Genre: Drama / Horror
Met onder meer: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï en Catherine Bégin
Gesproken taal: Frans
Releasedatum: 11 december 2008
Plot Martyrs
"They haven't finished being alive."
Frankrijk, begin jaren ’70. Als de 10-jarige Lucie na maanden spoorloos verdwenen te zijn geweest wordt teruggevonden, zit haar lichaam onder de wonden. Er is echter geen spoor van seksueel misbruik; waarom ze werd ontvoerd en door wie, is een raadsel. Vijftien jaar later, en geholpen door haar vriendin Anna, zoekt Lucie genoegdoening...
Anna Assaoui
Étienne
Young Lucie
Young Anna
JacoBaco
Sander.h, jij zegt dat Lucie haar projecteerd zoals ze haar als laatst gezien heeft. Maar dat was een jong meisje die er lang nog niet zo toegetakeld uitzag als dat gedrocht. Het gezicht is nog niet zo ernstig in elk geval. En dat gedrocht oogt in mijn ogen wolwassen en niet als een kind van 10. Dus wanneer Lucie zelf ook nog zo jong is, ziet ze het gedrocht al. En die vind ik al wolwassen doen ogen.
Het is allemaal wat vreemd, maar nogmaals.
Het gedrocht en het meisje wat later gevonden word, hebben niets met elkaar te maken. Inderdaad, het is een nieuw slachtoffer wat dan al wel gefaald heeft volgens het oude dame'tje. Dus daarom zei ik al. Misschien constateerde ze pas 2 dagen ervoor dat ze mislukt is en daarom toevallig nog aanwezig was daar. Ze moest alleen nog worden opgeruimd.En ze hadden ook nog geen vervanger. Gelukkig kwam Anna net op tijd!
sander.h
Ik zal het nog eens terugkijken.
Ik had het inderdaad het idee dat ze identiek waren. Dat het in deze twee gevallen om hetzelfde meisje gaat lijkt me echter wel duidelijk
Het is allemaal wat vreemd, maar nogmaals.
Het gedrocht en het meisje wat later gevonden word, hebben niets met elkaar te maken. Inderdaad, het is een nieuw slachtoffer wat dan al wel gefaald heeft volgens het oude dame'tje. Dus daarom zei ik al. Misschien constateerde ze pas 2 dagen ervoor dat ze mislukt is en daarom toevallig nog aanwezig was daar. Ze moest alleen nog worden opgeruimd.En ze hadden ook nog geen vervanger. Gelukkig kwam Anna net op net. Dit heb ik inderdaad ook zo begrepen.
JacoBaco
Even voor alle duidelijkheid. Ik wist al dat het meisje wat achtergelaten word het gedrocht is. Ik bedoel dat was al duidelijk toch voor iedereen? Het dame'tje zegt dat Lucie dode ziet in de tijd dat ze daar nog zat. Als ze ontsnapt heeft ze er blijkbaar nog steeds last van, want ze ziet het achtergebleven meisjes steeds, wat vermoedelijk niet lang na haar ontsnapping is overleden. Maar waar het omgaat... Er wordt dus door sommige beweerd dat het meisje wat 15 jaar geleden werd achtergelaten dezelfde is als die Anna vind. En dat zal echt nergens op slaan.
Erwinner
Ziek? Ik had zelfs geen verhoging tijdens de film Martyrs.
De toedracht had trouwens best veel weg van Marebito (2004), alleen is Martyrs grover.
Echt heel spannend was het niet, wel beklemmend daarentegen.
Er werd niet met liters bloed gestrooid, precies binnen de perken.
Een sterk scenario, goede vertolkingen, sterke effecten maken mijn recensie nogal inspiratieloos. Sprakeloos wil ik niet zeggen, eerder een writersblock ...
Arres
Shockerende film mega goed gedaan.
Kan me niet heugen dat een film op die manier is blijven hangen eerlijk gezegd.
Denk dat de makers zeer goed werk geleverd hebben als een film op die manier blijft hangen bij mensen,of je het nu mooi,afschuwelijk, leuk of wat dan ook vind, de makers hebben hun doel bereikt bij mensen en daar gaat het om bij films.
ASman
Ik kan wel begrijpen dat sommige mensen niet volledig geschokt werden zoals ze hadden verwacht, maar als je deze film niet hard vindt ?! Als je deze film gewoon kan bekijken terwijl je je dagelijkse lunch (met nog een snack erna ) als een beest aan het verorberen bent... Tja dan ben je waarschijnlijk gewoon zo'n persoon die al masturberend met de ene hand en met de remote-controller in de andere hand kijkt naar een willekeurige August Underground- crapfilm.
