• 9.378.921 stemmen

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 15 oktober 2009

• HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot Moon

"The last place you'd ever expect to find yourself."

Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) leeft al bijna drie jaar op de maan in opdracht van Lunar Industries. Hij leeft daar een eenzaam bestaan, heeft amper contact met zijn vrouw Tess en driejarige dochter Eve door een defecte satelliet. Zijn enige maatje aan boord is Gerty: een robot. Twee weken voordat hij naar Aarde mag terugkeren krijgt Sam gezondheidsproblemen waardoor hij een bijna fataal ongeluk krijgt. Als hij hiervan herstelt krijgt hij zeer onverwachts bezoek. Samen met de bezoeker doet Sam een grote ontdekking.

Laoslander

Trouwens ook een zeer mooie filmposter!

Laoslander

Een film die kraakt als wit sneuw ,van de stilistische zuiverheid gesproken. Het thema 'eenzaamheid' wordt metaforisch voorgesteld op een letterlijke & figuurlijke manier. écht een aanrader

avatar van bugbig

bugbig

gewoon goed

avatar van Se7en days

Se7en days

Sterke film die het midden houdt en jezelf laat nadenken.

avatar van helleke

helleke

Ligt het aan mij, maar ik begreep langs geen kanten waar men met deze film naartoe wilde.

Redelijk eentonig en weinig spectaculairs.

Ik had dan ook moeite om de film geboeid te blijven volgen tot het eind, maar ik heb doorgebeten om toch een redelijk objectieve stem te kunnen uitbrengen.

1,5 sterren

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Wat ik o.a. uit de film kon opmaken, is dat we tegenwoordig allemaal een nummertje zijn. Dat gegeven wordt goed gebracht.

helleke schreef:

Redelijk eentonig en weinig spectaculairs.

1,5 sterren

Dan zeg ik dat het aan jou ligt . Als je hem uit hebt gezien dan is de plot toch duidelijk.

De situatie waar de protagonist zich in bevind is eentonig. De film gaat o.a. over eenzaamheid, en de vraag wie of wat je nu eigenlijk bent als individu. Dat je geconfronteerd wordt met een dubbelganger van jezelf vind ik vrij spectaculair, en de ontdekking dat je misschien een kloon bent........of allebei....Interessante materie. Ik kon daar goed in meegaan. De film geeft je de ruimte om met dat gegeven je eigen gedachten/beleving daarover te hebben

Het is geen Star Wars film nee, als je dat bedoeld.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Argh, goedkoop jatwerk en dan te bedenken dat de film in al in een paar toplijsten terug te vinden is.

Positief beginnen. Goed dan. Sam Rockwell speelt best goed en ook Spacey. Zo dan hebben we dat gehad.
Derze film kwam namelijk over als jatwerk, of hele sterke inspiratie, take your pick. In ieder geval stoorde het mij. Het klonen, de memory imprints, de slimme robot allemaal sci-fi cliche's die inmiddels beter gedaan zijn. Allemaal niet zo erg, maar ik heb het idee dat de film zelf echt weinig nieuws inbrengt.

Binnen was het steriel, zo ziekenhuisachtig. 2001 had het, in zekere zin had Dante 01 het en deze heeft het ook heel erg. Daar ben ik geen liefhebber van. Te strak, niet boeiend, ik mis iets dat ademt. Buiten zag het er dan een stuk beter uit, maar mocht het een stuk claustrofobischer. Die man was in zijn 1tje op de maan, dan mag het allemaal wat benauwder. Muziek heb ik niet zo opgemerkt, behalve dat het op het eind een beetje naar 2001 toe trok en dat is natuurijk niet goed.

Vooral een film die me niet kon verassen. Verder keek het ook niet echt lekker weg. Veel cliche's dus ook. Goed acteerwerk, maar das alles.

avatar van startkabels

startkabels

Inland Rabbit schreef:

Totaal niet mee eens!

Vond het een realistisch weergegeven Sciencefiction met passende sfeer. Beetje traag hier en daar, moet je van houden.

De robot met A.I. heeft een leuke rol in het verhaal, maar is alleen een beetje lomp.

De basis en de omgeving buiten op de maand zien er strak uit (vooral in HD) en de film ademt juist sfeer, ook door de passende trage muziek.

Film lijkt in het begin wat saai, maar wist mij op een gegeven moment toch te boeien en op het einde enigszins te verrassen.

avatar van yvesh

yvesh

Eindelijk nog eens een goede SCI-FI film!

