• 9.373.056 stemmen

Big Trouble in Little China (1986)

Actie / Fantasy | 99 minuten

Genre: Actie / Fantasy

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Kurt Russell, Kim Cattrall en Dennis Dun

Gesproken taal: Kantonees en Engels

Releasedatum: 4 september 1986

• Disney+ Bekijk via Disney+

Plot Big Trouble in Little China

"Adventure doesn't come any bigger!"

Jack Burton is een stoere vrachtwagenchauffeur, die zijn vriend Wang helpt om diens vriendin terug te vinden. Hij komt terecht in Chinatown, maar tot zijn grote verbazing gebeuren daar enkele vreemde dingen. Hij en Wang moeten zich een weg banen door bovennatuurlijke krijgers om Lo Pan te verslaan, die Wangs vriendin wil offeren om zo zijn sterfelijkheid terug te krijgen.

dutchtuga

Big Trouble kicks ass. Toch wat te serieus genomen door OH als je het mij vraagt. Teveel irritatie naar Russell misschien wat de rest overschaduwde? Anyway, geen 0,5* is al heel wat en toch merk ik in OH's recensies dat hij stiekem Carpenter eigenlijk wel heel leuk vind

Niet echt eigenlijk, maar af en toe komt Carpenter goed uit de hoek. Al ben ik verder wel blij dat ik bijna door z'n films heenben. Brengt toch véél te weinig voor iemand die op zich wat in z'n mars heeft.

Denk trouwens niet dat ik dit te serieus neem, maar dat is verder geen excuus voor echte knulligheid.

Tja, het ontbrak de mens aan de digitale trukendoos in die tijd.

Zou het ? Zou eigenlijk Zu Warriors nog een keer moeten kijken maar heb het idee dat die Chinezen zelf vroeger al tot een veel beter resultaat kwamen.

En al helemaal over de scene die ik bedoelde. Shaw Bros films genoeg waar wel mooie en spectaculaire gevechten inzaten. En die zijn toch allemaal nog een stukje ouder.

avatar van Reinbo

Ik vond Zu bagger.... et gevecht met de Three Storms kick's ass, zoals ik dat nog nooit een Shaw Brother film heb zien doen.

Voor Power Rangers stuff moet je inderdaad niet bij de Shaw Bros zijn, maar ik doelde dan ook niet op die scene. Verder in ieder geval wel compleet voorbijgestreefd als je de Chinese film uit eind jaren '80, begin jaren '90 ziet. Die kicken doorgaans wel lekker ass, zonder eruit te zien als een slechte carnavalsgrap.

avatar van Reinbo

O, je doelde op het eindgevecht. Ik geloof dat dat inderdaad juist heel erg camp bedoeld is.

Ik bedoelde het gevecht helemaal in het begin, waar ze met hun truck tussen twee bendes inrijden. Je krijgt een stand-off en dan de meest zielige martial arts (als je het dat al kan noemen) trucjes ooit. Vreselijk in beeld gebracht ook.

avatar van Reinbo

Die vond ik juist er leuk, spectaculair ook. Zag het natuurlijk wel voor het eerst in 1986.

Dat zal er wel veel mee te maken hebben

Pastichio Rocker

Beetje vreemd om toch alle films van de man te willen bekijken als je bij voorbaat al weet dat het niks gaat worden. Je verwacht toch niet dat Carpenter opeens zijn stijl heeft aangepast en aan jouw eisen tegemoet komt, want dan kun je het maar beter gelijk opgeven.

Ik vind Carpenter best gevarieerd qua stijl. Dit soort werk is ook compleet niet vergelijkbaar met een film als Prince of Darkness of Halloween, welke ik wel kan appreciëren.

Carpenter kent in ieder geval een hoop stevige aanhangers hier op de site, zodoende werd mijn interesse gewekt. Blijft toch één van de grootste horror iconen en vind het niet erg om z'n hele oeuvre een keer door te spitten.

Ramon K

Overdrijven is ook een vak. In beide richtingen!

Zu blijkt trouwens 1 van de inspiratiebronnen te zijn geweest voor deze film. Zu komt niet uit de Shaw-studio. Ik vind de martial arts in Big Trouble in Litlle China verre van imponerend, maar het is toch ook wel te doen hoor. Ik vind dat Carpenter er best een leuk prutje van gemaakt heeft.

1 van de Three Storms wordt gespeeld door Carter Wong (Thunder), die ik pas in The 18 Bronzemen tegenkwam. Blijkt best een grote kung fu ster te zijn geweest.

avatar van Reinbo

Ik overdrijf niet. Ik vond Zu ook echt bagger. Ik heb 'm zelfs nog in de bios gezien en wist dat het een inspiratiebron hiervoor was. Maar toch kon het me op geen enkel vlak boeien, (Tsui Hark heeft sowiso nooit een goede film gemakt imo). Ben wel erg gecharmeerd van de Chinese Ghost Story reeks ut dezelfde tijd.)

Ik stel ook nergens dat Zu een Shaw brothers film is..... Ik vind de gevechten uit BT gewoon beter dan wat ik in Shaw films gezien heb.

Ramon K

Ik vond Zu ook echt bagger

Vind ik vreemd. Dezelfde soort 'mythologische' onzin met dito crappy effects. Zag beide films onlangs nog. Chinese Ghost Story staat genoteerd nu.

Ik stel ook nergens dat Zu een Shaw brothers film is.....

Dat meende ik uit je woorden te lezen...

