Genre: Thriller / Horror
Met onder meer: Ana Torrent, Fele Martínez en Eduardo Noriega
Gesproken taal: Spaans
Releasedatum: 26 juni 1997
Plot Tesis
"My name is Ángela. They're going to kill me."
Bij Tesis is de gedreven studente Angela op zoek naar extra visueel materiaal voor haar eindwerk over geweld op televisie. Voor haar werk krijgt ze de bereidwillige hulp van de professor Figueroa. Hij is bereid om voor de lieftallige Angela wat opzoekingswerk te verrichten in de videotheek van de universiteit. De verbazing van de frêle jongedame is groot wanneer ze de desbetreffende leraar de dag erop levenloos aantreft in één van de projectieruimten van de campus. Het enige wat haar onmiddellijk opvalt is de aanwezigheid van een cassette in de videomonitor. Nog voor iemand er erg in heeft neemt ze de videoband mee naar huis. Het leven van Angela verandert in een zenuwslopende nachtmerrie want de cassette bevat schokkende beelden van een moord op een voormalige studente van de onderwijsinstelling.
Ángela
Ángela's Father
Ángela's Mother
TV Presenter
Apollinisch
Heb nog geprobeerd de tel bij te houden, maar op een gegeven moment is dat gewoon niet doenbaar meer. 't Is net een wedstrijd tussen aan elkaar gewaagde tafeltennisers. Dubbelspel welteverstaan. Bosco is de dader. Ping! Nee joh, het is die creep Chema. Pong! Zou de leraar er iets mee te maken hebben? Ping! Misschien de vriendin van Chema? Pong! Of hadden we het al die tijd bij het rechte eind en is het toch Bosco? Ping! Welnee, wat doen de kleren van de slachtoffers anders in het appartement van Chema? Pong! "The garage... The garage..." Game en match. Krachttoer zeg je? Dit is geen toer. Dit is een idiote achtbaanrit aan geforceerde (echt wel) plottwists. Niet meer, en ook niet veel minder. Want hoewel het onvergeeflijk is de seriemoordenaar van dienst de fout te laten maken meermaals een bekende van het leven te beroven (in elk handboek wordt dat nadrukkelijk afgeraden) en Angela een uiterst dom en dus irritant personage is, zorgt Amenábar hier en daar voor een sfeervolle scène (hoewel eigenlijk alleen de lucifers het vermelden waard zijn) en is Chema een toffe verschijning (vooral fijn hoe hij Angela koeltjes op haar plaats zet).
stefan dias
IK geef toe dat je heel sterk je punt maakt.
Laten we zeggen dat ik toch nog heel verbaasd was met de uiteindelijke uitslag van deze pingpongmatch. Ik had niet zo het gevoel dat de regisseur wat met me solde (waar ik doorgaans ook allergisch voor ben).
DjFrankie
Spannende en onderhoudende thriller, met veel plezier gekeken, en ook diverse malen op het verkeerde been gezet met deze film.
Aanrader.
pieter_kerkhof
Prima verhaal met dito wendingen. Ik zou de film ook weleens als Hollywoodproductie willen zien, misschien dat er dan net iets meer (d.w.z. meer spanning) uitgehaald kan worden.
Cupido
- 1910 stemmen
Grappig dat je dat zegt. Amenabar leunt namelijk heel erg op Hollywood, ook bij deze film. De verschillende typetjes en het plotverloop doen daar bijvoorbeeld sterk aan denken. Toch speelt de film heel zelfbewust om met horrorconventies en de dubieuze nieuwsgierigheid van mensen naar 'geweld' (die zo haar marketing in gang blijft zetten). Een soort revival of voltalligmaking op de Hollywood film dus. Jammer dat de vele plottwists de spanning in de weg zitten en de muziek afgrijselijk slecht is.
Meneer Bungel
Lang geleden gezien en moet hem toch maar eens gaan zoeken. Het was toendertijd een erg spannend filmpje!
De kritiek van het ping-pong effect vind ik maar deels terecht, er zijn nu eenmaal meerdere verdachten en Amenábar houdt de spanning er goed in, hooguit misschien ietsjes té lang. Hoe die eerste professor in het begin op het idee komt om juist in die aparte ruimte te gaan zoeken ontging me en ook waarom Angela in een ruimte vol mensen opeens vlucht naar een lege ruimte is onlogisch, maar gelukkig blijven dat soort momenten sporadisch.
