• 9.379.514 stemmen

Met onder meer: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï en Catherine Bégin

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 11 december 2008

Plot Martyrs

"They haven't finished being alive."

Frankrijk, begin jaren ’70. Als de 10-jarige Lucie na maanden spoorloos verdwenen te zijn geweest wordt teruggevonden, zit haar lichaam onder de wonden. Er is echter geen spoor van seksueel misbruik; waarom ze werd ontvoerd en door wie, is een raadsel. Vijftien jaar later, en geholpen door haar vriendin Anna, zoekt Lucie genoegdoening...

avatar van Archibald

Archibald

Tja, ik ben het daar niet mee eens. De film wordt in enkele minuten breed getrokken, waar de film gedurende de hele film vrij close-up is. Bovendien laat men ook het motief zien waarom ze het doen. Ik vind dat toch wel vrij belangrijk voor (horror)films.

Het einde lag gedurende de hele film niet voor de hand, in ieder geval niet voor mij. Dat hij uiteindelijk makkelijk te brouwen is spreekt misschien meer uit voor de makers van de film. Ze hebben een goed einde gekozen en gefilmd voor deze film. Ze hebben het simpel gehouden en daardoor de film een diepere laag gegeven. Trust me, ze hadden een slechter einde kunnen filmen.

avatar van decicco

decicco

Vandaag deze film voor de 1e keer bekeken. Ik had al van velen gehoord dat deze film erg heftig is. En ja dat blijkt wel. Erg heftige film met een aantal legubere scenes. Je moet wel erg fantasierijk zijn wil je dit kunnen bedenken en er ook nog eens een film over gaan maken. Natuurlijk gebeuren dit soort praktijken in het echt maar daar wil ik liever niet over nadenken. Je kunt uren over deze film doorpraten maar ik hou het hierbij. Een heftige film maar ik had er toch meer van verwacht aangezien ik het tweede gedeelte van de film vrij slap vind.

avatar van Xander

Xander

Ik kijk met zeer gemengde gevoelens terug op deze film. Ik vind het idee ongelofelijk ziek, maar daar haalt deze film ook zijn sterkte uit. De harde scenes zijn uiteindelijk gewoon maar 'tools'. Anderzijds vond ik het soms toch wat choqueren om te choqueren en dat stoorde me enorm.

Ik heb deze film dan ook voorlopig 3* gegeven, want ik weet echt niet goed wat ik hiervan moet denken. (Misschien lag het ook aan het feit dat ik deze film bekeek toen ik net een ongelofelijke kater had en mijn broodje mozzarella, dat nota bene zonder Martyrs al niet allerbest verteerde, toch sterk de neiging had om via de verkeerde weg mijn spijsverteringsstelsel te verlaten.)

Ik vind het concept van Martyrs echt ijzersterk, maar of ik het een briljante film vind, daar ben ik niet over uit en ik neig eerder naar een neen.

avatar van Erwin39

Erwin39

Pfoe , deze film een week geleden pas voor het eerst gekeken en was er stil van toen ie was afgelopen, hield er een beetje een naar gevoel van over. Nu afgelopen Zondag heb ik hem nog een keer zitten kijken met een vriendin maar die hield het niet meer vol.

Echt een zeer realistische film...heb hem anderhalf keer gezien zeg maar,maar heb de film verbannen naar een lade en denk dat ik die voorlopig niet meer kijk.

Toch krijgt ie 4 sterren van mij.

maithekke

Ga hem nu kijken. Schijnt erg heftig te zijn dus ik ben benieuwd

• 12092 berichten

Je hebt tenminste één film in je top10 die heftiger is vind ik.. tuurlijk is deze bruut, maar het is een mietjesfilm vergeleken bij À l'interieur Zo snel gaat de gore-evolutie nu eenmaal.. en ook de geloofwaardigsheidsevolutie trouwens.

mikey

Want alinterieur is zo geloofwaardig

• 12092 berichten

Qua effecten wel ja.. qua verhaal al helemaal! Misschien die eeuwige cops waar iedereen over valt, maar dan weet ik bij deze film nog wel wat meer dat rammelt

mikey

Ja die eeuwige cops ja... ook niet het kleinste detail.

Maar goed aan deze film rammelt inderdaad ook het ein und ander.

avatar van The Oceanic Six

Niet weer de discussie over A L'Interieur en realisme he. Begint hoogst vermoeiend te worden.

mikey

Die moet je maar voeren bij die andere leuke franse onrealistische horror.

• 12092 berichten

Lijkt me wel.. ik heb à l'interieur het eerst gezien en was behoorlijk blown away.. en met alle beste (en snode) bedoelingen aan deze begonnen, maar hij kwam niet eens in de buurt, niet qua hardheid en zeker niet qua spanning, ondanks die cops. Deze film zal het op spanning altijd vet afleggen tegen zijn franse evenknie. Hoog tijd dus voor deze regisseurs om met nieuw materiaal aan te komen, en dan niet uit Hollywood

maithekke

ik zie hier dat ik een versie van 92 min. heb maar origineel is het 99 min? heb ik soms een rated versie dan of is dat een foutje van mm? heb dan liever meteen alles ipv dat er stukjes uit geknipt zijn.

