• 9.375.073 stemmen

Paranormal Activity (2007)

Thriller / Horror | 86 minuten / 97 minuten (extended version)

Genre: Thriller / Horror

Speelduur: 86 minuten / 97 minuten (extended version)

Geregisseerd door: Oren Peli

Met onder meer: Micah Sloat, Katie Featherston en Amber Armstrong

Releasedatum: 26 november 2009

Plot Paranormal Activity

"What happens when you sleep?"

Een jong duo lijkt alles uitstekend voor elkaar te hebben. Tot op de dag dat er plotseling allerlei bizarre dingen gebeuren in het huis van het tweetal. Ze besluiten om een videocamera aan te schaffen en vast te leggen wat zich er precies in hun huis afspeelt als ze liggen te slapen.

Katie Featherston

Micah Sloat

Exorcism Nanny (onvermeld)

Dr. Johann Averies (onvermeld)

Lt. Randy Hudson (onvermeld)

Richard (onvermeld)

avatar van Ralfus

Ralfus

Ik begrijp niet waarom deze kutfilm zo populair is, ik vind dit nu eens echt een van de slechtste films die ik ooit heb gezien, er is totaal NIETS aan....

sorry maar ik snap het echt niet...

avatar van Ralf81

Ralf81

Ik vond hem daarentegen weer geweldig, dus aan de naam ligt het ook niet

Ik heb lange tijd niet zo'n enge film gezien!

De film valt of staat helemaal met het inlevingsvermogen en de verbeeldingskracht van de kijker. Kun je je van nature moeilijk inleven, of heb je er in je kamer niet de juiste sfeer voor gecreërd (je kijkt bijvoorbeeld overdag, of al telefonerend, of met een groep lollige vrienden) dan is er inderdaad waarschijnlijk geen klap aan.

De film bouwt langzaam de spanning op en heeft mij precies in de juiste stemming gekregen: schrik en angst voor wat er de volgende nacht weer niet zou gebeuren!

Het ijzersterke aan de film is dat het volledig ontbreekt aan muziek, waardoor het moeilijk te voorspellen is wanneer en hoe de paranormale activiteiten zich gaan voordoen. Deze onvoorspelbaarheid maakt dat je als kijker volledig alles zelf gaat invullen, waardoor je jezelf met je verbeelding als het ware al schrik aanjaagt, ongeacht wat er in de film daadwerkelijk gebeurt.

Ook het feit dat die jongen zelf de camera hanteert maakt dat het lijkt alsof je er zelf bij bent en helemaal vergeet dat je naar een film zit te kijken. In de BWP en REC werkte dit concept ook al zo goed. Het camerawerk is in PA sowieso ijzersterk, vooral de opnamen vanaf het statief in de slaapkamer!

Inlevingsvermogen én verbeeldingskracht zijn dus voor mij de sleutelbegrippen die Paranormal Activity tot een groot succes en een unieke kijkervaring maken!

Laatste opmerking: 'Eng' kan voor veel mensen een andere betekenis hebben. Wanneer je PA gaat kijken met de verwachting veel bloed, rondvliegende ledematen, en andere ruwe scènes te zullen zien, begin er dan alsjeblieft niet aan want hij zal je zwaar tegenvallen!

avatar van urkaandezee

urkaandezee

Wat hun deden zou ik niet hebben gedaan. veel onnozele beslissingen en naief gedrag. Dat stoorde me teveel op het einde ! Waargebeurd zeker NIET.

avatar van tal1b

tal1b

Niet slecht, maar ook niet goed, iedereen kan dit verzinnen.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Waarom heb jij het dan niet gedaan ??? Als toch iedereen het kan verzinnen, wat let je? voor het geld hoef je het niet te laten, want deze film kosten iets van $11.000 en dat hebben ze er heel dik uitgehaald dus als je graag wat wilt verdienen, het stelt niks voor want iedereen kan het , zeg je. Dus???

avatar van panjoe

panjoe

Ralf81 schreef:

Ik kan me van nature best goed inleven, het was donker, ik was geconcentreerd aan het kijken en had de juiste sfeer gecreërd... Maar nee, echt bang ben ik niet geweest. En als je de kracht van de film het ontbreken van muziek vindt, zou ik je aanraden wat Aziatische horror te kijken. De enige films die me nog écht bang maken .

avatar van Feben

Feben

Wauw. Sinds lange tijd heb ik een film echt spannend gevonden. Ik had het idee bij het begin dat het net zoiets zou gaan worden als bij Blair Witch Project, gezien het ook op een 'amateuristische' manier gefilmd wordt. maar desondanks het gegeven dat ik dacht dat hij saai zou zijn doordat ik ook bij bwp ook te sterk het gevoel bleef houden dat het nep was waardoor dat amateuristische enkel het irritant maakte, was dat bij deze film absoluut niet het geval. Wat een spanning. Uiteindelijk wou ik alleen nog maar de momenten zien die 's nachts waren, maar ik vond het tevens ook erg spannend dat te kijken. Heel wat beter dan lichaamsdelen die door de lucht vliegen, wezens in spiegels, etc. Gebrek aan een sterk verhaal maakt dat ik het niet hoger beoordeel, hoewel dat ook juist een sterk punt van de film is. Dat het natuurlijker overkomt.

avatar van morpheus31

morpheus31

Ik heb deze film gisteren bekeken en ik vond hem ook nogal eng. Juist NIET omdat er oplos gehakt en gezaagd wordt, maar door de onderhuidse spanning die heel langzaam opgebouwd wordt in de film. Elke keer tijdens de nachtelijke scenes vraag je je af wat er nu weer gaat gebeuren. Ik vond het vooral creepy dat Katie (of de demon) uit bed komt en gewoon uren midden in de slaapkamer blijft staan Ook vond ik het erg goed dat je niet ziet hoe Katie Micah vermoord maar dat ze alleen zijn lichaam tegen de camera gooit. Deze film bewijst maar weer eens dat je niet een megagroot budget nodig hebt om een geweldige film te maken.

avatar van Ro3l

Ro3l

@Morpheus: Wel zo netjes om één en ander tussen Spolierhaken te zetten.

avatar van morpheus31

morpheus31

Ro3l schreef:

@Morpheus: Wel zo netjes om één en ander tussen Spolierhaken te zetten.

Ik had dat gedaan hoor, ik weet hoe het werkt

Ik zal het wel even aanpassen daar waar nodig...

(5 minuten later)

Volgens mij moet het nu beter zijn....

avatar van L0sT_R3B3L

L0sT_R3B3L

Rodehaan schreef:

Mooi staaltje vakmanschap en zeer terecht de engste film van het jaar

Haha mijn schoonmoeder is veel enger hoor

avatar van tal1b

tal1b

mcdaktari schreef:

ik heb geen 11000 USD, bovendien niet alles letterlijk nemen wat ik zeg, tjonge jonge, wat zijn we weer bijdehand.

avatar van scumfrog

scumfrog

Vet! Toch heel anders dan The Blair Witch Project. De reacties zijn hier wel heel gevarieerd zeg, blij dat ik hem toch heb gekeken...

avatar van bolletje

bolletje

Waardeloze film. Ik heb me echt verveeld,waarintegen ik The Blair witch goed vond

avatar van gregory804

gregory804

Voordat ik de film had gezien, had ik eerst een screenshot gezien van de film, namelijk dat typische nightvision shot van de kamer en daardoor wist ik direct hoe de sfeer van de film ging zijn.

Voor velen hier zijn speciale gore effecten blijkbaar een vereiste voor hij eng kan zijn, en dat is naar mijn mening een verkeerde ingesteldheid.

Er zitten inderdaad geen gore beelden in,

Maar die sfeer, vooral naar het einde toe, die is echt goed gelukt, vind ik.

Vereiste is natuurlijk dat je een beetje open staat voor de film, en met de juiste setting kijkt naar de film.

