ik ook fantastisch. Uiteindelijk blijkt zelfs dat deze robot nog de meest menselijke trekjes heeft van het hele bedrijf, maar daarover wil ik maar niet teveel spoileren. Aan de ene kant een hele leuke plottwist, aan de andere kant nogal plausibel, een robot met emoties die in zijn eigen nadeel werken? Vreemd. Het verhaal zelf is ook zeker niet waterdicht, maar wel zeker vermakelijk en niet voorspelbaar.

Speciale noot verdient de muziekkeuze nog. Geweldig muziek die perfect aansloot bij de beelden, zeer sterk en sfeerverhogend!

Al met al was Moon weer een film die het scifi genre voor mij weer wat meer openbaar maakte, en laat goed zien dat Scifi geen steriel genre. Een aanradertje.

avatar van Seamus

Seamus

@Pitakaas: Heb jij dan zulke slechte ervaringen met sci-fi of heb je dat klassieke vooroordeel zoals zovelen hebben?

Sci-fi is uiteindelijk maar een setting om je verhaal te vertellen. Het blijft nog steeds drama of komedie als je dat aspect weg neemt.

Ik heb dus nooit het probleem er in gezien, sterker nog, sci-fi geeft de schrijver veel meer mogelijkheden om zijn personages en verhaal in te vullen.

Dat gezegd zijnde, Moon is goed in wat het doet maar er zijn even goede films die altijd het genre geholpen hebben.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Ja ik heb dat klassieke vooroordeel dat Scifi mij totaal niet aanstaat! Het is dan ook vooral uit subjectiviteit dat ik het genre mijdt, maar ik probeer het tij te keren.. En inderdaad, het is natuurlijk maar een setting, maar het is gewoon zo dat bepaalde settings je meer aanspreken en daardoor de film in zijn totaliteit ook. Ik heb dat bv. bij films uit de Middeleeuwen/WOII.. Die films hebben voor mij net wat extra's, en daardoor zal ik een film als Robin Hood altijd wel waarderen.

BTW, zit nu de OST van Clint Mansell te luisteren op Spotify, echt fantastisch!

avatar van assface

assface

Veelbelovende film maar valt op bepaalde punten tegen. Ik had meer mooie shots van de maan en de aarde verwacht. En dan die ongeloofwaardige robot die in zijn eigen nadeel denkt en medeleven toont, het gaat er bij mij niet in. Wel jammer want het ethische gedeelte over het klonen sprak mij wel erg aan, dit had veel indrukwekkender uitgewerkt kunnen worden

avatar van Zeriel

Zeriel

Pitakaas schreef:

Zeg maar gerust dat het een baantje is voor sukkels.

avatar van TimZor

TimZor

Totaal zonder voorkennis of wat dan ook deze film gaan kijken. Hij lag voor een paar euro als ex-rental, en de medewerker zij dat ik deze zeker zou waarderen. Dus waarom niet meenemen he als het goedkoper is dan huren

En jeetje wat heb ik genoten vooral ook van het spel van Sam heb me eigenlijk nooit gerealiseerd dat hij zo een goed acteur kan zijn. Mooie plaatjes ook vooral dat Sam op de eerste rijzat (in voertuig) en je de aarde zo mooi zag op de achtergrond (Gewoonweg Schitterend !!!)

Nog geen week later aangeraden aan me ouders en samen met hun gekeken en toen besefte ik me inderdaad hoe goed deze was ik verveelde me nog geen moment genoot weer volop etc etc dus kan er niets anders van maken dan nu op het moment een 4,5 !

avatar van Replicant

Replicant

Schitterend!

Gewoon blanco in stappen en op je af laten komen.

Voor de echte filmliefhebber een heerlijke film die gewoon anders is.

Een rustige film die goed te volgen is. De sfeer spat van het scherm.

Veel plezier!

avatar van MMXMMX

MMXMMX

Ik vond het niet zo boeiend allemaal.

avatar van .Herkauwer

.Herkauwer

Wat is dit toch een prachtige film met een verbluffende soundtrack. Ik heb besloten om de film met 0,5 te verhogen doordat ik regelmatig de soundtrack beluister en dat 'moonsfeertje' weer doordringt. YouTube - Welcome to Lunar Industries

Daarnaast is het aparte plot ook een leuke afwisseling van die voorspelbare hollywoodmeuk, het kan alleen maar goed zijn geweest dat deze film met een budget van slechts 5 miljoen is gemaakt. Dit valt er ook niet van af te zien in de special effects, want het maanlandschap met de bijbehorende voertuigen en gebouwen zien er vele malen beter uit dan scifi effects in andere films.

