Genre: Drama / Horror
Met onder meer: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï en Catherine Bégin
Gesproken taal: Frans
Releasedatum: 11 december 2008
Plot Martyrs
"They haven't finished being alive."
Frankrijk, begin jaren ’70. Als de 10-jarige Lucie na maanden spoorloos verdwenen te zijn geweest wordt teruggevonden, zit haar lichaam onder de wonden. Er is echter geen spoor van seksueel misbruik; waarom ze werd ontvoerd en door wie, is een raadsel. Vijftien jaar later, en geholpen door haar vriendin Anna, zoekt Lucie genoegdoening...
Anna Assaoui
Étienne
Young Lucie
Young Anna
Laoslander
wie? Fincher, Mendes of Scorcese?
Laoslander
Fincher; klik. Die quote ik ook.
En Jenny Dopp kijk eens aan.
Fincher; klik. Die quote ik ook.
Dat is deel 2. Krijgt deel 1 ook een remake?
Rephlex
Ja klopt, al heb je natuurlijk een aantal goeie Amerikaanse filmmakers: Sam Mendes bevoorbeeld Martin Scorsese of David Fincher..
Ben ik de enige die David Lynch in het rijtje mist....?
Laoslander
Ben ik de enige die David Lynch in het rijtje mist....?
Ja ma die zette zich ook wel zeer extreem af tegen de hollywood formule. Net zoals Stanley Kubrick. Ik twijfel ook of David Lynch films van een amerikaans productiehuis kwam?
Sam Mendes bevoorbeeld Martin Scorsese of David Fincher..
Degelijk is een betere omschrijving. Ouderwets degelijk.
Laoslander
Ja ma die zette zich ook wel zeer extreem af tegen de hollywood formule. Net zoals Stanley Kubrick. Ik twijfel ook of David Lynch films van amerikaanse productiehuizen kwamen?
erik1677
Weer een top franse horror produktie.
het bloed spat weer van alle kanten van je scherm af.
Een hoogst memorabel stukkie gorewerk war de franen de laatste tijd wel patent op lijken te hebben.
was dat in de jaren 80 zo bij de italiaanse horrorfilm, dat hetnu mer lijkt dat het bij de franse (horror) film zo is.
Dit is genieten van begin tot einde.
Ik had geen flauw idee wat ik hier van moest verwachten. Ik herkende de naam 'Martyrs' omdat die hier op de site een paar keer gevallen was, maar waar het over ging wist ik niet. Toch maar eens proberen en ik moet zeggen: WOW!!! De film zet een sfeer neer die enorm beklemmend is en je vastgrijpt tot het einde. Prachtig acteerwerk trouwens dat samen met de sfeer zorgt voor een indrukwekkende film. Niet echt de mainstream horror, maar wie echte duistere horror wil moet zeker deze film zien. Qua sfeer kan dit echt wel tellen.
cinnywaltz
Dat vond ik dus helemaal niet. Deze film zwalkt alle kanten op, waardoor ik me totaal niet met de hoofdpersonages kon identificeren. Daardoor deed de film me tamelijk weinig en dat terwijl ik vrijwel nooit naar horror-films kijk, laat staan exploitation-films....
Normaal gesproken zou een dergelijke film toch een behoorlijke impact moeten hebben, maar mij deed het vrijwel niets. Het einde was volkomen belachelijk, de martelingen waren slaapverwekkend.
Totaal zinloos deze film.
Misschien heb je niet veel met het genre. Het is ook niet echt de doorsnee horrorfilm, dus er zullen nog wel meer filmliefhebbers zijn die niets met deze film hebben. Ik was persoonlijk wel geboeid.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
exploitation..
Tonypulp
Lijkt me dat hij gewoon doelt op exploitation films, gezien de zin waarin het staat
erik1677
heheheheheh ja exploitation films zijn beduidend toch wel wat anders.
Martyrs zeker niet
cinnywaltz
Ik heb alleen maar willen aangeven dat ik weinig ervaring heb met het kijken naar horror- of exploitatiefilms, genres waarin overwegend veelvuldig geweld wordt vertoond. Ik ben dus geen doorgewinterde fan van dat soort films en zou derhalve de film als uitermate schokkend (moeten) ervaren.
Er staat toch nergens dat ik vind dat Martyrs een exploitatiefilm is...of wel?
Nu ik erover nadenk is het verhaal zo ongeloofwaardig en het einde zo stompzinnig dat ik de makers ervan verdenk dat ze alleen maar effect willen sorteren (exploitatie-element: de gruwelijkheden zijn ondergeschikt aan het verhaal....)
De film begint als een horrorfilm maar, zoals ik al aangaf, zwalkt vervolgens alle kanten uit. Een horrorfilm zou toch angst moeten opwekken bij de kijker. Dat doet deze film (met uitzondering misschien van de eerste tien minuten) totaal niet. Het roept eerder walging en verbijstering op.
De martelingen zijn evenwel zo grotesk en ongeloofwaardig dat de verbijstering gaandeweg omslaat in verveling.
En dan het einde. De makers moesten natuurlijk een rechtvaardiging verzinnen voor de folteringen. Een goed einde had de film nog enigszins kunnen redden. Helaas ook hier schieten ze hopeloos tekort.

