• 9.384.404 stemmen

Met onder meer: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï en Catherine Bégin

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 11 december 2008

Plot Martyrs

"They haven't finished being alive."

Frankrijk, begin jaren ’70. Als de 10-jarige Lucie na maanden spoorloos verdwenen te zijn geweest wordt teruggevonden, zit haar lichaam onder de wonden. Er is echter geen spoor van seksueel misbruik; waarom ze werd ontvoerd en door wie, is een raadsel. Vijftien jaar later, en geholpen door haar vriendin Anna, zoekt Lucie genoegdoening...

sinterklaas

Maar het is gewoon jammer dat na 10 minuten het huis al is gevonden van de moordenaars. Je zou eerst denken: Lucie zal de verkeerde wel per ongeluk vermoorden, maar het is stomtoevallig dat ze in een keer op het goede adres is en daar haakt de film eigenlijk bij af en zit je gewoon te denken: tja, dit was het denk? Dat halfdooie waanwijf die we in het begin tegenkwamen in dat ziekenhuis dat eerst een schrik en kippevel was word al gouw niet eng meer maar zwaar overdreven. En je weet al meteen dat die 2 dames het loodje leggen gaan. Dan krijgen we die gekke andere familie op bezoek en vanaf dat moment is het vastgebonden in de kelder zitten, gemarteld worden, wijsgemaakt worden over de geschiedenis van de martelingen, uiteindelijk levend gevilt worden en dat was het. En dat nog allemaal in daglicht en dat het zo bombastisch word weergeven. Dat is gewoon teleurstellend. Zeker als je dit vergelijkt met andere Franse horrorfilms als Frontiere(s), Ils en Irreversible.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Nee

Maar het stoort me wanneer iedereen dit allemaal zo origineel vindt. Het is namelijk niet zo. Daarnaast vindt ik in Hostel de Twist nog verborgen is gehouden, ondanks het feit dat de makers er open en bloot voor uit durven te komen dat hij is gejat. In deze film dacht ik meteen: Heey dat is the Twist!! Terwijl deze film, Martyrs, net doet alsof het allemaal heel bijzonder is. Maar dat is het niet.

Ik lees anders vrij weinig over origineel, voornamelijk over verrassend/onvoorspelbaar. En origineel hoeft het ook niet te zijn. Genoeg twists die wel origineel zijn maar vrij weinig waard zijn doordat ze slecht gebracht worden/ te out of the blue komen/misplaatst zijn etc. Met de juiste uitwerking kan een twist, al dan niet origineel, toch geweldig zijn.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

sinterklaas schreef:
Maar het is gewoon jammer dat na 10 minuten het huis al is gevonden van de moordenaars. Je zou eerst denken: Lucie zal de verkeerde wel per ongeluk vermoorden, maar het is stomtoevallig dat ze in een keer op het goede adres is en daar haakt de film eigenlijk bij af en zit je gewoon te denken: tja, dit was het denk? En je weet al meteen dat die 2 dames het loodje leggen gaan. Dan krijgen we die gekke andere familie op bezoek en vanaf dat moment is het vastgebonden in de kelder zitten, gemarteld worden, wijsgemaakt worden over de geschiedenis van de martelingen, uiteindelijk levend gevilt worden en dat was het.

3 punten in je bericht die ik zeer opvallend vind. Ten eerste is het niet toevallig dat zij het goede huis gevonden hebben. De film begint simpelweg hier, en ze wisten duidelijk dat zij hier moesten zijn. Ten tweede, hoe wist jij dat de 2 dames toch wel dood zouden gaan? En ten derde snap ik niet hoe de marteling van haar, bij jou niet is overgekomen bij jou als kijker.
Blijkbaar heb jij totaal geen affiniteit met de karakters gehad, want anders kan ik reacties als "tja, en dat was het", totaal niet verklaren.

sinterklaas

1: op de achterkant van de hoes staat het ook zo mislijdend weergeven vind ik ...overtuigd dat ze der beulen gevonden heeft... dat zou dus ook kunnen betekenen dat ze bij het verkeerde adres is geweest, met alle gevolgen van dien. 2. Nou om het feit dat ze in de val werden gelokt door die gekke familie, ok ik wachten op een zeer verassende einde maar dat was het helaas niet. 3. Ja, die marteling, dat soort martelingen zie je ook wel in 1000den andere films, en dan dacht ik, omdat dit natuurlijk een Franse film is en non hollywood is, daar zit wel een verassende twist achter, nee niet echt. Je kan alleen maar ammusement vinden in het gore en het levend villen en al die dingen eromheen van de geschiedenis en het filosofische gelul over martelingen weten het ook niet boeiender te maken. Maar toch heb ik de film gematst met een 3, toch een 6. Had er alleen iets heel anders van verwacht en dat kan toch? Bij mij is vooral bij dit soort films uitwerking en sfeer ook belangrijk.

avatar van Noodless

Noodless

Sfeer niet goed sinterklaas, ik vond dit net bij deze film gewoon uitstekend. Zo zie je maar hoe meningen kunnen verschillen.