Amenábar weet ook nog eens leuk uit te pakken met de verschillende karakters met ieder hun eigen benadering van 'film en geweld', hij brengt het allemaal sterk in beeld en dan is er nog het sprookje van de prinses, duidelijk betrekking hebbende op Angela's perikelen. Er zit vast nog wel meer in(zie ook Phoenix' recensie, een pagina terug), maar hier kan ik voor nu wel een halfje extra aan kwijt.
3,5* ---> 4,0*.
mayhemblik
Ik vond het een beetje een spaanse Giallo, het einde had van Dario Argento kunnen zijn. (hoewel dat is wel heel veel lof)
Maar ik vond het een erg spannende en onderhoudende film hoewel hij af en toe een klein beetje rommelig was.
En ik altijd maar denken dat een snuff movie over een heldhaftige duitse herder in oorlogs tijd ging.
Woolf
Wel een onderhoudende film maar maakte niet veel indruk op me. Gewoon lekker om naar te kijken.
Ché Cliché
Zeer goede suspense. Lang geleden dat ik echt heen geslingerd bleef worden in het 'wie is nou de dader'-spelletje.
Bottleneck
Aardige thriller met een paar spannende momenten. Het whodunit-element is leuk om te volgen, alleen de personages boeien me voor geen meter (op de professor na maar die legt al snel het loodje) en de plottwists worden een beetje vervelend.
Gelukkig zorgen enkele scenes en de sfeer (in en rond het archief) er nog voor dat het net boven een gemiddelde detective-aflevering uitsteekt, ondanks de slechte muziek.
De boodschap die in de openings- en eindscene langskomt "mensen geilen op geweld en cinema speelt daarop in" is trouwens wel te flauw. Krappe 3*, had eigenlijk iets beklemmenders verwacht.
Mocca
Niets is wat het lijkt, wie kun je nog vertrouwen? Wie zijn het en wie horen erbij?
Boeiende personages (juist omdat deze vaag blijven zodat de film spannend blijft)
yorgos.dalman
Teveel geforceerde plotwendingen en onlogische zaken, zeker tegen het einde, verknallen de broeierige onderhuidse spanning. Had, gezien het basisgegeven iets goeds kunnen zijn....
Niet geslaagd, wat toch vooral te wijten valt aan het totaal ontbreken van empathie bij de personages. Het zijn maar een stelletje houten Klaasjes en Angela is een van de grootsten, daarbij komt ook nog is dat ik haar er maar uit vindt zien als een 35 jaar oude vrouw(terwijl ze een student voorstelt).
Ook zijn een aantal handelingen erg onlogisch en duurt de film gewoon een half uur te lang.
Waar Almenábar wel in slaagt is het geven van de onderhuidse spanning. Tesis bevat een aantal spannende momenten, vooral het moment van Angela en Chena in de kelder met de lucifers is erg sfeervol. De muziekscore ondersteunt de film erg goed, op de goede momenten gebruikt en bovenal goed gekozen.
Toch heb ik wel een licht gevoel van teleurstelling overgehouden, wat vooral komt door het feit dat ik de "killer-twist" niet erg sterk vond. Je bent immers al te vaak heen en weer gestuurd door Almenábar tussen de verschillende mogelijkheden. Daardoor kon het me eigenlijk weinig schelen wie de dader nou precies was.
Wel een dikke 2,5 ster vanwege een aantal spannende momenten, leuk uitgangspunt en een sterker eerste helft van de film dan het zwakkere tweede gedeelte.
goongumpa
Fijne whodunnit. Spannend, goed acteerwerk, leuke setting, duidelijk gemaakt door een regisseur met visie en talent. Dan neem ik de soms wat geforceerde wendingen en karikaturale personages er wel bij. Genoten van deze film.
Svenniboyke
best aardige thriller.al vond ik hem soms wat langdradig worden.
Elineloves
Een studente die op een snuff movie stuit. Interessant. Al snel heb je als kijker door dat het bij haar echt wel iets verder gaat dan alleen haar scriptie maken. Ze gaat er zelfs op zoek naar, om zoveel mogelijk gewelddadige beelden te kunnen zien. Ze zegt dan nota bene: ''Ik heb nog nooit een dode gezien'', en *baf*, de volgende ochtend mag ze haar eerste, kersverse lijk aanschouwen. In plaats van een normale schrikreactie te krijgen, raakt ze gefascineerd en gaat ze het lijk 'aaien'. Yes, she is one sick puppy. Om over Chema (Fele Martínez) maar te zwijgen.
