• 9.378.950 stemmen

Paranormal Activity (2007)

Thriller / Horror | 86 minuten / 97 minuten (extended version)

Genre: Thriller / Horror

Speelduur: 86 minuten / 97 minuten (extended version)

Geregisseerd door: Oren Peli

Met onder meer: Micah Sloat, Katie Featherston en Amber Armstrong

Releasedatum: 26 november 2009

Plot Paranormal Activity

"What happens when you sleep?"

Een jong duo lijkt alles uitstekend voor elkaar te hebben. Tot op de dag dat er plotseling allerlei bizarre dingen gebeuren in het huis van het tweetal. Ze besluiten om een videocamera aan te schaffen en vast te leggen wat zich er precies in hun huis afspeelt als ze liggen te slapen.

Katie Featherston

Micah Sloat

Exorcism Nanny (onvermeld)

Dr. Johann Averies (onvermeld)

Lt. Randy Hudson (onvermeld)

Richard (onvermeld)

avatar van maxroelofs

maxroelofs

The blair witch project, REC.

Deze twee bovengenoemde zijn voorbeelden van films die een beetje hetzelfde concept hebben en ik (ook) goed vond. De film begint redelijk rustig. Ik vind normaal spanningsopbouw wel fijn alleen dit ging me echt te ver. Bij de blair witch project waren de nachten doodeng en als het dan eindelijk weer dag was was ik opgelucht. Dat er bij The blair witch project niks in beeld kwam daar stoorde ik me niet aan. Ik vond dit juist het sterkste punt dat ze met zo weinig zo'n goede film kunnen maken. Ik maak deze vergelijking omdat ik ook het gevoel heb dat deze film zo wil zijn. Het ligt er alleen te dik bovenop. De nachtsituaties werden goed opgebouwd alleen ze herhalen dit hele trucje de rest van de film. Er gebeurt iets in de nacht, ze worden wakker en gaan soms kijken. Vooral dat ze telkens wakker werden begon ik me echt aan te storen. Het einde van de film was dan wel weer boven gemiddeld goed in beeld gebracht. Je merkt wel dat hier echt naartoe geleefd wordt alleen lijkt het alsof de rest van de film hier omheen gebouwd is.

Acteerwerk schoot zwaar tekort. Belangrijkste van zo'n soort film is dat het ondanks het onderwerp toch geloofwaardig is. De chemie tussen de hoofdrolspelers ontbrak volledig en als ik ze zo met z'n tweeën zag kon ik me moeilijk voorstellen hoe die al 3 jaar bij elkaar waren.

De hele situatie met de camera kwam ook te geforceerd over. Die man die koste wat het kost wilde blijven filmen acteerde niet op het juiste niveau om zo'n film maken.

En dan heb ik het nog niet gehad over mijn grootste irritatie in de film. De aan elkaar geplakte scènes. Je zag gewoon dat ze sommige scènes aan elkaar geplakt hebben omdat het bij het opnemen niet goed ging. Ze schoven tijdens het praten bijvoorbeeld in een keer een stukje op. Met een slechte handycam kun je ook niet die kwaliteit vinden dat snap ik alleen neem dan wel de moeite om fatsoenlijke scènes te schieten. Dit kwam namelijk meer dan 20 keer voor in de film.

Aldus een matige film. Redelijk eng einde en slecht acteerwerk.

avatar van snoozerlover

snoozerlover

Ik vond hem niet heel spannend. Hij is prima alleen te kijken Een beetje jammer dat je niet alle nachten achter elkaar zag, want de spanning wordt daardoor weer afgezwakt. Wel was het einde erg onverwacht. Ik vond ook dat de film nog wel wat langer mocht duren.

avatar van Jaxxx

Jaxxx

Wat een tegenvaller zeg!! De film werd zoveel gehypet, maar het viel echt tegen, De acteerprestaties konden veel beter, vooral van het vriendje! Hij is wel erg bijdehand en dat begint op een gegeven moment te irriteren. Z'n vriendin acteert wel beter, maar niet goed genoeg. Hier had veel meer ingezeten!! DOodzonde

avatar van Jeroenymus

Jeroenymus

Of je nu wel of niet openstaat voor bovennatuurlijke verschijnselen, wat ik overigens best doe, dit is en blijft een uitermate zwakke film. De film heb ik niet beoordeeld op de aan of afwezigheid van horror actie. Maar als je jezelf presenteert met het affiche van "de engste film aller tijden" zit er wel erg weinig spanende momenten in. Het verhaal heeft trouwens sowieso weinig om het lijf. Je ziet niks, men vertelt haast niks, ze doen haast niets. Je krijgt haast geen achtergrond van de beide personages te zien of wordt onvoldoende uitgewerkt. Of moesten we schrikken van het feit dat de dekens van het bed werd afgetrokken door iemand die net buiten beeld stond. Of dat schaduw effectje over de deur, die ze toevallige elke nacht opvallend ook open lieten staan!!! Waarom vraag je je dan ook af. Iedereen anders had de deur immers allang na één zo'n incident dicht (en op slot) gedaan. Nee hoor, maar hun natuurlijk niet.