Ik vind de gevechten uit BT gewoon beter dan wat ik in Shaw films gezien heb.

Daar kan ik dan met mijn pet niet bij. Of je hebt er heel weinig gezien. En dan wil ik niet de wijsneus uithangen.

Ramon: kijk er die stand-off nog maar even op na. Begint nota bene met een vuurgevecht, wat er daarna volgt is pure wanorde. Op die moment is er nog niks magisch aan de gang, dus de vergelijking met de Shaw Bros film geldt wat mij betreft wel. Vond het echt slecht. Maar ook later dus, zeker wanneer er een "vliegbattle" is in het laatste gevecht.

(en Tsui Hark is een held! Green Snake is één van de hoogtepunten van de jaren '90)

Onderhond schreef:

Ramon: kijk er die stand-off nog maar even op na. Begint nota bene met een vuurgevecht, wat er daarna volgt is pure wanorde. )

Dat vind ik juist zo goed er aan die chaos en die stilte voor de storm na het schieten.

dutchtuga

Ik ben geen kenner van Martial Arts films maar ik vind jullie toch wat te diep in gaan op de battles van Big Trouble en hoe slecht die wel niet zijn. Dit is een 100% popcorn film die verder niet zo'n analyse verdient imo. Ik heb van de corny gehalte genoten in ieder geval.

Dit is een 100% popcorn film

Maar dat zijn martial arts films toch ook ? Zijn niet bepaalde diepe films ofzo, vaak nog een stuk cornier dan dit. Maar de martial arts is dan wel de "redeaming value" van zo'n film.

Dat Carpenter leentjebuur speelt is best, maar dat mag best wat beter gedaan worden.

Ramon K

Tuurlijk mag je dat wel analyseren. Het is toch wel een beetje Carpenter's ode aan de HKcinema. Maar ik probeer er voor me zelf wel wat nuance in te brengen ja. Dat de martial arts niet kunnen tippen aan de actiescenes in de grote Shawflicks staat voor mij buiten kijf, maar ik vind het niet irritant slecht voor een Amerikaanse productie waar de nadruk niet alleen op de kung fu ligt (daarom zit ik ook op 3* wellicht). Maar die scene in de steeg oogt inderdaad rommelig in vergelijking met veel HK martial arts films.

Ik begrijp trouwens ook wel dat het meer is dan een ode aan de HK cinema, maar aangezien de andere 50% ingevuld werd door Russell is het bij voorbaat al een verloren zaak

Pastichio Rocker

Ja, als je al bevooroordeeld bent voordat je de film hebt gezien en een acteur zoals Russell speelt mee, waar je sowieso al geen hoge pet van op hebt, dan is er inderdaad weinig kans dat je het een leuke film gaat vinden. Dan begint het een beetje te lijken op 'nitpicking'. En dat beperkt zich niet alleen tot Carpenter-films helaas.

bevooroordeeld

Als je al een hele tijd op een reden zit te azen om dit er maar weer bij te betrekken kan je het de volgende keer gewoon meteen doen en dan zijn we er met z'n allen vanaf.

Wat een onzin

Onderhond schreef:

Wat een onzin

Man, je geeft het notabene zelf toe.

Ik mag dan een hekel hebben aan Kurt Russell, ik vang geen film aan met idee oh, dit wordt weer lekker een film afkraken omdat Russell er in meespeelt. Laat staan dat ik zou gaan nitpicken om een lage stem te kunnen verantwoorden.

Bevooroordeeld kijken is nog wat anders dan een film kijken met een acteur waar je een hekel aan hebt ... allemaal gezever om niks, zeker van die uitspraken als

Wat een onzin dus

avatar van gotti

Toch blijft het vreemd dat je wel zulke films blijft kijken. Je geeft zelf toe dat je films met Russel niet trekt, maar je blijft ze toch keer op keer kijken. Daar doe je toch vooral jezelf geen plezier mee?

Heb The Thing op 3.5* staan, ik kan best verder kijken dan één figuurtje in een film, hoe prominent aanwezig hij ook is.

Verder heb ik mijn redenen om bepaalde films te kijken al 100 keer gegeven, met die 101e keer bekeer ik toch niemand meer en verveel ik enkel mezelf. Lijkt me beter om het gewoon weer over de film te hebben.

avatar van Zinema

Lekkere actie met, inmiddels achterhaalde en foeilelijke, special effects. Toch heeft deze ietwat vreemde film zijn eigen charme. Hangt tussen goed en gemiddeld. Carpenter en Russel hebben beter samengewerkt. Toch vermakelijk.

avatar van DVD-T

DVD-T

90 minuten lang heb ik met een lach op m'n gezicht naar Big Trouble zitten kijken.

Het Carpenter/Russel duo is weer lekker op dreef met een heerlijke funride.Nergens wordt het echt saai vind ik.Het blijft constant entertainen.Mooie set desing, voor die tijd goede make-up en redelijke special effects.Helaas komen niet alle momenten even lekker over en is de humor het soms net niet.Acteer werk is degelijk, het verhaal wordt lekker vlot verteld, maar is nooit echt hoogstaand.Gewoon een hele leuke film waar ik nog wel wat avonden plezier aan ga beleven.

avatar van Centurion

Centurion

Heerlijk jeugdsentiment met een flinke dosis fanta!

Van mij mag deze een cultstatus ontvangen!

avatar van braezz

braezz

Centurion schreef:

Heerlijk jeugdsentiment met een flinke dosis fanta!

Van mij mag deze een cultstatus ontvangen!

Helemaal mee eens!