El ralpho

meningen verschillen zeker. Zie hier dat deze film vergeleken wordt met hostel, dan hebben we het alleen over dat er in allebei de film martelingen zaten Overigens is de functionaliteit van de martelingen aannemelijker dan die voor de martelingen in hostel..(die sloeg echt nergens op?!?). Voor de rest lijken films geenszins op elkaar. Hostel is pure pulp. martyrs een klassieker

sinterklaas

Najah, misschien binnekort maar eens herzien.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

El ralpho schreef:
Hier sloegen ze anders ook nergens op. Hostel pretendeert in ieder geval niet serieus te zijn, in tegenstelling tot deze film, wat het (voor mij) alleen maar belachelijker maakt. De martelingen in Martyrs kunnen best werken, maar dan moeten ze gewoon gerechtvaardigd worden door een goed, aannemelijk verhaal. Het hele verhaal, de 2e helft van deze film (en vooral ook het einde) zijn totaal belachelijk en hilarisch slecht. Grappig om te zien dat zoveel mensen dit gewoon slikken, om de indrukwekkende martelingen maar wat goed te praten.

avatar van Glacius

Glacius

sinterklaas schreef:

Het was ook de bedoeling om je in het begin in twijfel te laten.

El ralpho schreef:
Ik weet niet of je mij bedoelt. Maar ik vergelijk de 2 films niet zozeer vanwege martelingen. Maar goed je hebt het over wat wel en wat niet aannemelijk is. Ik denk dat de functionaliteit van de martelingen in Hostel geloofwaardiger is dan in Martrys.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Denk ik ook, alsof er massa's mensen bestaan die om deze redenen gaan martelen? Dan lijkt de insteek van Hostel me stukken geloofwaardiger..

El ralpho

jou bedoelde ik inderdaad mikey en voor zover er een verhaal in hostel aanwezig is, zal ik dat verhaal toch even proberen te relativeren..ik ga ook geregeld naar hotel campanile in Eindhoven, dit weekend krijg je korting als je kiest voor het toetakelen van mensen door ze in een bad met bijtend zuur te stoppen ik klink best geloofwaardig toch? net zoals de storyline in jouw filmpje

Leland Palmer schreef:

Ik vond hostel juist hilarisch slecht! niet vanwege de ongeloofwaardigheid, want daar heb ik doorgaans geen problemen mee. maar vanwege het baggere acteerwerk, het lege verhaal (van martyrs kun je zeggen wat je wil maar de eerste 5 minuten hadden al meer diepgang dan de hele film hostel bij elkaar) ik zeg niet dat martyrs het realisme van de dag weergeeft, maar in mijn ogen komt die wel dichter in de buurt dan die van hostel..en al mag het verhaal dan niet realistich zijn in jouw ogen; het wordt wel sterker gebracht dan hostel. je moest eens weten wat mensen wel niet kunnen doen in het belang van de wetenschap..hostel is met zijn lege verhaaltje geloofwaardiger? oke meningen kunnen verschillen maar hier ga ik dan niet in mee..gelukkig maar dat nederland het land is van de vrije meningsuiting

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

El ralpho schreef:

hostel is met zijn lege verhaaltje geloofwaardiger?

Dat heb ik niet gezegd. Vind het beide schijtfilms.

HarmJanStegenga schreef:

Dat heb ik niet gezegd. Vind het beide schijtfilms.

die opmerking was meer richting mikey toen ik op jou reageerde had ik zijn reactie nog een beetje in gedachten En als ik naar jou top 10 kijk hebben we het nu ook over films die niet echt jou smaak hebben dus logisch dat je ze dan allebei slecht vind

El ralpho schreef:

Klopt dat heb ik al eens geschreven hier, heel lang geleden , Ik zag hierin een statement tegen dierproeven. Als een film vanuit de mileubeweging/dieromanen vind ik hem wel geloofwaardig.

avatar van timtwo12

timtwo12

Wat een verschrikkelijke film zeg. De gemiddelde waardering van moviemeter users komt meestal wel overeen met wat ik ervan vind, maar bij deze film totaal niet. Het was niet lekker gruwelen, het was in mijn mening gewoon walgelijk - en een boodschap? Laat me niet lachen...

Ik heb het einde niet gezien en als ik de spoilers zo lees dan ben ik blij dat ik een andere film heb opgezet.

avatar van maerk

maerk

timtwo12 schreef:

Als je het einde niet hebt gezien dan snap je ook de boodschap van de film niet. Die zit aan het einde.

avatar van Tha-Joker

Tha-Joker

Oei, wat ben ik ongelooflijk benieuwd naar deze film. Zeker na al deze reacties. Is het een soort van Miike film?

