• 9.416.120 stemmen

Met onder meer: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï en Catherine Bégin

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 11 december 2008

Plot Martyrs

"They haven't finished being alive."

Frankrijk, begin jaren ’70. Als de 10-jarige Lucie na maanden spoorloos verdwenen te zijn geweest wordt teruggevonden, zit haar lichaam onder de wonden. Er is echter geen spoor van seksueel misbruik; waarom ze werd ontvoerd en door wie, is een raadsel. Vijftien jaar later, en geholpen door haar vriendin Anna, zoekt Lucie genoegdoening...

avatar van rep_robert

Voor mij zijn ze wel plain-evil. Als ze echt willen weten of er leven na de dood is kunnen ze het beter op zichzelf of op vrijwilligers uittesten.
Nu pikken ze er mensen uit tegen hun zin en worden ze gemarteld en uiteindelijk gaan ze ook dood. Voor mij heeft het niet zo veel idealistische waarden.
Ik denk trouwens ook niet dat een meisje die gemarteld is zover door redeneert als ons. Ik zou ook zoiets hebben van: "schijt aan hun, ik vertel hun gewoon dat er geen fuck is"

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Zelf zie ik een soort derde mogelijkheid:
Anna vertelt licht te zien, het bekende "gegeven" (wat overigens biolgische oorzaken kan hebben en - wie weet - ook religieus maar daar geloof ik persoonlijk niet in). Een teleurstelling voor de vrouw, vandaar zelfmoord en 'blijf twijfelen'.

rep_robert schreef:

Eh..Vrijwilligers? Hoe zie je dat voor je? Een advertentie in de krant: grp zkt strk jng vrwn vr mrtlngn?

avatar van COBHC666

COBHC666

Een intense mix van medelijden en afgrijzen. Briljant, maar absoluut geen aanrader...

avatar van jumperjack

jumperjack

Rephlex schreef:

Mocht het louter de martelingen betreffen, dan kunnen deze mijns inziens moeilijk als 'frappant' worden bestempeld, daar hele volksstammen, waarvan meerdere beroemde mensen ook een substantieel uitmaakten, in het relatief korte bestaan van de mensheid zijn gemarteld en het begrip 'frappant' een unicum impliceert...

Eveneens impliceert dit dat iédere film waarin onschuldigen gemarteld worden (en dat zijn er nogal wat) een parallel draagt met het leven, lijden en de wederopstanding van Jezus Christus...

Enfin, het lijkt me stug dat dit het enige motief is voor je vermoeden, dus graag enige verduidelijking hieromtrent.

Natuurlijk betreft het niet alleen de martelingen, dat is inderdaad te simpel. Maar zoals ik reeds schreef, zowel Anna als Jezus keren min of meer terug uit de dood, dit en de martelingen gaven de aanzet tot deze gedachte( let op, ik zeg niet dat het zo is). Tevens het moment dat Anna (ontdaan van haar huid) in een fel licht aan een rek wordt gehangen deed mij denken aan de kruisiging van Jezus. Misschien is het allemaal te ver doorgedacht, maar het is iets dat mij niet loslaat, zoals deze hele film mij niet wil loslaten. Het woord frappant betekent trouwens niet dat iets een unicum impliceert, maar ik neem aan dat je dat zelf al wist.

avatar van rep_robert

Montorsi schreef:

Beetje hetzelfde als met al die zelfmoordterroristen. Dat ze zichzelf als martelaren beschouwen.

avatar van jumperjack

jumperjack

Vanavond voor de 3e keer gekeken. Wederom "lost for words"

avatar van geminy

geminy

Wel een aanrader. Vond het een bovengemiddeld goede horrorfilm, maar niet zo buitengewoon indrukwekkend, schokkend en bizar als velen beweren. Kom uit op 3,5.. een 7.

avatar van DiDa

DiDa

geminy schreef:

Inderdaad, volledig mee eens...

LapraS

Beetje overgewaardeerd. Wat ik niet begrijp is waarom ze dat andere meisje (meisje dat Anna redt) zo'n metalen ding op haar hoofd hebben gedaan, wat ook haar ogen afschermt. Was het hele idee niet om de perfecte blik te krijgen voordat de martelaren stierven?

Montorsi

Dat was inderdaad niet het idee.

Wat dan wel?

