• 158.026 films
 • 9.624 series
 • 28.725 seizoenen
 • 607.277 acteurs
 • 352.912 gebruikers
 • 8.841.380 stemmen
Avatar
 
banner banner

Tesis (1996)

Thriller / Horror | 125 minuten
3,55 611 stemmen

Genre: Thriller / Horror

Speelduur: 125 minuten

Oorsprong: Spanje

Geregisseerd door: Alejandro Amenábar

Met onder meer: Ana Torrent, Fele Martínez en Eduardo Noriega

IMDb beoordeling: 7,4 (41.148)

Gesproken taal: Spaans

Releasedatum: 26 juni 1997

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Tesis

"My name is Ángela. They're going to kill me."

Bij Tesis is de gedreven studente Angela op zoek naar extra visueel materiaal voor haar eindwerk over geweld op televisie. Voor haar werk krijgt ze de bereidwillige hulp van de professor Figueroa. Hij is bereid om voor de lieftallige Angela wat opzoekingswerk te verrichten in de videotheek van de universiteit. De verbazing van de frêle jongedame is groot wanneer ze de desbetreffende leraar de dag erop levenloos aantreft in één van de projectieruimten van de campus. Het enige wat haar onmiddellijk opvalt is de aanwezigheid van een cassette in de videomonitor. Nog voor iemand er erg in heeft neemt ze de videoband mee naar huis. Het leven van Angela verandert in een zenuwslopende nachtmerrie want de cassette bevat schokkende beelden van een moord op een voormalige studente van de onderwijsinstelling.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 7041 berichten
 • 4187 stemmen

Mooie debuutfilm van Amenabar. Alles draait rond macht en bekeken worden. Bekeken worden aan de hand van video’s uit een camera. En als et even kan zo extreem mogelijk met criminele activiteiten en snuff movies. Amenabar slaagt erin de paradox bloot te leggen. De openingsscène is een mooie opener voor wat komt. Iedereen gruwelt van een uiteengereten lichaam op de spoorwegen, maar velen kunnen het toch niet laten een nieuwsgierige kijk te wagen. Met de snuff movies is het niet anders. Perversiteit en sensatie versus afschuw en gruwel, het is de dunne koord waarop Amenabar zich waagt.

Het thema en het plot wordt mooi gebalanceerd gebracht. Ook de spanning is steeds aanwezig. Op dat vlak is de film zeker geslaagd. Uiteraard nogal wat clichémomenten met domme personages die doen wqt een rationeel mens niet zou doen, maar dit stoort hier niet zo.

Echt gruwelijke beelden komen niet aan bod en Amenabar voedt de kijker met wat kan worden gesuggereerd. Hiervoor is een perfecte camerahantering nodig. En voor sommigen voelt dit wellicht aan als een bestraffing, als een nietsontziende voyeur die ‘ontgoocheld’ is omdat er niets meer te zien is. Ondanks alles is Tesis een toegankelijke film die zeker de moeite waard is en veelbelovend is voor het verdere oeuvre van Amenabar.


avatar van SmackItUp

SmackItUp

 • 3481 berichten
 • 2398 stemmen

Meer dan aardige film.

Amenábar is natuurlijk met name bekend als regisseur van The Others waarmee hij een geweldige horror neerzette. Tesis mag dan wel z'n debuutfilm zijn, de kwaliteit was toen al niet te missen.

Het mag dan een wat oubollige look hebben, aan sfeer geen gebrek. En ondanks het relatief kleine budget, wat bij momenten ook wel doorschemert, is Amenábar regisseur genoeg om er een beklijvende who dunnit van te maken. Verwacht echter geen horror, maar als thriller wel geslaagd.

Het acteerwerk zit bij momenten wel wat in de weg, maar gelukkig beperkt zich dat tot de bijrollen.

3*


avatar van Boenga

Boenga

 • 2337 berichten
 • 1383 stemmen

Meeslepende en spannende whodunnit; veel thriller, geen horror - gelukkig, want daar hou ik niet direct van. Het blijft tot op het laatste moment gissen wie de dader is.

Goeie acteurs/actrices, saai verhaal: het gebeurt vaak. Hier is het omgekeerd: Het amateuristische acteerwerk haalt het niveau van de boeiende plot toch wel een beetje naar beneden.