Al kan het natuurlijk zijn dat dit soort films je niet ligt, maar dat kon je bij deze film toch al van tevoren zien aankomen eh.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik heb nu 2 versie's gezien van P A en persoonlijk vind ik die ene waar ze op het laatst dichtbij in de camera kijkt toch de betere versie.

avatar van PaPaSvEn

PaPaSvEn

De film is langdradig en als het dan een beetje "eng" wordt en vooraal op het einde van de film lag de cinema gewoon plat van het lachen! Dat zegt volgens mij genoeg

avatar van Tonypulp

Tonypulp

avatar van Anke87

Anke87

Erg spannende momenten, maar vond 'm uiteindelijk toch tegenvallen omdat erg eigenlijk maar barweinig gebeurd.

En de stukken overdag zijn erg langdradig

avatar van Theunissen

Ik vind films over spookhuizen en entities (The Entity, dat was pas een goede film) normaal gesproken zeer boeiend en ik had gehoopt dat deze dat ook zou zijn. Maar helaas het is niet geworden wat ik ervan verwacht (en gehoopt) had. In het begin dacht ik nog dat de film snel opgang zou komen want na een paar minuten begonnen ze al de nachten te filmen. Maar helaas gebeurt er vrijwel niets. De laatste 10 minuten zijn nog het beste maar dan is het al te laat.

De film oogt in alle facetten zeer goedkoop en dat was het natuurlijk ook. De hoofdrol spelers (de vrouwelijke vond ik overigens best leuk ) doen het nog redelijk (er zijn er ook maar twee) en weten je toch een beetje te boeien. Helaas is de fim in totaliteit niet boeiend en ook niet spannend of eng. Ik ben blij dat ik deze film niet in de bioscoop heb gezien want dat was het geld niet waard geweest. Geef mij maar de "The Entity", want die was tenminste wel goed en spannend.

avatar van panjoe

panjoe

gregory804 schreef:

Volgens mij wordt dit door niemand hier die deze film nep vond gezegd... Alleen veel mensen vinden het een "waardeloze film", of tenminste niet eng. Ik werd er in ieder geval niet zo bang van als de bedoeling is .

avatar van Theunissen

De trailer van deze film waar de mensen in de zaal (zogenaamd) allemaal bang zijn en schrikken is eigenlijk nog het meest belachelijke. Of het zijn allemaal ingehuurde personen of ze hebben allemaal personen gezocht die al bang zijn van het horen van een scheet.

avatar van Ralf81

Ralf81

Tonypulp schreef:

Over het volk dat de film bezocht, inderdaad.

Puike kerstedition van je avatar

avatar van t-i-m

t-i-m

PaPaSvEn schreef:

bij mij het zelfde in de bioscoop zaal....en ik hoorde ook nog eens na afloop allemaal negatieve praat en wat boeee's

avatar van INCTRL

INCTRL

Theunissen schreef:

The Entity was werkelijk lachwekkend!

Deze film is door zijn eenvoud briljant en zeker wel spannend en ook eng vanaf minuut 10 tot aan minuut 84.

Mensen die bij elke klop of schaduw gaan denken "ja dat kan toch nietttttt" die zullen deze film waarschijnlijk geen ruk aan vinden.

avatar van INCTRL

INCTRL

tal1b schreef:

Geloof me, als jij in 1 weekend al 9 miljoen binnen haalt met een film, dan wilt elke bank jou met speels gemak 11000 dollartjes lenen hoor!

INCTRL schreef:

The Entity was werkelijk lachwekkend!

Tsja daar denk ik toch totaal anders over. Eenvoud of niet (was natuurlijk zeer eenvoudig) maar ik vond deze film dus totaal niet spannend (mijn eerder genoemde The Entity maar ook An American Haunting waren velen malen spannender dan deze film). Vraag me wel af wat er eng was aan deze film want er gebeurde niets engs en beide hoofdrol spelers vonden het schijnbaar ook niet eng want ze bleven gewoon lekker in het huis

Maar de smaken verschillen veel bij deze film. Velen vinden hem goed en velen vinden hem slecht.

avatar van marcel1976

marcel1976

niet echte spannende film

veel meer van verwacht.

avatar van domkey

domkey

Tonypulp schreef:

Over het volk dat de film bezocht, inderdaad.

In de goede zin dan toch?

avatar van clockwork72

clockwork72

Spannende film! Heb me er geen moment mee verveeld.