Montorsi

Ze proberen verschillende typen martelingen uit om te zoeken naar de personen die de pijn zo lang konden verdragen zodat ze in het hiernamaals terecht kwamen, en daar naderhand nog wat over konden vertellen ook (een bijna-dood ervaring dus).

LapraS

Dat snap ik, maar de Madamoiselle geeft duidelijk aan dat de expressie op het gezicht zo significant is. Ze laat Anna foto's zien, voordat ze beginnen haar te martelen, van mensen die in het verleden balanceerden op de rand van de dood. Deze foto's hingen tevens in de ruimte die leidde naar de ondergrondse kamer.

Montorsi

die blik is enkel het teken dat de desbetreffende persoon zich in een verlichtende staat bevond, de staat waar ze naar op zoek waren.

El ralpho

Mijn eerste bericht hier op de site, en meteen een post bij een van de mooiste films die ik ooit gezien heb. Een dikke 5 krijgt deze van mij voor het pakkende verhaal, de schokkende scene's, en het mysterie wat de film met zich meebrengt. over het einde valt nog genoeg te speculeren over het waarom de vrouw zich om het leven bracht een film die nog lang in mijn hoofd blijft hangen. Een eentje die zichzelf eindelijk eens waar maakt!

avatar van Rephlex

Rephlex

El ralpho schreef:

Een eentje die zichzelf eindelijk eens waar maakt!

Welke pretenties heeft de film geschapen, alvorens deze te bekijken, die het heeft waargemaakt, volgens jou?

El ralpho

Ik verwachtte een sterk, luguber en meeslepend verhaal. Een film die me zou schokken en verbijsterd achter zou laten..dat was ook wat deze film met je zou doen volgens de meeste reacties op MM. De laatste tijd teveel films gezien waar positief over gesproken werd, die allemaal de verwachtingen bij lange na niet inlostte. Deze deed dat echter wel en steeg mijn verwachtingen zelfs ver te boven.

avatar van Phantasm

Phantasm

Vond hem niet echt geweldig, verder was het het aanzien wel waard.

avatar van navles

navles

oeeff, wou een leuk horror filmpje huren met vriendin voor een zaterdag avond.. gingen naar de videotheek en we zagen martyrs staan. genre : horror. Allemaal leuk en aardig.

man man man het eerste gedeelte vond ik echt goed en keihard .. maar wat er daarna allemaal gebeurde schokkend! me vriendin wou hem niet meer afkijke dus ben ik hem de volgende ochtend gaan kijken heel erg goed, maar geen tweede keer!

avatar van N_SANE

N_SANE

Een bijzondere film en ik kan de hoge waarderingen hier dan ook goed begrijpen. Voor mij echter vond ik het allemaal toch wat meevallen. De eerste helft is een genot om naar te kijken inclusief alle spanningen en moorden.

De martelingen echter duren veel te lang en worden daarmee op een gegeven moment wat langdradig. Ik begrijp prima wat het doel is en waarom het zo lang moet duren, maar ik heb er gemengde gevoelens bij of het ook zo lang in beeld gebracht had moeten worden. Had dan bijvoorbeeld na 2 á 3 keer onderaan in beeld "1 of 2 weken later" laten verschijnen. Wat je overigens in de tweede helft te zien krijgt is bizar en niet aan te raden voor mensen met een zwakke maag. Persoonlijk vond ik het wel alleraardigst om te zien.

Maar goed, het was toch prima te kijken. Zeker ook een aanrader.

N_SANE schreef:

zo kun je het bekijken, echter vond ik het juist wel een toegevoegde waarde aan de film hebben..je gaat zo juist meer meeleven en ziet ook waardoor ze uiteindelijk zo aan het einde van de film geworden is. De ene marteling is de andere niet namelijk. Het was meer psychisch toetakelen, dan het afhakken van ledematen etc. (behalve aan het einde dan) waardoor je als kijker als je meteen naar het einde van de marterlingen toegezet zou worden al een bepaald beeld van de martelingen zou hebben. Nu is het interessant om te weten HOE ze zo aan het einde geworden is.

avatar van N_SANE

N_SANE

Ik begrijp je standpunt en dat is dan ook de andere kant van het verhaal. Het kan inderdaad ook zo bekeken worden, voor mij had het alleen niet zo gehoeven. Het meeleven lukte zeker, dat staat vast.

