• 9.378.153 stemmen

Paranormal Activity (2007)

Thriller / Horror | 86 minuten / 97 minuten (extended version)

Genre: Thriller / Horror

Speelduur: 86 minuten / 97 minuten (extended version)

Geregisseerd door: Oren Peli

Met onder meer: Micah Sloat, Katie Featherston en Amber Armstrong

Releasedatum: 26 november 2009

Plot Paranormal Activity

"What happens when you sleep?"

Een jong duo lijkt alles uitstekend voor elkaar te hebben. Tot op de dag dat er plotseling allerlei bizarre dingen gebeuren in het huis van het tweetal. Ze besluiten om een videocamera aan te schaffen en vast te leggen wat zich er precies in hun huis afspeelt als ze liggen te slapen.

Katie Featherston

Micah Sloat

Exorcism Nanny (onvermeld)

Dr. Johann Averies (onvermeld)

Lt. Randy Hudson (onvermeld)

Richard (onvermeld)

avatar van Respekked

Respekked

Geloof de hype niet, vrij waardeloze schrik je rot film. Probleem is dat er gewoon te weinig schrik momenten inzitten en je ook weet wanneer er iets gaat komen. Bij Blairwitch ben je gewoon constant op je hoede, terwijl je bij deze film gewoon weer rustig onderuit gezakt kan zitten wanneer de zon opkomt. Hoewel de dreiging wel voelbaar is tijdens de nachten, vond ik het niet goed uitgewerkt omdat ik de hele tijd het idee had dat er nog veel meer moest komen. Leuk idee, heel matig uitgevoerd.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Ben geen fan van het concept, maar het trucje begon hier toch echt te vervelen. Vooral het eindeloos geneuzel tussen het stel was uitermate saai.

avatar van Montorsi

Montorsi

Nee, het is niet veel, zelfs voor een gekende hype valt het tegen.

De fans kennen waarschijnlijk wel de South Park-aflevering waarin Randy Marsh iedereen, en met name zijn gezin, lastig valt met zijn handheld camera, terwijl de wereld overlopen wordt door grote Cavia's. Dat was dan duidelijk een verwijzing naar Cloverfield, maar bij Paranormal Activity kreeg ik ook vaak die associatie. Die kerel zit werkelijk bij elk onbenullig dingetje met die camera op z'n vriendin's kop. Bakkie koffie; camera wordt erbij gepakt. Vrouw kwebbelt wat met vriendin; camera erbij. Spin in de WC; camera stond al in de aanslag. Erg vervelend, en ik denk een aanzienlijke oorzaak dat ik geen moment in de film kwam.

Eng is de film gewoon niet. En misschien omdat ik sowieso al niet geloof in demonen, geesten, spoken en andere bangmakers. Wanneer je dat wel doet kan ik me ook wel weer voorstellen dat je hier niet zo comfortabel naar kijkt. Film komt erg moeizaam op gang, en blijft erg moeizaam, tot de laatste 10 minuutjes, waar het allemaal tenminste een beetje heftiger wordt. Voor die tijd zie je veel niks, af en toe een bewegende deur (nee maar), wat gebonk op iets (ik hield het niet meer) en voetstappen in een of ander poeder (wat meneer daar mee wilde laten zien is me nog steeds onduidelijk). Tussen die nachtelijke scenes zit je continu een kwartier lang naar een uit de kluiten gewassen puber te kijken die elke keer weer het ontbijt in beeld brengt, zodat je allang weer uit de voorgaande scene bent, voordat de volgende begint. Want ja, je schrikt zo heel af en toe wel eens, maar daar ontkom je niet aan als je ineens een klap hoort. Veel stelt zelfs dat allemaal niet voor overigens, want daarvoor is de sfeer afwezig, en mist het een stukje angstaanjagendheid.

