Genre: Drama / Horror
Met onder meer: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï en Catherine Bégin
Gesproken taal: Frans
Releasedatum: 11 december 2008
Plot Martyrs
"They haven't finished being alive."
Frankrijk, begin jaren ’70. Als de 10-jarige Lucie na maanden spoorloos verdwenen te zijn geweest wordt teruggevonden, zit haar lichaam onder de wonden. Er is echter geen spoor van seksueel misbruik; waarom ze werd ontvoerd en door wie, is een raadsel. Vijftien jaar later, en geholpen door haar vriendin Anna, zoekt Lucie genoegdoening...
Anna Assaoui
Étienne
Young Lucie
Young Anna
JacoBaco
Juist, maar het gaat er om dat ik bedoel dat Anna het eerste meisjes is, die het verteld heeft. En aangezien die andere dat niet gedaan hebben, heeft die vrouw blijkbaar nog geen reden zichzelf dood te schieten. Zoals Nasir het zegt, komt het er op neer dat het vrouwtje zich bij de eerste al had dood kunnen schieten. Waarop ik zeg, nee want Anna is pas de eerste die het echt verteld. En pas dat zorgde bij het vrouwtje blijkbaar voor een reden zichzelf dood te schieten. Miscommunicatie.
- 2028 berichten
Die zelfmoord blijft hilarisch onnozel. Stel Anna zegt: "nou, het is hier geweldig, heb net nog geborreld met Petrus". Madame denkt: goh, dat wil ik ook", en pleegt zelfmoord. Petrus staat haar al vrolijk op te wachten: "we dachten dat u nooit kwam, u bleef maar martelen. Hier een glas heerlijke wijn. Komt de rest ook?"
Nasir
Ik denk dat je gelijk hebt Jacobaco. De herziening volgt, maar pas over een paar maanden
maerk
Ja, de zelfmoord had van mij ook niet gehoeven. Het einde is heel sterk alleen het had af moeten lopen net voordat ze zichzelf naar de andere wereld blies.
-fal ? Je lijkt er al vanuit te gaan dat er een zekere balans wordt opgemaakt van iemand's "goedheid" na de dood?
- 2028 berichten
Vind hem anders hilarisch, een dikke knipoog van Laugier naar iedereen die denkt met 90 minuten film een antwoord te krijgen. (nog afgezien van de vraag of wat Anna ziet niet uiteindelijk gewoon een hallucinatie is. Bijster snugger is Laugier's genootschapje niet.
Ja, heb je een punt.
Ik mag er van uitgaan dat dit als grapje bedoeld is.
Ik mag ervan uitgaan dat het einde van deze film dat ook is..
JacoBaco
Gelukkig heb je spoilers geplaatst, want je verklapt nu zowat alles al voor Martyrs 2.
- 12092 berichten
Hiermee snijdt je veel meer hout trouwens
wibro
Voor jou misschien wel, voor een ander misschien weer niet. Hier geeft de regisseur dus geen antwoord op. Dat mag iedereen voor zichzelf invullen.
Ik mag er van uitgaan dat dit als grapje bedoeld is.
Uhm, ja en nee. Ik snap je "
" niet.
wibro
Hiermee druk ik mijn verbazing uit dat je ineens met zo'n flauw grapje aan komt zeilen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de leider van het genootschap een zeer gewichtige reden gehad moet hebben om zelfmoord te plegen. Het laatste wat ze zei tegen een van de leden van het genootschap was "Doubt!". En daarmee kan je natuurlijk alle kanten op. Een pasklaar antwoord wordt door de regisseur niet gegeven en daar ligt voor mij de kracht van deze film.
Zandkuiken
- 12092 berichten
Ik ook, zo serieus neem ik deze film niet, itt kennelijk enkele users hier. Nog steeds glashelder dat het hier een horror betreft, misschien een redelijk heftige, maar een horror niettemin. Dat einde onderstreept dit eigenlijk nog meer dan de rest van de film
wibro
Als ik deze film niet serieus zou nemen, dan had deze film voor mij echt geen 5,0* gekregen.
- 12092 berichten
Mooi voor je, ik vind er veel teveel elementen inzitten die toch echt onderstrepen dat het een horror betreft en eentje die ook leunt op exploitation gehalte. Beslist dat vergezochte en slecht geënsceneerde einde.. had van mij dus ook kompleet anders gemogen, evenals eigenlijk de hele martelhelft van de film. Volstrekt power en overtuiging missend.
- 2028 berichten
(...) flauw grapje (...).
Hoezo flauw? Aangezien het einde open is en deze film gelijk een Det Sjunde Inseglet tot veel diepzinnigheid wil aanzetten (ja, ironie), denk ik gewoon een mogelijkheid eens door, nl. dat het Christendom het bij het juiste einde heeft. En daar drijf ik de spot mee. Maar goed, met Onderhonds suggestie vallen de meeste gangbare wereldbeelden of religies eigenlijk al af.
Trouwens, aangezien iedereen wel een keer dood gaat, is Laugier's film eigenlijk een grote aanklacht tegen ongeduld en zijn "we" weer bij kritiek op consumentisme en kapitalisme aanbeland. Tenzij de martelaar natuurlijk zinvolle informatie geven kan, bijv. een toegangscode voor een plezieriger oord: bij de groene deur toets |censuur|.