El ralpho

ik vond het goed dat de martelingen in deze film zo functioneel waren omdat ze betrekking op een sterk in elkaar gezet verhaal hadden. Neem bijvoorbeeld een film als hostel waar de martelingen het hele verhaal dragen en waarbij het maar zo gruwelijk mogelijk moet en het verhaaltje nog dunner is dan een willekeurig prentenboek op een peuterspeelzaal. De martelingen in martyrs vielen fysiek redelijk mee (tot het einde) maar toch maakten die psychise martelingen een veel diepere indruk op me dan het hak en zaagwerk in hostel. reden: de ene film heeft een sterk diepgaand verhaal, en de andere niet hoe jij nu praat is precies wat de film wil bereiken denk ik..iets wat je nog lang bijblijft..bepaalde beelden wil je eigenlijk niet zien maar toch blijf je de film uitkijken waarna ze uiteindelijk een onuitwisbare indruk bij je achterlaten

avatar van Le Edzel

Le Edzel

Vanmorgen gekeken, damn dat is wakker worden! haha.

Er sterk, je weet niet echt welke richting het op zal gaan, en dan de wending die het neemt. Great!

avatar van Le Edzel

Le Edzel

El ralpho schreef:

Ik zag het als volgt; het hiernamaals moet geweldig geweest zijn, een paradijs, zoals Anna het haar vertelde. De 'missie' van de Mademoiselle zat er hierbij ook op, om het zo maar even te zeggen. Zij wilde weten hoe het hiernamaals er uit zag. Zij wilde vervolgens naar het 'paradijs' toe, vandaar de zelfmoord.

Zo interpreteerde ik het ongeveer.

El ralpho

kan ik inkomen maar een kleine aantekening; waarom deelde ze het niet eerst met de rest van de groep? neem aan dat die martelaars dat vrouwtje niet voor niks verminkten als ze ook niet achter het geheim van het leven na de dood wilden komen.. was het zo mooi dat als ze het aan de rest zou vertellen ze zichzelf spontaan van het leven zouden beroven, en wou ze dat hun besparen? of was ze te egoistisch en wilde ze het alleen voor zichzelf houden? Of de 3e optie; ze zag er toch al oud en afgetakeld uit uit en of het nou goed of slecht was wat er kwam na de dood, het kon haar niet schelen en ze had haar doel bereikt. 3e optie lijkt me het minst aannemelijk en de eerste die ik noemde het meest logisch..komt overeen met wat jij zegt maar met een kleine kanttekening

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Le Edzel schreef:

Zo interpreteerde ik het ongeveer.
Ik ook !

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ik weet niet echt wat ik hiervan moet zeggen. De gore en martelingen zijn wel ok en in stijl van Saw, maar de film is eerlijk gezegt maar weinig spannend of eng zoals ik hem heb verwacht. En dat komt ook vooral omdat de film grotendeels overdags afspeeld en daarnaast houd de film eigenlijk na 10 minuten op. Het begint goed maar naderhand word het alleen een beetje moord en doodslag, en dingen die in het begin eng waren worden ruw verstoord. Bv met die waan van die uitgemergerde vrouw die wraak op Lucie wil nemen. Ook die psychofamilie vond ik nogal knullig overkomen. En dit allemaal is jammer... heel heel heel jammer. Als de regiseur nog even wat meer had gedaan (kwa locatie, verhaal, en sfeer) dan was dit een goede film geweest met een verassende twist en niet zo afgezaagd.

De moorden enz zagen er idd wel lekker ranzig en pijnlijk uit, maar dan kan ik netzogoed films als Saw of Hostel kijken als het echt alleen maar daarom gaat.

Een zeer krappe 3* Erg, erg jammer.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Inderdaad heel jammer dat jij, sinterklaas, blijkbaar niets hebt meegekregen van het psychologische deel van deze film. Hoewel de film op de meeste gebieden ver boven het gemiddelde scoort, is het juist dat onderdeel dat de film uniek maakt.

Je klaagt erover dat de film grotendeels overdag afspeelt, maar ik twijfel eraan of jij de film in de avond, afgesloten van de rest van de wereld in een donkere kamer bekeken hebt. Mocht dit het geval zijn, dan neem ik mijn pet voor u af.