De film zit ook vol met van die hints waarvan je gelijk al zoiets hebt van 'hey bedankt, ik zat al zo lekker in de film, ben blij dat je alvast vertelt wat er gaande is, kan ik nog verder op het puntje van mijn stoel gaan zitten'. Ik bedoel, dat gedoe met dat Ouija-bord, of hoe dat genoemd werd. Zitten ze daar met die geestenkenner, en dan het voorstel om dat ding erbij te halen: 'Nee, dan zet je de deur open, beloof je het niet te doen, anders wordt het nog erger'. - 'Nee nee echt niet'. Oh goh ja ik hoop toch niet dat hij dat bord er toch bijhaalt *wink* *wink*, zucht..

Pas de laatste 10 minuten zitten er twee aardige scenes in, dan pas komt de vaart er in, maar is de film ook veel te snel afgehaspelt. Waren de eerste 75 minuten veel te langdradig, zijn de laatste 15 weer veel te slordig, terwijl ik net een beetje met plezier zat te kijken.

1* + een halfje voor het laatste stukje. Leukste was eigenlijk nog die kerel een paar stoelen naast me van 2 bij 2 meter die een uur lang met z'n jas voor z'n ogen zat..

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Deze film kent enkele behoorlijke enge momenten, waar je haren van overeind gaan staan. Toch vond ik het eind afgeraffeld en teleurstellend. Ik had bijvoorbeeld een soort einde verwacht waarin de demonoloog een rol speelde. Ook had ik verwacht dat we wat meer te zien zouden krijgen van de demoon zelf. Maar gezien het minimale budget waren die verwachten wellicht te hoog. Deze film past in het rijtje van The Blair Witch Project en Open Water en is in dat opzicht de moeite waard om (middernacht) een keer te kijken.

avatar van BierTjeu

BierTjeu

Was een zeer spannende film.

Door het camerawerk lijkt het waar gebeurd te zijn, maar ik weet eigenlijk nog steeds niet of deze film nou waargebeurd is of niet.

Had deze film 's avonds opgezet.

Filmpje kijken voordat we (ik en m'n vriendin) naar bed gingen.

Maar het is zo'n film waardoor je al bijna niet meer na bed durft...

Creepy!!!

Maar hij is het kijken zeker waard.

Vooral als je al wel van het genre houdt.

Had alleen toen de film begon zoiets van wat is dit van iets, maar als je er eenmaal inzit dan blijft ie je wel boeien.

En wil je weten wat er als volgd gaat gebeuren.

Van mij krijgt ie 4 sterren.

avatar van cfreak24

cfreak24

Heb hem gister in de bios gezien en ik moet zeggen dat ik hem niet echt speciaal vond. Hij was zeker wel spannend op een aantal momenten en er zat lekker droge humor in waar ik me zeker in kon vinden. Alleen ik schrok echt maar 2x, waarvan alleen de 2e x behoorlijk was. Sowieso:
wist je al dat het om een geest/demon ging en dat je die toch nooit zou zien. Het einde vind ik echt uber gruwelijk en het is ook best wel een vette film. Alleen no way dat die heel die hype waarmaakt en die trailer is gewoon een typische overdreven Amerikaanse trailer. Al dat gehype enzo heeft de film niet echt te goede gedaan omdat hij de helft niet waarmaakt. Maarja het kan ook dat ik gewoon veels te nuchter ben voor al die geesten shit --> 3,5*

avatar van hedwig89

hedwig89

Een grote tegenvaller.

Totaal niet eng. Veel overdreven acteerwerk (amerikanen..) en echt het geld niet waard. Ik ben in de hele film 1x ''een beetje'' geschrokken, en daar betaal je dan 8/9 euro voor..

Prut.

avatar van FrisoBoei

FrisoBoei

Leuk bedacht maar de uitwerking is minder. Het is bij elkaar een redelijk saaie film met wat enge momentjes die mij toch niet helemaal kan pakken. Krijg niet echt connectie met hoofpersoon waardoor ik die angst die zei voelen ook niet voel.

Mischien komt dat doordat het idee van deze film; doen als het echt is (a la Blair Witch), de makers ook gelijk beperkt in hoe ver ze kunnen gaan. Het moet namelijk wel enigszins realistisch blijven.