Heel ongeloofwaardig en heel weinig verhaal en/of plot. Ik ben het met de mensen eens dat de zoveelste SAW en zombie film ook niets toevoegt, maar dit is ook gewoon maar een zwakke kopie van "the Blair witch" dat in ieder geval nog origineel was. En of je nu weinig of veel budget hebt, een verhaal uitwerken en dialoog verzinnen kost niets. Voor mensen die van paranormale activiteiten houden en een veel beter gemaakte film willen zien, raad ik "the Entity" aan. Een film uit de jaren 80 die wel op waar gebeurde feiten is gebaseerd in tegenstelling tot deze teeny crappy 'horror' kul film.

avatar van TimmyOskam

TimmyOskam

hele slechte film

was teleurgesteld, had trailers op het internet gezien waar mensen opsprongen uit hun stoel omdat ze zo schrokken...

volgens mij een andere film want ik ben geen een keer geschrokken

ik vond het verhaal ook niet veel aan, en natuurlijk het eritante gefilm net als bij Blair Witch Project...

dus avondje verspilt in de bioscoop...

En dan toch nog 3* ?

avatar van mister blonde

mister blonde

Heb deze film gekeken zoals het hoort. Alleen, midden in de nacht met alle lichten uit. Had mezelf toch wel schrap gezet. Grappig dat veel mensen meegaan in de hype (geweldige film), veel mensen zich er tegen af zetten (vond het helemaal niet eng!) en ik voor en achteraf daar van weg wil blijven. Vooral vooraf blijkt dat toch moeilijk. Je gaat toch een verwachtingspatroon creëren. Op het moment dat het dan allemaal wel meevalt (wat nou engste film aller tijden) Wat dat betreft is het de hype nauwelijks waard en moet ik achteraf wel lachen om mijn eigen naïviteit, hoewel ik het eigenlijk al wist.

Vond het dus niet echt eng, hooguit spannend af en toe, maar soms ook wel wat saai. De spanningsopbouw is op zich goed, maar het blijft te lang hangen in zaken die niet echt eng zijn. Een klopgeest die zich wat verveelt en veel meer wordt het niet. Een deur die opeens opengaat of een hard gebonk, maakt weinig indruk. Niet om een partij stoer te lopen doen (een indruk die ik bij sommigen wel eens heb), maar ik denk ook dat je gelooft in paranormale zaken, dat dat ook al bijdraagt aan het effect. Het slechtste argument aller tijden trouwens van paragnosten vind ik dat je erin moet geloven en dat je anders geen bovennatuurlijk zaken zal ervaren, maar dat terzijde.

Het eind vond ik wel oke en de sfeer maakt dit een bovengemiddelde film. Toch zijn er al veel betere first person narritive films. REC bijvoorbeeld is en scarier en veel meer fun. En eigenlijk vind ik Cloverfield ook spannender. Ach, het was zeker niet onaardig.

3,5 sterren dan maar.

avatar van Jaxxx

Jaxxx

m1chel schreef:
En dan toch nog 3* ?

Ja ik heb m inmiddels naar 2,5 bijgesteld, direct na de film had ik een geweldige one-night stand!! Misschien heeft dat m'n waardering indirect beinvloed . Maar weer even on-topic, heeft iemand die eindscene gezien waarin ze haar keel doorsnijdt?

avatar van DragQueen

DragQueen

Hoewel het niet overal even eng wordt, ben ik toch geintresseerd blijven zitten kijken. Een concept wat we al eerder zagen bij bijvoorbeeld The Blair Witch, wordt gehanteerd. En dit pakt niet slecht uit. Al heb je natuurlijk al snel in de gaten dat het hier niet een echt geval betreft. Dit ook door het bij vlagen matige acteerwerk. Toch leverde de film wel een aantal enge momentjes op. 3 Sterren.

