menu

The Blues Brothers (1980)

mijn stem
3,62 (1797)
1797 stemmen

Verenigde Staten
Muziek / Komedie
133 minuten / 148 minuten (extended version)

geregisseerd door John Landis
met John Belushi, Dan Aykroyd en Carrie Fisher

Wanneer Jake Blues uit de gevangenis wordt ontslagen, bezoekt hij samen met zijn broer Elwood het weeshuis waar ze werden grootgebracht. Zuster Maria Stigmata vertelt hen dat de instelling in geldnood zit. De twee broers willen haar helpen maar ze moet hun gestolen geld niet hebben. De oudere conciërge Curtis, die hen heeft opgevoed en hun de liefde voor de muziek heeft bijgebracht, raadt hen aan wat vaker naar de kerk te gaan. Zo ontmoeten ze dominee Jones, die een vurige preek ten beste geeft, gevolgd door een geestdriftige gospel met het indrukwekkende kerkkoor. Terwijl de kerkgangers enthousiast meedansen, krijgt Jake een goddelijke ingeving: hij zal zijn vroegere Bluesband weer nieuw leven inblazen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=4XtFszKXN_M

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Onderhond
1,0
Montorsi schreef:
Cool is nou niet iets waar ik de Blues Brothers mee associeer.

Dat idee kreeg ik wel. Niet alleen van de film trouwens, ook mensen die mij er in de afgelopen 30 jaar over verteld hebben.

avatar van dutchtuga
Onderhond schreef:
Hebben verder ook nooit wat gepresteerd


Huh, Aykroyd zal voor eeuwig bekend staan als een Ghostbuster. Hoezo nooit wat gepresteerd?

avatar van Onderhond
1,0
Voor mij is het de eeuwige Conehead. Ghostbusters is eerder Bill Murray en die 2 andere.

avatar van dutchtuga
Die 2 andere die je niet eens bij naam weet?

avatar van mikey
4,5
John Lee Hooker was extreem cool!!

avatar van Onderhond
1,0
dutchtuga schreef:
Die 2 andere die je niet eens bij naam weet?

Ken ze wel, maar indruk maakten ze niet. Murray wel (al was het dan vooral negatief).

avatar van Rosicky
2,0
Fijne muziek, fijne cameo's, maar als film welbeschouwd helemaal niks. Rommelig plot, kinderachtige humor en heel repetitief. Snap de legendarische status ergens best wel, maar ben er allerminst kapot van.

Confusie
Best wel een leuke film.

avatar van Herculaas
1,0
Ik kan hier helemaal niks mee. Nu moet ik zeggen dat ik geen groot fan van r&b, soul en blues ben, maar dan nog... al vond ik de muziek wel fantastisch, dan hoefde ik die niet te horen in een kinderachtige en flauwe komedie. Nee, dit is aan mij niet besteed.

5,0
Gouwe ouwe en wat mij betreft een topfilm. Volledig over de top uiteraard, maar dat past wel bij deze film.

Jeugdsentiment, maar blijft leuk, in tegenstelling tot sommige andere films uit vroeger tijden.

avatar van Rickyman
4,0
Inderdaad, gewoon een legendarische muziekfilm uit 1980, dus niet zo verwonderlijk dat het ietsje gedateerd aanvoelt.
Blijft tijdloos, voor de liefhebber van R&B muziek, met de beroemde artiesten van die tijd, uitstekend gecast en is de humor ook nog steeds erg vermakelijk.
Maar ben er dan ook mee opgegroeid en werdt deze film bij ons vroeger nog zelfs op school vertoond.

MaartenTuinstra
Fijne film met goede muziek, echter wat flauw en behoorlijk lang.

De goede muziek, fijne sfeer en het enthousiasme van de cast werkt aanstekelijk. Qua komedie soms leuk soms flauw. Het echte minpunt is het plot, dat te karig is voor 133 minuten. Een klassieker blijft het wel, al vind ik het gemiddelde (3.62) aan de hoge kant.

3*

avatar van Timothyvdmeer
4,0
Heerlijke muziek !!!

avatar van DVD-T
3,0
Dit is echt zo'n film waarvan ik de status die het heeft echt niet snap.