Voor mij dus een tegenvaller. Erg gehypt maar maakt de verwachting niet waar.

avatar van Mug

Mug

De horrorfilm die wordt vergeleken met een van de betere horrorfilms, ik noem 'm nog maar even voor de volledigheid, The Blair Witch Project. Mijn interesse is dan meteen gewekt. Meteen na het zien van deze Paranormal Activity vallen de vergelijkingen nogal mee. Eigenlijk komen alleen de low-budget produktie en dat het [daardoor] ook kaskrakers zijn (en horror-films) overeen.

Paranormal Activity zou je kunnen omschrijven als Blair Witch for Dummies. Een van de grootste kritieken van die film - veelal door het oliedomme publiek - was het onbegrijpelijke [mensen toch] einde. Paranormal Activity kaatst de bal terug, alles - maar dan ook echt alles - wordt in de puntjes uitgelegd, waardoor je als kijker de finale / de uitkomst van mijlenver ziet aankomen.

Maar dat is nog niet eens de grootste kritiek op Paranormal Activity. De opzichtigheid van de aanwezigheid van de 'entiteit' is schrikbarend te noemen. Niet alleen visueel, maar zeker auditief. Jawel, we horen spannende (externe) muziek, harde voetstappen (waar ze dan weer niet van wakker worden) en wat al niet meer. Maar ook DAT is nog niet alles. Keer op keer krijgen we voorwerpen in beeld te zien die in de volgende scene 'een rol gaan spelen', maar ook onderwerpen die het koppel met elkaar bespreken, zoals - het dieptepunt van de film - het ouija-bord. Het voelt dan aan als een gescripte film ipv zogenaamde 'found footage'.

Hebben we nu alle treurnis gehad? Nee hoor, de finale (ondanks het verwachtingspatroon) stelt ook teleur. Het originele einde [niet gezien, maar wie verzint zo iets stupides] is nog debieler dan het einde dat nu te zien is in de filmzalen [blijkbaar op verzoek van Steven Spielberg himself....tja, kassa]. Blair Witch for Dummies: we zien te veel, eigenlijk zo'n beetje alles. Het was all bloody obvious wat er zou gebeuren, maar helaas gaat de camera niet meteen op zwart. Het gooien van het lijk van Micah had niet gehoeven, maar oke, daar kan ik mee leven. Dan had de camera op zwart gemoeten. Maar nee, mevrouw moet nog even in de camera kijken en haar tanden in hem zetten, want het moet wel overduidelijk zijn voor het oliedomme publiek dat ze is bezeten door de entiteit. Het haalde voor mij in ieder geval alle spanning weg.

Gelukkig valt er genoeg te griezelen qua entertainment: de lakens, het 'ontvoeren'/meesleuren van Katie en natuurlijk Katie's ellenlange observaties 's nachts buiten het bed naar Micah, zweet-in-de-handen-scenes.

Blair Witch fans zullen echter teleurgesteld zijn.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

'Zodra je gedachtegang laat gaan is Paranormal Activity een van de engste films van de afgelopen tijd.'

Paranormal Activity is flink opgehyped, maar niet onterecht. De film gaat erg goed in op simpele angsten. Een mens is weerloos in zijn slaap, en de slaapkamer is ieders veiligste plek. De film gaat daar dan ook op in en zorgt voor zenuwachtige scènes waarin absoluut niets gebeurd. Het is niet zo dat de film er gemakkelijk van af komt. De wendingen zijn wat voorspelbaar, het verhaal wordt flink uitgebreid naarmate de film vordert maar wordt nooit volledig verteld en met de gedachte dat het een low-budget film is heb je af en toe moeite om niet te denken dat het een crew-mannetje is die op de deur klopt in plaats van de voorgestelde geest. Maar waar ik de film vooral voor loof is het laatste kwartier. Je bent voorbij de beelden die je in de trailer zag en weet absoluut niet wat je moet verwachten. Een inleving met de hoofdpersonen komt je duur te staan als je samen met hen je kapot schrikt van wat soms over-the-top horror is. Maar het einde is voorspelbaar, maar effectief en de aftiteling is ronduit geniaal. Ik zat dertig seconde angstig te staren naar een zwart scherm afwachtend of de film afgelopen was of dat er nog één laatste scare kwam. Erg vermakelijk en aan te raden om in de bioscoop te zien in plaats van je slaapkamer.