Goed ga even wat drinken en zo weer verder kijken met de film...

orbit schreef:

Was dit tegen mij bedoeld? Zo ja, welke film uit mijn top10 bedoel je met dat die heftiger is?

maithekke schreef:

The Shining.. in essentie zeker wel

The Shining.. in essentie zeker wel

Oké.

Naja voor deze film heb ik me ook wel lekker opgefokt voor ik hem ging kijken. Aantal reactie's gelezen. Iedereen in dit huis slaapt nu dus zit in mijn eentje in het donker beneden. Vind hem tot nu toe toch wel behoorlijk creepy maar niet dat ik het nog nooit erger heb gezien ofzoiets. Maar ben dan ook nog niet zo ver met kijken dus weet niet hoe erg hij nog gaat worden

avatar van Thorak

Thorak

Na het eerste half uur vond ik 'm compleet in elkaar zakken. Daarna alleen nog maar oninteressante en repetitieve beelden en een erg vaag en onbevredigend einde.

avatar van jipt

jipt

Deze van de week herzien met vrienden. Blijft een erg beklemmende film en mijn vrienden vonden hem net zo tof als ik hem de eerste keer vond, sterker nog ze hadden hem laatst weer opgezet.

Vind vooral de aanloop heel erg goed. Einde blijft ook top, deze heeft voor een nu een plek in m'n top 10

N23

ik kijk vrij terleurgesteld terug naar deze film. Ik verwachte goorheid bloed en ziekheid... Saw vond ik goorder... En wat dat '' monster' deed en waarom dat mokkel aan het einde zelfmoord pleegt... mij een raadsel Erg vaag allemaal ik vind een 2 op zijn plaats.

avatar van Nomak

Nomak

Je hebt maar weinig van de film begrepen. Martyrs is ook veel gruwelijker en vooral geloofwaardiger dan Saw.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

@ N23

Dat 'monster' waren hallucinaties van Lucie.
Waarom dat dat 'mokkel' zelfmoord pleegt kun je op verschillende manieren interpreteren. Ik interpreteerde het zo dat ze zelfmoord pleegde omdat het ongeschikt is voor de mensen om te weten wat er zich na de dood afspeelt.

Nomak schreef:

Ik begreep uit de film, dat die groep mensen wilde weten wat er 'hierna' is. En dat ze dat doen door meisjes te mishandelen enz. Hoe je erbij komt dat Martyrs gruwelijker is... dat vraag ik me af Want dat meisje wordt op een gegeven moment alleen maar mishandeld, en niet echt uiteengereten, ik begrijp dat veel mensen dat misselijkmakend vinden, maar 'goor'? Ik vond Martys zelf ook geloofwaardiger dan Saw.

JDSsmetje schreef:
@ N23

Dat 'monster' waren hallucinaties van Lucie.

Dat dat monster, hallucinaties waren begreep ik er ook nog wel uit En het einde vond ik tegenvallen juist doordat het geen antwoord gaf over haar zelfmoord

Sowieso vond ik de setting en de wisseling van hoofdrollen vrij matig en niet bevredigend.

avatar van Nomak

Nomak

N23 schreef:
Moet je die behandeling van Martyrs maar eens dagelijks ondergaan. Veel en veel erger dan Saw.

avatar van Archibald

Archibald

Doordat het einde niet laat zien waarom de vrouw zelfmoord pleegt (reden), laat dit ruimte open voor eigen invulling. Een eigen invulling geven aan iets (fantasieën) is voor (veel) mensen vaak veel bevredigender dan wanneer iets wordt uitgelegd waarom het gebeurd. "Hadden ze niet beter dit kunnen doen?" "Maar dit was veel vetter geweest!" "Als ze nou dit deden, dan was het mooier!" "Ik vond het einde echt teleurstellend, dit was veel logischer." Meestal krijg je dit soort commentaren als iets helemaal wordt uitgelegd (en terrecht).