Als je deze gewoon niet goed vindt... Smaken verschillen, maar dan heb je volgens mij wel de essentie van het horrorgenre gemist.
Erwinner
Tja, of de persoon in kwestie kan beter geweld relativeren, of is filmisch wel wat gewend geraakt.
Thomas83
Ik bedoelde vooral te zeggen, dat wanneer je dit ''mooi'' vind, dat er dan iets niet in orde is naar mijn mening. Maar ook bij reacties als: ''nou, dit viel toch best mee?'' of ''wat is hier nou erg, ziek of gruwelijk aan?'' krijg ik echt vraagtekens en een raar beeld bij die persoon in kwestie. No hard feelings, dat wel
Veel mensen noemen dit de meest zieke film van allemaal, inclusief jij, maar wat maakt deze film dan de overtreffende trap?
Een jong meisje wordt herhaaldelijk door een grote vent in elkaar gebeukt, tot ze psychisch is gebroken. Maar in Irréversible zie je minuten lang hoe een vrouw wordt verkracht in een tunneltje.
Een vrouw heeft pinnen in haar hoofd om een masker op zijn plek te houden, maar in de Saw-films zie je ook dergelijke "creatieve" bouwwerken, maar dan veel wreder nog.
En zo zijn er nog vele voorbeelden van films die veel en verder gaan wat betreft het (deels) tonen van afschuwelijke dingen. Zowel wat betreft het expliciet tonen als de hoeveelheid akeligheid die in de film voorkomt, of hoe ver men gaat. Kortom, wat maakt deze film nou precies de ergste van allemaal?
Verder vind ik het ook wel erg moralistisch om te roepen dat er iets niet in orde is met mensen die de grofheid van deze film relativeren. Het geweld wordt niet gerelativeerd, het gaat meer om hoe erg deze film zou zijn, puur over de film dus.
timbo_
Denk niet dat er zoiets bestaat als de essentie van het horrorgenre. Zal voor iedereen anders zijn denk ik.
Leland Palmer
Ik heb nog nooit eerder een film gezien, waarin meisjes zo vreselijk worden gemarteld, echt té erg. Ten eerste worden ze door een grote, brede kerel totaal keihard inelkaar gebeukt en geslagen, elke dag weer. Dat gedoe met die helm was nog erger en daar is geen Saw film mee te vergelijken, omdat Martyrs gewoon totaal iets anders is. Hier hebben meisjes al tijden gevangen gezeten, zonder reden. Ze worden gewoon kapotgeslagen door één of andere beul, geen normaal eten, pissen in zo'n vies gat wat in hun stoel zit en niet wetend waarom en wat er nog te wachten staat. Het was bij mij helemaal gedaan toen dat meisje gewoon helemaal gevild werd en dat we het laatste stukje leven uit een levend persoon zien gaan. Wat ik vreemd vind, is dat ik reacties krijg op het feit dat ik het niet normaal vind dat mensen dit ''mooi'' vinden. Als je dit ''mooi'' vind, is er iets behoorlijk mis, vind ik. Datzelfde geldt voor mensen die deze film ''niet erg'' noemen, of zeggen''nou, was dit het? Dat viel toch wel mee?''. Sorry, maar dat vind ik echt niet normaal. Daarintegen kan ik best begrijpen dat mensen deze film een hoge score geven, want deze film maakt een ongelovelijke indruk. Die indruk kan positief zijn en nog kan je de film dan vreselijk ziek, erg, gruwlijk en wat dan ook maar vinden, of die indruk viel totaal verkeerd, zoals bij mij. De film heeft wel een behoorlijke indruk op mij gemaakt. Dit was de eerste film waar ik echt met een ''klote'' gevoel uit kwam. Daarintegen vond ik bijvoorbeeld Irreversible maar kinderspel vergeleken met deze, omdat deze film gewoon een totaal andere impact op mij had. Deze is zoveel zieker, dat ziet een blinde nog. Daarnaast heb ik bij Saw (3 of 4 geloof ik) ook precies hetzelfde aangegeven volgens mij. Ook als ik bij die films reacties zie, van ''wat mooi, prachtig zeg!'' krijg ik hetzelfde gevoel als bij de reacties hier. Het origineel van Saw kan ik gewoon wel