En wat betreft die nachtmerries, dat valt wel mee, ook al ben je na het uitdoen van het licht toch nog even stil om goed te luisteren naar freaky geluiden....

4.0
Erg goed vermaakt.

avatar van cathydrost

cathydrost

Echt een geweldige film... Ik heb de film met een aantal vrienden gekeken, ik durfde het echt niet aan in mijn eentje omdat ik nogal gevoelig ben voor deze soort films.. maar ik vond echt echt spannend, vooral het einde.

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Samenvatting van Paranormal Activity:

Deur open, deur dicht, gebrom, geklop, knal, weer gebrom, voetstappen, weer geklop, nog een knal etc.

Hoeft allemaal niet zo erg te zijn als het naar een verrassende en schokkende climax leidt waar je bijna een hartverzakking van krijgt, maar die valt behoorlijk tegen waardoor de rest van de film ook flink in elkaar stort. Zeker wanneer personages ook nog eens allemaal onbegrijpelijk keuzes gaan lopen maken, wil het meeleven met ze ook niet echt werken. Bij dit soort films heb ik altijd het 'goed idee, zwakke uitwerking' - gevoel.

Schrikken deed ik alleen van de geluidseffecten (kom jongens, laten we hier een harde knal onder monteren! ) , de acties van de demoon deden me allemaal niet zo veel eigenlijk.

Aanloop te saai, climax te anti Alternatieve einde klonk veel zieker dan wat ze hier lieten zien ook. Die laatste blik in de camera ook, pfff

ps. Burial - Untrue op de terugweg klonk wél eng

avatar van kaholiic

kaholiic

Vond hem zeker niet zo eng, vooral omdat je weet dat je zelf met een paar duizend euro precies hetzelfde zou kunnen maken.. Deurtje dicht, deurtje open. Geluiden... Vond de scene met de poeder erg sterk en wanneer zij uit haar bed word getrokken.. Rare, is dat je dat koppels nooit sex ziet hebben of de man zit te zeuren over sex..Volgens mij is die geest gewoon zijn gefrustreerde sex drang..

avatar van urkaandezee

urkaandezee

Wat hun deden zou ik niet hebben gedaan. veel onnozele beslissingen en naief gedrag. Dat stoorde me teveel op het einde ! Waargebeurd zeker NIET.

avatar van scholtie

scholtie

ik zat de hele tijd aan de tv gekluisterd. Wat een spannende film:D

En respect voor de filmmakers dat ze met zo'n klein budget, zo'n goede film hebben gemaakt.

avatar van DMF

DMF

Ophef om niets. Anderhalf schrikmoment, dat was het wel.

De vergelijkingen met The Blair Witch Project zijn terecht. Net als TBWP is Paranormal Activity slim gepromoot en heeft het de lage productiekosten er talloze keren uitgehaald. Bovendien zie je in beide films eigenlijk vrijwel niets.

Paranormal Activity is eigenlijk een uur lang suggestieve horror, maar het is totaal niet meeslepend. Wat beelden, wat geklop en wat suggestieve geluidjes: veel meer is het niet. Bovendien verdwijnt iedere vorm van realisme, wat de film nastreeft, als je bij elk geluidje je camera pakt en koste wat het kost alles wil filmen, terwijl je vriendin wel de nodige hulp kan gebruiken.

De scènes overdag voegen eigenlijk niets aan het geheel toe en voelen nutteloos aan. De scènes in bed zijn de hele tijd meer van hetzelfde. Het meest trieste moment is als de paranormale man even ten tonele verschijnt en komt zeggen: "Oeh, dit is niet goed. Ik kan jullie niet helpen. Tabee." De film kabbelt dus maar wat voort. De laatste twintig minuten zijn iets beter, al wordt het einde al verraden door het huis-tuin-en-keuken onderzoek van Micah. Op het einde valt er dan zowaar nog wat te zien, maar dat was te voorspelbaar om verrassend genoemd te worden.