Daarnaast speelt Sam Rockwell ook zeer goed in deze film samen met de robot waarvan je eigenlijk zou verwachten dat hij de klonen dwars zal zitten als er iets mis loopt zoals in de film, het is verfrissend dat dit noujuist niet gebeurt

avatar van Lucizzle

Lucizzle

Voor de film: Wie is Sam Rockwell ook alweer?

Tijdens de film: ohja, die!

Erna: Sam Rockwell, geweldige acteur!

Film boeide me vanaf de eerste tot de laatste sec.

avatar van maus9

maus9

Lucizzle schreef:

Voor de film: Wie is Sam Rockwell ook alweer?

Tijdens de film: ohja, die!

Erna: Sam Rockwell, geweldige acteur!

Film boeide me vanaf de eerste tot de laatste sec.

Had precies hetzelfde. Hij was ook die gek in The green mile

avatar van ExXxtreme

ExXxtreme

De film is enerzijds interessant, anderzijds gebeurt er niet echt heel veel in. Dit is natuurlijk ook wel logisch als je het eenzame leven van iemand wilt weergeven, maar het zorgt er toch ook wel voor dat er nergens echt een wouw effect is en het ook niet echt heel spannend is. Toen ik Sam Rockwell in het begin zag dacht ik even "oh nee", maar dat was geheel onnodig, zijn acteerprestaties zijn hier zeker goed. Toch een film die je eens gezien moet hebben, ik twijfel nog tussen 3.5 en 4*.

avatar van sofripa

sofripa

Ik gebruik het woord nooit maar dit is een waar 'juweeltje'. Stijlvol, sfeervol en integer hoe dit verhaal wordt gebracht. Laat je niet bedotten door de SF omgeving, hier wordt een mooi verhaal verteld en doet je nog wel even napraten. Rockwell zet, eigenlijk geheel alleen een superprestatie neer. Zo eenzaam het op de maan is, zo eenzaam moet het op de filmset voor hem zijn geweest! 4 sterren, dik verdiend.

avatar van missl

missl

Sam Rockwell is fantastisch, het ziet er ook goed uit. Maar ik vond het allemaal te ver gezocht en daardoor niet interessant en kwam ik niet in het verhaal.

avatar van laundromat

laundromat

Sam Rockwell maakt het nog draagbaar. Een onvoldoende kan ik op 1 op andere manier niet geven, maar zal hem nooit meer kijken en dan ook niet aanraden.

avatar van The-Batman

The-Batman

Erg mooie sfeer film

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Interessant concept, maar het levert een beetje 'n richtingloze film op. Halverwege wordt de kijker op plottiwst na plottwist getrakteerd, maar deze verrassingen glijden zo van je af, omdat ze ook niet al te veel indruk op de hoofdpersonages lijken te maken. Dat is jammer, want Moon roept zeker wel een paar interessante vragen op - niet alleen omtrent klonen en ethische vraagstukken binnen het bedrijfsleven, maar ook omtrent kunstmatige intelligentie en de vraag wat echt is en wat niet -, maar helaas wordt hier niet al te veel mee gedaan. Er had dus meer in gezeten, maar dat neemt niet weg dat Moon een vrij vermakelijke film is. Het acteerwerk van Sam Rockwell is prima en het camerawerk ook lang niet slecht; de muziek is niet helemaal mijn ding, maar ondersteunt de beelden prima; de special effects zijn oké, maar niet altijd even mooi helaas. Bij de montage is het nog wel eens te zien dat Duncan Jones een beginnen regisseur is - ik bespeurde hier en daar een overbodige scène die zomaar in de film leek te zijn geplakt -, maar storend worden zulke beginnersfoutjes nergens. Moon is een leuke film, maar niet de topper die het had kunnen zijn.

avatar van mister blonde

mister blonde

Plottwist na plottwist? Zit één grote plottwist in en daar gaat de film uiteindelijk met name om.

avatar van AC1

AC1

Karl van H. schreef:

Ik vond vooral dat de beperkte visuele woordenschat er voor zorgde dat de film niet echt van de grond kwam. Het gegeven had veel boeiender en expressiever in beeld kunnen worden gebracht.

Ik herinner me ook maar één plottwist.