Vergeef me de ironie, maar tijdens beide kijkbeurten heb ik niet de indruk gehad dat Martyrs op een serieuze wijze ook maar iets over het hiernamaals wil zeggen. Enigzins boeiend, maar zeer mager uitgewerkt is het psychologische aspekt van de uizonderlijke weg die Anna ongevraagd aflegt met de suggestie dat er iets van transcendentie plaatsvindt. Die vind plaats, "beyond the pain", maar dat blijft wat mij betreft gewoon psychologie en geen serieus te nemen metaphysica. Met wat goede wil kan ik daar nog een triomf van de menselijke geest in zien.
Het laatste wat ze zei tegen een van de leden van het genootschap was "Doubt!".
Tenzij je daar in ziet: "de twijfel an Sich is waardevol", is dit toch gewoon een manier om het einde open te houden? Ik moest er om lachen en zie daar ook een naar het publiek grijnzende Laugier in.
Kom op zeg, toen ik 5 was wist ik al geen antwoord op die vraag; Verder niets om trots op te zijn.
Dan zou ik 'm maar eens wat serieuzer nemen. De users die de film wel serieus nemen beoordelen 'm immers aanmerkelijk hoger. Eigenlijk dus jammer voor jou dat je er enkel een simpele horror in ziet.
Ik vind het eind juist heel passend, overtuigend en logisch. En ik vind 'm lekker beter.
- 12092 berichten
Jammer dat ik er niet intrap inderdaad, weet niet helemaal zeker voor wie dat jammer is trouwens.. maar ik kan er niet teveel aan doen, heb het geprobeerd.
Ik zie het lekker beter..
Ik zie het lekker beter..
Nee hoor, dat deel wat jij zie ik ook, ik zie alleen meer.
Zeg maar onzekerheid. Met name de kans dat men dood gaat en niets meer "weet" zorgt voor deze onzekerheid. Ongeduld lijkt me dus nogal een vreemde woordkeuze.
Lijkt mij ook niet echt de bedoeling.
- 2028 berichten
Ik snap niet wat je precies bedoeld. Doelstelling van het genootschapje was uit te vinden of er iets, en zo ja wát er aan gene zijde is. Ik ga er van uit dat Anna niets meer "ziet" dan jij en ik over x jaar ook gaan zien. De oude dame lijkt dat ook te denken.
Daar ga ik ook vanuit, al is het dan nog steeds mogelijk dat Anna helemaal niks ziet, wat betekent dat als je doodgaat je nooit zal beseffen dat er niks meer achterkomt. Het is dat soort onzekerheid dat het groepje drijft om te doen wat ze doen. Moesten ze zeker weten wat er zou komen na de dood (op het moment van of na het sterven) zou hun motivatie voor hun daden er niet geweest zijn. Daarom geloof ik ook niet in ongeduld, wel in onzekerheid.
Erwinner
Ik ging er vanuit dat het de wetenschap in opdracht van de regering was, omdat ze in behoorlijke klasse arriveerden. De regering is onzeker en de wetenschap die alles wetenschappelijk wil bewijzen in een soort van onzekerheid, maar dat is hun job.
Dat men dus over lijken gaat is de boodschap van deze film en geeft daardoor een extra stomp in je maag omdat het hoogaanziende mensen zijn die martelen uit nieuwsgierigheid, daar komt het natuurlijk op neer .
wibro
Mademoiselle; "Étienne, zou jij je kunnen inbeelden wat er na de dood is?"
Étienne; "Neen, madame"
Mademoiselle: "Twijfel, Étienne".
Dat waren de laatste woorden van de leider van het genootschap. Daarna pleegde ze zelfmoord.
... al is het dan nog steeds mogelijk dat Anna helemaal niks ziet, wat betekent dat als je doodgaat je nooit zal beseffen dat er niks meer achterkomt. Het is dat soort onzekerheid dat het groepje drijft om te doen wat ze doen. Moesten ze zeker weten wat er zou komen na de dood (op het moment van of na het sterven) zou hun motivatie voor hun daden er niet geweest zijn. Daarom geloof ik ook niet in ongeduld, wel in onzekerheid.
Wat ook met de laatste woorden van de leider van het genootschap dus duidelijk wordt aangetoond. Het betekent dus dat die onzekerheid ook geldt voor de wetenschap, want de leden van het genootschap zagen zich volgens mij toch duidelijk als wetenschappers. Daar onzekerheid nu eenmaal angst oproept is het dus duidelijk dat de basis van alle religies de angst voor de dood is, want als we zeker zouden weten wat er na de dood kwam, dan hoefden we überhaupt niet te geloven. Het is die onzekerheid waarmee veel mensen, zeg maar gerust de meeste mensen, niet kunnen leven en daarom hun heil zoeken in religies.
De vraag, waarom de leider van het genootschap zelfmoord pleegde is hiermee echter nog steeds niet beantwoord.
JacoBaco
Ze pleegde zelfmoord omdat ze vind dat al het gemartel voor niets is geweest. Of het in elk geval niet waard is geweest. Eindelijk gaat haar geweten spelen en ze vind dat ze het niet meer verdiend om te leven en pleegt zelfmoord. Dat is wat ik er van maak. Gewoon iets simpels.
wibro
Dit soort gedachten kwamen ook bij mij bovendrijven, maar ik begin hier inmiddels ook weer aan te twijfelen.

Vijf goede horrorfilms zonder paranormale aspecten

Vijf van de beste meest verontrustende films ooit gemaakt

De beste Franse films per genre, volgens MovieMeter

Angstaanjagende horrorfilms uit vijf verschillende landen

Threads

Låt den Rätte Komma In
Drama / Horror, 2008

Seul contre Tous
Drama / Thriller, 1998
kindermishandelingsufferingwraaktorture chambermartelencrueltybody horrormisbruiknew french extremismblood on bodydevastating