Twee sterren voor de aardige ideeën die er wel in zaten, maar de film wist zich nergens te onttrekken aan het niveau van de gemiddelde spookhuisniveau.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Érg spannende prent! Zeer sterk opgebouwd met hier en daar een vleugje humor om je dan gestaag bij het nekvel te grijpen. Het concept is niet nieuw maar doet het toch nog heel goed bij mij. Al geleden van The Blair Witch Project dat ik nog ‘ns zo had gehuiverd.

Katie en Micah zijn twee jonge mensen die gezellig gaan samenwonen, maar wat Katie vergat te vermelden is dat ze al sinds haar achtste geregeld geplaagd wordt door een nachtelijke demon. Wanneer er zich dan 's nachts allerlei vreemde dingen beginnen voordoen, besluit Micah om een grote videocamera aan te schaffen en zo de dingen op tape te krijgen voor onderzoek.

Paranormal Activity is zo een van die "real footage" filmpjes, een genre dat bijzonder populair is geworden door the blairwitch project, en dat nadien een serieuze opstoot kreeg met filmpjes als (rec), Diary Of The Dead, The Zombie Diaries, cloverfield, en dan vergeet ik er wel nog een paar.

Natuurlijk is dit hele "real footage" gedoe niet begonnen bij Blairwitch. Paolo Cavara deed dit in 1962 al met Mondo Cane. Een zogehete shockumentary met echte beelden, die al dan niet in scene werden gezet. Er volgden enkele sequels en het genre was geboren. Er volgden ook een reeks Shocking "werelddeel" films, waaronder het disgusting shocking africa, en het lachwekkende Shocking Asia. Het in scene zetten begon pas echt met films als de Faces Of Death serie en de regelrechte imitator Faces of Gore. Al deze "echte" beelde waren vooral proefstukjes van beginnende cineasten. In ieder geval bestond de kunst eruit om de filmbeelden te brengen als echte beelden en wel zo dat de mensen thuis of in de cinema er allemaal in trapten. Al dan niet met wisselend succes. Zo moest Rugero Deodato na Cannibal Holocaust bewijzen dat zijn cast nog steeds in leven was.

Maar goed, ik dwaal af.

Paranormal Activity wordt dus gebracht als de echte beelden van een echt koppeltje en ik moet zeggen, het ziet er allemaal bijzonder naturel uit. De hoge mate van realisme werd waarschijnlijk bepaald door het bijzonder lage budget van 15 000 dollar. Aan spektaculaire special effects moet je je hier niet verwachten. Hier moet je vooral afgaan op jouw eigen verbeelding. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met de orriginele 'the Haunting' uit 1963 waar alles zich vaak achter een gesloten deur afspeelde.

Paranormal Activity moet het dus vooral hebben van het steeds toenemende gevoel van onbehagen en aanstaande dreiging die het hele verhaal uitstraalt.

Ook de acteerprestaties zijn uitstekend en bijzonder naturel te noemen. Eerst zitten Katie en Micah een beetje te klooien met de camera maar naarmate het verhaal vordert worden ze steeds wanhopiger en beginnen ze onderling op elkaar te vitten, net zoals je je kan voorstellen dat het in het echte leven zou kunnen zijn.

Al met al kan ik zeggen dat Paranormal Activity een van de beste low budgets van zijn tijd is, en dat is niet alleen mij opgevallen, want er is al een heuse cinematoer gepland, die in Amerika in zijn eerste week alleen al 9,1 miljoen dollar wist op te brengen.

avatar van merell

merell

ik scheet in mijn broek

haha maar wel een SUPER FILM

avatar van wwelover

wwelover

Nou wat een enge film zeg. NOT! Ik vond het echt een flinke tegenvaller, nou moet ik eerlijk zijn dat ik echt niks met horror heb, maar dit is gewoon te dom voor woorden. Maybe dat als je het in de bios ziet dat het beter aankomt, maar het heeft me geen enkel moment weten te pakken. Ik schrok misschien drie keer, maar daar bleef het bij. De enge momenten waren te makkelijk gevonden en totaal niet eng. De cast is erg irritant, misschien is het de bedoeling, maar er werd gewoon slecht geacteerd. De zogenaamde grapjes waren ook niet leuk.