Tesis is bekwaam en heeft een sterke spanningsopbouw. De scènes zijn mooi en gedetailleerd in beeld gebracht. De cast is geweldig. Iedereen is een tikkeltje duister, en vooral verdacht. Ik vind het persoonlijk een grote plus dat de kijker tot het einde in spanning wordt gehouden, en dat je niet na 10 minuten al weet wie de moordenaar is. Dit houdt je scherp en aandachtig. Geen overdreven aanzwellende muziek, geen keiharde muziek om de spannende scènes kracht bij te zetten: het blijft subtiel. De vele wendingen ervaarde ik niet als storend, maar juist als een echte nagelbijter. Elke keer als je denkt dat je weet hoe de vork in de steel zit, kom je bedrogen uit.
Voor nu een solide 3,5*, misschien in de toekomst nog wel een halfje er bij.
Nitrouz
Tesis is een half geslaagde thriller met horror elementen uit Spanje.
Waar ik moeite mee heb bij Tesis is het scheppen van een 'band' met de hoofdrolspelers/karakters. Ondanks dat ze het allemaal qua acteerprestaties goed doen, en Angela en Chema het samen ook gewoon érg goed doen, komt het toch allemaal erg 'koud' over. Daarnaast is Bosco een vreselijke vent, niet alleen als karakter, maar ook als acteur, ik kon er niet naar kijken in ieder geval.
Zoals hierboven gezegd is de film net een pingpong spelletje. Ik bedoel hiermee het bericht van Apollinisch. Maar, dit werkt juist goed in deze Tesis. Het blijft gissen wie het nou is, en het ontwikkelt zich als een leuke detective. Het blijft spannend tot het einde, en ieder karakter heeft weer haar eigen verdachte kantjes.
Tesis duurt een kleine 2 uur, en weet daarbij af en toe toch te vervelen. Ondanks dat was het nog niet zo erg dat je gaat doorspoelen, of ook maar gapen. Maar het had toch best wat korter gekund denk ik dan. Wat sneller, dan zou ik er als kijker nog wat beter in zitten.
Maar ondanks dat is het best een erg leuke thriller eigenlijk. Het blijft gissen, en er zijn enkele erg spannende scènes te vinden. Daarnaast is het snuff element goed verwerkt in de film als horror element. Kleine 3,5 sterren.
stefan dias
Tesis is bekwaam en heeft een sterke spanningsopbouw. De scènes zijn mooi en gedetailleerd in beeld gebracht. De cast is geweldig. Iedereen is een tikkeltje duister, en vooral verdacht. Ik vind het persoonlijk een grote plus dat de kijker tot het einde in spanning wordt gehouden, en dat je niet na 10 minuten al weet wie de moordenaar is. Dit houdt je scherp en aandachtig. .
Ik vind dit net het allersterkste aan heel de film. Hij speelt met je cojones zonder dat het geforceerd is. De film weet de conventies van het genre zo naar zijn hand te zetten dat je er inderdaad er tot het einde naar blijft raden en alsnog achterblijft met een 'asjemenou!' Klein toppertje.
sinterklaas
Ook een film die ik al heel lang zocht. In NL natuurlijk weer zwaar out of print. Op play.com allejezus duur. Maar eindelijk vorige maand hem op de kop hebben kunnen tikken bij Amazon voor 11 euro. Ik hoorde hier vroeger ook van alles over. Over dat er echte mensen werden vermoord in deze film inderdaad, die archiefbeelden. Maargoed, na Abre los Ojos en The Others eindelijk eens Amenabar's debuut kunnen zien.
Maar het is een hele goed opgezette maar ook ingewikkelde Spaanse thriller die je continu op het verkeerde pad brengt. Dan is het misschien die als dader, nee toch die, of nee wacht, toch die en die is verdachter dan die. Afin. De cast is ook erg goed en ieder heeft zijn eigen leuke onliners. Ana Torrent vond ik uiteraard de uitschieter als de nieuwschierige eigenwijze Angela, die alleen maar der eigen laat verdiepen door geweld op tv. Maar toch kent ze wel der grenzen en is die nieuwschierigheid ook soms wel eens niet durven bv waneer Angela die tape in handen heeft en maar toch de beeld van de tv gaat verduisteren met het geluid aan zodat ze toch maar even erop voorbereid is wat ze te zien zou krijgen. En ja, het draait hier om een extreem geweldadige misselijkmakende snuff film. Daarnaast was Chena ook een lekkere zieke gast die gewoon de echte geweld als vermaak ziet waar ie lekker met zijn biertje, hapjes en sigaretje derbij naar kijkt. En dan hebben we ook nog die misterieuze Bosco. Iedereen lijkt ook wel verdacht in deze film. Het They going to kill me-scene was ook huiveringwekkend en het einde bezorgde je frappant kippenvel.