El ralpho
Inderdaad..Noem vandaag de dag eens een film op die nog écht eng is..dan kom je niet ver hoor..
De film valt onder de categorie Horror/Drama.
Horror en Drama zijn beide categorieen waarin men geschokt KAN worden. Het is natuurlijk zowel schokkend als dramatisch om de martelingen te aanschouwen.
En hoeveel horrorfilms zijn er met een goede conclusie vandaag de dag? dit is juist een van de weinige films die met zo'n sterke én diepgaande conclusie aan komt zetten; Mits je voor dat soort theorieeen openstaat. Het is echter origineler dan de conclusies van de standaard meuk die de laatste tijd uitkomt. Dat moet een ieder toegeven.
cinnywaltz
De laatste film die ik echt eng vond was The Ring . Die bezorgde me regelmatig koude rillingen.
De film valt onder de categorie Horror/Drama.
Op Wikipedia kwam ik de term "Exploitatiehorror" tegen, een subgenre horrorfilms dat, meer dan op een verhaal of schrikmomenten, mikt op het zo plastisch mogelijk in beeld brengen van geweld en verminking. Volgens mij dekt dat de lading behoorlijk.
Goed ik ben bereid erin mee te gaan dat je door verregaande marteling tot aan de drempel van de dood kan komen en wellicht een blik in het hiernamaals kunt werpen.
Dat dit vervolgens gebeurt en dat daarna die oude vrouw aandachtig luistert terwijl dat gevilde meisje haar de geheimen openbaart, ala!
Dat vervolgens die oude besjes worden opgetrommeld gaat me al iets te ver. Maar dat op het moment supreme, die oude vrouw zelfmoord pleegt en ons daarmee de clou van het verhaal wordt onthouden dat is me toch iets te gortig allemaal!
Jesse93
Nou ze geven de clou hier juist mee prijs. Het is er dus geweldig of beter dan hier in ieder geval. Anders had die vrouw toch geen zelfmoord gepleegd?
Tonypulp
Kan ook heel teleurstellend zijn en is ze te bang of teleurgesteld om het bericht over te brengen na al die moeite. Niets is zeker hoor.
Elineloves