Overigens vind ik het net doen alsof het echt is, zoals bij Blair Witch Project wel heel goedkoop gejat hoor,

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Ja, ja.. na heel uiteenlopende meningen gehoord te hebben ben ik het maar gaan kijken zonder verwachtingen en open-minded --> ik sluit het bestaan van geesten niet uit, en of het nou wel of niet op waargebeurde feiten is gebaseerd snap ik nog niet helemaal, maar zo ja is het wel degelijk interessant, maar doet voor mij niets af van het feit dat de film niet veel geweldigs is.

Horrors zijn zeker me ding, dus het concept stond me wel aan, alleen dat handy-cam filmen heeft me nooit erg aangestaan (deze film is dan gelukkig nog een pak beter dan The Blair Witch Project, die was helemaal verschrikkelijk. Hij is verder wel weer slechter dan Cloverfield). Het is uiteraard te zien dat het niet veel gekost heeft, maar dat stoort helemaal niet. Wat daarentegen wel stoort is dat het ook te zien is dat de film na 10 dagen filmen al klaar was en dat het lijkt alsof het schrijven van de screenplay ook niet veel langer heeft geduurd.

De grootste fout waar ze tegen aanlopen voor mij, wat sommige komedies ook begaan, is dat het wel degelijk eng zou zijn als ik zelf daar in die situatie zat, maar weten het gewoon niet eng op beeld te brengen (en ja inleven heb ik wel degelijk gedaan, maar de horror kwam niet over..). En dat niet-enge kan ik nog wel mee leven, want vind inmiddels bijna geen een horror meer eng. Het probleem is dat het ook niet spannend is. Daar hoeft verder ook niet perse veel voor te gebeuren, maar het lukt ze gewoon niet om een dergelijke sfeer te creëren en het elke keer na enkele minuten beeldtijd weer switchen naar daglicht gooit ook roet in het eten qua spanning (als er al spanning in zat). Ook qua amusement-gehalte is er niet veel te bekennen, en dan bedoel ik niet het amusement a la komedie, maar iets dat ervoor zorgt dat je blijft kijken (met 'plezier'), dat ontbrak.

Het is dat het me genre is en dat het acteerwerk nog wel oké was, daardoor viel het nog wel uit te zitten.

Het einde was overigens nog ietwat interessant, maar de opbouw daarnaartoe was zo belabberd dat het al niet meer mocht baten..

Verder ook s'nachts in me eentje gekeken hopend op enige impact, die jammer genoeg niet kwam..

Wat mij betreft dikke tegenvaller..

Blijkbaar wil hij een deel 2 uitbrengen.. liever geen vervolg, maarja als het dan toch gaat gebeuren, dan maar hopen dat hij een stuk beter is dan deze..

avatar van Gothica

Gothica

Slechte film. Ik heb deze een aantal weken terug in de bioscoop gezien. Ik was ontzettend nieuwsgierig naar deze film en ging vol goede hoop richting de bioscoop, uitkijkend naar veel horror en griezelige dingen. Die helaas voor mij niet kwamen. Nee voor mij kwam slechts meligheid en teleurstelling.

Om te beginnen de acteerprestaties zijn nogal slecht en overdreven. Teveel gekrijs verpest bij mij altijd vrij snel het enge en irriteerd me mateloos. Ook krijg ik van de acteurs niet altijd duidelijk hun gevoelens mee, waardoor je niet echt in het verhaal kunt komen, en wanneer dat eenmaal toch lukt gebeurd er weer iets dat onnodig gekrijs oplevert waardoor je weer totaal uit het verhaal bent, jammer.