Verhaal was origineel, sterke acteerprestaties en een leuke soundtrack op de achtergrond. Hoewel wat traag in inbouw stoorde het mij helemaal niet. Het einde was niet echt verrassend, maar wel zeer passend.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Speciale film, en is zeker niet langdradig. Het wordt nergens saai, constant blijft de vraag staande over wat er nu precies aan de hand is. Sam acteert uitstekend en zijn gezicht ziet er overtuigend verminkt uit.
De computer3000, Gerty, vond ik wel lachen neergezet door Spacey. ('Am I a clown?' Gerty: 'Are you hungry?')
Ik heb me niet gestoord aan het kale decor, het is tenslotte een ultra moderne installatie op de maan.
Verassend verhaal en de 97 minuten worden volledig benut.

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

Geweldig film gewoon.

Zeer sterke acteerprestaties en het verhaal was ook goed bedacht.

Zeker de moeite waard om te kijken.

avatar van Kirth

Kirth

sweinsteiger schreef:

boring

Van iemand die "Forrest Gump" op nummer 1 zet in zijn persoonlijke top tien had ik niks anders verwacht dan een idiote opmerking.

Ik hou van Science Fiction, zowel boeken, films series, noem maar op. Ik vond deze film origineel, nooit langdradig, en goed geacteerd. Ik raad deze film zeker aan. Deze film laat toe zelf een ethisch beeld te vormen over het onderwerp.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Sferisch erg sterke film, met een mooie ontwikkeling en een sublieme soundtrack. Jammer alleen van de laatste pakweg tien seconden. Totaal overbodig.

avatar van AC1

AC1

Inland Rabbit schreef:

De regisseur is de eerste om toe te geven dat hij zich heeft laten inspireren door zijn favoriete science fiction films. Zijn volgende film had een ode aan Blade Runner moeten zijn maar voorlopig gaat hij om financiële redenen een andere film maken.

avatar van dit0rz

dit0rz

kreeg snel door hoe het verhaal in elkaar ging steken maar stiekem hoopte ik toch nog op een twist die het nog ff helemaal zou veranderen maar helaas gebeurde dat
niet. (waarschijnlijk omdat ik de eerste helft van de film al voor de 2e keer zag toen ik hem helemaal afkeek)

het acteerwerk is top.

gerty doet z´n werk goed in de film, kvond hem erg verdacht en gaf mij dus ook wat om over na te denken. ook fijn dat kevin spacey zin had om dat ff in te spreken.

soundtrack doet het goed

van mij had hij ook nog wel iets langer door kunnen gaan.

was dat vrouwfiguur in zijn hallucinatie nou zijn dochter?

3,8 dus 4,0

avatar van Decec

Decec

Gewoon goede film... niet echt spannend...

Decec schreef:

Gewoon goede film... niet echt spannend...

meer van dit soort films kijken, minder van dat gedoe uit je top 10.

Normaal veranderd je mening dan wel.

avatar van Puzuzu

Puzuzu

dit0rz schreef:

Die robot was inderdaad erg goed met dat gezichtje erop ook, komt over alsof hij voor geen cent te vertrouwen is.

Wist niet dat hij door Spacey ingesproken was

avatar van Decec

Decec

Laoslander schreef:

meer van dit soort films kijken, minder van dat gedoe uit je top 10.

Normaal veranderd je mening dan wel.

Deze film heeft geen top 10....

• 1953 berichten

Ik weet het niet met deze film. Ik vind het verhaal wel heel origineel. Dat kan ik echt waarderen. Maar ik vond dat er niet zo veel gebeurde in de film. In het begin is het nog wel intrigerend om te zien hoe hij daar op de maan leeft en als die andere kloon erbij komt dan word het weer even spannend maar daarna vind ik het weer een beetje voort kabbelen.

Verder begrijp ik niet helemaal waarom ze die geheugenchip nou bij die kloons plaatsen. Dat geeft toch alleen maar gedoe en onnodige pijn ? En als het dan toch nodig moest zijn om een geheugen te hebben om een of andere reden, waarom dan het geheugen van een jonge vader die zijn kind op aarde achterlaat. Plant dan het geheugen van een vrijgezel of zo.

Op het einde was het ook wel even spannend om te kijken hoe en of ze weg zouden komen maar ik heb nergens echt op het puntje van mijn stoel gezeten. Echt helemaal goed uitleggen kan ik het niet maar ik miste iets bij deze film. Het bleef allemaal een beetje te steriel.

Decec schreef:

Deze film heeft geen top 10....

Ik denk (weet dat natuulijk niet zeker) dat je het begrip sience fiction te eendimensionaal bekijkt. Dit is meer sience fiction als metafoor voor de menselijke conditie (wat ook Stanley Kubrick uitstekend kon in 2001:A space odyssey) de actie primeert niet, maar wel de sfeer en onderliggende gedachte.