waarderen, omdat ik vind dat die film geniaal inelkaar zit, iets waar het flutverhaal van Martyrs ook bij lange na niet tegenop kan. De verkrachtscéne in Irreversible valt overigens ook totaal niet te vergelijken met de wreedheid tegenover de meisjes hier. Verkracht worden is vreselijk en je bent voor je leven getekend, maar hier gaat het zoveel verder, erger en gruwlijker. Hier worden meisjes in een kelder gegooid en zo lang gemarteld op de allerergste manieren, totdat ze dood zijn. Is dat mooi? En al begrijp ik het verkeerd, dat woord mag wat mij betreft niet eens in je opkomen.
Ik raad HJS aan om eens Love Actually of Notting Hill in de dvd speler te stoppen want hij is overduidelijk het verkeerde publiek voor deze film maar volgens mij ook zelfs het horror genre....
Leland Palmer
Lekker makkelijke (beetje domme) reactie. Ik hou best van horrorfilms, maar als ze zo zijn als deze niet. Er zijn genoeg horrorfilms, waar ik wel van heb genoten, maar als ze zo ziek, goor en erg als deze zijn haak ik liever af.
Love Actually of Notting Hill? Tsjah. Zit ik hier te proberen om zo duidelijk mogelijk mijn mening te geven, krijg je zo'n nutteloze reactie...
-fal
- 2028 berichten
De verkrachtscéne in Irreversible (...), maar hier gaat het zoveel verder (...)
Voor het geval je hiermee op mijn vergelijk met Irreversible doelt: dat vergelijk was er niet op gericht om te meten welke scene gruwelijker is, maar te wijzen op het feit dat er in de resp. scènes formeel en inhoudelijk andere dingen gebeuren. Beide scènes hebben voor de films ook een andere functie en *daarin* vond ik de tunnelscene in Ir. sterker.
Mooi als in: "vet kicken", vind ik ook bevreemdend. Als het je echt interesseert wil ik wel een poging wagen plausibel te maken waarom het niet perse zo bizar is om - ook - "schoonheid" te ervaren tijdens momenten van het laatste half uur. Als je de film simpelweg afwijst, vind ik dat ook plausibel, maar als je zo de deur dicht gooit, vind ik het wat al te makkelijk om anderen als ziek te bestempelen, temeer je lijkt te veronderstellen te weten wat precies iemand als "mooi" ervaart. (al komt het woord ook bij mij niet als eerste op)
Naomi Watts
Ik snap A&L's gekscherende reactie dan ook wel, als je dit al ziek vindt.. Bovendien lok je het ook wel uit met teksten: "als je dit mooi vindt, is er toch wel iets mis". Die betreffende groep die je adresseert reageert dan ook kort door de bocht, logisch.
Best wel vermakelijk filmpje.
De eerste helft is ijzersterk. Mysterieus beklemmend sfeertje, sterk camerawerk en een goede opbouw van het verhaal. Erg spannend ook. Als er aan het licht komt dat er een hele organisatie achter het hele gebeuren zit gaat het helemaal mis. Eigenlijk wordt het zelfs een beetje saai; beetje martelen, eten, martelen, eten
. Als Anna dan "gestripped" wordt is het hoogtepunt van het tweede gedeelte en de enige reden om door dit stuk heen te worstelen.
Ik snap ook niet al de "fuzz" over het ziekelijke aspect van de film, heb werkelijk niets schokkends gezien.
Door de sterke eerste helft en het "stripped" segment een dikke voldoende. Toch een gemiste kans, had echt heel goed kunnen worden als ze meer in de trand van het eerste deel waren doorgegaan.
Leland Palmer
Wat jij wil. Ik ben hier wel uitgesproken. Ik denk niet dat het verstandig is, dat ik hier bij deze film nog berichten ga plaatsen. Kom jij ook weer aan, met je ''ik heb werkelijk niks schokkends gezien''. Het zal hem wel aan mij liggen dan waarschijnlijk.
Erwinner
Ik vond het ook best meevallen. Het is maar net wat je schokkend vind. Daarnaast vond ik The Passion of the Christ bijna net zo heftig.
En dat vindt Harm dan weer een goede film?
Leland Palmer
Daarnaast vond ik The Passion of the Christ bijna net zo heftig.
En dat vindt Harm dan weer een goede film?