Het tweede ding is langdradigheid, er is niks mis met spanning opbouwen tot een climax, maar hier duurt het echt te lang en al die nachten zijn na een tijdje vreselijk saai, omdat je elke keer verwacht dat er iets gaat gebeuren en er gebeurt vervolgens iets wat totaal niet eng is. Toch is deze manier van spanning opbouwen een erg goede, alleen had het korter en krachtiger gemogen.

Het derde ding is het einde van de film. Het enige redelijk enge moment is het einde van de film. Toch is deze climax er niet een die je van een film met een verhaal als dit zou verwachten. Het had best wel wat extremer, enger en meer schrikachtig mogen zijn en dan zonder dat overdreven gekrijs weer. Er is niks mis met krijsen en schreeuwen, maar de manier waarop het gebeurt in deze film is gewoon doodzonde, het is allemaal "te gemaakt."

Terug naar het einde: Dat had gewoon het moment van de film moeten zijn en dat is totaal niet het geval geweest in mijn ervaring.

Toch heeft de film wel wat positieve dingen, maar die hadden gewoon anders uitgewerkt moeten worden zoals: De spanning opbouwen naar het einde toe.

Het verhaal van de film zelf is trouwens wel erg goed bedacht, erg origineel. Ook de manier van filmen dwingt respect af, ondanks dat ik moeite had in het verhaal te komen is dat niet de schuld van de manier van filmen, integendeel, de manier van filmen was juist een reden om soms net in het verhaal te kunnen komen.

Dan nu de score, erg lastig. Ik vind de film niet goed genoeg voor een 3,0 dus voorlopig maar een 2,5. Wie weet als ik hem ooit nog een keer zie, dat de horror wel overkomt, hoewel ik die kans erg klein schat.

Nou moet ik ook eerlijk zijn: Ik ben een groot horror-fan, maar weinig horrorfilms pakken me echt en bang maken is al helemaal zeldzaam. Ik ben een lastige klant wat dat betreft!

avatar van otherfool

otherfool

(Vrijwel) geen gore, geen actie, geen bloed, maar toch een bijzonder effectieve scary movie, dat is Paranormal Activity. Waar een krakende deur de hoofdrol overneemt van mannen in maskers met kettingzagen, en hyperkinetische editing wordt vervangen door één, vaak statische, camera.

Het verhaal is zo klein mogelijk gehouden, met gelukkig niet al te veel uitweidingen over mogelijke oorzaken van de opmerkelijke fenomenen. De onvermijdelijke ongeloofwaardigheden (waaromwaaromwaarom gaan ze niet het huis uit en hoe lukt het toch steeds om in no-time in slaap te vallen) neem ik hierbij graag voor lief.

Volkomen gestript van elke vorm van verhaal of achtergrond weet Paranormal Activity bijna de hele duur te overtuigen, al zat ik me persoonlijk ongelooflijk te ergeren aan viswijf Katie, je zal er maar elke avond mee in bed moeten liggen. Eén van de minst likable characters ooit (en dat vond ik al ver voor het einde).

Effectieve horrorfilm, goede scares, ouderwets entertainment. 3,5*.

avatar van flamoesje3

flamoesje3

Ik hoorde van Barry dat zijn man moest overgeven van het lachen tijdens deze film dus dacht ik, laat ik hem ook eens checken

Ten eerste vond ik de acteerprestaties zeer sterk, ik zou dat echt allemaal zonder te lachen niet kunnen!

Het verhaal, er zat erg veel afwisseling en originaliteit in, vooral dat stukje met die lamp haha !

Maar waar ik echt de nadruk op wou leggen is nog steeds de woordgrap in de titel, die is zo sterk!

Al met al een zeer geslaagde komedie !

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Niet spannend, niet eng, geen sfeer.