Fran schreef:
. Maar ik vond dat er niet zo veel gebeurde in de film. ....

......Het bleef allemaal een beetje te steriel.

Al de bezwaren die je noemt, steriel,er gebeurd niet zo veel, zijn consistent met de situatie waarin de protagonist zich bevindt.

Wat de geheugenchip betreft;. het bedrijf Lunar Ltd. zijn ontzettende geldwolven, waardoor hij daar sowieso maar in zijn eentje zit, en deze arme schapen tot de laatste seconde uitgemolken worden. Hij heeft een gezin met kind, omdat hij dan de illusie kan hebben om naar hen terug te keren, en zo het (veel) langer vol kan houden. Als hij de overtuiging had vrijgezel te zijn, dan zou hij het waarschijnlijk nooit 3 jaar lang vol hebben gehouden. en misschien was hij wel eerder gaan muiten oid.
Het zijn juist deze details die kloppen die de film zo goed maken.

Zeriel schreef:

Het zijn juist deze details die kloppen die de film zo goed maken.

eerste bijdrage

Op zich snap ik wel dat het leven van de beste man in dergelijke mate is opgebouwd dat er inderdaad niet veel gebeurd en dat het ook een steriel wereldje is waar hij zich in bevindt. Maar als dat hetgene is wat bij het verhaal hoort dan verwacht ik veel meer een bepaalde spanning of emotie dat onderhuids aan het broeien is. Dat miste ik. Omdat het hier een kloon betreft zal dat ook niet bepaald mogelijk zijn dus ik snap wel waarom hier voor gekozen is. Desalnietemin sprak mij het verhaal mij daarom wat minder aan.

Het lijkt mij (maar misschien spreek ik uit mijn eigen persoonlijke ervaring) iemand met een kind en gezin door heimwee veel eerder de kans heeft om naar huis te willen dan iemand die verder niet zo veel connecties heeft met de aarde. Het bedrijf had misschien juist het brein van een eenzame man of een kluizenaar kunnen inplanteren die zich juist beter af zou voelen op de maan.

Fran schreef:

Dat vind ik juist prettig aan deze film dat jezelf erover kunt nadenken en je eigen conclusies kunt trekken. Ik denk dat niemand het zolang op de Maan kan uithouden en redelijk kan functioneren, zonder een goede motivatie. Waarom zou een eenzaam iemand of een kluizenaar daar zijn werk blijven doen? De kans dat zo iemand zou flippen is denk ik veel groter, dan iemand die gemotiveerd is om naar huis te gaan doordat daar zijn vrouw en kinderen op hem wachten. Dat hij graag naar huis wil, houdt hem op de been, en verkleind de kans dat hij doordraait in die periode.
Dat ze mensen kunnen klonen wil niet zeggen dat je dan ook hersenen kunt implanteren. de klonen zijn wel op een of andere manier gehersenspoeld.

Zeriel schreef:

Ze waren niet gehersenspoeld maar ze hadden een geheugenimplantaat gekregen van een een levend persoon. Op zich hadden ze dan keuze genoeg om iemand uit te kiezen met welk referentiekader dan ook.

avatar van Tony Montoya

Tony Montoya

Veel van verwacht, maar vond het niks. Verhaal kon mij niet bekoren. Snel einde zonder spanning. Acteerwerk is daarentegen prima.

Fran schreef:

Dat wordt toch niet zo gesteld in de film? Zijn dat je eigen deducties of heb ik iets gemist?

• 1953 berichten

Wat ik uit de film heb begrepen is er een geheugenimplantaat van iemand ingepland. Hierdoor was het voor die mensen alsof ze dat leven zelf hadden geleid maar het was dus het leven van iemand anders. Ik heb het nog even nagevraagd bij een vriend van me die hem ook heeft gezien en die heeft het ook zo begrepen. De persoon zelf waarvan dat leven is was ook gewoon nog levend op aarde maar dan natuurlijk een heel stuk ouder. Daar kwam die ene kloon achter toen hij een keer "zijn dochter" aan de telefoon kreeg. . Dat heb ik er tenminste uitgehaald.

Zeriel

Maar die persoon die op de gezellige homevideo-filmpjes staat is dezelfde, waarschijnlijk dus het origineel. Die waarschijnlijk er flink veel geld voor heeft gekregen.
Volgens mij zijn de klonen gemaakt rond de tijd van die filmpjes, en hebben de klonen gewoon de herinnering behouden van het origineel tot dat moment. Een geheugenimplantaat is dan helemaal niet meer nodig