Wat me ook wel opviel is dat de hoofdrolspelers wel erg veel weg hadden van Amerikaanse artiesten/acteurs. Anna Torrent had wel wat weg van de jonge Sigourny Weaver, Fele Martinez als Chema leek weer verdacht op Johnny Depp en Bosco op Eric Hilton van Thievery Corperation. Of het zou gewoon aan mij liggen.
Maar verder erg sterke Spaanse film.
Droomdebuut.
Sfeervolle eerste film van meester Amenábar, die de kijker met enige regelmaat op het verkeerde been zet. De acteerprestaties zijn in orde, maar het is hier vooral het goed in elkaar gestoken mysterie dat de aandacht weet vast te houden. Helaas zit hem daar ook de zwakte van het geheel. Twist op twist beginnen tegen het einde lichtelijk te vermoeien en ietwat geforceerd aan te voelen. Evengoed een droomdebuut.
Goed.
Glacius
Aardig sfeervolle thriller die met name in het begin erg boeit. Het mysterie is pakkend en het idee van snuff films is zowel intrigerend als walgelijk, Helaas loopt de film uiteindelijk uit op een vrij standaard thrillertje met teveel twisten, waardoor het geen werkelijk topper is geworden. Bepaalde karakters waren ook niet bijster interessant, zoals de hoofddader, Bosco.Af en toe komt de film een tikkeltje gedateerd over, maar erg storend is het niet.
Movie-Addicted
Spannende thriller, die je van begin tot eind weet te boeien.
*3.5
jippie2010
Zeker een goede thriller. Wat mij betreft is de genre horror niet op zijn plaats.
Je wordt als kijker steeds op de verkeerde been gezet,
waardoor de film tot aan het einde interessant blijft.
Daarnaast boort het voorzichtig nog een maatschappelijk vraagstuk aan,
wat het plot tot aan het einde geloofwaardig maakt. *3.5
Roadbuilder
Zeer goede thriller over een onderwerp wat niet vaak in films wordt gebruikt (snuff).
Reeese
Een toppertje hoor! Spannend van begin tot eind, af en toe eens een goed schrikmomentje.
De wendingen zijn sterk en zeker niet overdreven veel of snel achter elkaar, zoals gesuggereerd wordt.
Hoe kan het toch dat Hollywood grotendeels van die standaard clichéfilms maakt en dat Spaanse (of Spaanstalige) films vaak sterk en orgineel zijn met vaak zeer aparte onderwerpen....
psycholamp
- 1960 berichten
En dat terwijl ik toch van mening ben, dat dit een soort Spaanse Hollywoodfilm is.
Veel te braaf en te veilig gemaakt, met een nauwelijks moeite-waard-verhaal.
jippie2010
Dat het een spaanse hollywoodfilm is heb je misschien gelijk in.
Ik heb me er niet aan gestoord in ieder geval.
Misschien zijn dit soort films wel een mooi opstapje om eens een keer te verdiepen
in buitenlandse films.
Dat het een nauwelijks een moeite-waard-verhaal is valt te betwisten.
Noem eens 3 films met hetzelfde onderwerp, ik ken ze niet...
Reeese
Dat het een nauwelijks een moeite-waard-verhaal is valt te betwisten.
Noem eens 3 films met hetzelfde onderwerp, ik ken ze niet...
Klopt. Het is altijd interessant om te kijken naar de top10 van mensen die dit soort uitspraken doen. Even checken wat voor hun dan wel een de-moeite-waard-verhaal is.
psycholamp
- 1960 berichten
En... Moest je hard lachen?
Iemands top 10 bekijken om te kunnen oordelen over zijn/haar uitspraken lijkt me niet de juiste manier. Want wat is je conclusie nou? Ik heb geen smaak? Je moet mij niet serieus nemen? Ik heb geen verstand van films? Kom op, zeg!

Mar Adentro

Celda 211
Actie / Drama, 2009

Mia Aioniotita kai Mia Mera
Drama, 1998
madrid, spanjeontvoeringresearchsnuffpsychopaatarchive vriendenfilm in filmmoordseriemoordenaargeweldsawthesis psychovideo tapecollege student