En daar bovenop is het einde toch net iets te happy...


avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

 • 1185 berichten
 • 4475 stemmen

Tesis - Mijn tweede Amenabar en hoewel het misschien niet het meesterwerk is dat The Others voor mij wel is, vond ik dit toch absoluut weer een sterke prent. Meer dan sfeer genoeg, werpt interessante vragen op over wat mensen al dan niet verlangen van de media (ik geef toe in het shot in het echte begin was ik ook aan het wachten op een beeld dat dan juist niet komt) en heeft een paar erg leuke stukken die er zeker nog eens extra uitspringen Het stuk in de gangen waar ze juist de lucifers hebben om licht te maken comes to mind, very nice, de scène waarin je beide hoofdrolspelers een papier ziet volkribbelen, de ene met klassieke muziek in de oortjes, een perfect geschrift en 100% ordelijk, de andere met metal in zijn oortjes, complete chaos op zijn papier en de nodige kotsende monster, subtiel misschien niet, maar wel geslaagd.

Zeer degelijk werk, Abre Los Ojos en Mar Adentro schuiven weer wat naar voren op de watchlist.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 7129 berichten
 • 4666 stemmen

Matig.

Tegenvallende film over een onderwerp die me doorgaans erg interesseert. Snuff vormt namelijk een centraal punt van aandacht in Tesis, maar de film gaat er verder niet heel diep op in. Het wordt onderzocht, benoemd en bekeken, maar verder concentreert de film zich meer op de onderlinge situaties en ontwikkelingen van de personages.

Dat Tesis een goedkope film is mag duidelijk zijn aan de regie. De film ziet er nogal kaal en saai uit. Weinig decoratie, beperkte locaties en een erg bleke uitstraling. Een sfeertje heerst niet, mede door matige sound editing en camerawerk dat nooit echt de focus op de elementen kan leggen die zo'n film als deze spannend kunnen maken. Niettemin was het eerste uur best intrigerend.

Vooral omdat de film hier nog mysterieus blijft. Een zeer ondermaatse rol van Torrent valt hier nog te vergeven. Altijd een wat aparte keuze om een 30-jarige de rol te laten spelen van een student, maar goed. Ze acteert nogal levenloos. Weinig uitdrukkingen, saai geacteerd. Ook de bijrollen zijn niet perse beter, en ondanks dat Amenábar probeert een eigen smoel aan de personages te geven weten ze niet verder te komen dan eentonige en saaie verschijningen.

Het mysterie weet nog te werken, zeker als deze nog niet helemaal uit de doeken wordt gedaan. Wanneer de sporen duidelijk beginnen te worden besluit Amenábar het roer qua toon om te gooien en maakt er een wat trage film van met thriller en romantiekelementen. Die romantiekelementen weten echter totaal niet te boeien en halen alles wat de film voorheen intrigerend maakte eruit. Hierdoor boeide me de uitkomst eigenlijk totaal niet meer, en de wendingen waren verder ook niet bepaald de best uitgedachte keuzes.

Nee, dit viel me tegen. Tesis wil veel zijn en neemt er dan ook ruim de tijd voor, maar weet alleen maar tijdens het eerste uur echt te werken. Het tweede uur kon me gestolen worden, en zorgde ervoor dat ik deze film maar een vermoeiende, kale en veel te lange zit vond. Voor een debuutfilm op sommige vlakken indrukwekkend, maar het gevoel van matigheid overheerst, en zorgt ervoor dat ik Tesis maar heel beperkt kan waarderen.


avatar van Alathir

Alathir

 • 2021 berichten
 • 1559 stemmen

Ik vond het een tamelijk heftige film eigenlijk. Snuff movies vormen een smerige business en dat gevoel blijft heel de film wel aan je plakken. Het is een film waarin je precies gans de tijd bekeken wordt omdat de hoofdrolspeelster zich ook vaak bekeken voelt. Ik maak het niet vaak mee dat ik een film zo beklijvend vind, maar deze slaagt daar echt goed in. Zo zie je maar weer dat een hoog budget niet nodig is voor een goede film. Het is heel de tijd spannend en het is moeilijk om als kijker 1 van de mannen waar Angela mee omgaat voor haar thesis te vertrouwen. Hier en daar zakt het tempo wel een beetje in maar voor een debuutfilm is dit wel zeer goed. Debuutfilms zijn natuurlijk meestal onafhankelijk van grote studios en dan zie je meteen echt talent. Ik denk niet dat ik verder al iets gezien heb van Amenabar ook al heb ik al tig keer geprobeerd om The Others aan te zetten. Steeds weer kies ik voor een andere film, maar ooit komt het ervan.


avatar van Phantasm

Phantasm

 • 6365 berichten
 • 6298 stemmen

Spannende film, maar echt horror kan ik dit niet noemen, was meer een thriller.