De film valt onder de categorie Horror/Drama.
Goed verwoord, El ralpho!
orbit
- 12092 berichten
Horror is sowieso onderhevig aan ernstige inflatie qua eng of goor.. bijvoorbeeld dankzij Peter Jackson en anderen. Maar ik vind Martyrs daar nog steeds amper een voorbeeld van. Blijft toch behoorlijk binnen de perken van het toelaatbare.
Rephlex
Precies... écht shockerend is 'Martyrs' zeker niet...
Onderhoudend genoeg om wakker te blijven tijdens de film, maar nergens echt verrassend...
Goeddeels een categorietje 'been there, done that'...
Co Jackso
- 21924 berichten
Precies... écht shockerend is 'Martyrs' zeker niet...
Goeddeels een categorietje 'been there, done that'...
Tuurlijk...
Opvallend hoe de tweedeling is bij de beoordeling van deze film. Dit soort commentaar is vanuit mijn standpunt het laatste wat ik zou zetten in een recensie.
Voor de rest ben ik het met El Ralpho eens dat deze film behoort tot de categorie Horror/Drama. De film weet beide genres succesvol te combineren, waardoor de film zowel als drama- als horrorfilm bovengemiddeld scoort.
El ralpho
Oftewel de Saw films. Onder expoitation versta ik namelijk heel wat schokkenders (qua beelden) dan dit. Dan hebben we het over de zogenaamde martelporno. Dat past denk ik beter bij je omschrijving van wikipedia
Ondanks dat deze film als zeer schokkend en ziek kan worden omschreven zijn de martelingen met name psychicsh. Veel gore in de vorm van rondvliegende ledematen zie je in deze film niet hoor
Gozer; dat is juist de kracht van de film. Sommige mysteries moeten een mysterie blijven. de clou van het verhaal was er gewoon hoor. Hij werd alleen niet zo concreet gebracht als jij wou en laat mensen er hun eigen mening over hebben; er is dus ruimte om te speculeren voor de kijker. In mijn ogen een voordeel ipv een nadeel.
cinnywaltz
Eén van de problemen met deze film is dat er nauwelijks sprake is van angst bij Anna. Het lijkt erop alsof ze geen overlevingsinstinct heeft. Ieder normaal persoon zou maken dat ze wegkwam. Anna blijft na elke gruwelijkheid die zich voortdoet gewoon waar ze is. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om je met haar te identificeren. Bovendien zorgt het ervoor dat er van enige spanning nauwelijks sprake is.
Het geweld wordt uiterst realistisch in beeld gebracht. De beulen martelen mechanisch. Ze ontlenen geen enkel plezier of genot aan de folteringen. Voor hun is het gewoon werk. Er is nauwelijks interactie of communicatie met het slachtoffer, dat wederom nauwelijks zichtbare angst vertoont. Dit werkt uiterst vervreemdend op je als kijker waardoor het martelen je op den duur onverschillig laat.
Op dat moment snak je naar zingeving. Het geweld, de martelingen moeten een diepere bedoeling hebben. Wanneer Anna het laatste stadium van de martelingen heeft ondergaan, en wanneer je als kijker die rit hebt uitgezeten, dan mag je verwachten, zelfs eisen, dat de maker met iets substantieels komt. Een filosofie of een diepere gedachte die enigszins recht doet aan hetgeen hij ons heeft voorgeschoteld. Door Mademoiselle zelfmoord te laten plegen doet hij dit niet en daarmee haalt hij het fundament onder de film vandaan. Dat is juist de zwakte van deze film. Zeker niet de kracht, gozer!
Dit alles maakt dat de film in mijn ogen niet geslaagd is. Hou je van gore dan moet je deze film niet kijken. Te weinig bloederig. Hou je van een goede horrorfilm dan ben je hier ook niet aan het juiste adres, want het element angst (en daarmee ook spanning) ontbreekt. Deze film laat de kijker achter met een ongemakkelijk en vooral onbevredigend gevoel.
De maker heeft deze film zeker niet alleen gemaakt om te shockeren. Er zat wel degelijk een diepere gedachte achter toen hij aan de film begon. Wellicht werd het aan het eind te moeilijk om die gedachte verder uit te werken. Het banale slot geeft te weinig stof tot nadenken. Daarmee is tegelijkertijd alles wat voor dat einde komt zinloos geworden. Als straf krijgt de film van mij daarom niet meer dan 1,5 ster.
Jesse93

Vijf goede horrorfilms zonder paranormale aspecten

Vijf van de beste meest verontrustende films ooit gemaakt

De beste Franse films per genre, volgens MovieMeter

Angstaanjagende horrorfilms uit vijf verschillende landen

Threads

Låt den Rätte Komma In
Drama / Horror, 2008

Seul contre Tous
Drama / Thriller, 1998
kindermishandelingsufferingwraaktorture chambermartelencrueltybody horrormisbruiknew french extremismblood on bodydevastating