N23, als je de film nog een keer bekijkt, zul je de film waarschijnlijk meer waarderen. Dit "Ik verwachte goorheid bloed en ziekheid" zat namelijk wel degelijk in de film. Het is alleen meer realisitsch dan wat SAW laat zien. In mijn ogen is het daarom dan ook veel zieker.

avatar van Fortune

Fortune

N23 schreef:

Bloed en martelwerktuigen maken een film imo niet meteen ziek maar eerder smerig. Martyrs gaat voor een realistische uitwerking die veel meer doet dan het verhaaltje van Saw. Daarnaast is de badkuip scene in Martyrs erg intense en haalt daarmee al een ziekelijker niveau dan in Saw.
Het verhaal en de opbouw in Martyrs is ook gewoon geweldig waardoor je twijfelt over dat gezin of die nou wel of niet schuldig waren en dan op de helft van de film gaat Martyrs een andere kant op en krijg je een lange tijd pakken slaag waar geen greintje hoop in zit waardoor dat nog wel iets met je gemoedstoestand doet. En wat Martyrs ook nog erg goed maakt is het acteerwerk, wat in Saw gewoon knudde is. Dus Martyrs is echt wel stukken beter omdat het realistischer en minder hoopvol oogt waardoor je, je nog wel even goed klote voelt na de film.

avatar van Davidus

Davidus

N23 schreef:

Dit is psychologische horror. Het is systematisch martelen. Het weloverwogen breken van de menselijke geest door heel secuur de mens letterlijk en figuurlijk helemaal af te stropen tot er niets meer overblijft. Martelaren die moeten lijden voor een hoger doel.
En dit alles heel goed uitgedacht en heel academisch uitgevoerd door intelligente "nette", degelijke mensen, die bij wijze van spreken bij je in de straat wonen of familie zouden kunnen zijn. Komt dus heel dicht bij.

Saw is een leuke horrorpuzzel uitgevoerd door een psychopaat. Staat ver van je belevingswereld; interessant maar niet meer dan dat...

N23

Dat er een geheime samenzwering is van rijke en goed opgeleide mensen, trekt opzich altijd wel aan. En zeker als die 'de verboden' kennis willen kennen.

En het martelen van mensen, hoe ziek ook, is ook altijd wel interessant.
Een combinatie van die 2 moet dan ook wel een goede voedingsbodem zijn voor een film.
En juist 'dat' vond ik matig uitgewerkt. Het eerste gedeelte Gaat juist over 'het monster' en het verwerken van een trauma/ wraak. Het was een goed begin, niet zoals ik het graag uitgewerkt ziet, maar toch deden ze het goed. Het 2e gedeelte waarin het vriendinnentje van haar wordt gemarteld vond ik niet goed aansluiten op het 1e. Ik vond de overgang van die 2 matig en erg snel.

En het einde... heel zwak. De leidster van de groep kreeg de antwoorden van het hiernamaals, waar ze 20jaar op zat te wachten. Heel de groep zat daar op te wachten en dan pleegt ze zelfmoord.... na 20jaar?

N23 schreef:

En het martelen van mensen, hoe ziek ook, is ook altijd wel interessant.

Ik kan me hier wel behoorlijk bij aansluiten.
Ook ik vond het tweede gedeelte niet goed aansluiten en inderdaad een raar einde.

Verder wil ik nog wel toevoegen dat er een scene is die ik wel echt heel erg goed vond, namelijk die scene dat Anna dat meisje vind dat opgesloten zat in de kelder. Het hele heftige hieraan vond ik dat ik er bijna niet naar kon kijken, wat niet was vanwege het stukje met dat ze die bouten uit haar hoofd halen maar gewoon puur door hoe zij zich gedroeg en eruit zag, het intense lijden van deze persoon werd voor mij op dit moment veel te veel en was ik zelfs heel even afgehaakt om ervan te bekomen. Klinkt misschien een beetje raar maar dat was dus wel zo . Dus dat vond ik echt een sterke scene, die op een andere manier walgelijk is om naar te kijken dan de eerder genoemde saw reeks. Ik vind het jammer dat de film vanaf dit moment zo afzwakt. In ieder geval dat is mijn mening.

Op de een of andere manier deed het gedeelte met het martelen van Anna me niks. Niet dat het me niet vreselijk leek om onderdoor te moeten gaan maar het kwam op de een of andere manier niet echt op me over. Op een gegeven moment werd het voor mij zelfs een beetje eentonig.

Dat het ineens met die rijke lui te maken had die dus iets wilde weten over het hiernamaals was zo'n rare overgang omdat het natuurlijk helemaal niet ter sprake kwam in het eerste gedeelte van de film, best logisch maar daardoor lijkt die uitleg die die vrouw geeft een beetje als een vlugge introductie naar het tweede gedeelte naar de film, die totaal anders is dan het 1e gedeelte.

Ik heb echt heel lang moeten nadenken over het cijfer voor deze film, mede omdat er toch een aantal sterke scene's inzaten. Ik heb uiteindelijk toch voor een 2.5 gekozen inplaats voor een 3.0 omdat het tweede gedeelte dus totaal niet voor mij voldoet.

*2.5 sterren

• 12092 berichten

Dat gedeelte deed me dus ook geen reet.. maar kennelijk vinden anderen dat dan weer geweldig realistisch, het zal wel een kwestie van inleving zijn en smaak. Ik kon niet veel met die Anna, en ook niet met de manier waarop het was vormgegeven, erg vlak en afstandelijk.. inleven

orbit schreef:

Inderdaad en dat dan ook meerdere keren achter elkaar tot ik bijna moest gapen