Wat heeft de film te bieden buiten de leuke performances, de leuke lange achtervolging en de fantastische muziek. Vrij weinig. Wel goed om eens Sam and Dave en Otis Redding op een soundtrack te horen. Het verhaal, of het verloop er van is ontzettend rommelig, het duurt veel te lang voor een komedie en een aantal grappen is niet heel erg geslaagd. Daarnaast is het net even too much in het aantal en type mensen wat hen achtervolgd. Al kent het toch ook zijn leuke momenten en is de film ergens toch wel genietbaar, Everybody Loves Somebody is natuurlijk legendarisch en Aykroyd en Belushi doen het meer dan aardig. Maar meer dan vermakelijk is het niet.

avatar van knusse stoel
4,0
Ondanks sommige commentaren die iets negatief aandoen, voor de oudere jongeren onder ons (ook voor mij) nog steeds een fijne film om nu en dan weer te bekijken. Ja, toch?

avatar van Basto
4,5
DVD-T schreef:
Dit is echt zo'n film waarvan ik de status die het heeft echt niet snap.

Wat heeft de film te bieden buiten de leuke performances, de leuke lange achtervolging en de fantastische muziek.


Lijkt me toch al meer dan menig andere komedie je biedt. De muziek beslaat immers de halve film en de (droge) humor is bij vlagen briljant. 'How much for your daugther?'

avatar van DVD-T
3,0
Dat is waar, Basto. Het is ook meer een gevoel wat ik er bij had, en die droge humor werkte bij mij vaker niet dan wel. Het moet je natuurlijk wel liggen. Al zitten er wel degelijk leuke momenten in, zoal de scene die je noemt. Overall is het voor mij niet meer dan vermakelijk.

avatar van slowhand
4,5
Geweldige Film met grote Bluesgiganten.

avatar van milan90
Voor de zesde maal gezien en het blijft genieten.

avatar van Ste*
3,5
Door de muziek is het wel leuk genoeg om uit te kijken, maar voor de rest vond ik het toch best tegenvallen. Alle 'actie' is over de top en niet grappig, en de Blues Brothers zelf, tja ze moeten dan heel cool voorstellen omdat ze zo overdreven stoïcijns zijn onder alles wat ze overkomt, maar echt veel comic value vond ik daar niet inzitten (heb exact één keer gelachen; toen die auto uit elkaar viel precies toen ze eruit stapten).

Op het einde gaat het echt te lang door met die over de top carchase (en zucht, Nazi's, nooit grappig wat mij betreft). Na het concert met het bekende nummer (waarvan ik altijd dacht dat het het einde moest zijn) had het wel zo'n beetje klaar mogen zijn.

Verder zeker een groots opgezette film met een hele hoop ster-rollen en erg leuke muziek die de film wel echt weet te 'redden'.

kleine 3,5*

avatar van Grindhouse62
5,0
Men heeft het vaak over oudere films dat die gedateerd zijn. Er zitten veel juweeltjes en klassiekers tussen die oudjes. En laten we wel wezen, films die nu gemaakt worden, zijn over 30 jaar gedateerd. Voor mij is The Blues Brothers een dijk van een film met cultstatus. Veel goeie muziek, veel droge humor en veel actie. Ik kijk deze film regelmatig. Topfilm.

avatar van Shadowed
3,0
De blauwe broeders.

Vond dit nergens echt speciaal, om heel eerlijk te zijn. Qua komedie is het hier en daar wel geslaagd en de muziek is ook vrij pakkend. Aykroyd en en Belushi zijn een leuk duo en dat helpt de film zelf ook vaak wel behoorlijk omhoog.

De film op het gebied van komedie vond ik iets minder briljant, maar uiteindelijk wel te doen. Nergens echt hilarische momenten gespot maar de film kent een vrij vlot tempo voor zijn iets te lange speelduur van 133 lange minuten.