Vooral veel gepraat, wat geruzie en soms een bewegende deur, lakentje of een schaduwtje door het beeld. Pas het laatste kwartier werd het nog enigszins boeiend. Kan het maar met één film vergelijken: Blair Witch Project. En die vond ik wel zo verschrikkelijk saai, viel daar minstens tien keer bij in slaap. Zo erg was het bij deze gelukkig niet, maar saai was het wel.

avatar van P8rb

P8rb

Effectief filmpje, elke nacht is weer best spannend en iedereen kijk gefocust en is stil om niks te missen. Alleen het einde was enigszins voorspelbaar, maargoed. 3 sterren.

avatar van Fixi88

Fixi88

Een spannende en onderhoudende horrorfilm a la blair witch. Acteerwerk is wel om te huilen maar door het slechte acteerwerk heen zie ik een goede horrorfilm. De film liet mij op het puntje van mijn stoel zitten en ik ben een aantal keer goed geschrokken.

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

Wat een waardeloze film... Nog geen seconde spannend geweest en ik heb werkelijk geen enkel schrikmomentje gehad. Gezien het hoge cijfer zal het aan mij liggen, en moet ik dit soort 'realistische horror' voortaan maar gewoon links laten liggen.

De acteerprestaties zijn nog redelijk, al was het soms op het randje.

avatar van Halcyon

Halcyon

Eindelijk weer een film die redelijk eng weet te zijn.

Nochtans begint hij redelijk kalm. We maken kennis met een koppel waarvan we te weten komen dat de vrouw sinds haar achtste door "iets" achtervolgd wordt. Een geest? Een demon? Een medium vermoedt het tweede en het koppel is dus in gevaar. Gaandeweg gebeuren er vreemde dingen in het huis waar ze wonen: slaande deuren, geluiden en meer van dat. Het knappe is dat de makers de onverklaarbare gebeurtenissen goed weten te timen. Bovendien worden ze met elke verschijning onheilspellender waardoor je net als de personages in de film groeit. Naar het einde toe breekt de hel dan los, met dank aan enkele bloedstollende scènes.

Een stoorzender is die kerel die er werkelijk alles aan lijkt te doen om zijn vriendin tegen te werken. Hij doet altijd net het omgekeerde van wat ze vraagt en gedraagt zich bovendien als een aanstellerige macho die niet inziet dat hij met zijn pedante gedrag de situatie alleen maar erger maakt. Uiteraard zorgt hij voor dynamiek, maar wel op een irritante en ongeloofwaardige manier. Gelukkig is het realiteitsgehalte van de andere personages en de gebeurtenissen wel hoog genoeg, waardoor de spanning voortdurend voelbaar is.

Paranormal Activity komt traag op gang, maar eens over de helft wordt hij met de minuut spannender. Bescheiden aanradertje dus.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Dat was even flink door de zure appel heen bijten. Pas wanneer een medium bij ze langskomt, begint het interessant te worden. De film is dan al minstens een half uur bezig. Alleen mensen die zeggen dat er helemaal niets gebeurd overdrijven. Ja, in het begin gebeurd er inderdaad weinig, maar weinig wil niet zeggen niets.

Vanaf het moment dat er 's nachts een deur beweegt, de lamp aan het plafond heen en weer schommelt en er geluiden te horen zijn, zat ik al geboeid te kijken. En het gaat van kwaad tot erger.

De 2 hoofdpersonen doet het niet verkeerd. Ze hadden wel beide hun irritante trekjes moet ik zeggen en het kwam af en toe dan ook wel een beetje te gemaakt over. Maar uiteindelijk kon ik wel sympathie voor ze opbrengen. Die Micah verdient trouwens wel de 1e prijs voor het verschrikkelijk eigenwijs zijn.

Ik heb deze film gisteravond gekeken, zo vlak voor het slapen gaan. Heerlijk is dat. En ik moet zeggen dat deze film wel indruk op me heeft gemaakt. De gebeurtenissen in deze film spoken nog steeds door mijn gedachte

Als je gevoelig ben voor dit soort taferelen, kan ik me voorstellen dat je dit niet geestig vind. Je zal het waarschijnlijk doodeng vinden. Maar ook de nuchtere kijker zoals ik kan deze engheid wel waarderen.

Als laatste wil ik dan toch echt mijn complimenten overdragen aan de goede aanloop naar de climax toe.