• 9.385.628 stemmen

Met onder meer: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï en Catherine Bégin

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 11 december 2008

Plot Martyrs

"They haven't finished being alive."

Frankrijk, begin jaren ’70. Als de 10-jarige Lucie na maanden spoorloos verdwenen te zijn geweest wordt teruggevonden, zit haar lichaam onder de wonden. Er is echter geen spoor van seksueel misbruik; waarom ze werd ontvoerd en door wie, is een raadsel. Vijftien jaar later, en geholpen door haar vriendin Anna, zoekt Lucie genoegdoening...

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ik heb de film ook laat in de avond, met maar 1 schemerlampje aan bekeken. En wat psychologie betreft, ja, er word hier breeduit verteld wat de normen en waarden van martelingen zijn enz enz en dat is ook allemaal wel leuk en aardig, maar werk het dan beter uit zou ik zeggen.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Ik zou anders niet 1, 2, 3 weten hoe ze het beter uit konden werken..

Co Jackso schreef:

jij, sinterklaas, blijkbaar niets hebt meegekregen van het psychologische deel van deze film.

dat je het niet begrijpt. oh oh oh

avatar van sinterklaas

sinterklaas

DonOswaldo schreef:

Ik zou anders niet 1, 2, 3 weten hoe ze het beter uit konden werken..

Kwa montage. Maak het iets donkerder en grimmiger en spannender met een onverwacht, verassend einde.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Jij vond het einde niet onverwacht, verrassend ?

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

sinterklaas schreef:

Ik vond het einde anders aardig verrassend (en sowieso goed), verder ook donker en grimmig genoeg. Of ik het nu echt spannend zou noemen, maar daar ligt de nadruk ook ver vanaf.

• 12092 berichten

Vond het einde erg zwak, ben het helemaal met de goede sint eens.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Tja, en dat terwijl ik het einde juist het hoogtepunt vind.

avatar van rep_robert

Het verrassende gedeelte zat natuurlijk op de helft van de film, toen de film een flinke ommekeer maakte. Dat verraste mij toch het ergste. Het einde vond ik zelf ook een beetje matigjes. Ze hadden wat mij betreft niet zo'n spiritueel einde ervan hoeven te maken(licht aan het einde van de tunnel gedoe)

mikey

(Psycho plottwist, ook in Hostel: term van Tarantino)
het laten vermoorden van het hoofdpersonage

sinterklaas schreef:

De montage is werkelijk subliem. Kijk het begin in het huis nog even goed na. Verder is de film grimmiger dan grimmig en is de twist allesbehalve voorspelbaar. Voor spannendere films moet je je wanen in een ander subgenre van de horror, vrees ik.

dutchtuga schreef:

twist allesbehalve voorspelbaar..

mikey schreef:

Denk dat niemand na het lezen van de plotomschrijving ervan uitgaat nadat Lucie het gezin heeft uitgemoord dat zij in die kelder komt te zitten en martelingen ondergaat. Of toch wel????...
Hoofdrolspelers gaan wel vaker dood in een film, maar denk dat het hier best als een verrassing aankomt omdat het eerste gedeelte eigenlijk een totaal andere film is.

mikey

Hetzelfde geldt voor de plotomschr.. van Hostel en Psycho.

avatar van rep_robert

Vind Hostel nou niet bepaald een film met een plottwist in deze categorie, daar weet je namelijk al vanaf het begin dat het niet goed afloopt met hun avontuur. Die voelde voor mij ook veel meer aan als een standaardfilmpje, op de gore na.

rep_robert schreef:
Vind Hostel nou niet bepaald een film met een plottwist in deze categorie
Goed, je vindt de film erg goed. Dat is op zich mooi. Maar het idee van de plottwist bestaat al 50 jaar. Ik kan er ook niets aan doen.

avatar van rep_robert

Dat maakt mij niet eens zoveel uit. Als het maar goed uitgewerkt wordt in de film. Ik blijf het een verrassende wending vinden die ik totaal niet aan zag komen. Ook omdat ik totaal niet wist wat ik kon verwachten van de film.

mikey

Voor jou misschien wel maar kunsthistorisch gezien is het GEEN verrassing. (En voor mij ook niet.)

dutchtuga

Hoe matig je de film ook vindt, je moet toegeven dat de structuur van Martyrs lang niet voor iedereen en zeker niet de mainstream geschikt is (je hoeft de berichten hier op MM er maar op na te lezen). Deze twist kan je gewoonweg niet over een kam scheren met twists als die in A Beautiful Mind, Saw e.d.

mikey schreef:

Tsjah, je kan toch onmogelijk zeggen dat je het aan zag komen wat er in het vervolg allemaal met Lucie zou gaan gebeuren? Of heb je ergens hints op een muur zien hangen die de hele film voorspelbaar maakten?