Jaxxx schreef:

Yep, maar dat maakte de film voor mij niet beter hoor.

avatar van stoffel75

stoffel75

Gisteren speciaal herbekeken om mijn zoontje van twaalf een plezier te doen. Ik had hem gewaarschuwd hoe slecht dit was. Hij vond het nog redelijk hoewel we meerdere keren luidop hebben zitten lachen. Dit is het soort film die je gerust zelf kan maken in je eigen huis. Jammer dat vele mensen de makers hiervan dan nog een reden geven om een tweede en derde deel te maken.

Wie houdt van horror, blijf hier ver van weg. Of het moet zijn dat je schrikt van een lamp die aan en uit gaat of een deur die toevliegt. Niveau 'the haunted mansion' van Disney maar dan iets serieuzer en slechter.

avatar van Woodstock

Woodstock

Helemaal mee eens Stoffel75! Vond hem ook niet eng en begrijp zeker niet dat er nog 2 delen zijn. Op zich wel knap om met zo'n budget uberhaupt een film te maken maar had toch net iets enger gekund volgens mij

avatar van blond

blond

Ik heb ook gehoord dat het deels waargebeurd is, weet iemand hier meer over?..

helemaal mee eens ik dacht echt die is super eng maar hij is best saai eigenlijk, maar dat kan aan mij liggen...

avatar van Charlotje*

Charlotje*

toch wel een meevaller. de acteerprestaties zijn wat ondermaats. wat ik wel goed vond was dat alles werd gefilmd met die ene camera.

er zaten enkele schrikmomentjes in, maar echt eng was hij niet. wat ik wel vies vond was dat stukje met die voetsporen in dat poeder .

het vervolg vond ik wel net iets beter

avatar van puckb96

puckb96

mottsluhrev schreef:

Ooh! Was dit een horrorfilm? En ik die dacht dat het een mislukte komedie was..

Waarschijnljk heeft het begrip 'horror' een compleet nieuwe betekenis tegenwoordig.

Misschien het verkeerde toppic, mottsluhrev?

avatar van bollepeer

bollepeer

zwaar tegenvallend. enkele schrikmomenten maar dat was het wel zo'n beetje.

avatar van Malli

Malli

stoffel75 schreef:

Hij vond het nog redelijk hoewel we meerdere keren luidop hebben zitten lachen.

Los van de kwaliteit van deze film moet je dit soort films helemaal alleen bekijken in het donker (of in een donkere bioscoopzaal waar iedereen zwijgt), zodat je je kan laten meezuigen in de sfeerschepping. De interactie met je zoontje is zowel voor hem als voor jou nefast voor de filmvreugde.

stoffel75 schreef:

Dit is het soort film die je gerust zelf kan maken in je eigen huis.

Waarom moet dat een probleem zijn?

stoffel75 schreef:

Wie houdt van horror, blijf hier ver van weg.

Horror is als genre vrij divers. Alleen daarom al slaat deze uitspraak nergens op. In elk geval vind ik Found Footage-horrorfilms een pak enger en boeiender dan hersenloze slasherfilms als Saw, waar het bloed en de ledematen in het rond vliegen, maar die je voor de rest steenkoud laten en gigantisch vervelen.

avatar van daxclusive

daxclusive

Deze film op blu-ray aangeschaft en vanochtend een zitten kijken.

Of het allemaal waargebeurd is, is mij een raadsel (daar geloof ik niet echt in) Opzich was het wel aardig opgesteld, geen top film, maar toch wel 3 sterren waard. Ondanks dit, ben ik toch wel benieuwd naar deel 2 en 3!

avatar van daxclusive

daxclusive

dutchtuga schreef:

Moet een behoorlijk enge film worden naar wat ik heb gehoord en gelezen. Erg benieuwd.

Eng was ie zeker niet!

Beetje erg voorspelbaar

avatar van wimaroca

wimaroca

onzinnige film!!!!!!!!!!!!!!

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Deze heb ik gisteren (overdag) voor het eerst gezien. Als ik toen meteen een recensie had moeten schrijven zou die hebben geluid:

"Veel geluidjes, wat gebons, een deur beweegt, een lamp gaat aan en uit, een foto barst, voetstappen verschijnen in gestrooid poeder, paniek bij de hoofdpersoon… allemaal niet echt spannend. En dan, na 73 van de 82 minuten, wordt de vrouw door iets onzichtbaars aan haar voeten uit het bed gesleurd, en dat levert wel een flinke rilling op – en dan het prachtige slot, met de man die naar de camera wordt geslingerd en de vrouw die nu bezeten lijkt te zijn… twee geweldige momenten, maar dat is toch niet genoeg. Geef mij maar Robert Wise's The haunting (1963) voor een voorbeeld van hoe eng je een film met bijna alleen maar suggestie kan maken."

