Genre: Muziek / Komedie
Speelduur: 133 minuten / 148 minuten (extended version)
Geregisseerd door: John Landis
Met onder meer: John Belushi, Dan Aykroyd en Carrie Fisher
Releasedatum: 13 november 1980
Plot The Blues Brothers
"They'll never get caught. They're on a mission from God."
Wanneer Jake Blues uit de gevangenis wordt ontslagen, bezoekt hij samen met zijn broer Elwood het weeshuis waar ze werden grootgebracht. Zuster Maria Stigmata vertelt hen dat de instelling in geldnood zit. De twee broers willen haar helpen, maar ze wil hun gestolen geld niet hebben. De oudere conciërge Curtis, die hen heeft opgevoed en hun de liefde voor de muziek heeft bijgebracht, raadt hen aan wat vaker naar de kerk te gaan. Zo ontmoeten ze dominee Jones, die een vurige preek ten beste geeft, gevolgd door een geestdriftige gospel met het indrukwekkende kerkkoor. Terwijl de kerkgangers enthousiast meedansen, krijgt Jake een goddelijke ingeving: hij zal zijn vroegere Bluesband weer nieuw leven inblazen.
Elwood Blues
Donald 'Duck' Dunn
Murphy 'Murph' Dunne
Willie 'Too Big' Hall
Lee-john
schande dat deze niet in de top 250 staat (top 10 als je et mij vraagt)
Hele leuke film, hele leuke muziek.
vrolijkt je altijd op deze film!
4,5 sterren
SuperSideSwipe
Was niet zo kapot van deze film.
Hij was wel aardig maar meer ook niet, de liedjes en muziek was echt het selling point van deze toch wel swingende film.
3,0
soom
Verplichte kost, aangezien mijn vader helemaal gek is van Jake en elwood.
Het is niet aan mij besteed, maar wel een coole film. voor wie ervan houd.
de liedjes zijn geweldig op zich.
Thorak
want geef toe zo goed zingen die bekende blues/soul mensen niet
zingen niet goed???????
Alsof er tegenwoordig nog "zo goed" word gezongen?
Het lijkt wel alsof bijna iedere zanger/zangeres tegenwoordig rechtstreeks uit Idols komt...
en dan heb ik het nog maar niet over rap, daar komt zelfs helemaal geen zingen aan te pas.
Poisonthewell
Ik had hier nog niet op gestemd omdat ik de eerste 20 minuten eigenlijk nooit gezien had. Tot nu dan. Ontzettend leuke film, met wellicht de allerbeste car chase ooit in de filmgeschiedenis. Voor de muziekfan zijn er natuurlijk de talloze cameo's van mensen als Aretha Franklin, Ray Charles, James Brown, Cab Calloway etc. Ook leuk zijn de vele knipogen naar Chicago (Daley Center, Lower Wacker Drive), de stad van het briljante Second City comedy theater, waar Belushi en Aykroyd allebei alumni van zijn. En heel hard gelachen elke keer dat Carrie Fisher weer eens een poging deed de Brothers op te blazen, die vervolgens het stof afkloppen en doen alsof er niets gebeurd is. Dikke 3,5*
The One Ring
Ik heb me ook kapotgelachen in de film. Er zitten erg veel geslaagde grappen in deze film. En als bonus krijgen we ook nog eens geweldige muziek en een van de langste politieachtervolgingen in de filmgeschiedenis. Ik heb hier weinig op aan te merken. Erg leuk duo die Akroyd en Belushi. Ik wou 3,5 geven, maar ga toch voor 4 sterren.
Fangs (crew films)
Erg goede acteerprestaties, fantastische muziek, veel grappen, een paar mooie achtervolgingsscènes, veel cameo's van bekende musici én ook nog eens een goed verhaal, wat het vervolg helaas niet heeft. Ik wou eigenlijk ook 3.5* geven, maar hij is toch zo leuk dat 4* een beter cijfer is.
mikey
Ik vond John Lee Hooker
de beste performer in deze film. En natuurlijk The hardest working man in the Showbiz.
4,5
D-ark
geweldige film.
Vooral dat stuk in het winkelcentrum meesterlijk.
The Goss
Ontzettend gave film. Een echte klassieker. Ik heb hem al zeker 10 keer gezien en hij blijft gewoon goed.
Telkens als ze een aanslag overleven, krabbelen ze onder het puin uit en alsof er niets gebeurd vegen ze het stof van hun schouders en gaan weer verder.
En natuurlijk de musiek. Komt echt uit de tenen.
Al met al 4.5*
Waku
Ongeevenaard goed.
De chemie tussen Belushi en Akroyd spettert van het scherm.Hetzelfde geldt voor de film.
Heerlijke opzwepende muziek.