• 12092 berichten

Die hints hangen toch ook letterlijk aan de muur? die foto's van andere martelslachtoffers namelijk

dutchtuga

Martyrs had toen al een onverwachte wending genomen...

dutchtuga schreef:

A Beautiful Mind? Mainstream?
Het maakt niet uit. Laugier had Psycho gezien en Hostel incluis het commentaar van die goeie man Tarantino, die hamerde op de Twist en dat die uit Psycho komt.

Het is net als in kunst: niets is echt oorspronkelijk. JE hebt een bepaalde manier van werken (een canon) waaraan af en toe iets wordt toegevoegd. Vaak door genieen. Zo is er ooit eens een oude Griek geweest die het standbeen heeft uitgevonden in het beeldhouwen. Dit standbeen is vanaf dat moment toegevoegd aan het uitbeelden van menselijke anatomie.

Psycho vindt de Twist uit en vanaf dat moment bestaat het in de canon van filmscripts: De protagonist gaat halverwege de film dood. En er is een andere film!

orbit schreef:

Hmm dat moet ik nog maar een keertje goed gaan bekijken. De film is toch al toe aan een herziening, nu kan ik dan mooi op de details letten.
Neem trouwens aan dat je van tevoren niet weet dat die foto's van andere martelaren zijn?

@mikey
Beschouw je het dan als een groot gemis van de film dat het deze wending neemt? Heb je ook een review staan hier? Misschien dat ik jou standpunt dan wat meer begrijp.

avatar van Reinbo

Bovendien dat er foto's van anderen hangen zegt niers over de insteek waarvoor ze gemarteld worden.

@mikey

Nee

Maar het stoort me wanneer iedereen dit allemaal zo origineel vindt. Het is namelijk niet zo. Daarnaast vindt ik in Hostel de Twist nog verborgen is gehouden, ondanks het feit dat de makers er open en bloot voor uit durven te komen dat hij is gejat. In deze film dacht ik meteen: Heey dat is the Twist!! Terwijl deze film, Martyrs, net doet alsof het allemaal heel bijzonder is. Maar dat is het niet.

rep_robert schreef:

Sommige van die foto's laten weinig te raden over.. daarnaast zijn het beroemde foto's ook nog, al in meerdere tijdschriften gestaan en ook in films gebruikt, maar dat hoeft zij niet te weten natuurlijk.. de strekking van die foto's zou ze toch meteen moeten zien lijkt me

Nee

Een dergelijke twist kan zijn basis hebben en ik herken de parallellen met Psycho, maar Laugier weet met bekend materiaal zo ontzettend origineel en fris uit de hoek te komen dat het allemaal nieuw aanvoelt. De twist beperkt zich niet enkel tot de dood van het hoofdpersonage, maar kent bijvoorbeeld ook een complete audiovisuele ommezwaai. Laugier neemt zowel uitvoerend als inhoudelijk een loopje met zijn kijkers.

orbit schreef:

Maarja, als je net iedereen van dat gezin hebt uitgemoord zou je zeggen dat je je geen zorgen meer hoeft te maken toch? Ongeacht die foto's die er hangen of niet. Dat hier schijnbaar een heel syndicaat achter zit is weer een nieuwe onthulling waar ook Lucie geen rekening mee heeft gehouden dacht ik.

rep_robert schreef:

Daar heb jij weer gelijk in ja.. ik zou daar hoe dan ook als de gesmeerde bliksem zijn weggehold, maar alà, ge moet ergens een film op baseren eh?

Ik geef Laugier als filmer zeker nog kansen om een meesterwerk af te leveren, maar deze is dat niet voor mij helaas.. teveel cabaret en klucht de tweede helft, jammer.