Ik denk dat je me totaal niet begrijpt als je met zo'n slechte vergelijking aankomt.
Naomi Watts
Begrijp me niet verkeerd, i krespecteer je mening maar het ging mij meer om de stempel die jij geeft aan degene die hier van kunnen "genieten". Ik zie meer posters die dit schokkend vinden dan die het niet vinden, ik ben bang dat het dan aan mij ligt
Erwinner
Vervang het meisje door Jezus en zie hier de vergelijking.
Leland Palmer
Vervang het meisje door Jezus en zie hier de vergelijking.
Haha, wil je hier nou echt een discussie over The Passion of the Christ beginnen? Jezus werd niet zonder reden gemarteld, maar waarschijnlijk weet je dat niet eens. Ik heb bij die film ook aangegeven dat er gewoon scénes zijn die té erg zijn, maar dat verhaal is gewoon totaaaaaaal iets anders en heeft een totaal andere impact op mij gehad. Ik snap deze onzinnige vergelijking ook echt niet. Daarnaast was de bevrijding van Jezus op het eind, één van de mooiste scénes die ik heb gezien en die haalde de film ook zwaar omhoog. Daarnaast heb ik ook al aangegeven dat ik best begrijp dat mensen dit een goede film vinden en een hoge score geven, maar dat heb je waarschijnlijk ook niet gelezen.
Erwinner
Jezus werd gemarteld door macht en incorrecte verhalen van buitenaf. Deze vrouwen uit Martyrs werden gemarteld voor de wetenschap . Dan vind ik de 1e verwerpelijker.
edit: Beide erg natuurlijk.
Leland Palmer
Beide erg inderdaad. Al komt het ook dankzij het stupide verhaal, dat ik deze film totaal niet kan waarderen. ik vond twee stukjes waar ik het helemaal mee eens ben:
Just another lame excuse for make-up artist to show off their skills in showing the human body ripped to shreds. Movie plot ? LOL ,,give me a break..uh,,Let's see, To torture girls to the brink of death to find out what's on the other side ? if that was the intent why not just ask anyone with cancer on their death bed you morons.
Some rich people torture young females just to find out "what exactly" is on the other world? They beat the hell out of them & even put their skin out in order to make the young female see the other side. I mean, come on! And when a woman learns it at the end of the movie, she kills herself without informing the others. I mean what??? She says "keep wondering". Yeah, right. You kill people for the last 20 years, you finally know whats going on the other side, and your best decision is suicide. Well, that makes sense!
Nou, nu hou ik het bijna voor gezien denk ik
Als er in het vergelijk Passion - Martyrs één film met een stupide verhaal is ...
Leland Palmer
Als je de bijbel, Jezus en het hele geloof belachelijk vind kan ik me nog iets van zo'n opmerking voorstellen, maar kom op; lees die quotes die ik plaatste maar gewoon. Die vertellen precies hoe stompzinnig deze film eigenlijk wel niet is.
Erwinner
Tsjaa, we willen wél een horror film zien en als het even kan, zo gruwelijk mogelijk aub. Dit ging trouwens nog verder dan een ziektebed maar soit.
Die quotes maken er vooral iets stompszinnigs van. Ooit al eens wat gezien/gelezen over de Spaanse inquisitie? Die deden gekkere dingen ... uit religieuze overtuigingen.
Die eerste quote heeft zelfs niet eens de basis van de film begrepen.
Leland Palmer
Daar ben ik achtergekomen inderdaad
Vergeet een verhaal; totaal niet nodig. Kom op, we gaan onschuldige meisjes villen, leuk!Die quotes maken er vooral iets stompszinnigs van.

Vijf goede horrorfilms zonder paranormale aspecten

Vijf van de beste meest verontrustende films ooit gemaakt

De beste Franse films per genre, volgens MovieMeter

Angstaanjagende horrorfilms uit vijf verschillende landen

Threads

Låt den Rätte Komma In
Drama / Horror, 2008

Seul contre Tous
Drama / Thriller, 1998
kindermishandelingsufferingwraaktorture chambermartelencrueltybody horrormisbruiknew french extremismblood on bodydevastating