Nu is het de volgende dag, de film zoemt nog steeds rond in mijn hoofd, en mijn stemming is bedrukt en beklemd. En aangezien ik voel dat dat door deze film komt, moet ik het in sterren uitdrukken van mijn waardering misschien nog maar even opschorten.

avatar van Roxane

Roxane

Als eerste horrorfilm die je bekijkt is het echt wel een heftige film. Maar misschien komt dat ook doordat ze mij hebben wijsgemaakt dat de film waargebeurd is en ik nog niet weet of het nou wel of niet zo is.. Dit is echt een geweldige film voor op een slaapfeestje, waar ik hem ook gezien heb. Er zijn 2 of 3 einde's toch? Kan iemand mij vertellen wat ze precies zijn? Bij mij eindigde het zo: de vrouw gaat naar beneden en gilt, de man springt uit bed en gaat naar beneden. Dan is het even stil en de man wordt tegen de camera aan gegooid. De vrouw kijkt eng in de camera en dan komt er een tekst waar op staan dat de vrouw nooit meer is gevonden. Maar ik heb van andere mensen gehoord dat je ook een andere versie hebt waarbij je ziet dat de man vermoord word door de vrouw. En een versie dat de vrouw word beschoten door de politie? Ik vraag me af welke versie het engste is..

Om weer terug te komen op de film zelf en niet de verschillende versies. Ik ben nog een beetje bang voor die film, die ik trouwens 's nachts heb gezien met allemaal mensen die je heel de tijd laten schrikken.. De begin-nachten zijn een beetje saai maar daarna word het echt eng. Het eind is zoals ik al zei een beetje vreemd.

• 1948 berichten

Tjongjongejongejonge zeg... Als er 2 of 3 eindes zijn hoe kan je dan denken dat dit echt gebeurd is, en al helemaal als je zegt dat je het nog steeds niet weet.

avatar van Sacre Bleu

Sacre Bleu

Ik vond het verhaal erg voorspelbaar. Niet zozeer de grove lijnen maar ook de details. Hij was ongeloofwaardig maar had nog wel wat en zij... drama.

POV blijft toch karig lijkt het

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Sacre Bleu schreef:

POV blijft toch karig lijkt het

Dat laatste ben ik helaas met je eens. The Blair witch project vond ik zelf niet bijzonder eng (hoewel ik naar ik heb begrepen daarmee in de minderheid ben) en Cloverfield kon me ook al niet erg bekoren. (Overigens is er in 1946 een èchte POV-film gemaakt, Lady in the lake, dus niet een film waarin de hoofdpersoon een camcorder hanteert maar waarin je gewoon alles ziet wat hij ook ziet -- en hemzelf dus alleen wanneer hij in een spiegel kijkt. Interessant curiosum, maar de mogelijkheden zijn daarbij zo mogelijk nóg beperkter, en die film heeft volgens mij ook nauwelijks navolgers gehad.)

avatar van The Oceanic Six

Paranormal Activity is nou typisch een film die je 's avonds laat in het donker, in je eentje met het geluid lekker hard moet bekijken. Iets wat ik bij de herziening van de film gisteravond ook heb gedaan. Met het oog op deel 3 wil ik de voorgangers wel eens terugkijken, aangezien de verhalen wat met elkaar te maken hebben. Ik herinner me nog goed dat Paranormal Activity enorm werd gehyped. De engste film ooit, mensen in Amerika liepen doodsbang de bioscoopzaal uit en meer van die teksten. Misschien daarom viel de film me toen wat tegen. Het was spannend, maar ik ben wel beter gewend bij films. Toch had de film wel een erg beklemmend sfeertje en werd het richting het einde nog wel freaky. Het was wel een goede voldoende (3,5*) waard.

Nou zou je denken dat een herziening tegenvalt, aangezien je alles al eens hebt gezien. Maar het tegendeel is waar. Deze kijkbeurt was een betere in vergelijking met de 1e keer. Geen idee waarom, ik weet niet meer hoe ik de film voor het eerst zag. Misschien wel vroeg op de avond, met de kamerlamp aan. Nu was de ervaring ieder geval veel intenser.