Prima muziek en pakkende scenes, dat weer wel, maar de speelduur vond ik echt wat te lang voor een film zoals dit. Dit had net zo goed 115 minuten kunnen duren, met wat geknip hier en daar. Voor de rest krijgt het wel een voldoende.

avatar van notsub
4,0
The Blues Brothers is een humoristische trip met fijne muziek. Hier en daar wordt het wel echt te kolderiek, maar de luchtige toon is op zich wel een erg sterk punt van de film. De muziek is nooit ver weg en daar ontlenen de mannen in het zwart natuurlijk hun identiteit het meest aan. Gedurende de film weten ze steeds meer mensen tegen zich in het harnas te jagen, maar gelukkig doen ze dat in de naam van God!

avatar van jono
3,5
Jake en Elwood Blues worden uit de gevangenis ontslagen en brengen vervolgens een bezoek aan het weeshuis waarin ze zijn grootgebracht. Daar vernemen ze dat het weeshuis diep in de financiële problemen zit. Om geld in te zamelen besluiten ze een benefietconcert te geven met hun voormalige Blues Brothers band. Ondertussen worden ze achtervolgd door een gedumpte ex-vriendin, een concurrerende band, de Amerikaanse nazi-partij, de politie, de brandweer en het complete leger. Ik heb nog nooit zoveel in de prak gereden auto's gezien in één film!

Goed, het gaat in deze film natuurlijk niet om het verhaaltje, maar om de muziek. Gastoptredens zijn er van James Brown, Aretha Franklin, John Lee Hooker, Ray Charles en Cab Calloway. En dan is er natuurlijk de muziek van de Blues Brothers zelf. Kortom. een film die elke muziekliefhebber een keer gezien moet hebben. 3,5*

avatar van Vidi well
4,0
Op zich bijzonder dat ik als muzikant deze beroemde muziekfilm nooit had gezien. Want wat een leuke film is dit. De Blues Brothers zijn iconische personages met hun pakken, hoeden en brillen en blijven in elke situatie het hoofd koel houden. Met veel humor en nog meer muziek wordt dit hoopvolle komische verhaal over verlossing verteld.

Toch vielen me ook wat minpunten op. Zo was de rol van Jake's ex totaal overbodig, en haar wraakacties vielen dan ook uit de toon in dit luchtige verhaal. Dat kan ook gezegd worden van de groep nazi's. Hun bijdrage had makkelijk gemist kunnen worden, dan hadden we ook niet dat absurde einde van de achtervolging in de film gehad.

Waar de film een warm verhaal verteld over vriendschap en anderen helpen, wordt er visueel vooral aandacht besteed aan te gekke muziekscenes (de westernbar is mijn favoriet) die het verhaal de nodige swing geven.

Het enorme over-de-top einde valt enigszins uit de toon vergeleken met de rest van de film, maar is desondanks een genot om naar te kijken. Talloze politieauto's die in de prak gereden worden en tot slot komt zelfs het leger langs met een tank (!) om Chicago van de Blues Brothers af te helpen.

Alleen al de muziekiconen die meespelen in deze film maken het de moeite waard. Samen met het verhaal, de actie en humor is deze film een plezier om te kijken!

4*

avatar van Basto
4,5
Hoe tof eigenlijk. De openingshots van deze muziek komedie lijken rechtstreeks uit Blade Runner te komen. Dat alleen al maakt het een bijzondere film. Nog steeds de coolste film ooit gemaakt.

Klassieker!

avatar van AGE-411
2,0
Ah nee.

Er zit wel wat potentieel in, maar de film is me net iets te hyperkinetisch. Vooral van zodra de film over de helft is kan je de hoofdpersonages niet meer weerstaan, waardoor je hoopt dat ze spoedig een pijnlijke dood sterven.

Voor mij blijft het grootste minpunt dat de film echt wel over-the-top is. De politie-achtervolging(en) zijn zelf tenenkrommend slecht.
En het verhaal met de moordlustige ex-vrouw sloeg ook al nergens op.

Ik kan me voorstellen dat liefhebbers van de muziek de film net iets hoger gaan waarderen, maar de blues die in de film voorbij komt kan me niet echt bekoren.

2,0*

4,0
geplaatst:
Waarschijnlijk één van de beste musicals ooit gemaakt. Uiteraard is dat wel een kwestie van smaak. Acteren, verhaal, ach allemaal ondergeschikt aan waar het om gaat. De muziek, gemaakt door de absolute top in het genre.

Vond de film vroeger geweldig, nu vind ik hem goed. Pluspunt, de kinderen (5 & 7) vonden hem ook erg leuk, dus weer een goed excuus om hem vaker op te zetten.

1,0
geplaatst:
Wat een budget voor zo'n stomme film. Het is niet normaal wat er allemaal vernield wordt in de film...het aantal figuranten daarbij gelaten. Enige pluspunt was de 4K restauratie.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:10 uur

geplaatst: vandaag om 00:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.