Droge humor en prachtige over de top achtervolgingscenes.
Vooral veel blikschade.
Blues Brothers is en blijft top!
animalkrullie
Lekkere snelle, humorvolle chase-musical.
Geweldige muziek.
Jake en Elwood zijn supercool.
Een topfilm in mijn ogen
the_gooffather
goeie film lekkere muziek
vooral het einde is leuk halen ze de deadline wel of niet??
echt mooi gedaan!!
maxcomthrilla
Ik heb hem vroeger bij muziekles gekeken en ik vond de film redelijk saai, muziek was ook niet mijn lievelingsvak. 1,5*
Knarf Kenobi
Prachtige film! Geweldige muziek, zeer droge soort van humor, waar je van moet houden, maar als je ervan houd geweldig is (overal word ook droog op gereageerd, zelfs als ze net een levensgevaarlijke situatie hebben gehad, gaan ze gewoon door naar werk). En ik moet trouwens de dolkomische schuifpartij niet vergeten!:P Er zitten misschien ook wat minpuntjes aan, maar als je van dit soort films houd: een vette aanrader! 4,5 voor de film opzich en voor de zogenoemde 'tilt', nog een halve ster: 5*
Word_Play
Geweldig leuke film waar je helemaal vrolijk van wordt. De humor is lekker droog, de achtervolgingen heerlijk over the top (Die achterwaartse salto
) en de soundtrack subliem. Ik heb me een dikke twee uur super vermaakt.
****.
wilmau
dit is nog eens een film die een goed en leuk verhaal heeft en waar de muziek zeer goed van is echt een toppertje. hij krijgt ook een 4 van mij
The Lexx
Prachtige comedy/blues actiefilm, absolute topcast.
fantastische humor, heerlijke muziek, de ultieme zonnebrilfilm
5 sterren en een van de beste films ooit gemaakt.
BLacqWyng
5 hele hele dikke sterren, helemaal eens met The Lexx en dan noemt hij nog niet eens de absolute police car wreck achtervolgings scene aller tiijden. Ben trouwens toch een Landis fan, maar dit vind ik zijn aller aller beste
nachtvlinder
Beetje over gewaardeerde film, met soms wel erg eendimensionale acting en soms heftig onrealistisch.
M.n. het kapotrijden van auto's en winkels is super overdreven en vaak erg kinderlijk.
Wel goede muziek. De bekende muzikanten maken er soms meer een muziekfilm van dan een speelfilm, ze zijn er a.h.w. eerder in de film geschreven dan dat ze echt in de film pasten. In de lange versie moet je m.n aan het eind wel veel geduld opbrengen omdat de muziek het tempo van de film erg vertraagd. Wel de moeite van het kijken waard, maar voor herhaling zijn alleen de vele optredens goed.
Pluspunt is dat hier de songs ondertiteld zijn wat eigenlijk in elke film zou moeten gebeuren omdat ze altijd funktioneel zijn.
...met soms wel erg eendimensionale acting en soms heftig onrealistisch. ...
Wellicht dat het hier om een komisch bedoelde muziekfilm gaat....?
Jasir
blijft een top film alleen de muziek al.
dat is nu nog een voorbeeld voor diverse bands
Rocking
Classic! Een film die je oneindig kan blijven kijken, steeds haal ik 'm weer uit de kast. Achter het woord cool in het woordenboek staat vast Jake en Elwood
Yeppie
Alle superlatieven zijn al uit de kast gehaald in de commentaren. Ik heb 'm al zo vaak gezien dat ik de dialogen kan dromen. The 'mission for god' mag geslaagd genoemd worden. Hilarische scenes, afgewisseld met fantastische muziek. Een betere manier hadden ze niet kunnen bedenken om de Chicago blues onder een breed publiek te krijgen. De beste muziekfilm ooit gemaakt.
Anekdote: Na het zien van deze film is je humeur niet kapot te krijgen, want toen ik de film in de bioscoop had gezien in '80 reed ik op weg naar huis mijn eigen auto in de prak. Geen gewonden, flinke blikschade en toch een hoop gelachen.
jack-sparrow
ik heb hem net gezien , toen we met de bus van het school terug naar huis reden van brugge.
hij is best goed.
erg goede muziek.
en prachtige cast
ik geef hem 3.5

Blues Brothers 2000
1998

Fans door het dolle heen met nieuwe beelden van 'The Super Mario Galaxy Movie'

Waargebeurde dramafilm 'Dark Waters' met Mark Ruffalo vanaf komende week op Netflix

The Big Lebowski
Komedie, 1998