Paranormal Activity is een low budget film, maar creeert wel een sfeer waar veel peperdure horrorfilms niet aan kunnen tippen. Best knap, aangezien je de hele film in een simpel huis kijkt en dan ook nog eens vaak uit dezelfde kant, aangezien de camera in de nachten vanuit 1 punt filmt. Maar de spanningsopbouw is wel erg goed gedaan. Het begint met kleine dingetjes en het eindigt allemaal best freaky. Ik ben sowieso wel gevoelig voor een goed ghost verhaal. Niet dat ik alles geloof, maar ik sta wel open voor dit fenomeen. Er zijn wel heel veel mensen die met bizarre verhalen over geesten komen. Zou alles nep zijn? Ieder geval bouwen ze het hier erg goed op. De nachtmomenten zijn toch best wel knap gedaan. Soms gebeurt er niks, soms beweegt alleen maar een deur, maar je houdt je adem in tijdens het kijken. Juist vanwege het realisme dat de makers proberen te tonen is het erg boeiend. Je ziet niks, er gebeuren alleen kleine dingen. En kleine dingen worden grote dingen.

De stukken met het witte poeder, de bewegende deken van het bed of de urenlange stilstaande Katie zijn erg beklemmend. En op het einde wordt het alleen maar meer creapy met de zolderscene en wanneer Katie uit bed getrokken wordt. Ook het einde mag er best zijn, wanneer Katie buiten beeld Micah vermoord, schijnbaar bezeten door de geest die ze zo vreesde. Ik ben verder ook blij dat we de geest zelf niet goed in beeld krijgen, dat had de ervaring toch wel kunnen verpesten. Ik denk bijvoorbeeld aan de film Insidious, waar het einde me wel teleurstelde doordat teveel zichtbaar werd.

Verder vond ik ook het acteerwerk overtuigend. Beide karakters zijn niet eens zo interessant, maar ze spelen hun rol wel goed. Katie komt later in de film echt doodsbang en panisch over, iets wat ze echt goed speelde. Micah vond ik ook goed, maar hij was toch wel iets te cool, terwijl hij ook merkt dat er onverklaarbare dingen om hem heen gebeuren. Soms was het best onlogisch wat hij deed. Dan was Katie compleet overstuur na een gebeurtenis, maar in plaats van haar te troosten komt hij dan met de camera aan. Tsja...
Ook zou ik persoonlijk absoluut niet meer in het huis blijven slapen, na een paar van die vreselijke momenten.

Ondanks dat het plot niet echt briljant is en je op zich nauwelijks wat ziet, mag Paranormal Activity zich erg geslaagd noemen als ghostmovie. Beklemmend, spannend en overtuigend.

Na herziening 4* waard (was 3,5*)

avatar van Samhain

Samhain

Paranormal Activity is samen met The Blair Witch Project mijn favoriete "found footage" horrorfilm. Simpel verhaal, realistische spanningsopbouw en geweldig acteerwerk. Persoonlijk vind ik het tweede deel zelfs nog beter, maar dit eerste deel heeft toch wel een soort naam en cult voor zichzelf opgebouwd. Ik vergelijk deze film als een soort ervaring wat mensen vroeger hadden met The Exorcist, want wat houdt ik toch verdomme veel van found footage films. Het derde deel heb ik pas geleden in de bioscoop gezien, en ben echt benieuwd hoe de films zich gaan uitbreiden. Want tot nu toe zijn ze creatief bezig geweest met de originaliteit en zijn ze allen erg effectief geweest.

Een topper of its kind! Wel een beetje love it or hate it, maar persoonlijk vind ik Paranormal Activity een van de beste horrorfilms die ik ken en de serie is sowieso erg goed.

avatar van mrwhite

mrwhite

De film is te zien op kanaal 2 deze week en ik raad iedereen aan om NIET te kijken !!!!

Met al die reclame's kun je gewoon niet naar dit soort films kijken en je zal enkel een slecht beeld krijgen van de film wat mij betreft.

De trailer op kanaal 2 is trouwens ook een enorme spoiler, je ziet metéén de beste stukken en het einde pfff ongelooflijk toch e

avatar van komerad

komerad

Mja als ze iets echt spannend in de trailer willen steken moeten ze het einde er wel instoppen he.

Het is te zeggen : echte korte spanning, die je in een paar seconden kan tonen.

avatar van mrwhite

mrwhite

Wat is da nu voor een uitleg !!! Je moet toch het einde niet in een trailer steken om er spanning te crieéren.