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Nee, Miike is altijd wat zwart-komisch/over-de-top in z'n werk. Dat is hier niet het geval.

avatar van Tha-Joker

Tha-Joker

Ok bedankt!

ehm..juist

ehm..juist

Dat is namelijk het enige zinnige dat ik uit de film kan filteren.. martelen voor een proef zonder duidelijk resultaat. Heb jij nog ideeen mr el ralpho? anders: toedels

El ralpho

Dierproeven vallen onder een totaal andere categorie dan het uitgangspunt waaruit ze hier mensen martelen..echt een onzinnige opmerking..om mezelf even te verklaren: zolang als wij op deze aardbol rondlopen vragen wij ons al af wat er na de dood is. vanuit dat uitgangspunt zijn de mensen uit deze film gaan martelen. om daarachter te komen, puur vanuit nieuwsgierigheid. De dame die zichzelf aan het einde ombrengt is waarschijnlijk degene die gestart is met de onderzoeken en mensen overgehaald heeft om haar te volgen. Klinkt onwerkelijk omdat het onwezenlijk is om daar via martelingen achter te komen zeg je? zo gek is het niet. Als we even terugdenken aan de 2e wereldoorlog is er ook een bepaald persoon geweest die zijn eigen volk heeft laten geloven dat moord op een soort groep mensen geoorloofd is omdat ze in zijn ogen niet deugden. Je kunt mensen alles laten geloven als de leider zijn doel maar overtuigend weet te brengen. dat waarborgt alles. Zoals het martelen van onschuldigen, of het trachten uit te roeien van een ander ras. Dit is de achterliggende gedachte die ik vergelijk met een gebeurtenis uit het verleden. Daar ligt het bewijs dat dat soort zieke dingen daadwerkelijk kunnen gebeuren. En daar ligt juist de mystiek van de film?!? Er was wel degelijk resultaat anders berooft de vrouw zich niet van het leven. We zullen nooit weten WAT het precies is. Maar dat is juist de kracht van de film, en ook wat ons vandaag de dag allemaal nog steeds bezig houdt omdat we nog steeds niet weten wat er zich na de dood afspeelt en daar is het verhaal van een afslachthotteletje toch echt een stuk ongeloofwaardiger en minder diepgaand bij hoor

El ralpho schreef:
Nou ja zeg, onzinnig. Hoe onbeleefd om dat zomaar tegen iemand te zeggen
El ralpho schreef:
Jezelf haalt wo2 aan: het gaat erom dat iemand experimenten uitvoert die zijn gebasseerd op aannames. En niet zo'n beetje ook.. Ik kan daarmee ook wel een link vinden naar WO2. Misschien liggen onze ideeen niet eens zover uit elkaar.

El ralpho schreef:
We zullen nooit weten WAT het precies is.
Tuurlijk weL: NIETS

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Mensen of dieren. Voor mij zijn we gewoon allemaal hetzelfde. Ik vind het martelen van welk dier dan ook minstens net zo erg als bij een mens. Alleen heb ik het idee dat veel mensen de ernst van dierenleed niet inzien. Wat dat betreft ben ik het wel met mikey eens.

mikey schreef:
Nou ja zeg, onzinnig. Hoe onbeleefd om dat zomaar tegen iemand te zeggen Dierproeven worden ook gedaan met ons eigen naderende dood in je achterhoofd, toch? Ik blijf hem aardig gevonden vinden. Heel wat beter dan andere theorietjes die ik al helemaal niets snap. Daarnaast is de bedoeling van films en verhalen om je eigen moraal van het verhaal te vinden

Onzinnig in de context van deze film. Je gaat het martelen van dieren toch niet vergelijken met mensen? niet dat ik zeg dat ik voor dierproeven ben; ik vind het verschrikkelijk. Daarnaast worden er ook genoeg proeven op dieren uitgevoerd die niks met genezing te maken te hebben. Maar waar jij op doelt is dat dieren gebruikt worden om medicijnen te testen die iets moeten gaan genezen. compleet onzinnig bedoelde ik daarmee omdat ze in deze film niks willen ''genezen'' het is pure nieuwsgierigheid.

mikey schreef:

Misschien inderdaad niet nee, maar dit voorbeeld was voornamelijk gebruikt om jou in te laten zien waarom ik mijn standpunt neem Gewoon om te laten zien dat het reeël is dat mensen zo kunnen handelen. Niet dat het logisch is, dat is dan weer een ander verhaal. maar er is wel meer in de wereld niet logisch.

NIETS

Hoe weet je dat zo zeker?

avatar van Reinoir

Reinoir

Mikey is ook gemartelt geweest en kwam in de zelfde/laatste fase als Anna en beleefde niets ipv spacende beelden.

eindelijk een medestander

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

eindelijk een medestander

Ik ben er ook nog, alleen geen zin om me in de discussie te mengen.. Moet de film ook nodig herzien, voordat ik er goed over kan mee-discussieren.